Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftscarinko napísal:
a to uz neplati ze pred priechodom mam zastat, rozhliadnut sa ci nieco ide a az potom prejst?
ked polozim nohu na prechod znamena ze vsetci okamzite musia na metri zastat? ja to nevidim tak jednoznacne.
podla mna je to tak fifty - fifty

Fifty - mrtve dieta, fifty - rozbite svetlo a pokrceny plech? :?:
21.02.2025 - 16:10:38
03
Myslel som vinu. Jeden sa ani nepozrel a druhy ani nespomalil.
21.02.2025 - 19:59:59
00
To, že chodec je ignorant neznamená, že neurobím maximum aby som ho autom nezabil.
22.02.2025 - 12:17:46
05
Presne.
To je tá vec, ktorú stále ešte spoločnosti karpatského typu nechápu. Šofér v aute je operátorom smrtiacej zbrane, to je vyšší imperatív ako pravidlá cestnej premávky.
22.02.2025 - 14:03:28
04
Situáciu budem hodnotiť objektívne, podľa videa z odkazu na Pravdu, pretože tam nie je orezané a vidieť tam viac do bokov. Odkaz dám znovu:
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/741163-centimetre-od-tragedie-skolacku-na-priechode-len-tesne-minulo-uhanajuce-auto/

Keď si video roztiahnete na celú obrazovku, stopnete a čo najviac pretočíte na začiatok, je tam vidno už to auto, konkrétne kapotu, časť strechy a predných dverí, a školáčku s ľavou nohou vpredu na hrane prvého pásu zebry na strane bližšie k chodníku a s pravou nohou vzadu ešte na chodníku. Auto je v tomto zábere, ja odhadujem tak 12 metrov od priechodu a rýchlosť má okolo 50-55 km/h. Školáčka po spustení videa je už rovno v pohybe a kráča na priechod.

Kým školáčka urobí krok pravou nohou z chodníka na koniec hrany prvého pásu zebry a zastavíte video, vidieť, že auto prešlo väčšiu polovicu vzdialenosti, je už len pár metrov pred priechodom, brzdí a vodič sa snaží zrážke vyhnúť vychýlením vľavo. Školáčka napriek tomuto pokračuje v chôdzi.

Pri zastavení videa v čase, kedy už auto prišlo na hranicu priechodu (k zebre, ale ešte ju nezačalo prechádzať), je školáčka v medzere medzi prvým a druhým pásom zebry, z pohľadu na jazdný pruh je v jeho štvrtine na pravej strane v smere jazdy v mieste, kadiaľ autá jazdia pravými kolesami podľa vyjazdených tmavých pásov na ceste. Školáčka aj v tomto momente stále pokračuje v chôdzi.

Keď začína auto školáčku míňať, vstupuje školáčka do druhého pásu zebry a pokračuje v chôdzi.

V momente, keď sa auto nachádza jeho prvými dvomi tretinami na zebre, je školáčka už vedľa auta, vedľa jeho pravých dverí a na druhom páse zebry v tretine šírky jazdného pruhu na pravej strane. Zároveň tu niekde uplynie prvá sekunda z videa. Takže všetko, čo som tu popísal, sa stalo len za jednu sekundu. Potom v chôdzi spomalí, takmer ju preruší, ale pokračuje v nej ďalej.

Zhodnotil by som to, že školáčka sa nepresvedčila, že môže bezpečne prejsť cez priechod a vstúpila na priechod bezprostredne pred idúce vozidlo, pretože auto bolo rozbehnuté a vzdialené približne len 1 sekundu od priechodu. Vodičovi sa našťastie podarilo v tej sekunde zabrániť zrážke reakciou úhybným manévrom. Ak by sa len rozhodol brzdiť bez zmeny smeru, na zabránenie kolízie by to nestačilo. A ak by aj pri vyhýbaní brzdil silnejšie, dostal by sa na priechod neskoršie a školáčka by za tento čas stihla ešte viac prejsť vodičovi pred vozidlo a tak by už vodičovi nepomohla ani zmena smeru.
22.02.2025 - 14:10:40
04
No hlavne to si bol hodne zhovievavý ak si hento označil za 12 metrov od priechodu.. to je skôr pod 10... od začiatku som mal pocit že tá školáčk tam skočila hoooodne na poslednú chvíľu a toto širšie video to len potvrdzuje..
22.02.2025 - 15:04:03
02
Keď sa blížim k prechodu a vidím tam ľudí, tak predpokladám že môžu vstúpiť na vozovku. Spomalim, bezpečne zastavím. Ak prechod nevyuziju, tak akurát pomalšie prejdem okolo. Žiaden problém.
Určite sa nespolieham na to, že sa chodci (kolobezkar, keď aj cyklista....) zastavia a rozliadnu.
22.02.2025 - 15:17:28
08
Tiež nejdem stovkou okolo autobusu ktorý stojí na zastávke a nespolieham sa na to, že spoza neho nikto nevybehne.

Kamoška prišla o otca pred pár dňami. Zrazila ho 47 ročná teta na Dacii Duster. Bol v strede prechodu. Je tam 60 MPR ktorú dodržiava možno 1% áut. Zvyšní ani nedajú nohu z plynu, rýchlostná cesta, čiže 130ka.

Prílohy:

FB_IMG_1740238294414.jpg
FB_IMG_1740238294414.jpg 94.43 KiB thumb_up0thumb_down

22.02.2025 - 16:28:00
01
Tu na tomto mieste https://lnk.sk/irey zlava vychádzalo možno také dievča (10-11 r) ako na tom prechode čo tolko diskutujeme, ja som šiel peši oproti a viem že sa blížilo auto. Vtedy bola jednosmerka z opačnej strany, ked som ju stopol. Už mala našliapnute do vozovky...Tak som ju rukou zastavil a hovorím jej, že kam chceš ísť, ved ide auto! Bohužial vodič musí predvídať a ešte jedna vec ma zaujala v česku na tom nešťastnom prechode. Chýba tam krajnica, je to celé zúžene. Ak by malolety chodec vstupil na krajnicu z chodníka, to vodič musí vidieť. Maslo na hlave majú aj projektanti.

školáčka je červena šipka, auto žltá, ja som modra šipka

Prílohy:

hubenka.jpg
hubenka.jpg 265.7 KiB thumb_up0thumb_down

22.02.2025 - 16:50:36
00
Dieta je trestne aj inak NEzodpovedne. Nemozno od neho cakat rovnaku mieru kognitivnych schopnosti, ako maju dospeli. Inak by mohlo volit, aj soferovat kamion...
Preto ma dospely mysliet aj za ne. Tu isiel ale jednoznacne vodic ako idiot. Oproti iduce auto uz davno stalo a on isiel tak, akoby tam prechod ani nebol. Pritom je tam jednak vodorovne znacenie prechodu a tiez znacka. To je podobne, ako nezastavit na stopke a tvrdit, ze ved ten druhy mi tam skocil. No nie, mas tam znacku na to, aby si uz z dialky prisposobil rychlost a bol pripraveny zastavit, a nie ze protiiduce auto stoji, motaju sa tam ludia, dvaja vkrocia na prechod a debil leti akoby nic. Tu nie je co riesit.
22.02.2025 - 17:34:09
01
Skratene, keby brzdil tak ju zrazi. Mna len prekvapuje ta jej nereakcia ze ju auto minie o centimetre a ona ide dalej ako keby sa nic nestalo. Take zvlastne.
22.02.2025 - 17:44:37
01
Bol tu expert ktory nebrzdil pri schadzani z dialnice, lebo ved aby nestracal rychlost. To je podobne hlupy konstrukt. Znacka vodorovna aj zvisla je tam preto, aby bola vidiet z dialky a aby sa vodic vedel pripravit a prisposobit uz z dialky. Brzdit par metrov od prechodu/cloveka znamena, ze ten vodic nema co mat vodicak, pretoze zjavne nechape principom vedenia vozidla.
Tu mas tabulku brzdnych drah, silne to este zavisi od stavu vozovky, reakcnej doby vodica a pneumatik.
Príloha:
7.jpg
7.jpg 20.06 KiB thumb_up0thumb_down

Ty mas mysliet na to, ze budes musiet zastavit uz 30m pred prechodom, inak sa ti to nepodari. Cize hlavne neist cez prechody 50km/h a viac, ak sa tam motaju ludia. To neubrzdis a chyba je to tvoja, pretoze mas ist tak, aby si to ubrzdil. Nie 50km/h...

Naposledy upravil cokupit dňa 22.02.2025 - 18:21:26, celkovo upravené 1 krát.

22.02.2025 - 18:19:11
05
A čo mala robiť? Skôr by som čakal reakciu vodiča, že jej ide vynadať. Ktovie či tak aj nebolo, to už nie je na videu.
22.02.2025 - 18:20:45
00
No ja by som sa dost zlakol ale zjavne bola bud silno zamyslena a uplne mimo reality alebo cumela do mobilu ale ten nebolo vidno na videu.
22.02.2025 - 18:31:48
00
mobil tam nebolo vidiet, teda necumela donho

sofer jej nevynadal, ak som spravne pochopil text, tak sa rychlo pohyboval ulicami mesta a len dodatocne ho kontaktovali, po oznameni od rodičov dievcata
22.02.2025 - 18:44:34
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up