Lokalizácia
Formulár sa odosiela
chlapi dobre som ho odložil? :D s dovolením vlakvedúcej, keďže držiaky vo vlakoch sú aké sú a ZŤP bajky sa do nich nevojdú

Prílohy:

20250531_183738.jpg
20250531_183738.jpg 327.14 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 01.06.2025 - 08:40:43
03
Veď na motocykli môžeš cestovať po vlastnej osi ... Mňa doterazky nikdy nenapadlo pchať NMax do vlaku ...
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 08:42:51
01
No jo...fyzika pre základné školy šla poslednú dobu kvalitou hodne dolu a väčšina ľudí teda nechápe, že prevodovka do pohybovej sústavy žiadnu pohybovú energiu nepridáva. Práve naopak - na vstupe je kinetická energia, na výstupe kinetická energia + teplo, keďže každý prevod sa rovná zároveň trenie a teda straty. Primárna funkcia prevodovky však je len to, že mení pomer otáčky : krútiaci moment. Súčin otáčok (v ot/min) a krútiaceho momentu (v Nm) podelený bulharskou konštantou cca 9550 tak dáva výkon (v kW). Kto aspoň čiastočne ovláda matematiku pre ZŠ, ten si ľahko odvodí, že 100 ot/min a 20 Nm je ten istý výkon ako 20 ot/min a 100Nm, čiže asi 210W. Ak máme v aute motor o výkone 100kW, bude mať toto auto stále len 100kW...či je vybavené 4-stupňovou alebo 9-stupňovou prevodovkou. Či má prevodovka rozsah prevodov 1:3,5-1:1 alebo 1:5-1:0,6. Prevodovka nám teda síce umožní zdolávať stúpania pomocou ľahkých prevodov. No čím ľahšie šliapeme, tým pomalšie a dlhšie ideme. A keďže vydaná energia je výkon za čas, vydávame stále tú istú energiu.
Niečo iné však je, ak bicyklu doplníme mimo svojich svalov ďalší zdroj energie, ktorý do sústavy dodáva elektromotor. Toto sú tie veci, ktoré asi električkári nie sú schopní pochopiť. Väčšina z nich má celkovo problém pochopiť zákon zachovania energie a princíp spotreby/ výdaja a preto aj vyzerajú ako vyzerajú...aspoň že na tú genetiku sa môžu vyhovoriť.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 08:54:44
05
arrow_leftwinter78 napísal:
Tých zbytočných vlákien je tu viac , okrem iných hlavne Politika a Vojna na (***...pridaj si štát aký chceš...***) . Témy a hlavne názory hodné Modrého koníka . Riešim si kúpu e-biku ale info a rady rozhodne nechodím naberať tu cez toto fórum.....bohužiaľ.
však máš celú sekciu na ebiky, mi nehovor, že tam niekto chodí a súdi ťa, robí si posmešky a podobne. To by musel byť asi úplný mimo. Niečo ako ísť plakať do témy elektrohejteri, že si ľudia doberajú ebikerov.
Netreba kukať každú jednu tému.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 09:41:58
08
Jo jo, stará dobrá kladka (učivo 7. ročníka ZŠ). To si snáď pamätá každý, to bola taká nuda :-D

Ale človek si z toho odniesol, že na štvoritej kladke síce zdvihne 500 kg jak nič (oproti jednoduchej kladke), ale prácu vykoná rovnakú. Za dlhšiu časovú jednotku a s menšou silou. Je to len taký “fyzikálny odžub”. Tú prácu stále vykonáš vlastnou silou.

Presne jak pri prevodoch.

Inak, včera poobede na Bielom kríži pri bufete po kkt drsných offroad celoodpružených električiek. Na okolitých lesných cestách však takmer žiadne. To nehejtujem, len konštatujem.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 09:56:13
03
Ja som medzi BK a PB stretol dve dievčatá do 30ky s váhou cca 50 kg každá a jedného v mojom veku cez 100 kg určite.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 10:20:06
00
Ja niekedy ľutujem tie ženy keď ich vidím ako bicykel váži 50% ich váhy. Neviem si to popravde ani predstaviť, že by som mal jazdiť na 45kg bicykli.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 10:29:42
03
arrow_leftsorcerer napísal:
chlapi dobre som ho odložil? :D s dovolením vlakvedúcej, keďže držiaky vo vlakoch sú aké sú a ZŤP bajky sa do nich nevojdú

to uz lepsie zaparkovane nemoze byt :D sedi to s piktogramom :lol:
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 13:49:08
05
arrow_leftwinter78 napísal:
Tých zbytočných vlákien je tu viac , okrem iných hlavne Politika a Vojna na (***...pridaj si štát aký chceš...***) . Témy a hlavne názory hodné Modrého koníka . Riešim si kúpu e-biku ale info a rady rozhodne nechodím naberať tu cez toto fórum.....bohužiaľ.

Kúpu e-bike sice neriesim, no ak by som, isiel by som pozrieť do prislusnej casti (a nestazoval sa v ostatnych)

Paralela: nejdem sa v masiarstve stazovat, ze nemaju ovsene vločky

https://www.mtbiker.sk/forum/elektro-bicykle-f33

a tam podľa nazvu, poctu príspevkov (moj nahodny vyber)

https://www.mtbiker.sk/forum/elektro-bicykle-f33/vyber-e-bikeu-t41749.html

https://www.mtbiker.sk/forum/elektro-bicykle-f33/realne-dojazdy-na-e-biku-v-km-t47098.html

https://www.mtbiker.sk/forum/elektro-bicykle-f33/ebike-bicykle-motory-komponenty-t37375.html

https://www.mtbiker.sk/forum/viewtopic.php?f=33&t=43121

atd atd.

bzzzz, do spravnej temy ;)
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 14:53:58
01
sorcerer a čo ti zgegla baterka že si musel ísť vlakom ? :lol:
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 15:35:21
01
ale kde, to je súčasť logistiky :) vlakom ideš z bodu A do bodu B, tam urobíš výjazd, aby baterka vydala a potom sa opäť vlakom vrátiš z bodu B do bodu A ;)
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 16:21:17
01
arrow_leftxyz napísal:
ehm... o čom to píše ten človek??? ja mu nejak nerozumiem...

Lebo nečítaš celý príspevok s porozumením.
Ehejter má svoju hodnotiacu čiaru ebicyklov postavenú na svojej ľahučkej, vygramovanej a vyprevodovanej karbonátke, na ktorej mu už do mierneho stúpania stačí tretinkový výkon oproti nesprevodovanej železnej lady "ukrajina", na ktorej zas mám hodnotiacu čiaru ja.
A keďže sám píšeš že si uľahčuješ šlapanie prevodmi, tak z pohľadu bicyklistu na "ukrajine" sa aj z teba stáva lenivec hneď ako si začneš výjazd uľahčovať stále ľahším prevodom až do rýchlosti chôdze ?. Nakoniec i Jezus v príspevku predo mnou píše, že leniví vždy hľadali ľahšiu cestu, i keď to určite myslel inak.
Hlavne ale úprimne želám všetkým posmeškárom, aby raz, až príde aj ich čas, dostali skôr rozum, ako infarkt.

Mimochodom, bicyklista je synonymum.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 18:02:04
02
Ale ujo,vy vôbec nemáte zmysel pre humor,neberte to tu tak tragicky.
Inak...citujem z iného vlákna časť príspevku pána PeterLov :Ja si teraz chcem dať prerobiť starší karbón 10,5kg
Takže kde je tá "ukrajina" ?

Naposledy upravil xyz dňa 01.06.2025 - 18:23:30, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 01.06.2025 - 18:17:59
00
Dúfam, že si sa ani nenajedol keď ideš na tej Ukrajine aby ti sacharidy neulahcovali tu cestu nadmernym prisunom energie ale ideš len na vzduch, ak teda aj dýchaš vôbec. Či máš ďalšiu priblblu teóriu?
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 18:23:17
00
V poslednom case sledujem trend, ze ked niekto napise debilinu, tak sa nasledne obhajuje frazou “necitas s porozumenim”. A to sa netyka len tejto diskusie.
Zobraziť komentár 01.06.2025 - 18:29:19
17
keyboard_arrow_up