Ahojte, hladal som v ostatnych príspevkoch ale nič podobné som nenašiel takže skusim to v novom príspevku. Pred mesiacom som kúpil novy bicykel Focus Jam 6.8 Pred prvou jazdou som prekontroloval všetky šroby, odtedysom najazdil asi 450km a zistil som že zadné koleso má velmi malú vôlu, neni to ani milimeter, ledva cítit. Vybral som koleso som prekontroloval dotiahol všetko, stále má to maličkú volu. Som v oprave amatér a prvy krát mám bicykel s pevnou osou a s priemyselnimy ložiskami takze sa radsej pytam vas. Je ta vôla normalna alebo to mam riešit? Dakujem za odpoved:)
v mojom pripade vymena oboch lozisk na strane kotuca nepomohla....jedno z nich islo lahucko von uz pri vyberani....zrejme je poskodene samotne lozko naboja, mozno zle nalisovane vo fabrike....inak vymena kolesa ako bolo spominane vyssie potvrdila, ze je to v kolese...aspon to, koleso ide na vymenu. Dik za rady
Ahojte, prosím o radu: Na zadnom kolese cestného bicykla mám miernu vôľu. Rýchloupinák je pritiahnutý poriadne, koleso nehádže a na jeseň tam boli menené ložiská (priemyselné). Čím to môže byť? Vadí mi to, nakoľko predné koleso je napevno a nerád by som to ešte zhoršil. Ďakujem.
Ahojte, prosím o radu: Na zadnom kolese cestného bicykla mám miernu vôľu. Rýchloupinák je pritiahnutý poriadne, koleso nehádže a na jeseň tam boli menené ložiská (priemyselné). Čím to môže byť? Vadí mi to, nakoľko predné koleso je napevno a nerád by som to ešte zhoršil. Ďakujem.
Zacal by som kontrolou utiahnutia matic na oske. Ak by boli citelne uvolnene (hlavne vonkajsie), moze to sposobit popisany efekt...
Treba zistiť tolersnciu ložísk použitých pri vymene. Predajcovia radi predavajú tie s vôľou C3(alebo m3) ktoré sú do elektromotorov a kompenzujú tepelné rozpinanie pri prevadzke. Tie za studena majú takuto vôľu.
Preto je nutné do kolesa kúpiť bezvôľové ložiská.
Ifko - toto iste som riesil min. mesiac na uplne novom biku. Vola sa neda nastavit,je to tam len natesno stlacene. Naboj (koleso) islo na reklamaciu do Oslian, obratom prislo opravene. Zjavne vedeli ,o co ide, bolo to bez nejakych otazok a pochybnosti.
kks, ale to vyzera byt “neopravitelne”, skratka je to asi vlastnost toho naboja, pozeram na vykres a tam je ta koncovka (5) fakt len nasunuta na osku, stacia mikrometre a zakonite to musi mat volu…
ifkoooo....ved tie koncovky su len tak nasunuté ale na všetkých nábojoch.....teda len tých ktoré ich majú
takze je to normal? fakt sa pytam bez ironie, je to moj prvy bajk s pevnymi oskami, takze som z toho trochu vyjaveny… doteraz som si servisoval vzdy len naboje, kde sa dotiahla vola na loziskach a neexist, aby sa koleso co len trochu takto mykalo
Pokiaľ cítiť vôľu aj keď je koleso správne dotiahnuté tak to samozrejme je problém. Pokiaľ cítiť vôľu na koncovkách keď je koleso mimo bajku tak to ozaj nieje nič čoho sa treba obávať. Na predných DT nabojoch tie koncovky dokonca hrkocu keď je koleso mimo vidlice...
Pokiaľ cítiť vôľu aj keď je koleso správne dotiahnuté tak to samozrejme je problém. Pokiaľ cítiť vôľu na koncovkách keď je koleso mimo bajku tak to ozaj nieje nič čoho sa treba obávať. Na predných DT nabojoch tie koncovky dokonca hrkocu keď je koleso mimo vidlice...
A ono by sa to osadenim do ramu a zatiahnutim osky malo akoze v axialnom smere spolu stiahnut? Akoze tu volu tam mam aj pri dotiahnuti osky… Co vcul s tym? Reklamovali by ste to? Funkcii kolesa to zrejme nejak nevadi, len nechapem ze na bicykli 1k+ v roku 2025 clovek najde taketo nedostatky…
A ono by sa to osadenim do ramu a zatiahnutim osky malo akoze v axialnom smere spolu stiahnut? Akoze tu volu tam mam aj pri dotiahnuti osky… Co vcul s tym? Reklamovali by ste to? Funkcii kolesa to zrejme nejak nevadi, len nechapem ze na bicykli 1k+ v roku 2025 clovek najde taketo nedostatky…
Presne tak, utiahnutim do rámu všetko dosadne ako má a pevne drží. A samozrejme by som to riešil reklamáciou a trval na odstránení problému.
Podľa mňa by tá koncovka nemala robiť zásadný problém. Ak má koleso vôľu aj po osadení do rámu je skôr problém v osadení ložiska, zo skúsenosti najmä medzi ložiskom a samotnou oskou.
Akurat dnes som to bol zaniest na reklamaciu. Vedia o co ide, sef hovoril, ze je to pomerne bezna vec, niektori zakaznici riesia, niektori nie... Ze poslu to do Kellysu, resp. do Shimana (Oslan?).
Ja si myslim, ze ze problem je v tej koncovke, jedna je na zavit, druha nie (co teda nechapem, preco aj ta druha nie je na zavit, ale dizajner zo Shimana by mi to urcite vysvetlil... ). Ak ma vnutorny priemer co len o stotinky viac ako je priemer osky, ta vola tam skratka musi byt... DIvne riesenie.
Akoze keby som osku dotiahol na fest cez odporucanu normu, mozno to stlaci az tak, ze tu volu eliminujem, ale co som pozeral na YT nejake rozborky toho naboja, tak tam je ta koncovka nastoknuta dost natesno a malo by to byt bez vole aj bez osadenia do ramu a zatianutia osky. Mal som to koleso dole, ked som chytil tu koncovku normale sa nou dalo mykat do stran (v radialnom smere) - evidentne mala vacsi vnutorny rozmer ako koniec osky.
netrap sa tym!
po dotiahnuti osky sa radialna vola na tej rozperke eliminuje aj keby tam bola vola 1mm. Kym nie je os dotiahnuta aj kazeta s orechom lieta ako chce.
Ak je vola na kolese po dotiahnuti osky je problem bud vola v lozisku alebo medzi vonkajsim kruzkom loziska a dierou v naboji . Vnutorne kruzky lozisk su axialne zovrete o duty hriadel do ktoreho sa zasuva oska prostrednictvom orecha rozperkou medzi orechom a loziskom a dvoma kooncovymi rozperkami z ktorych je jedna naskrutkovana na t
dutom hriadeli a druha je len nasunuta a proti vypadnutiu zaistena pruznym kruzkom https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHICCycling/final/ev/ev/EV-FH-MT410-4716.pdf
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Zacal by som kontrolou utiahnutia matic na oske. Ak by boli citelne uvolnene (hlavne vonkajsie), moze to sposobit popisany efekt...
Preto je nutné do kolesa kúpiť bezvôľové ložiská.
Je moj predpoklad, ze ta vytrcajuca cast z naboja (oznacena sipkou) je na osku len nasunuta a nejaka vola sa tam vlastne ani neda doladit, spravny?
takze je to normal? fakt sa pytam bez ironie, je to moj prvy bajk s pevnymi oskami, takze som z toho trochu vyjaveny… doteraz som si servisoval vzdy len naboje, kde sa dotiahla vola na loziskach a neexist, aby sa koleso co len trochu takto mykalo
Mozno to bude tvoj pripad
Mozno to bude tvoj pripad
Nie, tu sa jedna o volu medzi nasuvacou koncovkou osky a oskou. Loziska a naboj su OK.
Presne tak, utiahnutim do rámu všetko dosadne ako má a pevne drží. A samozrejme by som to riešil reklamáciou a trval na odstránení problému.
Citam, len som cakal aj na dalsie nazory, aby som nebol na reklamacii za vola…
Ja si myslim, ze ze problem je v tej koncovke, jedna je na zavit, druha nie (co teda nechapem, preco aj ta druha nie je na zavit, ale dizajner zo Shimana by mi to urcite vysvetlil...
Akoze keby som osku dotiahol na fest cez odporucanu normu, mozno to stlaci az tak, ze tu volu eliminujem, ale co som pozeral na YT nejake rozborky toho naboja, tak tam je ta koncovka nastoknuta dost natesno a malo by to byt bez vole aj bez osadenia do ramu a zatianutia osky. Mal som to koleso dole, ked som chytil tu koncovku normale sa nou dalo mykat do stran (v radialnom smere) - evidentne mala vacsi vnutorny rozmer ako koniec osky.
po dotiahnuti osky sa radialna vola na tej rozperke eliminuje aj keby tam bola vola 1mm. Kym nie je os dotiahnuta aj kazeta s orechom lieta ako chce.
Ak je vola na kolese po dotiahnuti osky je problem bud vola v lozisku alebo medzi vonkajsim kruzkom loziska a dierou v naboji . Vnutorne kruzky lozisk su axialne zovrete o duty hriadel do ktoreho sa zasuva oska prostrednictvom orecha rozperkou medzi orechom a loziskom a dvoma kooncovymi rozperkami z ktorych je jedna naskrutkovana na t
dutom hriadeli a druha je len nasunuta a proti vypadnutiu zaistena pruznym kruzkom
https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHICCycling/final/ev/ev/EV-FH-MT410-4716.pdf