Okrem bežnej údržby bicykla treba občas vykonať aj údržbu vlastného tela. Okrem bežnej samoúdržby (umývanie, strihanie nechtov, holenie) je občas potrebné nechať vykonať si na tele aj komplexnejšiu údržbu, napríklad kolena. Toto je stav 6 dní po zákroku na bratislavských Kramároch, klinika úrazovej chirurgie - plastika predného skríženého väzu. Snáď to na jar v Chorvátsku rozjazdím...
V mojom prípade úlomok roztrhnutého menisku, ktorý mi putoval kolenom, vyvolával zápaly - výpotky (vodu v kolene). Ten výpotok je agresívny a rozožieral chrupavku - 5 rokov, kým mi ten úlomok nevybrali.
OK a ked si odmyslime nadvahu, tak zvysena zataz v podobe behu je dalsi zasadny faktor? Alebo napr. drepovanie s tazkou vahou v posilke? Smerujem k tomu, ze co podla moznosti nerobit, aby kolena vydrzali.
V prvom rade si treba polozit otazku: Kvoli comu to robis.
Chodis na sutaze, robis silovy trojboj, zivis sa tym?
Kazdy ti v posilke ci na nete povie: tazke vahy, progresivne overloading (navysovanie vahy), ze dnes kazdy vymysla a treba sa vratit k tomu staremu co robili za Arnolda.
Ludia sa to potom snazia akoze dodrziavat, vacsinou nespravne, nenamahaju svaly ale slachy lebo vsak mantra tazke vahy = zla technika a casom si ublizia.
Dnes mas studie, ze ti staci cvicit aj s 40-60% maximalky a dosiahnes tie iste vysledky ako s 80%+
Len treba viac opakovani, 12-25 a nie kazdeho to bavi.
Ziadny rychly pumping ale spravne precizne dvihanie zataze.
Nebudem sa tu s nikym dohadovat ci to je pravda alebo nie, lebo to neviem.
Zacal som tak davnejsie cvicit a som spokojny. Necvicim aby som bol hora svalov (bez steroidov to aj tak budu tzv. mliecaky) ale aby som sa dobre citil, nezranil sa a nebol mlandravy.
Navyse som uz starsi a nebavi ma sa prezierat, takze mi aj tak tie svaly nejak extra nenarastu.
Skor sa zameriavam na cvicenie na tzv. funkcne svaly.
Co sa tyka behu je to v podstate podobne.
Ludia zacnu behat ale nic si o tom nenastuduju. Vsak naco, zacnem behat a hotovo.
Len nevedia, ze nesmies doslapovat na paty, najlepsie behat na maksom povrchu, idealne tartan, nie po betone, vhodna obuv.
Ani pri chodzi by si nemal doslapovat na paty.
amen všetko čo napísal red- to by trebalo vytesatdo kameňa
v mojom prípade mi kolena zničila kombinácia hokeja a nadváhy a nedoliecenych zápalov.
tiež už cvičím ako písal red menšie váhy s väčším počtom opakovaní.
a ten beh- 5km na bežiacom páse 2x do týždňa s hoka gaviota je skôr nejaký udrziavaci cyklus, nepredstavujte si ze idem polmaraton. takisto sa prioritne snazim držať nižšie tepy,vyššiu kadenciu a tým pádom na tie ***** dosliapavat musím. určite mi veľmi pomáha strečing a cviky od fyzioterapeuta. vyzerá to smiešne a jednoducho, neplatis si vstup do fitka aby si sa valal po zinienke, ale dá to celkom zabrať.
problem moze byt aj chemickeho povodu, napr zla strava vyvolava zapal v tele a z toho moze byt autoimunna reakcia.
cize telo utoci na seba, to je napr reumatická artritída.
podobna vec s klbami -dna, aj tu ma vplyv stravovanie, alkohol.
strava bohata na oxalaty zvysuje riziko mocovych kamenov a problemy klbov. https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-arthritis#fa-qs
od vikendu som naskocil na sagan-haribo palivo
vykonnostne to pomaha pocas vyjazdu, ako len jontak s glukozou.
citil som trosku koleno posledne tyzdne , najma ked som dlhsie stal na nohach. dnes si vsimam ze akosi sa to pominulo, snad to nezakriknem. asi zelatinove medvede ucinkuju.
Livigno si vybralo svoju daň… roztrhnutý meniskus… v Stredu som absolvoval operáciu v Martine v ArtroPro… padol som z 2m rovno na šutre v 3km/h rýchlosti 🤦🏻♂️ sezóna vybavená…
Skoré uzdravenie prajem. Potvrdzuje sa, žiaľ, že jedny z najčastejších sú pády pri nízkych rýchlostiach. A pred bráničkou do domu. Takže prilbu na hlavu aj pred cestou na 500m do obchodu ....
Tiež som sa dolamala v rýchlosti skoro nula, capla som na bok a bolo. V teréne v rýchlosti som niekoľkokrát spadla a síce som bola odetá a modrá ale nič vážne.
aspoň ste boli na bajku. mne praskla plantarna fascia ( slacha pod chodidlom) pocas kracania po promenáde v tapkach do vody. bolesť iba trochu ustupila a podla ortopeda je to nadlho
Livigno si vybralo svoju daň… roztrhnutý meniskus… v Stredu som absolvoval operáciu v Martine v ArtroPro… padol som z 2m rovno na šutre v 3km/h rýchlosti 🤦🏻♂️ sezóna vybavená…
Tak toho muselo byt viac ako len roztrhnuty meniskus, ked lezis v nemocnici. Ja som po operacii roztrhnuteho menisku siel po troch hodinach domov.
lakko tá fotka je pred operáciou Po operácii som pobudol ešte 2 hodiny a išiel domov - dnes je 5 dní po operácií a ja behám vcelku dosť dobre, čiže to vyzerá že asi všetko dopadlo OK - v sobotu idem na kontrolu a veziem so sebou "kolagénovú injekciu" ktorá by mi mala ešte údajne pomôcť ku ďalšej liečbe - čakal som že to bude horšie. Spokojný ale budem až keď sa posadím na bike
U mna to az tak dobre nedopadlo.V beznom zivote nemam problem, ale ako nahle som sa vratil k bezeckym treningom tak zacali problemy s operovanym kolenom. Sice nie take ako pred operaciou, ale uplne OK to nie je ani po 6-tich mesicoch od operacie. Minuly tyzden som startoval na Ironman 70.3. Hradec Kralove a po velmi dobrom plavani a skvelom biku som half maraton len volne vyklusal. Chybala mi kondicia (5 mesiacov som vobec nebehal) a bezal som nadopovany Flektorom. lebo len po jeho uziti dokazem ako tak odbehnut dlhy beh bez bolesti. Vazne zvazujem ukoncenie mojej triatlonovej kariery.
Zdravím, pred pár dňami mi operovali koleno, zašili mi roztrhnutý meniskus, zároveň sa však prišlo na to / potvrdilo, že mám aj roztrhnutý predný krížny väz a keď rozpohybujem túto nohu, tak mám plánovať aj plastiku ACL. Nechce sa mi však hneď riešiť ďalšiu operáciu po tejto. Je bežný život a bicyklovanie s týmto veľký problém z krátkodobého a (aj) dlhodobého hľadiska? Podeľte sa s Vašimi skúsenosťami.
Ďakujem.
ja by som to zhrnul takto, mne pred 7 rokmi povedali ze acl netreba robit, ze svaly to podrzia. minuly rok v marci uz bolo neskoro. stvorka vahonosna chrupavka, dvojka jablcko a mnoho dalsich drobnosti na jeden a pol A4. Jeden ortoped nevahal a odhadol to na vymenu do 5 rokov. Ak by to bolo teraz na mne, tak urcite idem do plastiky, kym sa este da. Cim viac sa caka, tym je vacsia pravdepodobnost, ze to uz len cely stav zhorsi.
Keďže roztrhnutý ACL, tak je stabilita kolena narušená. Meniskus zašili, keď bude všetko ok, možno sa zahojí. Keď na plastiku nepôjdeš, je veľké riziko do budúcnosti, že meniskus (ten čo zašili,alebo druhý), opäť roztrhneš (pri budúcom podvrtnutí kolena) resp. sa poškodí chronicky z nestability kolena. Prognosticky je väčší predpoklad skoršieho vývoja artrózy pri nestabilite. Samozrejme aj operácia má riziká.
Na "bežný život" nie je ACL nevyhnutný 😉
Zdravím, pred pár dňami mi operovali koleno, zašili mi roztrhnutý meniskus, zároveň sa však prišlo na to / potvrdilo, že mám aj roztrhnutý predný krížny väz a keď rozpohybujem túto nohu, tak mám plánovať aj plastiku ACL. Nechce sa mi však hneď riešiť ďalšiu operáciu po tejto. Je bežný život a bicyklovanie s týmto veľký problém z krátkodobého a (aj) dlhodobého hľadiska? Podeľte sa s Vašimi skúsenosťami.
Ďakujem.
Ahoj,
ja zijem s plastikou ACL uz 23rokov. V 17tich som si na baskete(hraval som aktivne) roztrhol ACL a odtrhol male casti meniskov. Neviem si predstavit, zeby som si to nedal operovat. Doktori nazvali moj stav na "zaciatok konca mojho kolena" Najprv som to liecil konzervativne ale ked mi pri kazdom "nevhodnom" pohybe vyletelo koleno, tak nebol dovod cakat a nechal som sa rezat.. Neviem si predstavit, zeby som tu operaciu neabsolvoval-nelutujem nasledne 2r poriadneho zotavenia. Po operacii je zasadna rehabilitacia, tu netreba podcenit! Teraz mam 40r a koleno stale drzi, fungujem uplne normalne, sportujem a dokonca stale hravam aj basket. Je ale jasne, ze podvedome to koleno mierne setris. Takze urcite nelamentuj a nechaj si urobit plastiku. Mne brali step spod jablcka. Hamstringy si nechavam na replastiku
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
OK a ked si odmyslime nadvahu, tak zvysena zataz v podobe behu je dalsi zasadny faktor? Alebo napr. drepovanie s tazkou vahou v posilke? Smerujem k tomu, ze co podla moznosti nerobit, aby kolena vydrzali.
Tazke vahy tiez nicia klby a aj kolena.
V prvom rade si treba polozit otazku: Kvoli comu to robis.
Chodis na sutaze, robis silovy trojboj, zivis sa tym?
Kazdy ti v posilke ci na nete povie: tazke vahy, progresivne overloading (navysovanie vahy), ze dnes kazdy vymysla a treba sa vratit k tomu staremu co robili za Arnolda.
Ludia sa to potom snazia akoze dodrziavat, vacsinou nespravne, nenamahaju svaly ale slachy lebo vsak mantra tazke vahy = zla technika a casom si ublizia.
Dnes mas studie, ze ti staci cvicit aj s 40-60% maximalky a dosiahnes tie iste vysledky ako s 80%+
Len treba viac opakovani, 12-25 a nie kazdeho to bavi.
Ziadny rychly pumping ale spravne precizne dvihanie zataze.
Nebudem sa tu s nikym dohadovat ci to je pravda alebo nie, lebo to neviem.
Zacal som tak davnejsie cvicit a som spokojny. Necvicim aby som bol hora svalov (bez steroidov to aj tak budu tzv. mliecaky) ale aby som sa dobre citil, nezranil sa a nebol mlandravy.
Navyse som uz starsi a nebavi ma sa prezierat, takze mi aj tak tie svaly nejak extra nenarastu.
Skor sa zameriavam na cvicenie na tzv. funkcne svaly.
Co sa tyka behu je to v podstate podobne.
Ludia zacnu behat ale nic si o tom nenastuduju. Vsak naco, zacnem behat a hotovo.
Len nevedia, ze nesmies doslapovat na paty, najlepsie behat na maksom povrchu, idealne tartan, nie po betone, vhodna obuv.
Ani pri chodzi by si nemal doslapovat na paty.
v mojom prípade mi kolena zničila kombinácia hokeja a nadváhy a nedoliecenych zápalov.
tiež už cvičím ako písal red menšie váhy s väčším počtom opakovaní.
a ten beh- 5km na bežiacom páse 2x do týždňa s hoka gaviota je skôr nejaký udrziavaci cyklus, nepredstavujte si ze idem polmaraton.
cize telo utoci na seba, to je napr reumatická artritída.
podobna vec s klbami -dna, aj tu ma vplyv stravovanie, alkohol.
strava bohata na oxalaty zvysuje riziko mocovych kamenov a problemy klbov.
https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-arthritis#fa-qs
vykonnostne to pomaha pocas vyjazdu, ako len jontak s glukozou.
citil som trosku koleno posledne tyzdne , najma ked som dlhsie stal na nohach. dnes si vsimam ze akosi sa to pominulo, snad to nezakriknem. asi zelatinove medvede ucinkuju.
Tak toho muselo byt viac ako len roztrhnuty meniskus, ked lezis v nemocnici. Ja som po operacii roztrhnuteho menisku siel po troch hodinach domov.
Ďakujem.
Na "bežný život" nie je ACL nevyhnutný 😉
Ďakujem.
Ahoj,
ja zijem s plastikou ACL uz 23rokov. V 17tich som si na baskete(hraval som aktivne) roztrhol ACL a odtrhol male casti meniskov. Neviem si predstavit, zeby som si to nedal operovat. Doktori nazvali moj stav na "zaciatok konca mojho kolena"