Bicykel bude primárne využívaný na denné dochádzanie do práce – cca 8–9km tam a nazad. V podstate rovina, mesto.
Z času na čas ( 4–5× za rok) by som rád túto vec využil v horách, nejaké tie menej náročné horské cyklochodníky. takže tu by som asi mestský bicykel celkom vylúčil. Som pomerne vysoký (187cm) a štíhly ( 77kg) starší pán, sily ubúdajú, preto takéto rozhodnutie.
Rozpočet nemám pevne stanovený, no rád by som sa zmestil do 2300, pri zažmúrení oka 2500€. Tento rozpočet nemienim za žiadnych okolností prekročiť !!! Ako to už býva zvykom, ak dám 2500, dám aj 2800 či 3000. V tom mám jasno. Bývam v AT, preto pozerám iba AT a DE e-shopy.
Zatiaľ mám vo výbere toto.
https://www.radon-bikes.de/e-bike/mountainbike/jealous-hybrid/jealous-hybrid-500/
Je to už cca cenový strop
Ešte rada ohľadom veľkosti. Podľa tabuliek som presne na veľkosti 20. Keďže je väčšina ponúkaných rozmerov 19 či 21 , som na vážkach
Ďakujem za každú radu
Dam priklad, kedze sa s tym casto pocas vyjazdu hram - vyhoda Boschu. Povedzme, ze idem 15km/h po horskej ceste s cca. 7% stupanim. Pri progresivnom TOUR+ tlacim za svoje 250-260W a pri linearnom AUTO 150-170W. Je to rozdiel 100W a to mam tie rezimy upravene. AUTO mam celkovu podporu -3 a krutiaci na 70Nm (-15Nm), TOUR+ mam celkovu podporu +2. Ked si v kopci prepnem na TOUR+, tak je to citelny rozdiel. Navyse sa mi zda, ze motor ako keby sa po prepnuti z Auto na Tour+ chvilu "kalibroval" lebo zaciatok na TOUR+ byva fakt, ze ako akeby som brzdil, ale po chvili sa prisposobi na kadenciu a vykon a pomaha viac.
Presne, je to tak.
Ja mám nastavené módy : Eko, Tour, Auto, EMtb a minule som skúšal, že som pozeral na W, keď som mal tour pri stúpaní, tlačil som 250-260 W, prepol som na AUTO a padlo to na 140-150W.
Väčšinou AUTO využívam pri dlhých výšlapoch aby si na dákych 100-300m trochu oddýchli nohy a potom dám zase Tour, keďže Auto žerie viac baterku.
Ale zase skúsenosť z Dolomitov, na úseku cca 800m, stúpanie okolo 20 stupňov, mi zožralo na Aute do 5% z baterky, ale na najľahšom prevode.
Len pre orientáciu, stúpali sme asi 11 km a toto bol najstrmší úsek.
Rozmyslal som nad ebikom z dovodu aby som vladal aj dlhsie vyjazdy s dcerou (2.5r) na sedacke (momentlane shotgun).
Zatial ma zaujali tri bicykle (Trek Rail 5, Radon Render, Cube Stereo Hybrid 140 HPC SL 750)..
Pri detailoch vsetkych troch zmienenych bicyklov je ale uvedena max.zataz (jazdec+vybava+bicykel) 135 kg.
Tuto hranicu by sme ale presiahli, kedze len ja, dcera a bicykel by sme mali dokopy takmer 150kg (110+12+25) k tomu este par kg vybava.
Je mi jasne, ze dane vahove limity su udavane s urcitou rezervou a hlavne aby zniesli aj trosku drsnejsie zaobchadzanie ktore s dietatom samozrejme nehrozi.
Mal by som sa ale z tohto dovodu pri vybere pre istotu orientovat na hlinikove bicykle a carbonove radsej uplne vypustit?
Alebo pri pohodovom rodinnom jazdeni by aj carbon mal vydrzat 10-15% "pretazenie" ?
Dakujem za kazdu odpoved, pripadene redirect aj je toto nespavne vlakno.
Podla mna na bezne jazdenie OK, vahu pocitaju aj na skoky a pod.
Ale pozor na predstavec, aby sj nekupil bike kde sa neda upevnit shotgun.
Ja som kvoli tomu pred rokom vylucil Focus, Mondraker, Cube
Rozmyslal som nad ebikom z dovodu aby som vladal aj dlhsie vyjazdy s dcerou (2.5r) na sedacke (momentlane shotgun).
Zatial ma zaujali tri bicykle (Trek Rail 5, Radon Render, Cube Stereo Hybrid 140 HPC SL 750)..
Pri detailoch vsetkych troch zmienenych bicyklov je ale uvedena max.zataz (jazdec+vybava+bicykel) 135 kg.
Tuto hranicu by sme ale presiahli, kedze len ja, dcera a bicykel by sme mali dokopy takmer 150kg (110+12+25) k tomu este par kg vybava.
Je mi jasne, ze dane vahove limity su udavane s urcitou rezervou a hlavne aby zniesli aj trosku drsnejsie zaobchadzanie ktore s dietatom samozrejme nehrozi.
Mal by som sa ale z tohto dovodu pri vybere pre istotu orientovat na hlinikove bicykle a carbonove radsej uplne vypustit?
Alebo pri pohodovom rodinnom jazdeni by aj carbon mal vydrzat 10-15% "pretazenie" ?
Dakujem za kazdu odpoved, pripadene redirect aj je toto nespavne vlakno.
Prečo do toho počítaš aj ebike ?
Ale tusim boli aj pripady kde uvadzali vyslovene zatazenie
Takže:
Maximálna záťaž (napr. 135 kg) = jazdec + batožina (napr. batoh, košík, príves...)
E-bike samotný sa do tejto hmotnosti nezapočítava. Výrobcovia už počítajú s tým, že rám, motor a ďalšie časti bicykla sú navrhnuté tak, aby zvládli túto záťaž navyše.
Ak si chceš byť úplne istý, môžeme sa pozrieť na konkrétny model – stačí mi povedať značku a typ.
Tvoje slová:
Napriklad trek Rail 5, Radon Render, Cube Syereo Hybrid 140 hpc sl 750
ChatGPT povedal:
Ahoj! Pri e-bikoch ako Trek Rail 5, Radon Render a Cube Stereo Hybrid 140 HPC SL 750 sa maximálna nosnosť zvyčajne vzťahuje na celkovú systémovú hmotnosť, ktorá zahŕňa:
jazdca,
batožinu (napr. batoh, nosič, príves),
samotný bicykel.
To znamená, že ak je uvedená maximálna nosnosť 135 kg, ide o súčet hmotnosti bicykla, jazdca a batožiny.
Konkrétne informácie pre uvedené modely:
Cube Stereo Hybrid 140 HPC SL 750: Maximálna systémová hmotnosť je 135 kg, čo zahŕňa bicykel, jazdca a náklad .
Cube Stereo Hybrid 140 HPC SLT 750: Niektoré verzie tohto modelu majú povolenú celkovú hmotnosť až 160 kg .
Trek Rail 5 a Radon Render: Presné údaje o maximálnej nosnosti týchto modelov nie sú uvedené v dostupných zdrojoch. Odporúčam skontrolovať technické špecifikácie na oficiálnych stránkach výrobcu alebo kontaktovať predajcu pre presné informácie.
Záver: Pri výbere e-biku je dôležité zohľadniť celkovú systémovú hmotnosť, ktorá zahŕňa hmotnosť bicykla, jazdca a batožiny. Ak plánuješ jazdiť s vyššou záťažou, je vhodné vybrať model s vyššou povolenou nosnosťou.
Ja osobne to briem ako zaťaž na biku. Preto sa hovorí že to kupuju pivari .čí? Ale nechcem sa hádať. Aj AI v tom nema jasno
Ano, pri danych modeloch sa jedna o 135kg v ktorych je zahrnuty jazdec+bike+naklad.
Kedze my ale budeme mat cca 150kg, je to uz velmi cez limit? Zdoraznujem opat, ze to budu vyjazdy s 2.5 rocnym dietatom, cize ziadna divocina.
Myslite ze by taketo pretazenie carbon este zvladol, alebo by som sa mal pozerat vyslovene len po hliniku?
Alebo hladat bajky ktore maju max zataz 150kg+? I ked to ale drasticky zmensi moznosti vyberu.
Myslite ze by taketo pretazenie carbon este zvladol, alebo by som sa mal pozerat vyslovene len po hliniku?
ťažko povedať. vážim mierne pod 100kg a pri výbere sa zameriavam na hliník. z karbónu nemám obavy ani tak z toho, že by sa zlomil, skôr z nejakých prasklín vzniknutých po rane od skaly, alebo niekde na spoji, ktoré sa riešia na fórach aj tu aj na emtbforums.com a následnej reklamácie a starosťami s tým spojenými. brat má presne toho Cuba, ktorého máš vo výbere a keď som na ňom jazdil nemal som pocit, že by to malo podo mnou povoliť, to určite nie. ako som písal vyššie, 2025 modely Cube sú dimenzované na 150kg celkovej nosnosti a aj iné značky majú na karbóne vyššiu nosnosť ako pri starších modeloch.
Výrobca udáva celkovú nosnosť na všetky modely rovnakú, čo ale podľa mňa nie je správne lebo ak má v jednom modeli povedzme šesť rôznych výbav, tak kvalita komponentov je na každom iná. Napr. pri základnej výbave sú kolesá za 200€ ale pri najvyššej výbave aj za 1500€ a mali by aj zniesť viac.
Možno by pomohla nejaká norma záväzná pre všetkých výrobcov, ktorá by nastavila nejaké parametre nosnosti ebikov všeobecne.
A určite by som vyberal ebike s doživotou zárukou na rám. Ak praskne neviem o žiadnom prípade, že by zisťovali kto a ako na tom jazdil.
https://www.specialized.com/us/en/turbo-levo-4-comp/p/4218708?color=5363209-4218708
V stredu si poň pôjdem do Levíc.
Zľava je súkromná dohoda medzi kupujúcim a predávajúcim. Rešpektujem práva predávajúceho. Určite by si neprial, aby informácie podobného typu boli zverejňované.
Sorry.
Focus jam2 6.8 alebo ist radsej do radon 9 alebo 10 nevyznam sa v komponentoch tak ktory by ste mi odporucili z bike discount ?