Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahoj, vlastoch, mas pravdu. Keby fyzicka kontrola tovaru na sklade prebehla hned po vytvoreni objednavky, expedicia objednavky v takomto pripade by bola rychlejsia. To bezpochyby plati. Avsak cena za to by bola obrovska.

1.) Prakticky by to znamenalo, ze by sa takymto objednavkam musel niekto venovat viackrat, lebo by sa taketo objednavky museli predpickovat (predchystat). To by vyzadovalo tiez v ramci skladu vytvorenie priestoru na predpickovane objednavky. Co jednak znamena komplikaciu procesov, a dvak navysenie cost per order.
2.) Este by to vyrazne skomplikovalo veci ako storno objednavky, dodatocna uprava objednavky, spajanie objednavok a pod. Tym, ze dnes sa chyti picker objednavky az v momente, ked je plne expedovatelna, nemusime riesit procesy ako spatne zaskladnovanie tovaru pri stornovani objednavky, spajania predchystanych objednavok a pod., co vyrazne zjednodusuje procesy. Alternativou by bolo neumoznovat zakaznikom operacie nad objednavkami ako je ich postupne doplnanie, spajanie a pod., co by malo za nasledok zhorsenie zakaznickej skusenosti, kedze toto su operacie nad objednavkami, na ktorych si dost zakladame. Tu paradoxne teda zlepsenie zak. skusenosti pri tvojom scenari by mohlo viest k jej zhorseniu v inych.
3.) Tiez by to mohlo znizit celkovu priepustnost skladu v peakoch, pretoze tym, ze sa dnes nemusime venovat objednavkam, ktore prave nemusia odist, umoznuje nam to prioritizovat tie, ktore sa musia pickovat co najskor. Celkovo to velmi zjedodusuje prioritizaciu pickovania tovaru v sklade. Tu zase paradoxne zlepsenie rychlosti expedicie v tvojom scenari by mohlo sposobit zhorsenie rychlosti expedicie objednavok v peakoch, ked sa potreba rychlosti balenia a expedovania objednavok priblizuje maximalnej priepustnosti skladu.

Tu by som na prvu povedal, ze by to zvysilo cost na objednavku, skomplikovalo procesy, a niekde by to zrychlilo dodania a inde spomalilo, a niekde by to zlepsilo zakaznicku skusenosti a v inych pripadoch zase zhorsilo.
Cela skladova operacia je jedna velka matica potrieb, procesov a naslednych vystupov, a z nasej strany je tam isty balans medzi potrebami znizovat cenu za objednavku, zjednodusovat procesy, no zaroven aj zabezpecit rychle dodania a dobru zakaznicku skusenost.

Scenar, ktory popisujes, a teda sa ti stal, je velmi neprijemny pre zakaznika. Radi by sme boli, keby sa nam podarilo zrychlit expediciu v takychto scenaroch, avsak predchystavanie objednavky skor nez je plne expedovatelna, nie je pre nas dobra cesta.
Tu by som povedal, ze o co by sme sa mali snazit, je co najviac tento scenar eliminovat. Tam moze pomoct viacero faktorov, mozno lepsie dokupy tovaru (a teda ze ten kus nahradny by uz bol na ceste k nam doobjednany prave pre to, ze ty si kupil jeden z poslednych kusov, co ale nie vzdy dava zmysel), alebo celkovo znizovanie chybovosti v skladovej evidencii. To je uplny evergreen problem samozrejme, a nikdy ta chybovost nebude nulova, ale snazit by sme sa o to mali. Neustale sa nad tymito vecami niekto zamysla.

Ale teda najma: mrzi nas problem s tvojou objednavkou, pardon.
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 15:30:53
15
Rezervácia... V príspevku si to nespomínal.

Evidovať nielen, že v sklade máte 5 kusov, ale aj 3 rezervované (a komu - č. objednávky) a predavač aj internetový záujemca vidí, že sú dostupné posledné 2 kusy. V prípade, že sa predajú cez web alebo cez pult, predavač aj i-net zákazník vidia stav 0, hoci fyzicky sú v sklade ešte 3 ks.

Sorry, ak sa na takéto niečo nemyslelo pri návrhu systému, asi by to bolo hodne kodovania a možno by to chcelo aj reorganizáciu databáz.
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 15:59:51
00
JoKo toto samozrejme mame implementovane, bez toho sa neda robit omnichannel predaj. Produkt je rezervovany hned v momente objednavky az do bodu kym sa neodosle alebo nestornuje; nemoze si ho objednat alebo kupit niekto iny.

Ale problem co mal vlastoch je iny - produkt bol rezervovany, ale fyzicky sa nenasiel pri pickovani. To sa zial proste deje; deje sa to v malom promile objednavok, ale uplne to odstranit nejde, kedze s tovarom pracuju ludia a ludia maju urcitu chybovost (pri naskladneni alebo pri expedicii) a skladova evidencia v ziadnej firme nekoresponduje s realitou na 100%. Toto je nieco, co zlepsujeme neustale (procesne, automatizaciou, robotizaciou...), chybovost sme vyrazne znizili, ale na 100% sa nedostaneme nikdy.
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 17:13:58
05
Ok chapem, vdaka za vysvetlenie
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 18:33:46
00
ja dam svoju aktualnu prihodu - chodil sem jeden clen ktoreho ste nakoniec zabanovali a asi sa jeho smola preniesla na mna :-D - objednal som od Isadore vestu. Neviem ci ta firma chce predavat svoje produkty aj mimo ich komunitu a ci ich chce predavat cez vas, lebo mam pocit, ze ani nie. nebola skladom, bola do 5 dni 1ks. (nechapem ten predaj, kedze u nich sa da zakupit okamzite, kedze ju maju skladom) zabezpecujete u dodavatela, cakate na tovar od dodavatela. v den kedy mala byt doma prebehli rychle zmeny v statuse objednavky - opat ste zabezpecovali a opat cakali a nasledne mi prisiel mail, ze je vypredana. toto netusim kto kde zaspal, ale myslim ze na vasej strane to nebolo. tak sme zmenili farbu a opat do 5 dni. prve objednanie bolo 27.9. vestu som mal doma 16.10. sezonny tovar.
vestu som vybalil, dal na seba a siel von. zistil ze mi sedi, aj material je ok a vsimol som si ze mate od nich bundu z toho isteho materialu skladom moju velkost za peknu cenu. tak som sa buchol po vrecku a objednal. do vikendu doma. sacok v ktorom prisla bol neposkodeny, ale original obal zmuchlany. nastastie som si ju prezrel pred nosenim. prisla mi poskodena - dierka na ramene. a teraz co? hodila by sa na nikend ako vino ale ... vratit a objednat za vyssiu cenu to iste a cakat prinajlepsom 5-7 dni? tak sla naspat stym ze chcem neposkodeny tovar. a teraz som zvedavy na tu cakacku a ako to vlastne dopadne.

(okrem toho castelli - za posledny rok som kupil 5 gati, z toho 3 sli na reklamaciu koli vlozkam - celkom sa to sype)
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 19:04:17
00
Gusto0 Ahoj, mrzí ma tvoja skúsenosť. Prípad s vestou už aktuálne ovplyvniť nedokážeme, ale pri bunde som ti pod kontom vytvorila duplicitnú objednávku. Nová bunda sa ti medzičasom objedná. Keď spracujeme doručenú vratku s poškodenou bundou, nebudeš musieť tak dlho čakať. Verím, že toto prebehne už rýchlejšie a budeš môcť bundu využívať čo najskôr.
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 19:44:58
11
Gusto0 ono ten Murphy bohuzial ozaj existuje a funguje. Mam to XY krat overene, ze niekto urobi 100 objednavok a vsetko OK a niekto urobi 10 a v 5 je nejaky problem. Potom sa aj ja niekedy pytam, co kto komu urobil, ze prave na 1 zakaznikovi riesime abnormalne mnozstvo problemov. Nemam na to odpoved ale zamrzi to. :-(
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 20:19:56
06
Práve si všeobecne definoval scarinka :lol: :)
Proste niektorí priťahujú problémy viac ako ktokoľvek iný - overené
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 22:32:50
15
Budes sa divit ale ja som s mtbiker shopom asi problem este nemal.
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 22:38:13
11
:y:
to je len výnimka čo potvrdzuje pravidlo :D
Zobraziť komentár 22.10.2024 - 22:39:13
00
To mi pripomina - jeden kolega pokazi co moze, s problemami s notebookom je v kancli u nasho iteckara snad kazdy druhy den. A dnes sa nam pochvalil, ze vcera bol v nemocnici na CT, no to sa pokazilo hned ako prisiel :facepalm:
Zobraziť komentár 23.10.2024 - 19:50:28
08
vyzaruje zle vlnenie,niekto zas vlnenim opravuje 😀
Zobraziť komentár 23.10.2024 - 23:16:31
00
v priebehu mesiaca som urobil dve menšie objednávky, jednu s úpravou ceny voči konkurencii, a všetko bez problémov. Dík mtbiker tím, rád objednám opäť :)
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 06:45:13
01
Rachela Máte nejaké roboty v skladoch? Či všetko ľudia?
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 10:26:49
00
Ahoj, skynet, je to kombinovane riesenie. Nas tovar je roznorodej povahy/velkosti/sezonnosti, nie vsetko dava zmysel pickovat roboticky. Ale velka cast skladu vyuziva robotickych runnerov.

Ostatne, je k tomu aj video s Imrom, starsieho data, ale stale viac-menej aktualne :handshake:
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Zobraziť komentár 24.10.2024 - 10:49:21
11

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up