Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte. Skúsim "oživiť" túto tému a možno mi niekto pomôže, alebo povie nejaký názor... cca vo februári tohto roku som začal pociťovať zvláštny problém v ľavej nohe keď som pritlačil trošku "viac wattov" tzn. od 350-360 + (pri váhe 78-80kg) Po cca 3-4 minútach na takomto výkone moja ľavá noha začala totálne "odchádzať" - malo to syndróm podobný laktátu - proste noha prišla do hranice tohto výkonu a bolo hotovo. Musel som zvoľniť o cca 100w aby som sa vedel hýbať. Nešlo mi to do hlavy tak som si povedal navštívim fyzio nech mi pozrie nohu, že možno tento problém je len výsledok pretrénovania alebo podobne. Nenašiel vôbec nič. Tak som jazdil ďalej - v apríli už mi to nedalo a hľadal som nejakého športového lekára - keďže u nás v okolí som nič poriadne nenašiel, tak som sa rozhodol navštíviť pána Maloviča - pomerne uznávaný lekár, tak si hovorím že snáď mi pomôže. Celý čas som si myslel že môj prejav na nohe je upchatá cieva - podotýkam, že žiadne bolesti chrbta a ani nič podobné. Proste môj problém bol čisto s "odchádzajúcou" nohou od určitého výkonu. Po kontrole a vyšetreniach mi " naordinoval" L5/S1 ... začal som teda nejako cvičiť. Jedného dňa som odišiel na tréning a zrazu nič. Moje nohy nemali problém vytlačiť 380w na 11 minút v 4 opakovaniach za sebou. Nechápal som a hovorím si že je to asi "náhoda" - tak som opakoval na druhý deň ďalší ťažký tréning - všetko fungovalo všetko hralo až do bodu kedy som neodišiel na dovolenku kde som prestal cvičiť a navyše som po dovolenke skončil 2 týždne na ATB - všetko sa mi vrátilo. Takéto "up and down" som absolvoval 2x až prišla operácia kolena - tzn. že posledný mesiac som skoro necvičil a moja noha je v rovnakom stave. Priznám sa, že som z toho trochu zúfalý - najhoršie natom celom je vlastne to, že neviem či je môj problém vyriešený pokiaľ nesadnem na bike a nejdem vo vyššom výkone pretože nemám absolútne žiadne vedľajšie príznaky a podobne...
Zobraziť komentár 08.09.2024 - 22:59:14
00
Na tomto príklade je oddemonštrovane , ako zle diagnostický si sa uberal … viem nie si lekar , no nabudúce postupuj inak . Mal si kontaktovať obvodného lekára , ten by ta odoslal k ortopédovi . Lucidny ortopéd po dig.dg. a vylúčení pohybového - funkčného problému ďalej k neurológovi a poprípade cievnemu lekárovi - dopler . Následne by si bol už s najväčšou pravdepodobnostou definitivne dodiagnostikovany … teraz máš síce zoperovane koleno , nevieme kvoli čomu a s akým výsledkom , či operacia splnila cieľ , no tvoj kardinálny problem pretrváva .
Zobraziť komentár 09.09.2024 - 02:39:57
01
Podobne priznaky s nohou som mal aj ja, ale bolela aj vtedy, ked som na bajku nesedel. Z mojej skusenosti mozem konstatovat, ze dlhsi cas bez cvicenia ta vrati tam, kde si bol, ak ti bol teda spravne diagnostikovany problem s platnickami. Ja som bol u ortopeda, chodil som na cvicenia, kde ma naucili cviky, z ktorych som si vybral par, ktore cvicim takmer kazdy den . To ma vytiahlo v pravy cas z najhorsieho - bolesti v nohe uz nepocitujem. Krize bolia sice takmer kazdy den, ale to mam zo sedaveho zamestnania. Ak si mal pocit, ze cvicenie ti pomahalo, neurobis zle, ak si z toho urobis dennu rutinu. Chapem to tak, ze cvicenim len udrzujeme optimalny stav a je to pravdepodobne celozitvotny proces.

A este len tolko, ze bol som u dvoch ortopedov. Obaja mi povedali, ze horska cyklistika je pre platnickarov len prehlbovanie problemu...
Zobraziť komentár 09.09.2024 - 08:15:11
01
Ramon1 ahoj. Díky za reakciu - každá sa cení a v tomto prípade som asi zle vysvetlil problém :) Operácia kolena prebehla na opačnej strane z dôvodu pádu na traily v Livignu - nemalo to nič spoločné s chrbátom. Myslím, že športovým lekárom som nič nepokazil a pri čakaní od obvodného lekára spôsobom akým to tu funguje by som o svojom "probléme" nevedel do dnes...

ifko diky za podnet... problém bol diagnostikovaný určite správne pretože s lekárom som preberal môj RTG chrbtice. Aktuálne sa vraciam opäť k cvičeniu tak verím že to bude zasa OK - čo sa týka MTB čka je to OK lebo na ňom sedím výrazne menej :D Btw. môj problém asi nie je taký ako ostatné, pretože nemám okrem toho žiadne pridružené starosti ako nejaké bolesti a podobne čiže môj problém je asi niekde v úvode a zrejme som ho dobre podchytil
Zobraziť komentár 09.09.2024 - 09:05:04
00
Ahojte sportovci, ja som pocitoval pichanie pravo od kostrce tak som siel na RTG a vysledok je Osteochondroza L4/5 a L5/SI inak dif. diskopatia. Deformujuca spondyloza.Spondylartoza. Artroza SI bilat. Sinistroskolioza, plocha lordoza. Bol som na 10dnovych infuziach kazdy den u neurologicky v Trencine a nepomohlo mi to. Odporucila mi kludovy rezim a fyzioterapeuta ktoreho som si vybavil po svojom. Navstevujem ho uz mesiac a naordinoval mi kazde 2hod cvicit cviky mckenziho metodu ktore poctivo dodrziavam. Rána byvaju velmi bolestive v sedacom pravom svale ale ked to rozcvicim je to lepsie a postupne ked denne 6x cvicim po 30min sa to uvolni ako tak. Uz moc ani nekryvam ale bude to pomaly 7 tyzdnov bez sportu. Verim ze sa to bude zlepsovat k lepsiemu ale zatial to ide velmi pomaly. Jazdil som 5-6x do tyzdna mtb a cestu a teraz ked len cvicim viete si predstavit aky som znechuteny z nepohybu. Prechadzky mi prospievaju. Ma niekto takyto problem? Ako dlho ste boli bez biku alebo sportovania? Dakujem a prajem hlavne zdravicko?
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 11:23:52
00
No buď budeš cvičiť ako opica v cirkuse celé mesiace až do zblbnutia každé dve hodiny / to cvicis aj v noci ? Si na PN ? / , alebo ťa ta neurologicka pošle konečne na MRI , vybaví / odošle na neurochirurgické pracovisko na konzultáciu / alebo sa sám s nálezom objednas / a necháš si poradiť …
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 12:23:58
03
Chodim mesiac k fyzioterapeutovi cca raz za tyzden po 30min a cviky mi meni, pridava dalsie momentalne sa zameriavame na spevnenie stredu tela cize bocny plank a este jeden cvik. Fyzioterapeuta som sa pytal ci treba aj MR a povedal ze staci sprava z rengenu. Tiez ma nebavi tolko cvicit to je pravda ale co ine mam robit aby som si to dal doporiadku. Ide to velmi pomaly ale ide. Kamosi mali tiez toto a boli 2 mesiace bez biku a dokonca nevyhladali ani odbornu pomoc ako ja.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 12:49:16
00
Cvicit chrbat by mali aj uplne zdravi ludia. Ber to tak, ze nieco pre seba robis.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 16:56:06
01
Neboj sa ja som v tomto zodpovedny. Nestazujem sa, cvicim aby som sa mohol vratit k sportovaniu, len ide to pomaly.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 17:00:43
01
Len Roman ti chcel IMHO "naznačiť", že je síce pekné cvičíš, ale snažíš sa vyriešiť diagnózu, ktorú nemáš presne určenú. To MRI by pomohlo presne určiť tvoj problém a povedať, že 1. pokračuj v cvičení, alebo 2. cvičíš nesprávne cviky, ktoré ti až tak moc nepomáhajú a neriešia tvoj problém. Cvičiť sa taktiež má až keď odznejú akútne bolesti. Dovtedy kľudový režim a čo najmenej sedenia. Neviem v akej polohe spíš, ale pomáha spánok v polohe na chrbte a nie rôzne pokrútený na bruchu alebo na boku.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 17:30:11
00
kurtmarek
Na Tvojom mieste by som isiel za reumatologom. Nech Ti pozrie z krvy CRP, reumatoidny faktor a ci si HLA-B27 pozitiv.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 18:01:15
00
Kristina. Hej viem ze MRI je najlepsie a pojdem aj do toho i ked neurologicka ma poslala vtedy len na RTG. Tie cviky mi pomahaju len ide to veľmi pomaly vravim bude to uz 2 mesiace bez biku. Fyzioterapeuta som sa pytal tiez ci mam ist na RMI a nepovedal mi ano ani nie, cize pojdem tam sam za seba aby som presne vedel co mi je.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 18:31:53
00
RTG je niečo čím každý obvoďák začína. Je to taká istota, že nič nepokazí a ty budeš mať pocit, že sa ti venuje. Na druhej strane ak sa jedná o problém s platničkou alebo so zúženým medzistavcovým kanálikom tak je RTG na nič. Cviky sú fajn. Ale IMHo je lepšie najskôr diagnostikovať presnú príčinu ako skúšať či a ktoré cviky fungujú. Možno totiž hrozí, že si nejakým nesprávnym cvikom môžeš nevedomky zhoršiť súčasný stav. osobne by som tlačila na diagnostiku MRI. Odporúčam trochu zahrať aj "divadlo" ako sa zle cítiš. Mám bohužiaľ skúsenosť, že mnohí lekári keď vidia, že svoj stav zvládaš pomerne v pohode tak majú tendenciu šetriť na vyšetreniach.
Ešte sa nemusí jednať o vysunutie platničky, ale môžeš mať problém s facetovými kĺbmi stavcov.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 19:51:18
00
Nás takto s vyšetrením viacmenej odbíjali a dávali nám termíny v horizontoch desiatok dní. Až sme sa nakoniec naštvali, zaplatili si vyšetrenie MRI zo svojho a zrazu už boli všetci múdri. Extrúzia disku L5 S1. Infúzie, hospitalizácia, ozón, rehabilitácie. Taktiež fyzio zo svojho. Cvičíme teraz.
Zobraziť komentár 30.09.2024 - 20:02:40
00
Len pridám osobnú skúsenosť ktorá je extrémne rozsiahla od napriamenej lordozy, hyperkyfozy, blackdisky, vytlačenú platničku až po diagnotiskovanie bechtereva. Prestal som s bicyklom asi na rok v tom čase mi pomáhal najviac SM systém. Ale ku gru veci. Bol som aj v Nurchu v Piešťanoch, rehabilitácie s fyzio, cvičenie vo vode atď. S odstupom času a po "vykaslani" sa na takých fyzioterapeutov, môžem konštatovať jednu vec: to že budeš cvičiť každý deň 2 hodiny a zvyšných 22 budeš vykruteny, zle sedieť, spat na zlom matraci v zlej polohe, ti nepomôže žiadny fyzio. Podľa môjho názoru ma fyzioterapeut kompletne rozobrať všetky pohybové návyky a naučiť človeka správne držať telo, sedieť, ležať atď. A ďalšia podstatná vec, ktorú aplikujem už dlhšie, nebáť sa posilovne. Nájsť si správneho trénera (odporúčam napr Efectfit) Kľudne môžeš mať aj oslabený sedací sval a telo si to kompenzuje inými, z toho vzniká disbalans a problém je na svete.
Zobraziť komentár 29.10.2024 - 10:44:58
01
keyboard_arrow_up