prosim nazory...
ak by vas niekto volal na svoj prvy triatlon (klasicky), podla coho by ste si vybrali trat z troch moznosti
750, 20, 5 - olympijsky - ironman (nepripada do uvahy)?
Pred dvoma tyzdnami som startoval na Ironman 70.3 Hradec Kralove. Siel som tam stym, ze na beh nemam natrenovane koli operacii menisku. 250km nabehanych km v tomto roku a 5 mesacna prestavka bez bezeckych treningov znamenalo, ze na vysledok nemozem pomyslat. Ale do Hradca som chcel aj tak ist, lebo som tam pred 40-timi rokmi bol dva roky na "vojencine" a zaujimalo ma ako sa mesto zmenilo. Bikove a plavecke treningy pred pretekom som v pohode odtrenoval, najdlhsi bezecky trening bol 17km, ale objemy mi chybali. Plavalo sa priamo v centre Hradca v Labe, cize v tecucej rieke. Odplaval som velmi dobre, aj ked vo vode som taky pocit nemal, na biku som siel kontrolovane na vykon (cca NP 230W) a posunul som sa vo svojej AG na 6-te miesto. Po druhom depe som vybehol na half maraton s vedomim, ze nemam natrenovane a ze svoje umiestnenie neudrzim. Tak som len tak zlahka odklusal cely halfamraton v najhosom case ktory som kedy na pretekoch zabehol. Atmosfera vsak bola paradna, mnozsto ludi v uliciach a parkoch povzbudovalo. Beh bol celkom narocny, caste zmeny smeru, beh po dlazbe v meste, sotoline v parkoch, caste vybehy cez oblukove mosty ponad rieku na rychlosti a udrzani tempa nepridali. Nakoniec som do ciela dorazil s usmevom na tvari aj napriek lejaku, ktory ma patricne schladil cca 5 km pred cielom. S vykonom v prvych dvoch disciplinach som max. spokojny a ze nepobezim rychlo som vedel uz vopred. Dam operovanemu kolenu pokoj do zimy, potom sa rozhodnem ci budem dalej pokracovat, alebo s triatlonom nadobro skoncim. Tyzden po mne moj brat Roman startoval v Tallinne na dlhom Ironmane. Po slabsom plavani (1:16 hod) koli silnemu vetru a vysokym vlnam, to naplno rozbalil na biku. Vo veternom a celkom chladnejsom pocasi "preletel" 180 km (cca 750 vm) za 4:34 hod (AVG 39,2km/h). Dosiahol 10-ty najlepsi bikovy cas zo vsetkych startujucich. Druhemu vo svojej AG na biku "nalozil" 12 minut !!! a tym eliminoval svoje slabe plavanie. Z druheho depa vybiehal spolu s veducim pretekarom svojej AG50-54 a natahovali sa pocas maratonu o kazdu sekundu. Nakoniec brat supera zlomil a s trojminutovym naskokom dobehol vitazne do ciela v case 9:20 hod. Samotny maraton odbehol za 3:22 hod. Vyhral uz svoj treti dlhy Ironman a ziskal slot na Majstrovstva sveta 2025 v Nice.
No vidis a ja nie som uplne spokojny. Mam absolvovanych 16 Ironmanov cize mam s cim porovnavat. Bol to typicky "polsky" Ironmam, aj ked bol v cechach. Celu organizaciu zabezpecovali poliaci ktory robia IM v Gdyni, Poznani a Warsave. Na urcite pravidla Ironmanu poliaci kaslu. Mam status "AWA Silver" z toho mi vyplyvaju urcite vyhody pri preteku. Tento status sa neda kupit, vies si ho len ziskat vysledkami. AWA Silver znamena ze si medzi 5% vo svetovom rebricku a garantuje ti napr. prednostnu registraciu na mieste preteku, nizsie startovne cislo a tym padom aj vyhodnejsie miesto v depe, AWA plavecku ciapku atd. Nic z toho v Hradci nefungovalo. Mali tam pri prihasovani okienko priority line "AWA" ale ked som siel prednostne dopredu tak mali pripomienky, ze sa predbieham. Ani netusili co je AWA a to boli usporiadatelia s vysielackami na usiach. Dalsia vec su obcerstvovacky, Ironman ma svojich zmluvnych partnerov na pitny rezim a doplnanie energie na obcerstvovackach. Ani jeden tam nebol. Na obcerstovackach mali len mineralku (aj to polsku) a nejake gely High 5. Cola nebola ziadna, co je pri behu standard. Kedze bolo dost teplo, voda sa rychlo na slnku zohrievala, cize sa pomaly uz ani pit nedala. Pritom partnerom IM je Maurten a AG1. Vsade vo svete, kde som statroval to tak aj bolo len na "polskych" IM nie. V Grazi mali velke kade s ladom, do napojov davali aspon kocky ladu, ak si mal zaujem tak ta poliali chladnou vodov z hadice atd. V Hradci som pocas behu nakazal manzelke nech mi kupi v blizkej pizzerii chladenu kolu, tak mi vlastne pitny rezim zabezpecovala ona. Cudzia pomoc je proti IM pravidlam, ale podobne ako ja to riesilo velmi vela startujucich. Atmosfera pocas behu bola super, behalo sa v centre mesta, bolo tam vela divakov, co je fajn. Presne takto vyzerali organizacne aj eventy v Gdyni a Poznani kde som v minulosti startoval. Jednoducho poliaci si to robia posvojom.
Keďže ja mám tento rok vo všetkých ohľadoch úplne na ho..o, aspoň dcéra ma priebežne teší :
1. Official Ironman 70.3. World Series Varšava, Poľsko - 3. miesto v kategórii 25-29 a 15. absolútne medzi ženami za 4 hod 39 min. Ešte síce 25 nemá, ale berie sa rok dosiahnutia vekového limitu. Tento výsledok jej zabezpečil slot na majstrovstvá sveta Ironman 70.3. na Novom Zélande v decembri 2024, ale nezobrala ho (školské a pracovné povinnosti).
2. Official Ironman 70.3. World Series Emilia Romagna, Taliansko - v podstatne silnejšej a početnejšej konkurencii opäť 3. miesto v kategórii ale už 5. absolútne (zo 472 žien). A čo potešilo mimoriadne, bol absolútne najrýchlejší ženský bežecký úsek, polmaratónik za 1:26:04 čiže v tempe 4:03/km. No a samozrejme úplne najviac poteší slot na majstrovstvá sveta Ironman 70.3. v španielskej Marbelle v roku 2025, ktorý by mala večer na 99.9% dostať spolu s bronzom. Ten už akceptovať bude.
Pomedzi to si strihla v rámci prípravy na Taliansko ešte nejaké medailové slovenské duatlony a kratšie triatlony, medzi nimi aj MSR v halfe (1,9-90-21) , tam bolo striebro absolútne a zlato v kat do 39 r.
Najväčšie rezervy sú v bajku, sem tam dlhšie trvá transition, ale ten bajk, na tom treba popracovať, priemerka 35 na tejto úrovni zatiaľ nepostačuje na to, aby sa myslelo na zlato. Ale robí to popri škole a brigáde ako totálny amatér, takže hlavná je radosť z pretekania a zo zdravia. Zdravie je základ všetkého. A preto ho aj všetkým fóristom opätovne prajem.
Bratovi ide karta, po prestupe do AG 50-54 rokov, kde startuje takmer stale vyhrava. Toho roku startoval 1x full IM, 2x half IM, 2xhalf Challenge a jeden specialny triatlon v Alpe d'Huez. Pod hlavickou IRONMAN vyhral svoju vekovu kategoriu AG50-54 vsade kde startoval t.j. IM 140.6 Tallin, IM 70.3 Bolton a vcera IM 70.3 Marathon (Grecko), pod hlavickou Challenge Family vyhral vo Walese, len v Samorine bol az 5-ty. K tomu tretie miesto na "specialke" v Alpe d'Huez
tu je okamih ked veduci pretekar Patrik Lange zbiehal z kopca dole asi 1 km pred cielom a minal ho slovak Matus Mirossay ktory bezal do kopca. Profil bezeckej trate je vidiet.
Lange bol jednym z mojich favoritov, hlavne koli jeho fantastickemu behu. Dalsimi boli Laidlow a Ditlev. V maratone na Hawaii sa da urobit velky rozdiel, co sa aj potvrdilo. Laidlow prepalil bike (tratovy rekord na biku zlepsil o 7 min !!!) a doplatil na to pocas behu. Blummenfelt sa ho snazil na biku ako tak udrzat a doplatil tak isto. Jedine Ditlev sa zmatozil pocas behu a postupne sa z 9 miesta na osmom km prepracoval az na druhe miesto. Kto ma najviac prekvapil bol Cameron Wurf. Vacsinou pocas behu sa len prepadava poradim, teraz sa z 18 miesta po biku dostal az na siedme v cieli. Maraton zabehol za 2:50 hod. A to ma 41 rokov a nevenuje sa prioritne triatlonu, ale je stale aj profi cyklista v Ineose
Ja som občas na to pozrel , boli prestrihy ked Laidlow tlačil cez 1000 w na bicykli. Ak som dobre pochopil . Triatlonovy svet sa rozedelil na IM a T100, každá skupina si ide svoju seriu. V com to ma logiku,alebo prospech, okrem penazi pre tých co to robia? alebo sa pretekarom ujde viac odmien ? Nap Sam Long je tento rok v dobrej forme, asi z tej rodinnej pohody...
Svet dlhych triatlonov je uz davno rozdeleny, znacky Ironman a Challenge Family, funguju uz dlho. Teraz pribudla PTO (Profesionalna triatlonova organizacia). Prve dve su zalozene na zaklade biznis planu a prinasaju zisk "znackam" hlavne koli hojnej ucasti hobbikov. PTO (T100) investuje peniaze do profikov v podobe vysokych prizze money. A hlavne PTO najlepsich profikov zamestnava, dostavaju od nej plat a z toho im aj vyplyvaju urcite povinosti voci PTO. Na T100 startuju aj "hviezdy" triatlonu, Laidlow, Ditlev, ale prevazna cast je mladsich, prestupujuci z olympijskych kategorii napr. Boogen, Noodt, Riel, Geens ... alebo starych pardalov Heemeryck, Brownlee, ktory si chcu este co to zarobit.
Tak po dlhom case bude znova na Slovakmane aj half triatlon. Trate su vhodne aj pre zaciatocnikov. Cize zaciatkom augusta si to mozete vyskusat. Casu na trening je dost. Prihlasovanie je spustene https://www.slovakman.sk/copyrightscontent-vie1-1.xx.fbcdn.net scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
1. Official Ironman 70.3. World Series Varšava, Poľsko - 3. miesto v kategórii 25-29 a 15. absolútne medzi ženami za 4 hod 39 min. Ešte síce 25 nemá, ale berie sa rok dosiahnutia vekového limitu. Tento výsledok jej zabezpečil slot na majstrovstvá sveta Ironman 70.3. na Novom Zélande v decembri 2024, ale nezobrala ho (školské a pracovné povinnosti).
2. Official Ironman 70.3. World Series Emilia Romagna, Taliansko - v podstatne silnejšej a početnejšej konkurencii opäť 3. miesto v kategórii ale už 5. absolútne (zo 472 žien). A čo potešilo mimoriadne, bol absolútne najrýchlejší ženský bežecký úsek, polmaratónik za 1:26:04 čiže v tempe 4:03/km. No a samozrejme úplne najviac poteší slot na majstrovstvá sveta Ironman 70.3. v španielskej Marbelle v roku 2025, ktorý by mala večer na 99.9% dostať spolu s bronzom. Ten už akceptovať bude.
Pomedzi to si strihla v rámci prípravy na Taliansko ešte nejaké medailové slovenské duatlony a kratšie triatlony, medzi nimi aj MSR v halfe (1,9-90-21) , tam bolo striebro absolútne a zlato v kat do 39 r.
Najväčšie rezervy sú v bajku, sem tam dlhšie trvá transition, ale ten bajk, na tom treba popracovať, priemerka 35 na tejto úrovni zatiaľ nepostačuje na to, aby sa myslelo na zlato. Ale robí to popri škole a brigáde ako totálny amatér, takže hlavná je radosť z pretekania a zo zdravia. Zdravie je základ všetkého. A preto ho aj všetkým fóristom opätovne prajem.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
lakko ake tam.boli marazmetre cykla a behu? Prevysenia