Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Je trošku zábavné, ako tie návratnosti počítate z dnešných cien :-) O 3-4 roky budú iné ceny elektriky, iné ceny fosílnych palív, ETS2, iné dane, iné spoplatňovanie externalít ... a ako obyčajne musím pripomenúť, že nie je dôležité, čo bude o tri - štyri roky, ale čo bude v roku (asi) 2035. Všetky, ale úplne všetky vývoje, predaje, pokusy, úspechy, neúspechy, omyly, pravdy ... je potrebné vnímať iba ako cestu k roku, v ktorom sa ukončí predaj ICE áut bežným ľuďom (predbežne 2035). To, či sa BEV oplatí alebo nie teraz, nie je dôležité. Je to iba cesta automobiliek k tomu, aby boli ich autá čo najpredávanejšie od okamihu, keď skončí masívny predaj ICE.
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 17:12:17
00
arrow_leftJaroh napísal:
.. a ako obyčajne musím pripomenúť, že nie je dôležité, čo bude o tri - štyri roky, ale čo bude v roku (asi) 2035...

tak, tak, zaparkujem benzinovu Fiatku do garaze, prelestim, vymenim SPZ za veteranske a preuctujem do kolonky investicne aktivum. :rofl:
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 17:19:12
03
arrow_leftCraObs napísal:
kto si pamätá prepočty diesel vs benzín? čo sa komu viac oplatí? a kedy sa vráti ten "preplatok" za diesel? :lol:

ale teda k tomuto porovnaniu: vyrovnanie nákupu po 7,7 roku čo znamená po 230 tis km! sa ti javí ako výhodná kúpa? :?: pri tých km ľudia bežne pokukujú už dávno po novom aute

Ano javi. Porovnavam Teslu vs oktaviu v priemernej vybave. Porovnavam iba cenu nakupu plus palivo, nie garancky, olej, amortizaciu. Schvalne co myslis, za kolko za tych 8r predas teslu a za kolko tu oktaviu? Ak ti ju vobec este niekto kupi? Proste uz sme dosiahli bod, kedy sa elektro oplati aj financne, nie len komfortom jazdy. Ze to este mnohym nedoslo je ich vec. Tu si poniektori dodnes "sporia" odkladanim pod vankus, alebo v
"zivotnych" poistkach. Takze mi je jasne, ze zlozitejsie vypocty vacsina populacie vobec neda.
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 18:28:44
00
https://www.autobazar.sk/26286596/tesla-model-s-75d-245kw/
tesla s, 8 rocna, 220tis km za 22tis €, nova stala kolko? AI mi dala startovaciu cenu 75tis $, ale vy znalci budete mat lepsiu pamat.. takze tak 1/3 ceny ako bezne aj oktavky..
strata pri predaji oktavky 26tis -8 tis = 18tis € ,strata pri predaji tesly 39tis -13tis = 26tis €

ja nevravim ze elektro je uplna blbost a neni v tom buducnost, blbost je len tvoj priklad :) prosto ti to zrovna dajak nevychadza..

vymena oleja stoji do 200€, ak si vies sam tak aj polovicu, amortizacia je pri vsetkom, a servis dajakych tlmicov, lozisk a vsetkych pohyblivych casti podvozku ma predstav si ma a bude mat aj tesla.. sa zas netvarme ze na elektre sa nema co dodrbat :) furt je to stroj

najviac ma bavi ked uz nic nevychadza zacneme vestit co kolko kedy bude stat a co vsetko zarucene bude uz inak.. aj ten rok 35 sa stale prehodnocuje, aj spekuluju s bio palivami, atd. vobec by som si tym nebol taky isty. a to este sa nezacala vestit geopolitika :x

tesla je na trhu cez 15 rokov daju sa najst nazorne priklady a porovnania cenovej vyhodnosti..
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 23:06:43
02
iba na okraj, upresnenie mimo temy, k "vymena oleja stoji do 200€, ak si vies sam tak aj polovicu,": 4l oleja a filter ma na Daciu (Renault) stoja presne 40€ (vsetko znackove, ziaden lowcost), svoju pracu neratam - bavi ma to ;)
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 23:16:58
00
arrow_leftCraObs napísal:
najviac ma bavi ked uz nic nevychadza zacneme vestit co kolko kedy bude stat a co vsetko zarucene bude uz inak.. aj ten rok 35 sa stale prehodnocuje, aj spekuluju s bio palivami, atd. vobec by som si tym nebol taky isty. a to este sa nezacala vestit geopolitika :x

Tu asi narážaš na môj post, ale nie dobre. Mne nemôže "nič nevychádzať", lebo nič nepočítam. Mne je to zatiaľ úplne jedno, ak budem chcieť elektromobil, kúpim si ho, ak budem chcieť spalovák, kúpim si ho. Elektromobilita ide zatiaľ mimo mňa a na rozdiel od mnohých ju nijakom neadorujem. Jej jediné výhody vidím v potenciáli pre znižovanie emisie skleníkových plynov z mobility (čo je, uznávam, veľký a fundamentálny prínos) a v miernom znížení znečistenia ovzdušia (tiež veľmi dôležité), ale iné prínosy pre ľudstvo a spoločnosť elektroautá oproti spaľovacím nemajú. Pozerám sa na ne ako na každé iné auto, ako na produkt, tovar, na predmet.
Vo svojom poste som iba spomenul, že sa tu hádže rokmi návratnosti, ale počíta sa s dnešnými cenami. Pritom sa svet dynamicky mení, takže nevieme, čo a ako bude o povedzme päť rokov, aké ceny, aké dane, ako dotácie, skrátka nepoznáme vstupy do tých výpočtov, ktoré budú o pár rokov. Tak nemôžeme počítať návratnosť,resp. môžeme, ale je to bullshit matematika. Nič viac a nič menej.
Zobraziť komentár 24.08.2025 - 23:35:12
01
Cra0bs
Mne sa nechce ti to vysvetlovat. Priklad zamerne porovnava neporovnatelne. Ta tesla je vseobecne vnimana ako premiovka vs u nas najbeznejsia nizsia stredna trieda a aj tak je "navratnost" IBA NA PALIVE s mailerovym najazdom menej ako 8r. Cize nieco, co je v investicnom svete vyhodna investicia. Bodka. A to som zamerne nezaratal vsetky ostatne faktory, pretoze to ludia proste nepochopia. Nechapu uz taky prosty fakt, ze auto je spotrebny material a naklad, nie investicia. Nechapu, ze 150e rocne za olej nie je malickost, to je 1200e za 8r. A najma to je cas a starosti navyse. Mna by potesilo uz aj tych 8x2=16 usetrenych hodin, ktore nemusim v tom servise stravit. O benzinkach znovu nepisem nic, lebo to si nasinec zatial nevie ani len predstavit.

Ja som pisal o garancnych prehliadkach, ty si pod tym pojmom predstavujes priamo servis pohyblivych casti. O tom som ja ale nepisal ani slovo, lebo to je ako pises rovnake hausnumero pre obe auta. Atd atd. Je mi to jedno, pokojne sa pozeraj iba na vysku pociatocnych nakladov = kupnu cenu auta. Je to tak nepochybne jednoduchsie. Potom je ale vtipne, ze si nasinec nekupuje len auta za 500e, vsak :)
Zobraziť komentár 25.08.2025 - 07:21:26
00
Jaroh nie tak celkom, u teba je značne tiezvy pohľad a vo vela veciach s tebou súhlasím a aj sme sa zhodli.. cokupit si už začal preistotu predpovedať kto čo kúpi a nekúpi

cokupit ty oceníš čas čo nemusíš stráviť v servise (kde ja netrávim čas žiaden, v dnešnej flexibilnej dobe si servis naplánuješ a počas toho vybavíš/vyriešiš iné veci, servis mám niečo ako najdrahšie parkovanie v meste :D), iní ocenia čas čo nemusia tráviť na nabíjačkách a podobné bullshity..

Tesla je prémiovka len tak cenou a potom furt špekulujete čo by tak mohla byť alternatíva :)
pre mňa je tá matematika jasná, tu máš porovnané porovnatelné:
mám Toyotu proace city verso 1,5D MY2022 (aka Berlingo/Rifter), kúpil som za 24tis, tá istá elektro varianta stála 36tis (s 270km papierovým dojazdom :tmi: ).. aktuálne je to v cenníku 30tis (v automate za 32) vs 41,5tis. auto žere tak 5-5,5L nafty za (~1,4€/L), mám najazdených 70tis km. takže som prejazdil 5,5tis €. Ak by som mal elektrinu úplne zadarmo (!) tak som v polovici ušetrených peňazí aj so servisom :^)
a keby som chcel byť ekologický a riešil primárne CO2 a teda tankoval celú tú dobu HVO za cenu 2,2€/L (podľa AI), ešte mám aj tak ďalších 25-30tis km aby som zrovnal nákupnú cenu (stále pri elekrine úplne zadarmo).
Zobraziť komentár 25.08.2025 - 09:48:58
01
https://www.techbyte.sk/2025/08/elektromobily-kriticky-problem-eu-nepomyslela/
o predaji jazdeniek :)
Zobraziť komentár 25.08.2025 - 14:14:03
00
Davno je jasne, ze cielom je viac produkovat, auta sa budu (tak ako kopec inych veci) srotovat ovel mladsie ako je to teraz. Uz som to tu raz pisal, jedinym riesenim je zredukovat individualnu dopravu a obmedzit vjazd na frekventovane miesta. Ale produkcia cohokolvek musi stupat, nie je svetlo na konci. Ako sa tu na fore dozvedam, ludia si dobrovolne priplatia za baterku v bicykli (+za elektriku na nbijanie), ked sa mozu vozit na lacnejsom a zadarmo
Zobraziť komentár 25.08.2025 - 14:53:54
00
skuska miesto reci ako sa to da alebo neda:)
nechcelo sa mi cakat par rokov ako mi ho niekto podaruje lebo bude nepredajne

Prílohy:

ab31847f-5033-401b-9f02-e3ed62b6309d.jpeg
ab31847f-5033-401b-9f02-e3ed62b6309d.jpeg 326.82 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 25.08.2025 - 15:35:45
06
mnavak, cim ta presvedcila id4 v porovnani s Enyaqom?
Zobraziť komentár 25.08.2025 - 15:59:35
00
objektivne - vyssia vybava za nizsiu cenu ako enyaq. pripisujem to dotaciam v nemecku na operacny lizing ID.4 a ID.5. enyaq je problem kupit tak vybaveny
subjektivne - enyaq sa mi paci len coupe v najvyssich sport vybavach (sport look na 2.2t SUV je take ze....) inak ma moc nezaujal. uznavam ze interier ma urcite vyrieseny konzervativnejsie, mozno aj jemne praktickejsie, ale mna to ako balik nepresvedcilo. navyse mam pocit ze dizajn starne rychlejsie ako ID.4. ako pisem, subjektivne. problem enyaq coupe je ze as im tam rozmohol taky nesvar.. vo vysokych vybavach je casto s panoramatickym oknom. ktore za A nechcem a za B nema motorizovanu clonu, co je strasny fail. sluzobne som mal skodovky, kupovat to za vlastne peniaze mam trosku odpor a zatial som uz druhy krat siahol po VW. nie je to to iste, aj ked je to to iste :)

vo vybere bol este ioniq 5 ale .. asi este nemam nervy na korejca. som prilis zvyknuty na VAG interiery.. ovladanie auta, vsetko. pri korejcovi nic nie je na "svojom" mieste. ale to je SILNE subjektivna zalezitost :)
Zobraziť komentár 25.08.2025 - 19:34:14
01
CraObs brzdi uz :) Jednak si asi prvy, co tu spomina bev toyotu. No hlavne tieto modely asi nikoho nezaujimaju ani v samotnej toyote a nie este aby ich ludia kupovali, takze nemusime zachadzat az do takychto obskurnosti :P
Zobraziť komentár 26.08.2025 - 01:00:13
00
Zaujimavy prispevok z jednej diskusie. Vyzera to tak, ze v autonomnej jazde uz Tesla nieze nevedie, ale doslova zaostava.
Pozrel som ako si Tesla vodi podla NCAP, a nie je to dobre hodnotenie. Napriklad v Assistance Competence kategorii, ich autopilot dosiahol 30% (testovanie prebehlo na Model S tento rok, teda 2025). Este aj KIA ci Renault mali v tejto kategorii cez 70%.
Tesle bolo tiez vytykane, ze ich auta casto ignoruju "Driver Override" (teda ked sa vodic snazi ziskat kontrolu manualne a vypnut automatiku). U Tesly sa system pri testoch aktivoval, aj ked bol rucne deaktivovany.
V celkovom hodnoteni Assisted Driving Grading (za rok 2025) dosiahol druhe najnizsie hodnotenie.
Tolko dohladatelne fakty - ja na to svoj nazor nemam, lebo na Tesle som nejazdil, tam len preberam co som sa docital.
Zobraziť komentár 28.08.2025 - 11:35:19
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up