Mňa síce raz oplul bezdomovec sediaci na lavičke, keď som šiel pomaly okolo neho na zmiešanom chodníku na klasickom bicykli, no to chytenie pod krk preto že má
ebike je to ťažké uveriť. To robia drzí vodiči áut keď musí dúpať na brzdu, ak mu cyklista vbehne pred auto. Alebo "polovníci". To by musela nastať obdobná situácia, že by doňho vrazil a zhodil mu z ruky zmrzlinu napriklad, alebo byť na jeho pozemku a aj to by ho iba chytil za golier a odsotil.
Často vidím ísť cez dedinu dôchodcov v monterkách bez krútenia nohami nad 30km/h, no tí idú aspoň normálne po ceste a na magistále ich nevídať. Je pravda že cez víkend stretnem na 10km cez dediny 4 autá, no tie helmy by si mohli dať, keď na babette ju majú.
Ak by som mal takto jazdiť do práce, tak by som zvolil po osobnej skúsenosti radšej cestný a frčal než na takom 6km/h, skúsil som a dosť ťažkopádne taká skladačka, to by som potreboval mať aspoň 100kg. Náš dedko moderný karbon cesťak nikdy nemal a o favorite iba sníval. Jediné čo poznal bol
bicykel ukrajina. Ale chápem že babka v sukni by nezdvihla nohu cez sedlo. Aj
cesťák sa vojde do auta, ak sa zhodí predné koleso. Alebo by som kúpil poriadny estroj, čo sa dá zložiť do auta, vybavil ho značkami a valil to 50kou normálne po ceste aj bez pedálovania a nemotkal sa pomedzi chodcov, psíčkarov a korčuliarov. Záleží či sa ponáhlam do práce alebo idem na výlet. Mňa keď pichalo v nohách, že som kríval, tak hoci som bol zvyknutý chodiť k lekárovi pešo, začal som cestovať autobusom.
Ebike je dobrý ako cargo, alebo mtb po kopcoch, na rovine to netreba, sme medzi kopcami, nikdy tu moc nefučalo, a celý čas 20km rovina. Vážska magistrála ani hrádze nemajú kopce ako martinske hole či kohútka. Je pravda, že sa na city ebike lepšie nasadá, ale tú váhu tam cítiť. To sa na bike moc nehodí. Simson, pionier, či babetta, po pridaní plynu ma vystrelia dopredu a samé to drží balans. Eskladačka vie zmoriť. Jak netočím, treba to pevne držať, to chce pevné ruky a tŕpnu zápastia, možno kdesi robím chybu. Na cestnom pustím riaditka a idem len taký fukot. V prípade defektu otočim bike, povolím rychloupínak, bez montpák zhodim plašt a za chvíľu vymenené. Skladačka je o hmotnosti 3-4 cestných. Alebo zabudnem dobiť baterku ako sa to stáva na telefóne a z práce sa mi nevedia dovolať. Aj teraz ho mám v nabíjačke, píšem komentár a zhasol displej, 5% baterky. Na to treba asi zvláštny talent ustrážiť výdrž. Jak pečiem chleba dám si budík a naplánujem ostatné činnosti, že sa napr nepojdem kúpať. Murphyho zakon ma tvrdo trestá, vždy sa nejaká
baterka vybije v nevhodnej chvíli.