Zacnem hned prvou jobovkou. Zo steny mi trci kabel v kuchyni, niekde ako byval sporak pri stene a v urovni digestora. Ma dva vodice. Cierny (faza?) a zltozeleny(zem). Problem je ze oba svietia na skusacke. Nemam sajn odkial je ten kabel napojeny.
Ten zemniaci by podla mna svietit nemal.
Napady?
Plati to pre siet TNS, teda trojvodicovu sustavu. V starom TNC to nikdy nezamienat!
Fáza vždy vľavo. Ak je dvojvodičový prívod, tak "nulák" najprv na kolík, až potom na pravú dutinku.
Cize to kope z tej jednej zasuvky? Tak mas odpoved...
Kupil som od cinana a nefunguje vazenie. Peniaze mam spat ale nemusim to vracat tak som to zo zvedavosti rozobral ze to skusim opravit. Je tam vadny ten vahovy senzor co je taky kus hlinika s otvorom napojeny na 4 kabliky.
Ked som ho otocil tak sice vazil daco ale do minusu a aj to s offsetom asi 750g(1kg vec ukazoval ako -240g). Do plusu nejde vobec.
Napadlo mi ze skusim kupit ten senzor ale moj ma upevnenie na 3 skrutky a vsade som nasiel len na 2. Ani neviem ci je to kompatibilne a staci to napojit miesto vadneho alebo sa to nejako paruje k plosaku
https://a.aliexpress.com/_EGneiAk
presnost vyroby kolise, cize vymena cidla medzi 2 vahami sposobi ze bez opatovnej kalibracie nebude presna. ako na to vie len vyrobca.
https://www.instructables.com/How-to-Interface-HX711-Balance-Module-With-Load-Ce/
Prečo Japonci nemajú kolík
Dosluhuje nám plynová varná doska a uvažovali sme nad indukciou. Problém je, že nemáme v byte 3 fázy:
- ak by som ich chcel dať do bytu zaviezť, treba sa obrátiť na dodávateľa elektr. energie alebo na správcu domu?
- všimol som si, že existujú aj indukčné dosky na 220-230V. V čom sa líšia od tých na 3 fázy?
Je/bolo by aj toto riešenie?
Neviem ako je to na svk, ale vseobecne, v principe zalezi "co potrebujes" vs "kolko to stoji" - napr pripojka na 3 fazy s pozadovanym prikonom mozu byt drahsia/lacnejsia ako 1 faza s dostatocnym prikonom. Tak isto ale, mozno by si musel menit rozvodnu skrinu pri jednom a nie pri druhom rieseni ....
No a samotne indukcie - ano, su aj take ze na len 1 fazu - tiez mame taku - to mas v skrini potom 2 vetvy (kazda na vlastny istic) s prislusnym prikonom, a natiahnute 2 sady kablov. Niekedy moze stacit aj 1 monzno, v principe 2.5mm2 cyky (medeny 3-kabel) je na/do 24A (5.5kW, zalezi od druhu natiahnutia) ale istice su casto len na 3.6kW (v zavislosti od zapojenia) - cize mozno teoreticky aj 1 vetva by stacila ak to dovolia podmienky a mozes zapojit na 24A istic. Otazne je, ci to bude stacit indukcii - ak pojdes viac platniciek naraz na maximum tak 5kW prekrocis - potom bud indukcia obmedzi vykon - nepojdu naplno, alebo vyrazis istice
(Nasa domova pripojka je na tusim ~10kW, 1 faza)
Mrzí ma, že sme na to nemysleli pri rekonštrukcii bytu.
V kuchyni je za linkou len dvoj-zásuvka kvôli rúre a zapaľovaču pre plynové horáky.
Ak treba upravovat rozvodnu skrinu (ci uz na 3-fazu, alebo vyssi prikon 1 fazy) tak sice zaplatite extra, ale ak mas schopneho elektrikara tak to tiez asi tak drahe nebude
Horsie bude ak treba novy kabel (ci uz hrubsi/dalsi 1-faz, alebo 3-faz) a nemate chranicku, tak to bude horsie
Z vety "Problém je, že nemáme v byte 3 fázy" usudzujem, že hlavný istič je len na jednu fázu.
Z vety "V byte je nová elektroinštalácia aj rozvodná skriňa, ale nie je potiahnutý do kuchyne 3-fázový kábel." by som usudzoval, že nova skriňa ma 3 fázy a stačí novy kábel do kuchyne.
Treba pozrieť, aký typ hlavného ističa sa nachádza vo vašej rozvodnej skrini. Je to jednofázový istič alebo trojfázový istič? Aka je nominálna hodnota?
Ak je istič jednofázový, znamená to, že do vášho bytu je privedená len jedna fáza. V tomto prípade, ak potrebujete pre varnú dosku 3-fázové napájanie, bude nutné požiadať distribútora elektriny o zvýšenie príkonu a privedenie 3-fázového vedenia do bytu. Toto môže byť zložitejšie a vyžaduje si povolenia, a može sa stat aj to, že to proste zamietnu. Hlavne ak je to starý dom a niekto pred Vami uz rekonštruoval a cast kapacity zabral. Proste prvy berie. Ak je istič trojfázový, v tomto prípade je potrebné len dotiahnuť 3-fázový kábel z rozvodnej skrine do kuchyne a zapojiť varnú dosku. To by mal zvládnuť bežný elektrikár a pravdepodobne nebudete potrebovať žiadne špeciálne povolenia. Nestačí ale len priviesť 3-fázový kábel, ale je potrebné správne rozdeliť spotrebiče na jednotlivé fázy, aby sa predišlo ich preťaženiu. Pri prechode z 1-fázového na 3-fázové pripojenie môže distribútor elektriny zmeniť hodnotu hlavného ističa. Napríklad namiesto jednofázového 25A ističa môže byť nainštalovaný trojfázový istič s menovitým prúdom 16A na každú fázu. Hoci je celkový prúd v tomto prípade vyšší (3 x 16A = 48A), nesprávne rozloženie spotrebičov na jednotlivé fázy môže viesť k preťaženiu a problémom.