Nájdete v ňom skoro 30 000 produktov s atraktívnymi cenami od vyše 400 značiek, z ktorých vyše 5000 je bežne skladom a môže byť u vás doma do 24 hodín. Každý deň dopĺňame nové produkty a nové značky a budeme zlepšovať nielen našu ponuku, ale aj funkcie e-shopu, aby ste našli to čo hľadáte a našli to za najvýhodnejšiu cenu.
Ak máte hocijaké otázky ohľadom tovaru alebo e-shopu, okrem fóra nás môžete kontaktovať cez [email protected], cez chat v sekcii Shop alebo cez +421 2 330 567 30.
Táto téma slúži na všeobecnú diskusiu o shope, otázky a návrhy. Skúsenosti s MTBIKER shopom nájdete na: https://www.mtbiker.sk/forum/cyklisticke-obchody/mtbiker-shop-t35491.html
Kazdopadne plosne zmeny nas / vas urcite cakaju po januari. Zvysenie DPH o 3 percentualne body je tak zasadna vec, ze sa to do cien bude musiet premietnut, to hovorim otvorene. Su znacky a tovary, kde to budeme vediet absorbovat, ale najma pri spotrebnom tovare k tomu zvyseniu bude musiet dojst. Pri zahranicnych obchodoch, ktore pocitaju cenu podla krajiny dorucenia, k tomu navyseniu dojde automaticky na vsetkom (oni platia DPH podla krajiny dodania a cenu automaticky upravia tak aby reflektovala novu vysku DPH). Nuz, konsolidujeme...
A vsimol si toto spravanie aj niekto iny z tupritomnych?
Samozrejme. Tiež robím v obchodnej firme nákupcu a už od novembra postupne pripravujeme cenníky, ako dostávame podklady od výrobcov a bude to “zaujímavé”.
Ani sa nenazdame a Cepo bude mozno recenzovat aj Sensah a Ltwoo
- Kupis z Ali/Temu: kupujes od vyrobcu, ktory potrebuje objemy a vyraba lacno, na ukor mnozstva veci. Marketuje to platforma, ktora tlaci miliardy eur do reklamy (google Temu ad spend) a preraba jednotky dolarov na kazdej zasielke. Posiela sa to cez pol sveta individualne prepravou dotovanou cinskou vladou. Pride to do EU, tu sa to neprecli (nie su kapacity + hodnota je nizka), nezaplati sa DPH. Ochrana spotrebitela nulova, zaruka kvality nulova (tym nehovorim ze produkt je zly, len ze quality assurance neexistuje). Reklamacie sa neriesia (a nikoho netrapia, vsak je to lacne). Environmentalna stopa obrovska. Ekonomicky prinos pre SK a EU nulovy.
- Kupis z EU eshopu: distributor to nakupi z Azie (vo velkom), plati dopredu, 2-3 mesiace to plava (lodna doprava je aktualne blizko rekordov co sa tyka cien), pride to do EU, hromadne sa to precli, odvedie sa DPH. Produkt musi mat schvalenie pre EU trh, pri niektorych typoch produktov sa musi robit registracia, technicke skusky. Robia sa stitky, manualy. Musi sa to niekde skladovat. Potom to kupi eshop, skladuje to, marketuje to (pretlaca sa v reklame s Temu), predava to, poskytuje zaruku, riesi reklamacie, zodpoveda sa lokalnym uradom. Plati za odpadove hospodarstvo a kopu poplatkov za spotrebitela. Nasledne zaplati dane ak nieco zarobi. Environmentalna stopa je nasobne nizsia. Vacsina pridanej hodnoty zostava v EU / na Slovensku ak ide o SK shop - odvadza sa DPH, dane, odvody, poplatky, lokalne mzdy. ALE, koncova cena je vyrazne vyssia.
A teraz si musi kazdy vybrat. Kupim lokalne, zaplatim viac a podporujem lokalnu ekonomiku (a vsetky vyhody co z toho mam), alebo zaplatim menej a lokalnu ekonomiku zabijam. To nie je jednoznacna volba a nie kazda firma v EU si zasluzi existovat, ale pri nakupe z Ciny bez adekvatneho preclenia a zdanenia si tu dost pilime konar pod sebou.
- Kupis z Ali/Temu: kupujes od vyrobcu, ktory potrebuje objemy a vyraba lacno, na ukor mnozstva veci. Marketuje to platforma, ktora tlaci miliardy eur do reklamy (google Temu ad spend) a preraba jednotky dolarov na kazdej zasielke. Posiela sa to cez pol sveta individualne prepravou dotovanou cinskou vladou. Pride to do EU, tu sa to neprecli (nie su kapacity + hodnota je nizka), nezaplati sa DPH. Ochrana spotrebitela nulova, zaruka kvality nulova (tym nehovorim ze produkt je zly, len ze quality assurance neexistuje). Reklamacie sa neriesia (a nikoho netrapia, vsak je to lacne). Environmentalna stopa obrovska. Ekonomicky prinos pre SK a EU nulovy.
- Kupis z EU eshopu: distributor to nakupi z Azie (vo velkom), plati dopredu, 2-3 mesiace to plava (lodna doprava je aktualne blizko rekordov co sa tyka cien), pride to do EU, hromadne sa to precli, odvedie sa DPH. Produkt musi mat schvalenie pre EU trh, pri niektorych typoch produktov sa musi robit registracia, technicke skusky. Robia sa stitky, manualy. Musi sa to niekde skladovat. Potom to kupi eshop, skladuje to, marketuje to (pretlaca sa v reklame s Temu), predava to, poskytuje zaruku, riesi reklamacie, zodpoveda sa lokalnym uradom. Plati za odpadove hospodarstvo a kopu poplatkov za spotrebitela. Nasledne zaplati dane ak nieco zarobi. Environmentalna stopa je nasobne nizsia. Vacsina pridanej hodnoty zostava v EU / na Slovensku ak ide o SK shop - odvadza sa DPH, dane, odvody, poplatky, lokalne mzdy. ALE, koncova cena je vyrazne vyssia.
A teraz si musi kazdy vybrat. Kupim lokalne, zaplatim viac a podporujem lokalnu ekonomiku (a vsetky vyhody co z toho mam), alebo zaplatim menej a lokalnu ekonomiku zabijam. To nie je jednoznacna volba a nie kazda firma v EU si zasluzi existovat, ale pri nakupe z Ciny bez adekvatneho preclenia a zdanenia si tu dost pilime konar pod sebou.
Z pohladu MTBikera zabija lokalnu ekonomiku predsa aj nakup z nemeckych eshopov alebo od direct-sale cyklo vyrobcov. A kedysi aj MTBiker zabijal miestnu ekonomiku tym, ze svojim eshopom bral trzby miestnym kamennym cykloobchodom, ktore zaspali nastup eshopov.
To co si popisal vo svojom prispevku plati hlavne pri konkurovani produktom, ktore ponukaju (a pripadne vyrabaju) lokalne firmy, ale pre mnohych je Aliexpress hlavne o sortimente, ktory lokalne firmy neponukaju resp. tazko sa hlada, take drobne prkotiny.. Pamatam si svoje zaciatky s Aliexpressom a bol som prekvapeny, co vsetko tam maju.
Bez Aliexpressu by pravdepodobne ani Magene nebol tym, cim je teraz, a neobjavil by sa v ponuke MTBikeru
Kazdopadne, cele je to na diskusiu, ktora presahuje tuto temu.
Z pohladu MTBIKERa zabija nasu lokalnu ekonomiku aj Nemecko, ale rovnako uz MTBIKER rozbija ekonomiku Ceska, Polska, Madarska atd. Ale pointou je, ze nase podmienky s Nemcami, Canyonom ci Spanielmi su ovela podobnejsie ak porovnavame s Cinou, vsak ti to cervo popisal, odporucam precitat este raz. Tu by som videl zasadny rozdiel a porovnaval porovnatelne.
Ale ta dalsia veta mi vycarila usmev na tvari. Ze MTBIKER kedysi zabijal miestnu ekonomiku. Ako sme ju prosim pekne zabili a kedy? Ci myslis tych 150 ludi, ktorym budeme v 2025 posielat mesacne nieco na ucet za pracu pre nas, ci nase dane ktore tu platime, ci investicie ktore tu robime? Zabijat miestnu ekonomiku budeme ak nas vlada prinuti dvihnut kotvy a ze sa urputne snazi. Zatial sme ale tu a povedal by som nas prinos je vcelku zasadny oproti malym obchodom, kde sa predava bez blocka ci plati vyplata na ruku.
Ano, je to siroka tema a nie uplne jednoducha ale miesat hrusky a jablka by sa nemali ani tu.
Pisal som, ze "kedysi" , nie teraz ked uz v BA a inych mestach mate predajne a poskytujete miestnym ludom pracu . Bolo to myslene skor zo zartu/pritiahnute za vlasy, lebo isto ani miestne kamenne predajne vtedy neboli nadsene z Vasej eshopovej konkurencie cize z ich pohladu ste ich prevadzky "zabijali"
Koniec OT
Samozrejme z nasho uzkeho pohladu aj nemecke shopy su problematicke (ovela vacsi trh a lepsi pristup ku kapitalu => vyrazne ine podmienky pri nakupe tovaru), ale aspon hraju podla +/- rovnakych pravidiel ako my a ekonomicku aktivitu robia v EU, ktorej sme sucastou a benefitujeme z toho cez prerozdelovanie europskych penazi. Tak isto aj my hrame podla rovnakych pravidiel ako kamenne obchody na Slovensku a aj ked berieme niekomu market share, ekonomicka aktivita zostava na Slovensku. Pri Cine to nie je aktualne ferova sutaz, lebo obchadzaju clo, DPH, poplatky za odpad a maju dotovany marketing a dopravu s cielom ziskat co najvacsi marketshare a kontrolu nad europskymi zakaznikmi. Samozrejme trh si to vyriesi tak alebo onak, ale ak to tu prevalcuju cinske marketplaces tak asi nebudeme uplne nadseni z dlhodobeho hladiska.
Ale hej, sme dost OT, pekne sviatky prajem
Z pohladu MTBIKERa zabija nasu lokalnu ekonomiku aj Nemecko, ale rovnako uz MTBIKER rozbija ekonomiku Ceska, Polska, Madarska atd. Ale pointou je, ze nase podmienky s Nemcami, Canyonom ci Spanielmi su ovela podobnejsie ak porovnavame s Cinou, vsak ti to cervo popisal, odporucam precitat este raz. Tu by som videl zasadny rozdiel a porovnaval porovnatelne.
Ale ta dalsia veta mi vycarila usmev na tvari. Ze MTBIKER kedysi zabijal miestnu ekonomiku. Ako sme ju prosim pekne zabili a kedy? Ci myslis tych 150 ludi, ktorym budeme v 2025 posielat mesacne nieco na ucet za pracu pre nas, ci nase dane ktore tu platime, ci investicie ktore tu robime? Zabijat miestnu ekonomiku budeme ak nas vlada prinuti dvihnut kotvy a ze sa urputne snazi. Zatial sme ale tu a povedal by som nas prinos je vcelku zasadny oproti malym obchodom, kde sa predava bez blocka ci plati vyplata na ruku.
Ano, je to siroka tema a nie uplne jednoducha ale miesat hrusky a jablka by sa nemali ani tu.
Poznas male obchody kde predavaju bez blocku? Moc by som na tvojom mieste radsej neoperoval s teoriami ktore maju prikraslovat vasu cinnost. Je to trosku nechutne.
Napisem to takto: ak by tieto obchody predavali bez blocku (resp. len cast obratu isla oficialne), pripadne by blocek bol len na zlomok ceny a zvysok isiel ako cash bokom, ich vykazy by nevyzerali inak. A o tom ze je v gastre a obchode slovenskym folklorom (snad vymierajucim) platit minimalku a zvysok na ruku sa asi nemusime bavit.
A toto je nekorektne. Vyvolava dojem, ze male obchody su vseobecne zlo a neplatici dani. Az sa trosku divim, ze sa ti tento zvast zda v pohode. Koniec koncov aj male obchody su uz tvojimi obchodnymi partnermi, odberatelmi tak uz len z tohto dôvodu ak aj vas trapia neplatici by som sa takejto vseobecnej “pravdivej” formulacii vyhol.
A poviem aj B, padlo nam mnoho predajov v historii firmy lebo sme nedali bez blocka, nenapisali na fakturu nieco ine alebo inak nemanipulovali "lebo je to normalne". Ja nemam nic proti konkurencii a s mnohymi konkurentmi vychadzam nadstandardne a vieme sa spolu bavit a vychadzat. Co som napisal myslim vazne a deje sa to bezne ale rozhodne netvrdim, ze sa to takto deje vsade.
Takze pardon ak som sa dotkol, nemalo to vyzniet ze vsetci okrem nas podvadzaju. To urcite nie. Musim viac vazit slova.