juju_pepe
Založený: 23. 4. 2017
Bike: Belafonte
Zda sa, ze ty vobec nerozumies o co tu ide. My tu vacsina investujeme pasivne, pomaly nabalujeme gulu mesacnym vkladom.
Skusim ti to vysvetlit co najjednoduchsie.
Najjednoduchsie je pasivne investovat do ETF. ETF su vlastne akoby balik akcii roznych firiem, ktore ty sam nemusis vyberat, tie firmy za teba vyberu spravcovia ETF.. za to im platis rocne nejaku smisnu sumu.. (ono s to same odpocita, nemusis sa o nic starat)
Napr. ETF SP500 je balik akcii kapitalovo 500 najvacsich USA firiem, no a ked tieto firmy rastu, tak rastu aj ceny akcii v tom baliku.. Je to vlaste investicia do americkej ekonomiky. SP500 rastie za poslednych 30 rokov v priemere 10% za rok. Takze ak mas peniaze v ETF, ktore sleduje SP500, tak ti za rok narastu o 10%. Posledne roky to bolo viac. (Ja investujem do SP500 cez SPYL.DE etf)
SP 500 je dlhodobo najvyhodnejsie na pasivne investovanie, pretoze USA ekonomika je najsilnejsia na svete, najviac rastie. (samozrejme, toto sa moze zmenit, ale momentalne nic lepsie nie je.)
ETF mozu byt rozne, moze sledovat dokonca ekonomiku celeho sveta, a tu by som ti ako zaciatocnikovi odporucil etf VWCE.DE ziska tam je trochu mensi ako ma SP500, ale zas je to menej volatilne a menej to aj pada..
ETF mozu byt aj tematicke, napr. mozu sedovat rozne druhy priemyslov, ako su zbrojny, jadrovy, polovodice, zdravotnictvo.. najdes tam uplne kazdy.. velmi ale tematicke ETF neodporucam. Platis za ne najvacsi poplatok a tiez su extremne volatilne.
Cele pasivne investovanie je ale na dlho, aby sa oplatilo.. Je to nieco ako sporenie na dochodok, lebo cim dlhsie setris, tym viac ziskas. Invesujes sem hlavne prachy, ktore ti netreba a ktore by ti inak hnili v banke na ucte a stracali na hodnote inflaciou. Samozrejme, mozes prachy vybrate kedy chces (pozor na dane) ale na taketo kratkodobe vyberanie odporucam skor bezne sporenie v banke.
este na jedno som zabudol, porovnavas ETF s napr parners, finax atfd... tu je rozidel, ze pri etf platis podstatne nizsi poplatok rocne.. na prvy pohald tie perenta zas take rozdielne nie su, ale pri dlhodobom investe sa ti to strasne nabali a prides zbytocne o vela penazi..
22.05.2025 - 14:21:22
110