arrow_leftcokupit napísal:
Rozumni chodci spravidla neskacu na cestu, ale cakaju na chodniku na rozumnych vodicov... Ty rychlost.

Osobne v idealnom pripade bliknem alebo ukazem rukou, podradim a prejdem bez uplneho zastavenia. Naopak vacsina chodcov sa potom snazi prejst co najrychlejsie a casto este aj podakuju. Win win.
A co sa tyka takych ako ty, co ma vidia z dialky ale just nezastavia. Zvlast ked nas je na chodniku viac, som to zpravidla ja co na ten prechod stupi a pravo prejst ostatnym vynuti. A potom to mas aj so stresom, ale dobre ti tak...

8/2009 Z. z. § 53
(1)
Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd.

(2)
Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané.

(3)
Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.
(4)
Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.
23.02.2025 - 18:48:29
10
Zbytocne, miestni supermani spomaluju uz ked vstavalo to decko z postele rano. Ale len tu na fore. 😉
23.02.2025 - 18:54:28
01
No schválne, daj kto to robí?
23.02.2025 - 19:05:49
00
Teraz co cakas ze ti napisem nicky za poslednych par stran co tu mudrovali o tom ze treba mysliet aj za tych co kaslu na nejake pravidla a nevazia si vlastny zivot? 🤷
Sorry
23.02.2025 - 19:08:20
00
Áno, presne. Aj s citáciou.
23.02.2025 - 19:09:10
00
Sorry ale na toto nemam cas ani chut. Kazdy sa v tom pozna.
23.02.2025 - 19:14:15
00
Pozri, napisal si uplnu hlupost. Kedze je to do oci bijuce, tak sa tu myslienku snazis vlozit niekomu inemu do ust.
O tom "nedostatku" case a chuti svedci pocet tvvojich prispevkov, vacsinou uplne k veci.....
23.02.2025 - 19:16:58
03
Dobre 😉
23.02.2025 - 19:18:56
00
V ČR, kde sa stal ten incident s dieťaťom, je síce v zákone písané §54 odst. 3: "[...] Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem." ale zároveň platí:
s § 5 odst. 2 písm. f) zák. č. 361/2000 Sb. o silničním provozu o povinnostech řidiče, který nesmí:

ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje.

V ČR v prvom rade platí prednosť chodca a povinnosť vodiča dať prednosť nielen tomu, kto na prechode už je, ale aj tomu kto očividne hodlá cez neho prejsť ale ešte neprechádza.
Minimálne 95% vodičov v Prahe vie a rešpektuje, že ak sa pri prechode nachádzajú osoby, máš spomaliť a predpokladať, že budú prechádzať. Ostatní sú chronický ponáhľači, ktorých nezastaví ani už 3 sek svietiaca červená.

Keď prídem raz za čas na SK tak sa cítim jak na divokom západe.
Jeden zastane a ten druhý v protismere ešte trúby, keď už som v polke prechodu, čo je očividne mentalita niektorých prispievajúcich v posledných stranách.
24.02.2025 - 10:14:16
05
thumb_up0thumb_down

Toto je tiež dobrý de*il.
24.02.2025 - 10:32:33
01
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/nehoda-silnice-auta-dejvice.A250224_094804_domaci_fred
24.02.2025 - 13:00:11
00
arrow_leftscart335 napísal:
V ČR v prvom rade platí prednosť chodca a povinnosť vodiča dať prednosť nielen tomu, kto na prechode už je, ale aj tomu kto očividne hodlá cez neho prejsť ale ešte neprechádza.

Dobre vediet ze ked pojdem do cz, aby som si vzal krystalovu gulu a vestecke kyvadielko.
Najma z dovodu, ze dochodkyne mavaju debatne kruzky pri prechodoch.
24.02.2025 - 17:22:12
02
Toto je ale žiaľ ďalšia z tých pseudovýhovoriek, konkrétne tzv. nirvana fallacy. To, že nejaká koncepcia v určitých (málopočetných) prípadoch nemusí fungovať na 100% ešte neznamená, že je aj celkovo zlá... V ČR je to možno inak, no z mojich skúseností zo Slovenska, absolútna väčšina chodcov stojacich na chodníku pri prechode má naozaj v úmysle cez ten prechod prejsť. Akurát vstúpiť naň častokrát "nemajú gule," keďže veľká časť vodičov ani nedá nohu z plynu, nie že by ešte aj zastavili. A preto typicky na priechod vstupujú, až keď sú si naozaj kua istí, že ich ten-ktorý vodič púšťa. Z toho potom vyplýva ten Zipsikov "argument obojstrannej časovej úspory," no ak by sme nehľadali výhovorky a chodcov slušne púšťali, nemuselo by naň vôbec prichádzať.
24.02.2025 - 21:24:59
08
nič nieje čiernobiele a ja som nikde netvrdil že to robím v prípade že vidím chodcov ďaleko pred sebou... ale napríklad konkrétny príklad čo mi teraz napadá je mýtna, tam sú 2 priechody také že chodci sú zrazu pri priechode a nie že by ich bolo vidno dlho vopred... tam volím svoje, ak za mnou nič nieje je rýchlejšie nezastaviť....

opačný prípad je napríklad priechod pri auparku pri nájazde na most SNP v smere do mesta.. tam krásne vidno a väčšinou stačí z diaľky bliknúť a len pustiť nohu z plynu, a ak sú za mnou autá tak tam vždy zastavujem aby ľudia stihli autobus :)

to tu len niekto zobral moje vety moc čiernobielo na predošlých stranách :D lebo keby to nevezme tak doslovne... zrazu by sa nemal do čoho obuť...
24.02.2025 - 23:27:27
00
Premiovy vyber zo Ziliny a okolia...

thumb_up0thumb_down
24.02.2025 - 23:33:54
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up