Toto došlo od CHatgpt : Ahoj! Keď e-bike uvádza nosnosť alebo maximálnu záťaž 135 kg, táto hodnota zvyčajne zahŕňa celkovú hmotnosť jazdca aj všetkej batožiny, nie hmotnosť samotného e-biku.

Takže:

Maximálna záťaž (napr. 135 kg) = jazdec + batožina (napr. batoh, košík, príves...)

E-bike samotný sa do tejto hmotnosti nezapočítava. Výrobcovia už počítajú s tým, že rám, motor a ďalšie časti bicykla sú navrhnuté tak, aby zvládli túto záťaž navyše.

Ak si chceš byť úplne istý, môžeme sa pozrieť na konkrétny model – stačí mi povedať značku a typ.

Tvoje slová:
Napriklad trek Rail 5, Radon Render, Cube Syereo Hybrid 140 hpc sl 750
ChatGPT povedal:
Ahoj! Pri e-bikoch ako Trek Rail 5, Radon Render a Cube Stereo Hybrid 140 HPC SL 750 sa maximálna nosnosť zvyčajne vzťahuje na celkovú systémovú hmotnosť, ktorá zahŕňa:​

jazdca,

batožinu (napr. batoh, nosič, príves),

samotný bicykel.

To znamená, že ak je uvedená maximálna nosnosť 135 kg, ide o súčet hmotnosti bicykla, jazdca a batožiny.​

Konkrétne informácie pre uvedené modely:

Cube Stereo Hybrid 140 HPC SL 750: Maximálna systémová hmotnosť je 135 kg, čo zahŕňa bicykel, jazdca a náklad .​

Cube Stereo Hybrid 140 HPC SLT 750: Niektoré verzie tohto modelu majú povolenú celkovú hmotnosť až 160 kg .​

Trek Rail 5 a Radon Render: Presné údaje o maximálnej nosnosti týchto modelov nie sú uvedené v dostupných zdrojoch. Odporúčam skontrolovať technické špecifikácie na oficiálnych stránkach výrobcu alebo kontaktovať predajcu pre presné informácie.​

Záver: Pri výbere e-biku je dôležité zohľadniť celkovú systémovú hmotnosť, ktorá zahŕňa hmotnosť bicykla, jazdca a batožiny. Ak plánuješ jazdiť s vyššou záťažou, je vhodné vybrať model s vyššou povolenou nosnosťou.

Ja osobne to briem ako zaťaž na biku. Preto sa hovorí že to kupuju pivari .čí? Ale nechcem sa hádať. Aj AI v tom nema jasno
15.04.2025 - 22:30:19
00
na toto ozaj netreba AI :D 90% výrobcov to uvádza pri každom konkrétnom modeli a vo väčšine ide o celkovú nosnosť, tj. bajk+jazdec+náklad
15.04.2025 - 22:37:33
07
Dakujem za vsetky reakcie.

Ano, pri danych modeloch sa jedna o 135kg v ktorych je zahrnuty jazdec+bike+naklad.

Kedze my ale budeme mat cca 150kg, je to uz velmi cez limit? Zdoraznujem opat, ze to budu vyjazdy s 2.5 rocnym dietatom, cize ziadna divocina.

Myslite ze by taketo pretazenie carbon este zvladol, alebo by som sa mal pozerat vyslovene len po hliniku?

Alebo hladat bajky ktore maju max zataz 150kg+? I ked to ale drasticky zmensi moznosti vyberu.

Naposledy upravil fluffymuffin dňa 16.04.2025 - 06:00:06, celkovo upravené 1 krát.

15.04.2025 - 23:03:36
00
zatiaľ som žiaden bajk nezlomil a to vážim aj 2x toľko ako iny clenovia skupiny a tiez som vynosil oboch synov v sedacke :) na 2 strane sa vyslovene vyvarujem bajkom kt su na to nachylne, resp,nemajú dozivotnu zaruku na rám
16.04.2025 - 04:02:44
02
fluffymuffin napísal:

Myslite ze by taketo pretazenie carbon este zvladol, alebo by som sa mal pozerat vyslovene len po hliniku?

ťažko povedať. vážim mierne pod 100kg a pri výbere sa zameriavam na hliník. z karbónu nemám obavy ani tak z toho, že by sa zlomil, skôr z nejakých prasklín vzniknutých po rane od skaly, alebo niekde na spoji, ktoré sa riešia na fórach aj tu aj na emtbforums.com a následnej reklamácie a starosťami s tým spojenými. brat má presne toho Cuba, ktorého máš vo výbere a keď som na ňom jazdil nemal som pocit, že by to malo podo mnou povoliť, to určite nie. ako som písal vyššie, 2025 modely Cube sú dimenzované na 150kg celkovej nosnosti a aj iné značky majú na karbóne vyššiu nosnosť ako pri starších modeloch.
16.04.2025 - 07:27:03
01
V konečnom dôsledku ide o najslabší článok v celej sústave biku, čo sú najčastejšie kolesá. Môžeš mať rám pevný ako chceš, ale ak sú tam blatové kolesá, tak nebudeš stíhať meniť špice. Mne osobne sa stalo pri Raile, že som dva krát zničil náboj zadného kolesa. Proste v záťaži mi dva krát strhlo závit v náboji kde sa montuje orech. Náboj Bontrager nie je dimenzovaný na také sily, ktoré sú v ebikoch. Niektoré komponenty pre ebiky by sa mali vyrábať z ocele, pretože krúťaky idú stále hore. Osobne by som mal radšej náboje z ocele a o 1kg ťažšie ako z hliníka.
Výrobca udáva celkovú nosnosť na všetky modely rovnakú, čo ale podľa mňa nie je správne lebo ak má v jednom modeli povedzme šesť rôznych výbav, tak kvalita komponentov je na každom iná. Napr. pri základnej výbave sú kolesá za 200€ ale pri najvyššej výbave aj za 1500€ a mali by aj zniesť viac.
Možno by pomohla nejaká norma záväzná pre všetkých výrobcov, ktorá by nastavila nejaké parametre nosnosti ebikov všeobecne.
A určite by som vyberal ebike s doživotou zárukou na rám. Ak praskne neviem o žiadnom prípade, že by zisťovali kto a ako na tom jazdil.
16.04.2025 - 08:26:23
03
Po dvoch dňoch špekulácií, či mi po šiestich rokoch treba nový ebájk, som sa nasral, a objednal som si pred hodinou tento:

https://www.specialized.com/us/en/turbo-levo-4-comp/p/4218708?color=5363209-4218708

V stredu si poň pôjdem do Levíc.
16.04.2025 - 22:58:17
012
.....tak nech máš z neho len radosť...
17.04.2025 - 06:43:20
10
Ak to neni tajomstvo, cca kolko ta vysiel. Dostal si nejaku zlavu aj tento novy model?
17.04.2025 - 09:28:25
00
semiro

Zľava je súkromná dohoda medzi kupujúcim a predávajúcim. Rešpektujem práva predávajúceho. Určite by si neprial, aby informácie podobného typu boli zverejňované.

Sorry.
17.04.2025 - 20:31:07
07
Caute , zvazujem kupe ebike full - a zvazujem tieto alternativy :
Focus jam2 6.8 alebo ist radsej do radon 9 alebo 10 nevyznam sa v komponentoch tak ktory by ste mi odporucili z bike discount ?
23.04.2025 - 10:20:46
00
Ja pokukujem po tomto Radone
https://www.bike-discount.de/en/radon-render-10.0-750-ms
No plánujem ešte túto sezónu na ňom ťahať cyklovozík s 2,5 ročným synom. Na čosi dať pozor všeobecne pri FULL Ebiku? Motor, čapy, ložiská nebudú mať problém s extra záťažou?

7 ročný biobike FULL Cube to dal bez problémov.
BTW aká osa je na takomto Radone?

Ďakujem za postrehy.
23.04.2025 - 10:37:17
00
propajlot je to otom naco ho budes pouzivat a aky si narocny. ak sa nevyznas v komponentoch 9 ti asi bude stacit. pindaro vynosil som oboch synov v macride sedacke. som v hornom jednom % 1 vahy bajkerov + syn a sedacka a ziaden bajk s tym nemal problem
23.04.2025 - 10:50:04
00
Nooo tiez mam syna 5 rocneho tak chcem s nim viac bicyklovat plus dake traily a na dlhsie trasy aby som ho vedel aj potiahnut ten focus jam2 6.8 som si aj vyskusal nakolko som s ebikom nemal skusenosti a andchol ma tak by som za ten peniaz chcel kupit co najlepsie … osobne sa mi tie radon pacia viac
23.04.2025 - 11:06:38
00
Focus jezdím od této sezóny a jsem z něj nadšený 👍. Jezdím a ním jen těžký terén a zatím nás nic nezastavilo 😎.
23.04.2025 - 11:56:29
00
keyboard_arrow_up