corsair
Založený: 28. 4. 2012
Bicykle: Horský ocelák | Velamos Lady 26 | Favorit | Eska Progres | Maxbajk
Odjazdené '25:
6 030 km
24. deň tripu – deň plný stretnutí
Written by
Tomáš Mifkovič
in
Uncategorized
V noci mi do spánku vili vlci. Ráno som urobil praženicu a kávu ešte v strane a pobalil som sa. Nepršalo, takže všetky rozložené veci vyschli. Začal som šliapať a neprešiel som ani 2km už pri mne zastavilo auto a žena mi dala do ruky kolu, vodu a 2 actimely. Trochu ma to prekvapilo tak som aj zabudol fotiť. Za chvíľu zastalo pri mne ďalšie auto a chlap mi dal do ruky fľašu vody a 5cukrikov (akoby želé)
Po zjazde do doliny som pretínal potok po moste a chcel som urobiť pekné fotky. Niekto zakričal, ja som pozrel tým smerom a chlap mi kýval a kričal anglicky: come here, do you want coffee? Tak som prišiel, zovrela voda a zalial mi kávu. Trochu sme kecali, odporúčil mi z toho potoka piť, vraj to je čistá nezávadná voda a odišiel. Bol na ceste z môjho dnešného cieľa, GobiAltaj do môjho bývalého checkpointu, Ullanbaataaru. Ja som si z potoka nabral do fľaše a išiel som ďalej. Po pár kopcoch (možno po 10km) mi kývol pastier, tak som mu kývol späť, prišiel ku mne a keďže už viem tri slová po mongolsky (pozdraviť, poďakovať a rozlúčiť sa) tak mal dojem, že si pokecá. Ukázal na jurty na horizonte, že tam ženie kozy a mám tam ísť, že mi dá mlieko. Poďakoval som mu a ukázal, čo mi mlieko urobilo pred dvomi dňami. Rozlúčili sme sa a za horizontom má predbehli dvaja na pastierskej motorke, a len kyvli na pozdrav. Po asi pol hodine mi išli oproti, zabočili na step a zostali stáť, keď som bol blízko, zavolali ma, išiel som a dali mi vifonku a vodu, na čo som im ja dal kolu. Chvíľu sme kecali cez prekladač a rozlúčili sme sa .
Po asi 3-4h šliapania, a bolo to fakt úmorné, som si povedal, že aj by som sa zviezol, keby niekto zastavil. A zastavilo auto a ujo kuriér, že ma odvezie. Tak reku dobre, nechal ma 50km pred mojím dnešným cieľom (asi už v Gobi). Bol tam akýsi pomník, tam som strávil chvíľu kým som si ho obzrel a pofotil. Cesta bola nekonečná. Prišiel som do mesta a hneď som našiel ešte otvorený obchod, tam som si len kolu na náladu a acidko na ráno kúpil. Začal som pozerať do mapy, či je nejaký park v meste alebo kam by som išiel kempiť. Išli dvaja okolo a anglicky, či mám problém. Ja, že nie, hľadám si nejaké kľudné miesto na freelemping. Oni, že to musíš ísť tam a tam, lebo v meste také nieje ale keď chcem, pôjdu sa spýtať do hotela, či ešte majú voľnú izbu. Išli sme, mali, vybavili zdarma, dal som im vypiť čínsku vodku, čo som dostal od policajtov a neverili tomu, že je od policajtov 😂. Chvíľu sme sa rozprávali. Potom som si ešte v hoteli dal sprchu, 2min plank a ľahol.