arrow_leftcorsair napísal:
Tak to je dosť o ničom, čakal som niečo lepšie. Keď dávam do partners tak je to veľmi podobné percentuálne... 5%... V p2P je aktuálne 7.98%

Asi si to zle pochopil. Ja som pred tromi rokmi vložil väčšiu sumu, a teraz mám o 48% viac. Pred Trumpovým blbnutím to bolu plus 68%. Ja si už na dôchodok sporiť nemusím, ja ho už mám.
22.05.2025 - 12:35:30
07
A čo si preto urobil? Inak, dal som tam nejaké etf a akcie, dosť veľa, teraz čo, keď tam pošlem €€€ tak mám prikúpiť alebo "pridať nový inštrument"?
22.05.2025 - 13:54:50
00
Inak otázka. Vážne vám peniaze na xtb zarábajú? Alebo len tam vkladáte a zbierajú sa? Lebo ja mám dojem že sa to stále točí okolo nuly.

Nastuduj si co to je „Zlozene urocenie", na tom to cele stoji. Ono sa ti to pomaly nabaluje, ako ked robis gulu na snehuliaka.. cim je vacsia, tym rychlejsie rastie – teda ked rastie to, do coho investujes.

Tu si mozes vypocitat zisky https://www.nerdwallet.com/calculator/investment-calculator
22.05.2025 - 13:56:19
02
Zda sa, ze ty vobec nerozumies o co tu ide. My tu vacsina investujeme pasivne, pomaly nabalujeme gulu mesacnym vkladom.

Skusim ti to vysvetlit co najjednoduchsie.
Najjednoduchsie je pasivne investovat do ETF. ETF su vlastne akoby balik akcii roznych firiem, ktore ty sam nemusis vyberat, tie firmy za teba vyberu spravcovia ETF.. za to im platis rocne nejaku smisnu sumu.. (ono s to same odpocita, nemusis sa o nic starat)

Napr. ETF SP500 je balik akcii kapitalovo 500 najvacsich USA firiem, no a ked tieto firmy rastu, tak rastu aj ceny akcii v tom baliku.. Je to vlaste investicia do americkej ekonomiky. SP500 rastie za poslednych 30 rokov v priemere 10% za rok. Takze ak mas peniaze v ETF, ktore sleduje SP500, tak ti za rok narastu o 10%. Posledne roky to bolo viac. (Ja investujem do SP500 cez SPYL.DE etf)

SP 500 je dlhodobo najvyhodnejsie na pasivne investovanie, pretoze USA ekonomika je najsilnejsia na svete, najviac rastie. (samozrejme, toto sa moze zmenit, ale momentalne nic lepsie nie je.)

ETF mozu byt rozne, moze sledovat dokonca ekonomiku celeho sveta, a tu by som ti ako zaciatocnikovi odporucil etf VWCE.DE ziska tam je trochu mensi ako ma SP500, ale zas je to menej volatilne a menej to aj pada..

ETF mozu byt aj tematicke, napr. mozu sedovat rozne druhy priemyslov, ako su zbrojny, jadrovy, polovodice, zdravotnictvo.. najdes tam uplne kazdy.. velmi ale tematicke ETF neodporucam. Platis za ne najvacsi poplatok a tiez su extremne volatilne.

Cele pasivne investovanie je ale na dlho, aby sa oplatilo.. Je to nieco ako sporenie na dochodok, lebo cim dlhsie setris, tym viac ziskas. Invesujes sem hlavne prachy, ktore ti netreba a ktore by ti inak hnili v banke na ucte a stracali na hodnote inflaciou. Samozrejme, mozes prachy vybrate kedy chces (pozor na dane) ale na taketo kratkodobe vyberanie odporucam skor bezne sporenie v banke.

este na jedno som zabudol, porovnavas ETF s napr parners, finax atfd... tu je rozidel, ze pri etf platis podstatne nizsi poplatok rocne.. na prvy pohald tie perenta zas take rozdielne nie su, ale pri dlhodobom investe sa ti to strasne nabali a prides zbytocne o vela penazi..
22.05.2025 - 14:21:22
110
Toto bolo aj v jednom videu na xtb.... Ale keď vidím ako sa zo 400€ stáva 380 za pár dní tak sa začínam domnievať, že to veľký zmysel nemá. A možno len emócie hrajú rolu.
Potom padla otázka, či rozširovať portfólio alebo nie, keď tomu vôbec nerozumiem.
22.05.2025 - 15:25:13
00
teraz neviem ci uz trollujes, ci to myslis vazne, ak tomu vobec nerozumies, tak tam nemas co robit, bud to posielaj finaxu, alebo venuj nejaky svoj cas studiu a naucis sa to
22.05.2025 - 15:42:26
05
Amen.

Korzár, kukni graf sp500 alebo etf na svet a uvidíš, že to krátkodobo nešlo vždy len hore. Dlhodobo áno — a to je celá pointa pasívneho investovania.
22.05.2025 - 15:49:37
10
https://www.instagram.com/reel/DDriOytSzhE/?igsh=MXRtcXBydGttOWFtYg==
22.05.2025 - 15:56:51
01
Nie mozno ale ano emocie, aktualne v xtb -13% za posledny polrok a bol uz aj -20%, nastavit investicny plan s pravidelnou platbou a dovi dopo. Uplne prva skusenost s pasivnym investovanim bola vo Finaxe, kde som skoncil +20% po 3 rokoch pre potreby byvania, ale kludne mohlo byt aj +50%, len som presne podlahol emociam a pravidelne nenakupoval, ked portfolio dlhodobo padalo, cize som prisiel o lacne nakupy s najvacsim zhodnotenim vo vysledku. Takisto lepsie nevytvarat si zbytocne kotvu s velkou vahou jednorazovym nakupom, ale rozlozit nahle volne prostriedky na niekolko mesiacov az polroka a nakupovat bohatych (Ameriku) lebo bohati budu vzdy bohatnut na ukor ostatnych a nedovolia, aby sa to zmenilo, vid vojensky vplyv vo svete...
22.05.2025 - 16:02:26
03
mna napr pokles vcelku obisiel. mal som nieco na birdwingo, na alpake sa mi nepodarilo otvorit ucet, tak som zvolil vyplatenie hotovosti. neskor som zas nakupil a od vtedy to vcelku rastie...
22.05.2025 - 16:11:23
00
Toto bolo aj v jednom videu na xtb.... Ale keď vidím ako sa zo 400€ stáva 380 za pár dní tak sa začínam domnievať, že to veľký zmysel nemá. A možno len emócie hrajú rolu.
Potom padla otázka, či rozširovať portfólio alebo nie, keď tomu vôbec nerozumiem.

A čakal si niečo iné? Pri vklade 400€ musiš čakať aspoň 20 rokov aby si mal 1000€. Neviem prečo to hodnotíš na hodinovej/dennej báze. Takže o 20 rokov sa môžeš tu ozvať a zhodnotiť či to malo zmysel :) Keď vydržíš pravidelne investovať, tak neskôr ti pri denných pohyboch v stovkách až tisícoch € prídu dnešné centové pohyby smiešne :lol: Vidíte, pre takýchto sú aj podielové fondy alebo finax a spol lepší ako nič, aj keď aj tam ľudia v panike špekulujú.
22.05.2025 - 16:17:30
03
Máš pravdu, nemá to zmysel. Vykašli sa na to kým len viac prerobíš. Investovanie je podvod, keď to nejde stále hore aspoň 10% za mesiac alebo ide dokonca dole, prišiel si na to. Hallelujah
Tu na fóre sú platení infouenceri, čo nás nabádajú prerábať naše prachy, ale ja im to nežerem, nie som ovca.
22.05.2025 - 16:51:00
01
treba investovat pravidelne a neprezivat to pri vykyvoch...

Naposledy upravil crymo99 dňa 22.05.2025 - 20:04:56, celkovo upravené 1 krát.

22.05.2025 - 18:13:37
00
arrow_leftandrej25 napísal:
mna napr pokles vcelku obisiel. mal som nieco na birdwingo, na alpake sa mi nepodarilo otvorit ucet, tak som zvolil vyplatenie hotovosti. neskor som zas nakupil a od vtedy to vcelku rastie...

Ad Birdwingo - mne doteraz nevyplatili investície. Alpaca odpísala, že na tom pracujú. Tak sa snáď dožijem.
Nehovoriac o tom, že predali platformu zrovna vtedy, keď išlo všetko dole.
22.05.2025 - 18:14:09
00
Ono to mas asi jedno, ja som to odpredal sam, poslali mi to o par dni skor ako keby to predali oni, ale tym ze som nasledne nakupil na xtb a t212, stale som v minuse, tusim len nakup microstrategy ma celkove drzi ako tak tesne
22.05.2025 - 18:36:54
00
keyboard_arrow_up