Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Pekný deň prajem všetkým. Roky už sledujem toto fórum, ale iba ako pasívny čitateľ. V poslednej dobe pozorujem nárast nevraživosti na cyklotrasách, preto som sa rozhodol zaregistrovať a napísať pár viet.

Moja manželka chodí ráno do práce autom, v polovici cesty zastaví, ja vyskočím, vyberiem z kufra auta malý skladací ebike a zvyšných cca 10 km prejdem po cyklotrase na bicykli, nakoľko prácu mám opačným smerom ako žena. Keby ma odviezla do práce bolo by to obchádzkou okolo 40 minút .

Rád sa ráno trošku rozhýbem, chvíľku idem na vlastný pohon, chvíľu si nechám pomôcť motorom a keď sa mi začne ozývať koleno častou bolesťou, pomôžem si tlačítkom - asistentom tlačenia pri jazde, síce len rýchlosťou chôdze cca 6km/h, ale lepšie ako keby som sa mal potom týždeň pchať movalisom.

Poslednú dobu však na cyklotrase sa objavuje taký "nešvar„. Hocikedy mi nejaký cyklista dohovára (nadáva), že táto trasa je iba pre skutočných cyklistov a nie pre mopedy. Pritom pomocný motor ma 250W, PAS režim, a k tomu nemám ani páčku (rukoväť) plynu inštalovanú, aby som spĺňal epac normu, ak by ma kontrolovala polícia. Moja priemerná rýchlosť je do 15km/h, nechodím rýchlejšie, nikoho nepredbieham, relaxujem...

Avšak posledný raz, či skôr už tri krát klasický cyklisti boli na mňa priam agresívni. Mal som strach, že ma doslovne tam uprostred pola "vytrieska", po tom, čo ma chytil pod krkom a pritom som stále hovoril prepáčte, nehnevajte sa, ja idem iba do práce, už mi tie kolená horšie fungujú...

Toto sem píšem iba preto, aby praví cyklisti boli trošku ústretoví aj k ľuďom na ebike (prosím úctivo), s nejakou tou šedinou v brade, oblečených v montérkach, ktorí idú priamo a rovno držiac stopu po krajnici cyklotrasy malou rýchlosťou držiac tlačítko walk assist....
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 10:07:58
05
To kde stretávate takých pacošov? Si kúpte niečo na obranu. Dáky spej, alebo M16 s granátometom...
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 10:53:36
03
Jasne niekto ho len tak chytil pod krk a chcel vytrieskat. A teraz tu o svistovi a cokolade.
Ak ano, treba pisat octk a nie na mtbiker. V opacnom pripade bachorky nezeriem.
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 10:58:05
02
arrow_leftLMS napísal:
Jasne niekto ho len tak chytil pod krk a chcel vytrieskat. A teraz tu o svistovi a cokolade.
Ak ano, treba pisat octk a nie na mtbiker. V opacnom pripade bachorky nezeriem.

Pri všetkej úcte voči vám, musím povedať, že sa mýlite, ak tvrdíte, že si vymýšľam. Prečo by som to robil?

Myslíte, že som nechcel to ísť nahlásiť? Chcel. Avšak, čo by som povedal, statný vyšportovaný dvojmetrový obor, zostúpil z bicykla, a chytil ma pod krk a vyčítal mi, že že musel spomaliť a obísť ma po horšej častí cesty, lebo som išiel 6km/h s pomocou walk assist? Že mal päsť pri mojej hlave, ale neudrel ma a ani sa mi priamo nevyhrážal, ale kričal, že nech so svojím črepom neleziem na cyklotrasu? Podľa skúseností viem, že nie je v moci polície riešiť takéto situácie, a končí to rovnako, po troch mesiacoch príde list, že sa prípad zakladá, nepodarilo sa stotožniť podozrivú osobu....

Vy ste iste slušný človek, preto sa vám zdá neuveriteľné, že existujú aj iní menej ohľaduplní ľudia i podobné situácie, a že píšem sem, ale zda sa mi to rozumnejšie z môjho pohľadu.

PS: Horné Orešany a okolie

Naposledy upravil JarinoX dňa 21.09.2025 - 12:34:18, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 21.09.2025 - 12:20:57
00
Viem, ze v strese je tazke konat premyslene, no nabuduce (snad sa nestane) pomoze aspon zapamatat si farbu a znacku bicykla, pripadne dresu toho, čo nerobí dobre meno cyklistom...

(fotit neradim, to moze vyprovokovať k útoku - alebo az pri odchode)

A teda: kde to bolo? nech vieme
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 12:25:51
00
Konkrétne táto situácia: Dolné Orešany - Boleráz
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 12:36:45
00
https://www.mtbiker.sk/forum/o-hocicom/ti-co-kazia-meno-normalnym-cyklistom-t42420-795.html#unread
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 14:13:19
00
arrow_leftJarinoX napísal:
ktorí idú priamo a rovno držiac stopu po krajnici cyklotrasy malou rýchlosťou držiac tlačítko walk assist....
bicykel sa ma pedalovat, nie drzat tlacitka aby to slo za neho.
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 14:40:20
00
Viete, ako som už písal, mávam občas problémy s kolenom, náhodne ma začne pichať v kĺbe, potom nastúpi pulzujúca bolesť a som rád, že vôbec dokrivkám domov. Vtedy prechádzam z klasického pedálovania na PAS, ba niekedy inú možnosť ako tlačítko nemám. Viď. môj prvý príspevok. Nehnevajte sa prosím na mňa za moju reakciu, ale niečo podobné mi už bolo povedané na cyklotrase, ak mám zdravotný problém, nech neleziem na bicykel, osobne mi to pripadá hrozne smutné, trošku arogantné...
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 14:57:58
00
arrow_leftJarinoX napísal:
Konkrétne táto situácia: Dolné Orešany - Boleráz

Nie je toto (nespevnena alebo asfaltova) polna cesta so sirkou tak 3+ metre? Ak ano, to nezablokujes svojou chodzou popri bicykli, stazujuci sa dvojmetrovy obor musel byt fakt zvlastny zjav/pripad.
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 15:08:42
00
bolest treba riesit s lekarom, zaroven je mozne ze zly posed zhorsuje situaciu.
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 15:15:15
00
Mňa síce raz oplul bezdomovec sediaci na lavičke, keď som šiel pomaly okolo neho na zmiešanom chodníku na klasickom bicykli, no to chytenie pod krk preto že má ebike je to ťažké uveriť. To robia drzí vodiči áut keď musí dúpať na brzdu, ak mu cyklista vbehne pred auto. Alebo "polovníci". To by musela nastať obdobná situácia, že by doňho vrazil a zhodil mu z ruky zmrzlinu napriklad, alebo byť na jeho pozemku a aj to by ho iba chytil za golier a odsotil.

Často vidím ísť cez dedinu dôchodcov v monterkách bez krútenia nohami nad 30km/h, no tí idú aspoň normálne po ceste a na magistále ich nevídať. Je pravda že cez víkend stretnem na 10km cez dediny 4 autá, no tie helmy by si mohli dať, keď na babette ju majú.

Ak by som mal takto jazdiť do práce, tak by som zvolil po osobnej skúsenosti radšej cestný a frčal než na takom 6km/h, skúsil som a dosť ťažkopádne taká skladačka, to by som potreboval mať aspoň 100kg. Náš dedko moderný karbon cesťak nikdy nemal a o favorite iba sníval. Jediné čo poznal bol bicykel ukrajina. Ale chápem že babka v sukni by nezdvihla nohu cez sedlo. Aj cesťák sa vojde do auta, ak sa zhodí predné koleso. Alebo by som kúpil poriadny estroj, čo sa dá zložiť do auta, vybavil ho značkami a valil to 50kou normálne po ceste aj bez pedálovania a nemotkal sa pomedzi chodcov, psíčkarov a korčuliarov. Záleží či sa ponáhlam do práce alebo idem na výlet. Mňa keď pichalo v nohách, že som kríval, tak hoci som bol zvyknutý chodiť k lekárovi pešo, začal som cestovať autobusom.

Ebike je dobrý ako cargo, alebo mtb po kopcoch, na rovine to netreba, sme medzi kopcami, nikdy tu moc nefučalo, a celý čas 20km rovina. Vážska magistrála ani hrádze nemajú kopce ako martinske hole či kohútka. Je pravda, že sa na city ebike lepšie nasadá, ale tú váhu tam cítiť. To sa na bike moc nehodí. Simson, pionier, či babetta, po pridaní plynu ma vystrelia dopredu a samé to drží balans. Eskladačka vie zmoriť. Jak netočím, treba to pevne držať, to chce pevné ruky a tŕpnu zápastia, možno kdesi robím chybu. Na cestnom pustím riaditka a idem len taký fukot. V prípade defektu otočim bike, povolím rychloupínak, bez montpák zhodim plašt a za chvíľu vymenené. Skladačka je o hmotnosti 3-4 cestných. Alebo zabudnem dobiť baterku ako sa to stáva na telefóne a z práce sa mi nevedia dovolať. Aj teraz ho mám v nabíjačke, píšem komentár a zhasol displej, 5% baterky. Na to treba asi zvláštny talent ustrážiť výdrž. Jak pečiem chleba dám si budík a naplánujem ostatné činnosti, že sa napr nepojdem kúpať. Murphyho zakon ma tvrdo trestá, vždy sa nejaká baterka vybije v nevhodnej chvíli.
Zobraziť komentár 21.09.2025 - 15:51:06
00
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
uz im stiska ritky, vymyslaju cip s anticipom
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 22:01:08
02
Vodiči niekoľko minút hľadajú doklady, keď ich zastaví hliadka. Títo budú resetovať motorky.
Zobraziť komentár 23.09.2025 - 23:05:52
03
Pride mi to pritiahnute za vlasy. To nemozu vyrobcovia technicky obmedzit to cipovanie? Keby chcu tak to tam daju ale nechcu stratit zakaznikov.
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 08:21:55
03
keyboard_arrow_up