Lokalizácia
Formulár sa odosiela
28. deň tripu - frustráciu vystriedalo nadšenie

Zobudil som sa na zemi, na karimatke, len pod tou nepremokavou plachtou, takže mi bola trochu zima. Zbalil som veci a usúdil, že sa neoplatí čakať, keďže žiadny pohyb a musel som vyraziť naspäť. Bol som odhodlaný neísť tou istou cestou ako som prišiel ale prvých 50-60km bolo po tej ceste. Bol som dosť smädný a ten pocit ešte umocňovala psychika, beznádej. Cesta niekde piesok, že sa dalo iba tlačiť, niekde pevné ale po celej dĺžke taká vlnovka, takže rýchlosť maximálne 7-8km/h. Vtom som si ale všimol na zemi fľašky od vody, tak som sa rozhodol ich podopíjať, neohŕdol som ani alkoholom. Ono to bolo v každej fľaši možno pár kvapiek ale už to stačilo na to zmeniť postoj. Cítil som sa menej zúfalo a omnoho ľahšie sa mi pokračovalo. Pred vrcholom kopca zrazu oproti kamión, kývol som mu a ukázal fľašku. Zastal, spolucestujúca si ma odfotila a podal mi fľašu, z ktorej pil a ešte jednu fľašu so slaným čajom. Tú polodopitú som do seba prevrátil ako nič a dal mi ešte a naplnil aj bidon, ale potom mi povedal, že toto už nieje pitná. Nevadí, časť tej vody som na kopci prevaril a urobil vifonku a zvyšok prevarenej vypil a časť som vypil až pod kopcom cez filtráciu, keď som už nemal čaj. Tá filtrovaná chutila lepšie ako tá prevarená. Stále som nemal signál, takže som si nevedel ani stiahnuť navigáciu ani žiadne aplikácie. Potom som zbadal, že z kopca schádza auto. Zastavil som ich a poprosil o vodu. Vytiahol 1.5l a dal, nech si nalejem a nech sa napijem. A spýtali sa, či nechcem odvoz. Ok. Išli tou cestou, ktorou som mal ísť tri posledné dni, ja som išiel časť inou. Bol som dosť prekvapený, aká je dlhá. Na jednom kopci sme oproti míňali dodávku, zastavili sme a oni sa dali kecať. Potom zastal ešte nejaký terénňak, baba vyšla, vedela rusky, rozdala kávu a mne redbul. Z dodávky priniesli v 5l fľaši kobylie mlieko, zdvorilo som odmietol. V obci Tugrug (kde som dva dni dozadu bol) zastavili na moju žiadosť pred odchodom, kúpil som im piť a niečo pod zub (sušienky a čokoládu). Potom v tejto obci ešte natankovali a šli sme ďalej. Pri nájazde na hlavnú cestu išli opačným smerom ako som ja chcel (išli do mesta, odkiaľ som prišiel) tak som sa nechal vysadiť a pokračujem ďalej. Spal som čosi v aute tak dnes idem...
Zobraziť komentár 28.08.2025 - 14:10:05
028
29 deň tripu - ako?

Vysadili ma z auta asi o 1-2 v noci, chceli ma zobrať domov aby som sa vyspal u nich ale to by znamenalo minimálne 60km navyše. Začal som ťahať a po toľkých dňoch na púštnych cestách sa mi zdalo, že ten bajk ide sám. Samozrejme aj vietor mi pomáhal. Akurát ma frustrovalo, že najbližšia dedina je 170km ale dúfal som, že cestou bude nejaký delguur. Cestou som chvíľu podriemal v kanalizačnej rúre pod cestou (odtok dažďovej vody) a asi o5:30 som pokračoval. Delguur nebol. Zjedol som, čo som mal a vypil tiež. Vifonky som si nechával aj vodou som šetril, nebolo najteplejšie takže som nepil toľko. Stačil mi liter fanty, liter vody a ešte mi niečo dali ľudia cestou (vodu), takže som aj 2 vifonky urobil. Okrem toho asi 150g sušienok a 150g čokoládu. Zo začiatku išla cesta ľahko no potom akoby som ťahal do kopca a proti vetru. Áno, vietor mi dul oproti ale naozaj mi to išlo ťažko. Potom som zbadal ako vyzerá plášť a vedel som, čo to tak ťažko ide. Koleso sa skrížilo vo vidlici (príčinu neviem) a drhlo o nohu vidlice. Napravil som to ale stále to má snahu šikmiť sa.
Cestou som videl veľa stád tiav, kôz, koní a dobytka. Pár psov aj vyšprintovalo. Keď som išiel okolo hôr, videl som aj sneh na najvyšších kopcoch. Bolo aj pár búrok ale poväčšine som im nejak utiekol akurát poslednú, po nákupe v obci Darvi som sa cítil ešte na jazdu a prešiel som ešte do ďalšej obce Zereg (cca 70km) cez búrku. Tu som nevedel čo a už sa mi aj spať chce, tak som postavil stan pod elektrickým stĺpom tvaru A, o ktorý som zamkol bajk. Tu sú inak všade koľaje (všade je cesta) . 250km dnes

Prílohy:

IMG_20250828_175340.jpg
IMG_20250828_175340.jpg 407.74 KiB 93.6187,46.9287 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_20250828_130053.jpg
IMG_20250828_130053.jpg 353.07 KiB 94.3069,46.8326 Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

IMG_20250828_105639.jpg
IMG_20250828_105639.jpg 368.98 KiB 94.6652,46.7144 Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

Zobraziť komentár 28.08.2025 - 18:41:44
037
30. deň tripu

Zobudilo má slnko o 9:30, teplo bolo v stane. Hneď som si pomyslel na čokoládu, ktorú som si chcel dať ešte večer, že tá bude roztopená. Nebola a zabezpečil som aby sa neroztopila (zjedol som ju), potom som ešte narýchlo urobil praženicu a kávu a spakoval som sa odtiaľ. Prvé kilometre išli ľahko, fúkalo mi do chrbta. Po asi 60-70km bola odbočka, rovno smer Kovd a doľava Taykeshken. Ja idem do Číny, tak doľava. Bol tam aj obchod ale zavretý. 1-2km od cesty bolo aj mesto ale nechcel som zachádzať, toľko zásob ešte mám. Mal 5vajec, musli, nejaké oriešky a vody dosť na takéto počasie (nie zima ale ani horko). Po pár km bola nejaká budova, bývalá reštaurácia, tam v závetrí som uvaril kašu z musli a kávu a išiel som ďalej. Dokopy som išiel od štartu 90km, zastavila dodávka, že poď, odveziem ťa. Myslel som si, že ma hodí po najbližšiu dedinu (50-60km) lebo v takýchto dodávkach som videl ako vozia kone, ovce atď. Šofér bol vojak, tak som nefotil. Vraj zajtra ide na hranice, tak ma zoberie ak chcem. Je to už len 80-90km tak neviem. On ide až na obed.
Nechal ma v dedine pri rieke, tu spím a zajtra uvidím ako bude..

Prílohy:

IMG_20250829_112413.jpg
IMG_20250829_112413.jpg 502.55 KiB 92.6979,47.1574 Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

IMG_20250829_122213.jpg
IMG_20250829_122213.jpg 424.27 KiB 92.5318,47.2915 Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

IMG_20250829_141437.jpg
IMG_20250829_141437.jpg 433.33 KiB 92.3205,47.4486 Otvoriť v novom okne thumb_up3thumb_down

IMG_20250829_144909.jpg
IMG_20250829_144909.jpg 469.94 KiB 92.2036,47.4765 Otvoriť v novom okne thumb_up2thumb_down

IMG_20250829_161925.jpg
IMG_20250829_161925.jpg 557.33 KiB 92.2214,47.4176 Otvoriť v novom okne thumb_up4thumb_down

Zobraziť komentár 30.08.2025 - 02:19:32
021
Dajte mi tip... Prečo sa predné koleso po čase skríži? Akože oska na pravej strane má snahu sa vyvliecť, vytiahnuť z vidlice za jazdy?

Inak, zbavil som sa už aj jedného (toho nového) stanu, bola v ňom zima. Nechal som si len tyčky.
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 02:45:10
00
Obrázky nejdú... Bohužiaľ

Prílohy:

Screenshot_2025-08-30-17-19-25-054_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2025-08-30-17-19-25-054_com.android.chrome.jpg 77.17 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 30.08.2025 - 12:19:57
00
Vacsinou staci o mm orezat a zmensi sa pod 10MB. Skoda, ze to nevypisuje, ktory obr. je nad limit
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 12:21:38
00
Jj. Pred dvoma rokmi som upozorňoval na nahrávanie fotiek ale očividne je to len môj problém...
Minimálne 10rokov sa na tom nič nezmenilo, ako ruský UAZ, každé zlepšenie je krok späť
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 13:48:31
00
.

Prílohy:

17565546524886430942187585565654.jpg
17565546524886430942187585565654.jpg 231.04 KiB 91.3997,46.1028 Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 30.08.2025 - 13:51:19
110
nemas moc tazke tie predne tasky na vidlici? skus ich prebalit, odlahcit ci to nepomoze
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 14:04:28
01
Tá značka 🫣
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 14:16:58
04
Zákaz vjazdu strelcom, či nevchádzaj, lebo ťa strelíme?...
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 14:27:48
01
Zaleží od toho či sa corsair ešte ozve.
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 16:22:10
01
Zobudil som sa na lúke, pri potoku, keď išli okolo kravy. V oplotenej záhrade ujo niečo robil. Urobil som si praženicu a kávu, zjedol som to a začal som baliť veci. Ujo medzitým odišiel (ani som si nevšimol) a keď som mal skoro ppbalené prišli dvaja, ten ujo a nejaký chlapec na zile a otvárali bránu do záhrady. Mne napadlo, že aj tak ten vojak mi prisľúbil, že okolo obeda pôjde na hranice a zoberie ma (aj keď som veľmi neveril), tak im pomôžem. Ponúkol som sa a do nejakej 11 som pracoval s nimi. Potom som zbadal, že mám 2neprijaté hovory od toho vojaka ale už nezdvíhal tak som naložil bágle na bajk, išiel som ešte do obchodu a vyrazil som na cestu. Cestou som sa zastavoval, lebo dosť silno fúkalo oproti a nechcelo sa mi ani. Obec Bulgan bola zelená, všade voda, vrbiny, tráva ale mimo obce zasa len kameňe. Už som došiel na to, čo mi tie kopce pripomínajú. Haldy ako je pri Žiari nad Hronom alebo pri Seredi. Pokračoval som v jazde ďalej ale slimačím tempom, strašne fúkalo oproti. Asi 20km pred hranicou vystúpila pani z auta, preukázala sa, skontrolovala mi pas a vraj hranicu zavreli a otvoria až v pondelok. Ok, tak mám deň voľna. Hneď som si stiahol hry do mobilu, nech mám čo robiť zajtra. Vraj 5km je dedina, zajtra možno pozriem. Prišiel som až pred hranicu, stan som rozložil na kopci tak, že vidím čo sa na hranici deje ?
Plán je hniť tu do pondelka rána
Zobraziť komentár 30.08.2025 - 17:40:50
032
32. deň tripu - veget

Dnes som nerobil nič. Zobudil som sa na kopci, odkiaľ som mal výhľad na hranice. Zanedlho prišiel vojak, že sa mám odsťahovať, tak som sa ho spýtal, či je tu niekde dedina. Napísal, nech idem po ceste 45km. Tak nič teda. Išiel som po ceste a asi po 1km som zabočil doprava na "poľnú" cestu (tu sú poľné cesty na úrovni normálnych, vlastne tu sa jazdí väčšinou rovno) lebo som tam videl budovy. Keď som sa priblížil, zbadal som, že to je vojenský objekt, ale od neho išla cesta aj k inej budove, okolo ktorej stáli kamióny. Išiel som sa pozrieť, však mám celý deň čas. Bola to reštaurácia. Mali tam dosť jedál na výber ale vedeli robiť iba jedno. Tak som si vybral teda to jedno. Káva a čaj klasicky grátis. Potom mi písal a volal ten vojak zo včera, napísal som mu kde som a prišiel a priniesol mi nabitú powerbanku. Po najedení som kúpil sladkosti, všetko, čo mali (teda z každého druhu jedno). Dokopy som platil 45000 (11€). Asi 2km odtiaľ som postavil stan pri vrbinách, ochvíľu sa okolo mňa pásli kozy. Solárne panely som položil ma lúku, nech pracujú. Začalo pršať, solárne panely zmokli (nedbalosť), keď pršať prestalo nenabijal ani jeden. Som šikovný, darmo. Ale nemal som silu lamentovať nad tým, tak len budem dúfať, že keď uschnú, pôjdu.
Zobraziť komentár 31.08.2025 - 23:52:30
031
33. deň tripu - som v Číne
Zobudil som sa už o 5 ráno. Bol som vyspatý. Uvaril som kávu a išiel na hranice. Bola dosť zima. Hranice boli zatvorené ale kamióny a par áut tam už čakali. prišiel za mnou ujo, že nech si idem k nim do auta sadnúť, so tepla. Vraj až o 9 otvárajú. Boli v aute štyria. Ponúkli mi pečené mäso, vyzeralo neodolateľne. Na pohľad skôr ako hovädzie a chuť skoro bravčové. Opýtal som sa a povedali, že to je kôň. Dali mi ochutnať aj rezance a dali čaj (tam asi zabudli dať čaj ale aj teplá voda bola lepšia ako studená). Potom sme sa rozlúčili a vojak, ktorý stál pri bráne na mňa kývol, že mám ísť. Ľudia už čakali a kamióny už púšťali.

Sám som prešiel cez Mongolskú pasovú kontrolu a na čínskej strane som bol tiež sám a dosť ľudí sa mi tam venovalo. Zhádzal som bágle a išli do skenera, ďalší mali pas a pýtali aj nejaký iný doklad, dal som im vodičský. Potom som prešiel cez pasovú kontrolu, potom znova išli veci do skenera a jeden colník mi pomohol vyplniť imigračný formulár (nebolo treba hotel ani kontakt, len som povedal, že mám kamaráta Číňana). Veci, čo boli už za skenerom mi kázali vyložiť a kontrolovali. Nejaké náradie, nožík a náhradné reťaze im boli asi divné ale nakoniec ešte colníčka chcela vidieť foťák a fotky. Tak som jej to začal ukazovať a ku všetkému som pridal komentár, tak po nejakých desiatich ju to prestalo baviť.

Na čínskej strane som hneď videl otvorený "duty free", zbehol som tam ale ľudia tam síce stáli ale obsluha upratovala regále a vôbec nedbali, že tam čakajú ľudia. Tak som odišiel. Mylel som, že si kúpim jedlo cestou. Prvých 20km som prešiel za 3h. Fúkalo mi oproti a boli aj dosť kopce. Potom sa to zlepšilo a kopce boli tiahlejšie a aj cesta trochu zmenila smer tak mi dulo doboku a do chrbta. Išiel som stále na juh, akoby popri Mongolskej hranici. Už som začínal byť hladný ale nechcelo sa mi na otvorenom priestranstve v silnom vetre niečo kuchtiť (Mám len vločky už, tak kašu) ale nakoniec som zastavil a len studenou vodou zalial vločky a to som zjedol. Išiel som ďalej, tam stáli kamióny, boli tam aj jurty ale nevyzeralo to, že sa tam varí. Nevyzeralo to ani, že tam niekto je. Nevadí (vadí ale čo, rozplačem sa?), pokračoval som a padla tma a začalo sa mi dosť ťažko ísť. Áno, lebo som ťahal do kopca. Dosť aj zima už je, ako vždy po prázdninách. Rozhodol som sa postaviť stan už a zaľahnúť.

Zhodnotenie Mongolska... Rozľahlá krajina, len s nízkou vegetáciou, jedna asfaltová cesta cez celú krajinu, dediny roztrúsené veľmi nariedko, všade ťavy, kone, dobytok, kozy a ovce. Ľudia sú tam veľmi milí a pohostinní. Ďakujem, že som tu mohol byť.

34. deň tripu - deň silnej premávky a kontrol
Vstal som na budík 5:20 ale zobudil som sa až o pol deviatej. Na chuť mi prišla dedová praženica, ale mal som len trochu vločiek. Tak som z nich urobil kašu a s vidinou dediny za 120km som sa pobalil a vyrazil. Najprv to išlo celkom dobre ale premávka sa zhustovala, ja som začínal psychicky klesať a všetko mi to začínalo liezť pekne na nervy. Ešte keď niekto zatrubil, najmä tí oproti. Viem, chceli sa pozdraviť. Pekné od nich. Ale stále som si hovoril, že nieje možné aby 300km nebolo nič, ani pumpa.

Keď som videl cestárov asi po 70km, bol tam kamión, mal kliny pod kolesom takže tam asi vykladal, šiel som za kamionistom a na mobile mám obrázok s čínskym nápisom "kde je obchod" mi on napísal do prekladača "choď 40km". Fasa, tak toto som aj sám vedel. Šiel som, hneď bola križovatka a za ňou som videl tabuľu so symbolom "benzínka 500m". Bola, tam som sa spustil a keď som všetko rozložil na pulte uvedomil som si, že predsa za 40km je obchod, tak som polovicu vrátil ale aj tak som sa bál, koľko to bude stáť. Dal som predavačovi 100 a on mi vydal 45. Fasa, tak aspoň som neminul až tak veľa. Zjedol som, koľko som vládal, teta z reštaurácie (reštaurácia bola zatvorená) mi priniesla varené vajíčko, to mi veľmi dobre padlo, ešte som si chvíľu posedel a vyrazil som ďalej.

Premávka bola dosť hustá, veľa kamiónov, veľa prerušení cesty a takých malých obchádzok, často som použil novú cestu, ktorá išla vedľa (asi rozširujú cestu) a bola ešte bez asfaltu, len užabovaná. Potom, keď na tejto novej ceste boli stroje použil som ešte vedľa poľnú cestu, na tej však bolo veľa piesku, po ktorom sa veľmi nedalo ísť bicyklom. Tak som chvíľu váhal, či budem zavádzať na asfaltlr alebo trpieť na poľnej. Zvolil som tú menej bolestivú možnosť a išiel som na asfalt. Bola tam pumpa, z auta vysadli dvaja policajti a jeden potom nasadol a odišiel, druhý na mňa zavolal a kývol, nech idem k nemu. Išiel som, niečo sa pýtal a len som mu odrapotal "Urumči" ešte niečo brblal tak som mu povedal "Slovák, Zlova-k" a ukázal mi nech idem. Za asi 2km ma zastavilo policajné auto, títo dvaja, vypytovali sa akoby sa snáď dalo byť v Číne ilegálne, držal v ruke pas a pýtal sa, kadiaľ som vošiel, kde budem spať, koľko mám rokov, akej som národnosti, kadiaľ chcem vyjsť z Číny... Pritom polovicu z toho videl v pase. Nič, vrátil mi pas, mne to prišlo trochu ako buzerácia.

Za asi 1km, keď som sa mohol rozhodnúť, či rovno alebo doprava, rozhodol som sa pre "rovno", videl som naľavo na pumpe stáť tych "mojich" policajtov a pri nich ďalšiu dvojicu policajtov. Boli tam obchody, zabočil som, že si ešte nejakú vodu kúpim a tí druhí dvaja policajti hneď za mnou, že chcú pas a jeden vedel po rusky, hovoril, že sú kazaši a tie isté otázky. Ukázal som na hodinky, že ponáhľam, on sa usmial a pýtal sa to isté odznova. Nechal mazbaliť si veci (pas mám ukrytý) , že si môžem ísť nakúpiť ale jeden policajt išiel so mnou a akoby na mňa dohliadal. Ešte mi núkol, nech si aj pivo kúpim, to som mu ukázal, že nie. Ešte pozeral, či zaplatím. Keď som už nasadol na bajk, zastavili ma ešte raz, že telefónne číslo ešte. Sakra, títo... Ale čo, moje čínske telefónne číslo neviem, tak som musel znova vykutrať pas, tam mám aj papiere od simkariet a ukázal som mu to, nech si to opíše. Potom mi ešte povedal, nech nejdem po tej ceste, po ktorej som chcel ale nech radšej idem po tej "doprava", teraz už doľava, lebo som sa musel vrátiť, že menej áut.

Po odjazdených 170km som pozeral, kde rozložím stan. Našiel som flek, kde to moc nebolo vidno z cesty a rovina. Bola dosť tma. Začal som rozkladať stan a na ceste som videl pomaličky prichádzať blikajúce auto (výstražné svetlá), zastavilo a vyšiel ujo s baterkou a išiel ku mne, svietil mi stále do očí. Všetko som nechal a išiel som mu oproti, rukou som si urobil tieň pred očami a ujko začal kričať, ja len "chimbado, chimbado čines" a potom po slovensky, "kľud *****, zbalim sa a idem preč". Ujo sadol do auta, prešiel okolo mňa a tam mal dom (to som si ani nevšimol). Nahadzal som veci na bajk a išiel som ďalej. Pozeral som, všade kukurica alebo ovocné sady, tu sa nerozložím... Potom bolo odpočívadlo, za ním pole so slivkami, našiel som riadok, kde nebolo nasrane, hoci nie úplne rovina ale tu som priviazal bajk o stĺp a postavil stan. Dobrú noc.
Zobraziť komentár 03.09.2025 - 17:20:49
536
keyboard_arrow_up