arrow_leftmnavak napísal:
menilo sa nieco? co si pamatam vynosy z eft po 2r zdanovane neboli, zato akcie ano.
cenný papier je oslobodený od dane po 1r
05.03.2025 - 13:07:54
01
arrow_leftennio napísal:
akcie aj ETF sa u nas zdanuju rovnako

ETF ale môžeš mať ako accumulating, ale z dividend z akcií platíš dane, nie?
05.03.2025 - 13:10:35
00
m-t niektore firmy ponukaju dividend reinvestment, ale neviem ci to spada tiez pod vynimku akumulacnych etf

cokupit - nevravim ze su to neriesitelne veci. Skor som tym narazal na to ze nehnutelnost ako investicia je tymito "skrytymi" vecami lahko omnoho menej vyhodna ako na prvy pohlad vyzera. Speci ked hovorime o jednokusovej zalezitosti drobneho investora - priklad- kolega si kupil 2-3r dozadu domcek v blizkom holiday resorte, ze to bude vyuzivat aj on s rodinou a aj prenajimat. Dopadlo to tak ze tam este neboli, a aj ho zatiahli do riesenia beznej prevadzky spolocenstva vlastnikov a len na to nadava :D
A to si zasa nemiesat s pranim spinavych penazi na rivierach a podobne, pripadne s ludmi co takto maju 10-tky nehnutelnosti po svete
05.03.2025 - 14:14:58
00
arrow_leftkajto napísal:
Ok ,ale dostaneš naraz balík a potrebuješ ho zainvestovat,das ho do ETF hneď,alebo vyckas na pokles?

Ak mam investicny horizont kratsi ako 5 rokov nad ETF ani uvazovat nebudem. A ak sa bavime o 20-30 rokoch je mi uplne ukradnuty vyvoj v najblizsom roku a teda kludne to supnem vsetko naraz do ETF :) ak chcem hrat teosicku na DCA tak to rozdelim na niekolko casti… a zainvestujem to postupne napriklad na mesacnej baze v priebehu najblizsich 12 mesiacov:)
05.03.2025 - 15:56:17
00
arrow_leftm-t napísal:
ETF ale môžeš mať ako accumulating, ale z dividend z akcií platíš dane, nie?

Ano, ale tiez to zavisi od brokera, resp. skor od krajiny, kde ma sidlo dana spolocnost. Napr. Divideny z UK chodia vraj na ucet nezdanene, cize ich musis zdanit slovenskou sadzbou 15%. Z USA, ak mas podpisany formular proti dvojitemu zdaneniu W8BEN, tak ti pridu na ucet zdanene US sadzbou 15%, a teda na Slovensku, kde je sadzba tusim 7%, tak logicky uz nedanis, ale vraj je povinnost tie dividendy aj tak uviest v danovom priznani :^) :facepalm:

Prakticky vsetky rozvinute krajiny maju vyssiu dan z dividend, ako my, takze odvadzanie dane z dividend zavisi najma od toho, ci ti pridu na ucet brokera nezdanene, alebo uz zdanene.
05.03.2025 - 16:06:10
00
@zispik „vyvoj v najblizsom roku ma nezaujima"

sp500 ti moze kludne stagnovat aj 12 rokov, ako sme to videli po dot-com bubline ( v minulosti boli aj vacsie pady!) a to uz je tamer polka tych tvojich 30 rokov.. a ked si do toho zaratas este inflaciu... 😶

Dnes by sa podla vsetkeho z takeho prepadu spamatal trh skor, lebo sme sa uz „naucili", ako to zvladat. Ludia ale aj tak ziju v trochu milnej predstave, ze ak investuju dlhodobo, tak to musi slapat a je to istota, co nemusi byt uplna pravda.
05.03.2025 - 16:14:02
00
Riesili ste uz niekto danove prizanie kvoli tej povinnosti uviest v DP prijate dividendy, aj ked sa uz dalej nedanili a okrem nich ste nemali uz ziadny iny prijem podliehajuci zdaneniu?
Cize serkat sa z DP typ B iba kvoli tym dividendam, ktore uz viac nedanite?
05.03.2025 - 16:16:31
00
arrow_leftjuju_pepe napísal:
@zispik „vyvoj v najblizsom roku ma nezaujima"

sp500 ti moze kludne stagnovat aj 12 rokov, ako sme to videli po dot-com bubline ( v minulosti boli aj vacsie pady!) a to uz je tamer polka tych tvojich 30 rokov.. a ked si do toho zaratas este inflaciu... 😶

Dnes by sa podla vsetkeho z takeho prepadu spamatal trh skor, lebo sme sa uz „naucili", ako to zvladat. Ludia ale aj tak ziju v trochu milnej predstave, ze ak investuju dlhodobo, tak to musi slapat a je to istota, co nemusi byt uplna pravda.

Stale sme pri vysledku ze je mi to jedno lebo je to len nieco vyse tretina a nieco menej ako polovica mojhi investicneho obdobia

A v oripade synovho investicneho uctu je to uplne nic kedze tam je horizont 60 rokov :)

Z dlhodobeho hladiska budes nakoniec v zisku to ukazuje doterajsia minulost :)

Focusovat sa na tieto kratkodobe prepady ak niesi trejder je skor na skodu, pretoze to hybe z tvojou mentalnou odolnostou…a vela ludi proste nevydrzi :)
05.03.2025 - 16:25:58
03
Trump ide bomby. Toto je graf S&P 500 od jeho zvolenia. Krasne vidiet, ako robia cla "America Great Again". MID Cap a SMALL Cap su na tom podobne.
Príloha:
Capture.JPG
Capture.JPG 55.63 KiB thumb_up0thumb_down

05.03.2025 - 17:47:03
05
trhom su nejaké cla úplne jedno, to čo ich zhadzuje dole je neistota a každy den nové výplody oranžového mužíka tj. skvelý čas na akumuláciu
05.03.2025 - 18:27:24
01
skorpion kamarat moj,a to je len zaciatok,tie bomby este len pridu,lebo toto je len zaciatok,ked kanada s mexikom,EU,cinou im narubu reciprocne spatne veci

svet sa v kravsku pitchu obracia = svedkovia trumpovi,ELENOVI apod debilkovia

ale co sledujem protrumpovskych debilkov v europe,tak ti zacinaju riadne obracat,kedze su to pronarodni politici,ktori chrania hospodarstvo a polnohospodarstvo,a celkovo vyrobu.Takze pukance dosli,otvaram chrumky

rovnako vyse 70% hnojiv beru amici od kanady, chybaju migranti na tych prasivych americkych farmach, umele oplodnenie nie je zadarmo a plno veci,ktore poskodi aj beznych americanov
05.03.2025 - 18:31:54
01
arrow_lefttrionq napísal:
trhom su nejaké cla úplne jedno, to čo ich zhadzuje dole je neistota a každy den nové výplody oranžového mužíka tj. skvelý čas na akumuláciu

ale neistota je generovana tymi clami. Lebo rozhadzuje zabehnuty system a nikto nevie, ako sa to nakoniec vyvinie. Druhy faktor je, ze cla utlmia ekonomiku. Prakticky sa da povedat: vieme, ze bude zle, len nevieme, ako moc.
05.03.2025 - 19:09:52
04
arrow_leftZipsik napísal:
Stale sme pri vysledku ze je mi to jedno lebo je to len nieco vyse tretina a nieco menej ako polovica mojhi investicneho obdobia

A v oripade synovho investicneho uctu je to uplne nic kedze tam je horizont 60 rokov :)

Z dlhodobeho hladiska budes nakoniec v zisku to ukazuje doterajsia minulost :)

Focusovat sa na tieto kratkodobe prepady ak niesi trejder je skor na skodu, pretoze to hybe z tvojou mentalnou odolnostou…a vela ludi proste nevydrzi :)

Ja som len podotkol, že to môže trvať dlhšie, ako tebou spomínaný rok. 🙂
05.03.2025 - 19:53:09
00
treba si vsimnut aj klesajucu cenu dolara, ktora tiez ovlyvnuje vynos investicii do s&p500
05.03.2025 - 20:03:11
02
dolar je stale na priemere z roku 2015

Prílohy:

adasdasdsdsssda.png
adasdasdsdsssda.png 112.95 KiB thumb_up0thumb_down

05.03.2025 - 22:03:59
00
keyboard_arrow_up