tiez sa tymto riadim :
-----------------------------------------------------------------------------------
V mrazoch sa môžu jedlé hríby zmeniť na jedovaté
Novembrové noci sa tak už čochvíľa budú na mnohých miestach niesť v duchu mrazov, jasná až polojasná obloha však bude stále lákať do lesa. Náruživí hubári by si však mali dať pozor na niektoré druhy húb, ktoré môže mráz znehodnotiť, či ich dokonca spraviť jedovatými.
Mykológovia varujú pred premrznutými jedlými hubami, ktoré sa môžu stať pre človeka jedovatými. Ako takéto hríby rozpoznať?
Vyblednuté farby a mäkké okraje, to sú hlavné znaky niekoľkokrát premrznutých húb, ktoré väčšinou odhalíme na prvý pohľad. Tie zdravé by totiž mali byť vizuálne v dobrom stave.
Hubári by nemali zbierať najmä opakovane zmrznuté a znovu rozmrznuté hríby. Tie môžu spôsobiť ľahšiu otravu, predovšetkým zažívacie ťažkosti. Princíp funguje podobne ako napríklad pri mäse a iných potravinách – bielkoviny v hube sa začnú rozkladať.
Tkanivo húb poškodené mrazom napádajú baktérie a spôsobujú to, že v hubách vznikajú toxické látky. Dôjde ku kvaseniu cukrov, rozkladu bielkovín a potom sa huba stáva zdravotne škodlivou. Závisí najmä od množstva, ktoré by sme zjedli, ako aj od veku húb.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ale mozem povedat ze poznam ludi ktori modraky ak su male jedia priamo pocas hubacky

ako chipsy