Lokalizácia
Formulár sa odosiela
A je aj skladom, takže neplatí ani, že by sa nedal zohnať:

https://kubicasport.eu/ctm-skaut-4.0-2025-matna-sivacierna
Zobraziť komentár 08.10.2025 - 12:25:48
00
A k tej otázke, že čo sledovať v rámci geometrie, pokiaľ sa v tom neorientuješ, tak najjednoduchšie vodítko je dĺžka sedlovej rúrky, tam by to malo byť cca 400mm, ak si podobnej postavy, ako ja, ostatné parametre by mali byť proporčne dosť podobné naprieč značkami, ak pozeráš rovnakú kategóriu. V čom ešte môžu byť väčšie rozdiely je uhol sedlovky, niektoré značky ho majú trochu viac položený, niektoré strmší - strmší by mal byť lepší do kopca.
Zobraziť komentár 08.10.2025 - 12:59:44
00
K tej geometrii:

Ak ide o velkost sedlovej trubky, tak dlzka od pedalu na klukach v dolnej uvrati po sedlo by mala byt cca podobna. Pozor ale na rozne dlzky kluk. Ale asi budes riesit teleskopicku sedlovku a ta sa ti tam musi zmestit tak aby vysunuta v max zdvihu a zasunuta do ramu po max nemala sedlo vo vyssej polohe ako potrebujes a zaroven aby ta sedlovka v tej dlzke ktoru budes potrebovat vosla do ramu napriklad koli zahnutiu trubky, zapustenemu capu alebo navarkam na kosik. Vacsinou ta dlzka sedlovej trubky sedi na danu velkost ale ak mas nejak strasne neproporcnu postavu tak mozes ist i do vacsieho/mensieho ramu ako je odporucana velkost a doladi sa to dlzkou sedlovky (napr neproporcne dlhsie nohy ako trup alebo opacne). Celkovo na technicke veci je lepsi nizsi ram s nizsou sedlovou trubku, ked das nizsie sedlo tak ti nebude ram zavadzat pri praci s bajkom.

Ta geo vzhladom na jazdne vlastnosti by bolo na vela opisat ale je to nejak takto:
- dlhsi razvor = stabilnejsi bicykel v rychlostiach, nizsi razvor = hravsi bicykel
- kolmejsi uhol sedlovej trubky = tazisko viac medzi kolesami, jednoduchsie stupanie kedze predok sa bude menej zdvihat, polozenejsim uhlom sa predlzuje top tube, cim vyssie mas sedlo tym je dalej nad zadnym kolesom
- dlhsi toptube = agresivnejsi posed, kratsi toptube = pohodlnejsi posed
- dlhsi reach = agresivnejsi postoj viac nad prednym kolesom, cize lepsia kontrola v rychlych alebo strmych zjazdoch, kratsi reach pohodovejsi postoj, mozno lepsie ak drzis tazisko viac vzadu (aj ked to nie je idealne)
- stred vyssie od zeme = menej stabilny bicykel, stred blizsie k zemi = stabilnejsi a ovladatelnejsi bicykel s pocitom ako keby si sedela viac medzi kolesami ako nad nimi ale zase vacsia sanca ze budes skrtat pedale o kamene/korene
- polozenejsia vidlica (mensi hlavovy uhol) = stabilne vo vyssich rychlostiach a ovladatelnejsie v strmych zjazdoch ale chce to viac prehovarania v mensich rychlostiach a strmych zakrutach (v podstate viac tocis telom a naklananim biku), z casti to vies kompenzovat mensim offsetom na vidlici
- dlhsia zadna stavba = pohodlnejsie slapanie ale menej hravy bicykel, zakruty sa jazdia viac zosiroka
- stack asi podla toho co ti sedi, nizsi stack = lepsia ovladatelnost, vyssi stack = pohodlnejsi posed a pocit ze si v zjazdoch dalej od nebezpecenstva
--- urcite je toho viac, da sa to kadejako nakombinovat ale v podstate dlhsi bike s polozenejsou vidlicou je stabilnejsi vo vyssich rychlostiach a rozbitejsich trailoch, cize tam kde ho pustis tam ide, netreba tolko mikrokorigovat smer a mas pocit ze je to vacsi tank. Kratsi bike, napriklad i mullet s mensim kolesom vzadu je potom agilnejsi a zabavnejsi, lepsi na flowtraily a technicke pomale traily. Niekedy mozes mat z toho agresivnejsieho biku na flowtrailoch pocit ako keby bol tazsi bike. Rozdiel mozno ako medzi zjazdovymi a slalomovymi lyzami. Da sa jazdit na oboch vsetko ale vynikat budu viac v tom jednom a hlavne ta do toho budu prirodzene tahat do toho v com to vynika. Napriklad ale potom moze byt ze nejaky agresivnejsi (dlhsi, nizsi, polozenejsi) bike s nizsim zdvihom bude v rychlych a rozbitych zjazdoch lepsi ako kratsi agilnejsi bike s vyssim zdvihom. A tiez co ti sadne tiez zavisi od teba, moze ti sediet agresivnejsi bike na flowtraily.
Ked nevies kam ta to taha tak je lepsie na zaciatok zobrat nieco neutralnejsie, ziadne velke extremy na jednu alebo druhu stranu.

Geometrie si vies porovnat dobre tu https://geometrygeeks.bike/
Zobraziť komentár 08.10.2025 - 16:30:54
01
k tomu vikiko ze co je na teba - v tvojej teme som ti posielal aj kalkulacku na velkost / geo biku, ktora tiez moze pomoct pri vybere. Hlavne ak sa ti podari vyskusat nejake biky od kamosiek, tak potom vies zacat porovnavat - jednak co ti sedi a druhak ze aka zmena geometrie (/posedu) by sa ti mohla pacit. A podla toho vies potom aspon orientacne vylucit niektore modely.
Zobraziť komentár 09.10.2025 - 00:13:58
00
arrow_leftmuffin napísal:

Ou prehliadol som, ze boli v ponuke. Nejako mi to S uslo. Neviem preco som mal v hlave len M,L,XL ked ich objednavaci system mam otvoreny kazdy den... :)
Zobraziť komentár 09.10.2025 - 15:49:57
00
muffin super dakujem, 400mm sedlova trubka je dobry zachytny bod.

a-biker jeminecky, to je cela veda. a dakujem aj za odporucania. myslim ze mam proporcnu postavu, aspon co sa dlzky noh tyka. dik aj za porovnavacku.

stanos4 ano viem, ze si posielal kalkulacku ale neviem ci ja som nieco zle merala (niektore merania boli tak divne popisane ze neviem co vlastne chceli) ale vyslo mi tam ze by som mala mat 19" bicykel alebo vacsi co je dost odveci ked tu riesime ci som S alebo M :) sedlova trubka mi tam vysla 50 cm, to je celkom dost, ked tu muffin pise ze ma 168 a trubka mu sedi 400mm. ale aj ze sirka handlebaru ze 40cm, take neviem ci vobec existuju...
Zobraziť komentár 09.10.2025 - 18:13:35
00
to bola zjavne cestna kalkulacka
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 06:46:05
02
tam sa to na uvod pytalo na typ biku ci cestny ci mtb atd, takze nemala to byt cestna.
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 07:46:35
00
Mas pravdu, sorac, som si nevsimol ze to maju volajak posahane :/
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 07:50:41
00
Ahojte, opat dakujem za odpovede.
Ano pozerame aj tie recenzie, len v zahranicnych vacsinou su bicykle ktore na slovensku sa nedaju nejak zohnat tie znacky. Ale prakticky sa tam celkom dost spomina canyon neuron, cannondale habit, marin rift zone, tie polygon siskiu vidim vsade ale nie v eshopoch/predajniach na slovensku. No ked pozeram realne ceny tak vacsina je nad 2000 u nas. Viem ze aj zo zahranicia sa da objednavat, ale toho sa kus obavam, nemam skusenosti.

Dakujem aj za debatu o velkosti, tak to bude este horsie s tym zahranicim. Viem ze niektore shopy na ich naklady vedia poriesit aj servis aj vymenu...ale to zas bude potrebne vsetko prestudovat pred nakupom. Jedine voditko mi tu vyslo od muffin, ze pozerat sedlovu ruru okolo 400, to uz je trochu presnejsie. dakujem
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 09:24:27
00
Ked tapes i v takychto veciach tak je stale najlepsie vojst do obchodu, nechat si poradit, vyskusat a eventualne kupit.
Ked chces objednavat online a netusis co ti sadne velkostou tak jedinne skusat bicykle ktore mozes a porovnavat s tym co chces kupit. Vela tych bicyklov je geometriou velmi podobnych takze ked si skusis nieco na com budes natiahnuta tak vies ze uz dlhsiu TT alebo reach neznesies atd.
Pripadne ked mas len svoj bike a ten ti sedi alebo vies co ti na nom vadi tak su nastroje ako napriklad https://www.bikegeocalc.com/ kde vies porovnat geometrie dvoch bikov aj podla posedu (vzdialenost sedla a gripov, vyska sedla, vyska riadenia atd). Len pozor nato ze tabulky geometrii bikov nie su presne takze ked si to zacnes "kreslit" tak ti niektore hodnoty nebudu vychadzat tak ako su v tabulke.
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 10:54:22
00
Treba sa vybrať kuknúť na nejaké bazarovky v okolí,vyskúšať pojazdit,popýtať sa,aby aspoň bola nejaká skúsenosť ,ako sa sedí na S-ku ,na M-ku. Pozrieť geometriu biku ,ktorý najviac sadol a trebárs objednať novy podla takto získanej referenčnej geometrie. A možno sadne aj nejaký bazarovy ,kto vie.
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 14:58:36
00
naskytla sa mi moznost kupit novy scott spark 960 za velmo vyhodnu cenu (vojde do budgetu bez pedalov :) ). Boli sme aj vyskusat Sko a Mko a sadlo lepsie Sko. Je to pre nu velky nezvyk jednak dlho nebicyklovala vobec a aj tie siroke riaditka a velke kolesa boli uplne nieco ine. Ale teda otazka je, je to dobry bike v porovnani s tym co sme pozerali predtym? viem ze scott sa plati aj za znacku a vseobecne su drahsie tak mozno aj v tejto nizsej cene je to predrazene.
Ide o tento
https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske/celoodpruzene/scott-spark-960-29-bicykel-modra-p307398.html

Resp. je tam nieco co by ste hned menili?
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 13:08:06
01
Vidlica
Zobraziť komentár 15.10.2025 - 14:04:36
01
Vidlica a brzdy Basic..inak dobrá vybava.

Čo si mal vybraté pred Scottom

Ak je výhodná cena 2000 nie je zlá cena, takže ak je ešte lepšia tak fajn

Naposledy upravil EroF1 dňa 15.10.2025 - 14:11:56, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 15.10.2025 - 14:08:41
00
keyboard_arrow_up