Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Tiež som sa dolamala v rýchlosti skoro nula, capla som na bok a bolo. V teréne v rýchlosti som niekoľkokrát spadla a síce som bola odetá a modrá ale nič vážne.
Zobraziť komentár 23.08.2024 - 18:55:36
00
aspoň ste boli na bajku. mne praskla plantarna fascia ( slacha pod chodidlom) pocas kracania po promenáde v tapkach do vody. bolesť iba trochu ustupila a podla ortopeda je to nadlho :(
Zobraziť komentár 23.08.2024 - 20:16:12
00
arrow_leftshifty12 napísal:
Livigno si vybralo svoju daň… roztrhnutý meniskus… v Stredu som absolvoval operáciu v Martine v ArtroPro… padol som z 2m rovno na šutre v 3km/h rýchlosti 🤦🏻‍♂️ sezóna vybavená…

Tak toho muselo byt viac ako len roztrhnuty meniskus, ked lezis v nemocnici. Ja som po operacii roztrhnuteho menisku siel po troch hodinach domov.
Zobraziť komentár 26.08.2024 - 09:35:48
00
lakko tá fotka je pred operáciou :) Po operácii som pobudol ešte 2 hodiny a išiel domov - dnes je 5 dní po operácií a ja behám vcelku dosť dobre, čiže to vyzerá že asi všetko dopadlo OK - v sobotu idem na kontrolu a veziem so sebou "kolagénovú injekciu" ktorá by mi mala ešte údajne pomôcť ku ďalšej liečbe - čakal som že to bude horšie. Spokojný ale budem až keď sa posadím na bike :D
Zobraziť komentár 26.08.2024 - 10:04:26
00
U mna to az tak dobre nedopadlo.V beznom zivote nemam problem, ale ako nahle som sa vratil k bezeckym treningom tak zacali problemy s operovanym kolenom. Sice nie take ako pred operaciou, ale uplne OK to nie je ani po 6-tich mesicoch od operacie. Minuly tyzden som startoval na Ironman 70.3. Hradec Kralove a po velmi dobrom plavani a skvelom biku som half maraton len volne vyklusal. Chybala mi kondicia (5 mesiacov som vobec nebehal) a bezal som nadopovany Flektorom. lebo len po jeho uziti dokazem ako tak odbehnut dlhy beh bez bolesti. Vazne zvazujem ukoncenie mojej triatlonovej kariery.
Zobraziť komentár 26.08.2024 - 10:18:09
01
lakko a kde ti robili operáciu ? Ak môžem vedieť ...
Zobraziť komentár 26.08.2024 - 10:44:10
00
Sport-artro, Nemocnica KE-Saca
Zobraziť komentár 26.08.2024 - 10:48:09
00
Zdravím, pred pár dňami mi operovali koleno, zašili mi roztrhnutý meniskus, zároveň sa však prišlo na to / potvrdilo, že mám aj roztrhnutý predný krížny väz a keď rozpohybujem túto nohu, tak mám plánovať aj plastiku ACL. Nechce sa mi však hneď riešiť ďalšiu operáciu po tejto. Je bežný život a bicyklovanie s týmto veľký problém z krátkodobého a (aj) dlhodobého hľadiska? Podeľte sa s Vašimi skúsenosťami.
Ďakujem.
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 14:35:25
00
ja by som to zhrnul takto, mne pred 7 rokmi povedali ze acl netreba robit, ze svaly to podrzia. minuly rok v marci uz bolo neskoro. stvorka vahonosna chrupavka, dvojka jablcko a mnoho dalsich drobnosti na jeden a pol A4. Jeden ortoped nevahal a odhadol to na vymenu do 5 rokov. Ak by to bolo teraz na mne, tak urcite idem do plastiky, kym sa este da. Cim viac sa caka, tym je vacsia pravdepodobnost, ze to uz len cely stav zhorsi.
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 21:14:30
01
Keďže roztrhnutý ACL, tak je stabilita kolena narušená. Meniskus zašili, keď bude všetko ok, možno sa zahojí. Keď na plastiku nepôjdeš, je veľké riziko do budúcnosti, že meniskus (ten čo zašili,alebo druhý), opäť roztrhneš (pri budúcom podvrtnutí kolena) resp. sa poškodí chronicky z nestability kolena. Prognosticky je väčší predpoklad skoršieho vývoja artrózy pri nestabilite. Samozrejme aj operácia má riziká.
Na "bežný život" nie je ACL nevyhnutný 😉
Zobraziť komentár 13.04.2025 - 22:06:20
03
arrow_leftGtoso napísal:
Zdravím, pred pár dňami mi operovali koleno, zašili mi roztrhnutý meniskus, zároveň sa však prišlo na to / potvrdilo, že mám aj roztrhnutý predný krížny väz a keď rozpohybujem túto nohu, tak mám plánovať aj plastiku ACL. Nechce sa mi však hneď riešiť ďalšiu operáciu po tejto. Je bežný život a bicyklovanie s týmto veľký problém z krátkodobého a (aj) dlhodobého hľadiska? Podeľte sa s Vašimi skúsenosťami.
Ďakujem.

Ahoj,
ja zijem s plastikou ACL uz 23rokov. V 17tich som si na baskete(hraval som aktivne) roztrhol ACL a odtrhol male casti meniskov. Neviem si predstavit, zeby som si to nedal operovat. Doktori nazvali moj stav na "zaciatok konca mojho kolena" :-D Najprv som to liecil konzervativne ale ked mi pri kazdom "nevhodnom" pohybe vyletelo koleno, tak nebol dovod cakat a nechal som sa rezat.. Neviem si predstavit, zeby som tu operaciu neabsolvoval-nelutujem nasledne 2r poriadneho zotavenia. Po operacii je zasadna rehabilitacia, tu netreba podcenit! Teraz mam 40r a koleno stale drzi, fungujem uplne normalne, sportujem a dokonca stale hravam aj basket. Je ale jasne, ze podvedome to koleno mierne setris. Takze urcite nelamentuj a nechaj si urobit plastiku. Mne brali step spod jablcka. Hamstringy si nechavam na replastiku :-D
Zobraziť komentár 14.04.2025 - 09:16:06
01
arrow_leftGtoso napísal:
Ďakujem.

Ja som bol pred rokom presne ako Ty: zošili mi vnútorný meniskus, a zistili, že mám aj predný krížový väz roztrhnutý. Vlani v januári operácia, dodržal som odporúčanie lekára na postupné zaťažovanie, po 5 týždni bike, po 3,5 mesiaci prvý beh, koncom mája triatlon. Najprv mi odporúčal plastiku, no vzhľadom na funkčnosť zatiaľ odložil na neurčito, pripísal to tomu, že svaly kolena ho držia v plne funkčnom stave ( viacročná záťaž behom, bikom...). Po roku môžem skonštatovať plnú ohybnosť i zaťažiteľnosť bez obmedzení ( oi beh v horskom teréne).
Zobraziť komentár 10.06.2025 - 09:44:45
01
Poraďte, kto sa vyzná. Na lyžoch som si zranil koleno. Popis z MRI:
Popis pravé koleno:
FT skelet a chrupavky - oseálny edém až subchondrálna fraktúra na dorzálnej hrane lat. kondylu tibie
bez priekaznej lézie chrupaviek
Patella má tvar - typ Wiberg II., poloha je adekvátna, chrupavka bez chorobných zmien. Retinacula sú
normálne formované, bez chorobných zmien.
LCL je primerane formované, bez chorobných zmien.
LCM - subtotálna až totálna ruptúra vo fem. tretine
PCL má normálny tvar a priebeh, signál je homogénny, bez chorobných zmien.
ACL - kontinuita nepriekazná, subtotálna až totálna ruptúra
Laterálny meniskus - vertikálna ruptúra gr. 3 v zadnom rohu.
Mediálny meniskus je normálne formovaný, signál je homogénny, bez známok ruptúry.
Patologicky zvýšená efúzia intraartikulárne.
Ligamentum patellae proprium bez chorobných zmien.
Hoffove teleso má homogénny signál, bez ložiskových zmien.
Popliteálna krajina - distenzia m. popliteus

Stalo sa mi to pred mesiacom, ortopéd mi dal zatial len ortézu. V pondelok mám ísť(po 6 týždňoch) na kontrolu. Nemali by mi to už operovať? Chcel by som aj naďalej športovať, lyže, tenis, bajk a pod. Zatial ale operáciu nespomínal aj keď som sa vyslovene pýtal. Chodím o barliach, koleno nezaťažujem, nedá sa mi vystrieť. Ale to čakanie ma nebaví.
Zobraziť komentár 10.06.2025 - 09:59:54
00
ked ta neoperovali hned po uraze, vacsinou sa potom caka na vstrebanie opuchu, najviac Ti povie lekar na kontrole, teraz ta asi viac "prehmata", zisti, ako su na tom vazy, kedze podla MRI budes mat zrejme uplne roztrhnuty krizny vaz... asi bude postup ako u kolegov vyssie, najskor len artroskopia kolena, menisky pripadne upracu a budu planovat plastiku, ktora moze aj nemusi byt...
ale toto su len moje postrehy, krore som ja zazil s mojimi hnilymi kolenami... ja som napriklad bol na operacii asi az po dvoch rokoch od prveho urazu, kde som si roztrhol ACL, poskodil menisky a chrupavku, ale urobili mi to nakoniec vsetko naraz... veka zdaru!
Zobraziť komentár 10.06.2025 - 10:52:14
01
Díky, áno, vravel, že mi to musí odpuchnúť.. Tak snáď má čím skôr zoperujú. Nemám čas čakať dva roky :D
Ako to funguje, keď mi v pondelok povie že ma idú operovať, tak to ma zoperujú u nás v nemocnici hneď? Či som naivný?
Zobraziť komentár 10.06.2025 - 10:55:31
00
keyboard_arrow_up