Tak keby niekoho zaujímalo, tu je krátke zhrnutie ako som dopadol s vysunutou platničkou L3/4. Už na Jeseň 2024 som mal na MRI nález ale vtedy som riešil iný zdravotný problém a toto som ignoroval.
Presne pred mesiacom som začal pocitovať slabosť v ľavej nohe (okolo kolena, predný stehenný sval). Najprv som tomu nepripisoval žiadnu vážnosť ale o dva dni keď som už nemohol chodiť po schodoch som sa zľakol. Noha sa mi podlamovala, nevedel som spraviť ani centimetrový podrep. Chodenie po rovine bolo viacmenej OK. Bolesti som nemal žiadne.
Po konzultácií v nemocnici som sa okamžite dostal na MRI, nakoľko je šanca, že by mohol ostať deficit navždy, tak to riešili všetko akútne. Výsledok - hernia L3/4 s kompresiou nerv. koreňa L3 a L4 vľavo s ťažkým motorickým deficitom. 5.3.2025 ma hneď nechali v nemocnici, s tým, že sa vyskúša konzervatívna liečba. Valili do mňa veľké dávky kortikoidov, rôzne protizápalové lieky atď + PRT obstrek atď. ale nič nepomáhalo. Keďže priateľka je neurologička konzultovala môj nález asi so 4 neurochirurgami a záver bol jednoznačný, treba to okamžite zoperovať aby neostal deficit.
Po dvoch týždňoch čakania na operáciu a konzervatívnej liečby som cítil zlepšenie možno 5-10%. Bolo mi povedané, že zmizol najväčší zápal a platnička sa mierne stiahla. Stále som nevedel chodiť po schodoch, ani vystrieť nohu na posteli. V tom čase už som bol preložený do Ružinova a počas niekoľkých dní ako sa operácia odsúvala, som dúfal, že sa stane zázrak a operácii sa vyhnem. Aj keď ma ubezpečovali, že to nebude veľký zákrok (mikrodiskektómia) mal som extrémny strach a stres. Fungoval som na lexauríne, akosi moja hlava nevedela pochopiť, prečo sa mi toto stalo z plného zdravia - aj keď plné nebolo, ako som spomínal, nález tam bol už dlhšie.
Dnes sú to presne dva týždne po operácií (20 dní som strávil v nemocnici) a cítim sa super. Každý deň cítim zlepšenie či už v celkovej sile ale aj psychicky

)
Keď sa mi už dalo, okamžite som začal chodiť na prechádzky (aj keď spravím 2-3-4K krokov je to super), za tie dva týždne som nesedel ani raz (okrem WC) - buď stojím alebo ležím. Koncom mesiaca ma čaká kontrola, následne rehabky a verím, že ešte niečo stihnem z tej sezóny

Ak Vám zistia problém s platničkou, neignorujte to ako ja (keďže som nemal žiadne príznaky od jesene), poraďte sa s odborníkom, či už fyzio alebo lekárom ale hlavne niečo preto robte - minimum sedenia, cvičenie pod dohľadom.
Celodenné sedenie, následné sedenie na bajku, popr. niektoré dní nesprávne cvičenie v posilke a takto to dopadlo. A to som si myslel, aký som super športovec