Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftmnavak napísal:
na znizenie rizika si to rozloz to 5 splatok napriklad. ci uz po tyzdnoch alebo po mesiacoch je na tebe. zjemnis tym dopad toho ze ivestujes v jednom dni ked su trhy nizko ale budu klesat, alebo naopak, su nizko ale budu stupat (v tomto pripade nakupis menej)

Myslím, že toto je trochu rada zo starého racionálneho sveta, kde US bola dominantná ekonomická veľmoc a všetci prezidenti chceli ekonomické krízy vyriešiť. Ale neviem, či sa na to dá stále spoľahnúť pri tomto oranžovom náhodnom generátore kríz. Viem si žiaľ predstaviť scenár, kedy nakonci tohto funkčného obdobia tohto choasáka bude Čína jednoznačne dominantná veľmoc a aj západné akciové trhy stratia váhu, ktorú tak dlho mali.
Ja by som to riziko viac rozložil. Buď by som investovanie výrazne natiahol v čase a na investovanie o rok môže dávať zmysel aj ten štátny dlhopis (lebo termiňáky sú na smiech). Prípadne na minimalizovanie rizika pokúpil akcie nudných ale dlhodobo stabilných firiem, ako sú napríklad Apple, Microsoft, Visa, Coca Cola. U nich aj v prípade výrazného prepadu trhu hrozí úplné zrútenie menej, než firmám, ktorých trhová hodnota sa odvádza od budúceho potenciálu.
A ak máš naozaj veľa voľných financii, zvážil by som byt na prenájom - nemá také priame výnosy, ale (splatené) byty krachujú menej často než firmy.
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 09:34:22
22
arrow_leftaJoN napísal:
Bolo by zaujímavé vedieť koľko bolo nákupov a za aké čiastky.

nejake info tu, ale co je na tom pravdy neviem :)
https://blog.sme.sk/valchar/politika/neplanovany-investicny-blog-nemozem-sa-dorehotat
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 10:39:35
02
Velmi sa v dlhopisoch nevyznam, ale je tam minimalny výnos 3 % p. a. a to je myslim furt lespie, ako to drzat v banke. Ci o co ide?
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 10:48:00
00
Tak vraj tie kamenickeho sa uz vsetky minuli, kto zavahal moze nakupit Pentu za 5.8% pa - https://www.privatbanka.sk/stranka/dlhopisy/produkty-p-obyvatelov&call=shortc&param=19 :-D
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 11:15:51
00
arrow_leftjuju_pepe napísal:
Velmi sa v dlhopisoch nevyznam, ale je tam minimalny výnos 3 % p. a. a to je myslim furt lespie, ako to drzat v banke. Ci o co ide?

ak veris garanciam tejto vlady a vymahatelnosti prava….
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 11:31:32
01
arrow_leftm-t napísal:
Myslím, že toto je trochu rada zo starého racionálneho sveta, kde US bola dominantná ekonomická veľmoc a všetci prezidenti chceli ekonomické krízy vyriešiť. Ale neviem, či sa na to dá stále spoľahnúť pri tomto oranžovom náhodnom generátore kríz. Viem si žiaľ predstaviť scenár, kedy nakonci tohto funkčného obdobia tohto choasáka bude Čína jednoznačne dominantná veľmoc a aj západné akciové trhy stratia váhu, ktorú tak dlho mali.
Ja by som to riziko viac rozložil. Buď by som investovanie výrazne natiahol v čase a na investovanie o rok môže dávať zmysel aj ten štátny dlhopis (lebo termiňáky sú na smiech). Prípadne na minimalizovanie rizika pokúpil akcie nudných ale dlhodobo stabilných firiem, ako sú napríklad Apple, Microsoft, Visa, Coca Cola. U nich aj v prípade výrazného prepadu trhu hrozí úplné zrútenie menej, než firmám, ktorých trhová hodnota sa odvádza od budúceho potenciálu.
A ak máš naozaj veľa voľných financii, zvážil by som byt na prenájom - nemá také priame výnosy, ale (splatené) byty krachujú menej často než firmy.

ano suhlas, len par komentov. nepovedal som ze us, kludne moze etf ciny alebo indie. trochu dufam ze trhy alebo velmi bohati ludia trampa upracu (zatial dufam, nie verim). na akcie pozor co sa tyka zdanenia a posledne byt. este pred 3 a viac rokmi som kazdemu hovoril kup byt, na tom mozes tazko prerobit. teraz si musi kazdy zvazit ci chce utopit kopec penazi v byte/dome/pozemku ak nie je iste ci zostavame v jadre eu/nato alebo rivni budeme gubernia.. nehovoriac o moznom vystreleni urokov ked budu tito pani bacovat ako doteraz. ja osobne od toho upustam a ziadne dalsie pozemky a byty v tejto krajine nechcem.
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 11:34:43
04
Iste, načrtol som to tak narýchlo.
Čína je historicky dosť nespoľahlivý investičný trh - sú tam veľké zásahy od komunistickej strany, čistky, dumpovanie, dotácie, skreslené reportované výsledky.
Áno, akcie sa zdaňujú inak ako ETF, ale všetko si treba naštudovať, keď človek ide investovať, aj podmienky nákupu a predaja ETF, aj dlhopisov, aj akcii :)
Byt môžeš kúpiť aj v ČR, ale uznávam, že to je výrazná komplikácia. Ak by sa to tu začalo skutočne tak rúcať, ako si načrtol, celosvetový chaos by imho zasiahol asi všetky menované investície. Ak to tak vidíš, môžeš nakúpiť zlato, ale neprakticky sa uschováva, transportuje, delí a v zásade je to len protiinflačná investícia.

K tomu štátnemu dlhopisu, verím, že jeden rok ešte vydržia splácať, na nejaké dlhé obdobie by som ho nechcel. Firemné dlhopisy sú väčšinou podstatne rizikovejšia investícia než štátne aj než ETF, treba si do detailov prečítať podmienky.
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 11:47:44
00
Osobne teraz neinvestujem, cakam a odkladam cash. Jednak kvoli orangutanovi, jednak som chcel kupit byt a nestihol som vyskocit z akcii, tak teraz budem vysedavat prepad a cakat. Inak co sa nehnutelnosti tyka, dobre uz bolo. Sucasna garnitura bacuje takym stylom, ze uroky budu len horsie, navyse chcu zdanovat investicne byty a sice nepochybujem o ich donebavolajucej nekompetentnosti, ale ked chcu tak to presadia aj bez cenovych map a logiky, cize aj toto je imho len otazka casu.
Moja kacirska myslienka je nehnutelnost v zahranici. Pre nasinca je to komplikovane a drahe, ale coraz viac vyhodne z pohladu eliminacie rizik a unikoveho planu z jamy levovej. Pretoze tunajsi trend je uplne jasny a globalny tiez. Najblizsie roky do dalsich volieb tu aj v usa to bude velmi turbulentne.
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 12:06:03
01
najlepšie domček pri mori v chorvátsku alebo na francúzkej riviére :)
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 12:07:54
00
Tak nehnutelnost v zahranici je imo dost zaludna:
* Musis sledovat zakony v zahranici
* Zlozitejsie medzinarodne zdanenie
* Na zapad/sever su ceny zvacsa vyrazne vyssie ako na svk, a teda vyrazna financna bariera. Na juh/vychod neviem, mozno to chorvatsko je relativne "bezpecne"?
* Ak chces takuto investiciu ako "zabezpeku" keby to slo na svk do kytek, tak ju nie vynimocne budes moct v lepsom pripade prenajimat len na kratku dobu (ochrana podnajomnikov) aby si ju evetualne ty sam mohol vyuzivat
* Potrebujes agenturu co sa ti komplet postara o prenajimaci servis, kedze ty tam niesi
* Alebo neprenajimas vobec, ale to je uz imo dost silne spekulativna investicia casto
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 12:20:02
00
ocividne je najvyssi cas na n+1 🤷‍♂️
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 12:30:46
03
m-t
akcie aj ETF sa u nas zdanuju rovnako
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 12:51:30
00
menilo sa nieco? co si pamatam vynosy z eft po 2r zdanovane neboli, zato akcie ano.
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 12:56:27
00
Chorvati tusim od tohto roku idu silne zdanit kratkodoby prenajom, lebo to bola zlata bana. A tusim aj greci, ale nechcem kecat. Je to jedno, zavadza sa to na celom svete.
Ze to treba riesit cez agenturu mi je tiez jasne, inak by som to ani nerobil (mozno este cez rodinu, ale tu nemam vsade a otravovat ich, radsej agentura).
Zdanovanie prijimov? Nic neriesitelne.
Ako som pisal, je to komplikovanejsie ako tu, ale nic extra zlozite a nie je nahoda, ze nasa vrchnost funguje presne takto...
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 13:01:23
00
arrow_leftmnavak napísal:
menilo sa nieco? co si pamatam vynosy z eft po 2r zdanovane neboli, zato akcie ano.

Co si pamatam, tak uz dlho plati casovy test drzania akcii/etf 1 rok, po ktorom pri predaji sa uz pripadny zisk nezdanuje + oslobodenie od dane pre zisk z predaja akcii/etf do 500€.
Zobraziť komentár 05.03.2025 - 13:07:53
02
keyboard_arrow_up