Martinux ja mám feeling že on ani nevie o čom tá pevná os je...
15.10.2008 - 11:53:13
00
no diki pouvažujem o tora vzduchovka vs pike pruzinovka...(možno vzduch) ale som dosť cenovo omezený cca 13000sk ozaj a vážim 71 kg +-
15.10.2008 - 12:00:16
00
Tiez by som tam dal radsej ten PIKE. Samozrejme ked ti nebude vadit hmotnost, vazi skoro 2,5kg. Ram by mal byt v pohode, kamarat na nom uz chvilu vozi 150mm MZ Z1 a zatial drzi :)
15.10.2008 - 13:00:03
00
Pružinový Pike je úplný nesmysl. Pružinovou vidlici je třeba jezdit na plném zdvihu, při tak velkém snížení (Pike na 140mm) nebude chodit vůbec dobře.
15.10.2008 - 13:02:40
00
2Mlok:Ak si MlokCZ tak ta netreba poučovať, ale pre napr. pre Jezusa :U Rock Shox funguje zníženie zdvihu tak že pružina sa skráti ale nestlačí.V praxi to znamená že vidla je progresívnejšia ale začiatok zdvihu je takmer rovnako citlivý.
A nie som len teoretik Pike mám 3 roky a pred tým Psylo čo je vlastne predchodca.
2Jesus. Nič c zlom ale toto fórum som červovi pomáhal rozbiehať tech.radami, ked si ešte ťahal káčera po piesku.
15.10.2008 - 13:28:56
00
tomPy, vobec som nesmeroval k funkcii u-turnu a ani mna netreba poucovat. Smeroval som k tomu, ze je minimalne diskutabilne, ci podporovat chalana v kupe Pike-a. Podla mna je to hlupost. Mas pocit, ze potrebuje Pike? Spytali ste sa ho niekto co jazdi? Nie. Ale radit mu nech kupi v pomere k jeho biku neprimeranu vidlicu ako cenou, tak aj urcenim viete vsetci. Cely jeho bike nema realne taku hodnotu ako ten Pike co by kupil a to uz ani nehovorim, ze ste ho vobec neupozornili, ze bude kvoli pevnej oske potrebovat riesit minimalne predny naboj a novy vyplet (cize v podstate cele predne koleso) a to su dalsie investicie, na ktore by uz mozno zhanal peniaze tazsie. O zbytocnom naraste vahy ani nehovorim.

P.S. To, ze si cervovi pomahal rozbiehat forum svojimi radami (je jedno v akej oblasti, nie je to podstatne) je sice zasluzne, ale vobec to neznamena, ze musis vediet vhodne poradit v tejto konkretnej teme. V tomto konkretnom pripade si podla mna poradil nevhodne. That's all. A odkial beries istotu ked hodnotis moje skusenosti v MTB? Ja Ta nepoznam, takze nepredpokladam, ze vies ako dlho MTB jazdim a ake mam skusenosti. Zeby to mohlo byt naopak a ked som ja zacal s MTB, tak si toho kacera tahal Ty? Nesnaz sa do temy o vidlici zatahovat porovnania kto ma väcsi, presne to svedci o Tvojom veku resp. vyzretosti...
15.10.2008 - 13:48:54
00
tompy: Máš pravdu s tím, že nedojde ke stlačení pružiny (kdyby ano, tak by byla tak předepjatá, že by se na té vidlici nedalo vůbec na nižší zdvih jezdit - na tom grafu by to pak odpovídalo tomu průběhu 140mm, kde počátek by byl pro 40mm a to by pak bylo úplně v ...).
S citlivostí zásadní problém opravdu není po snížení (oproti plnému zdvihu), i když nějaký malinký rozdíl tam je (měřen odtrh několika vidlic v reálu).

Tady je průběh pružinového Pike na maximálním a minimálním zdvihu.
Príloha:
pike.jpg
pike.jpg 6.99 KiB thumb_up0thumb_down



Jenže to ještě neznamená, že je to dobrý nápad tu vidlici používat trvale na 100mm. Ten průběh na 100mm zdvih je na trvalé použití vyloženě nevhodný, na tomhle zdvihu už je větší progresivita (než má Pike po snížení zdvihu) nutná. Na plném zdvihu už se ten průběh dá (navíc na plném zdvihu je ta vidlice téměř vždy použitá na fullu, kde ten průběh se tím spíše dá), i když třeba mě osobně by neseděl ani tam (ale proti gustu...).
Tedy z toho mojeho předchozího příspěvku to bylo asi špatně pochopitelné, jak jsem to předtím myslel.

No a když k tomu přičtu váhu té vidlice, nutnost řešit přední kolo kvůli pevné ose, tak tu je prostě nespočet jiných pro jeho požadavky vhodnějších vidlic (Reba, vzduchový RVL, oboje nejlépe v u-turn verzi, i když u Reby je problém s cenou v u-turn verzi a je levnější vzít bez u-turnu a nechat upravit, upravený Epicon - ten bude v jeho případě ve všem lepší než pružinový Pike a ještě bude výrazně levnější a další varianty by také ještě našly).

A ano, jsem MlokCZ z BF.
15.10.2008 - 13:59:24
00
Tiez by som tam dal radsej ten PIKE. Samozrejme ked ti nebude vadit hmotnost, vazi skoro 2,5kg. Ram by mal byt v pohode, kamarat na nom uz chvilu vozi 150mm MZ Z1 a zatial drzi :)


Ďalší -násťročný mudrlant... poznáš takú zásadu, že chlap hovorí, len ak má čo povedať?

Na henten rám jedine XC vidla a aj tam by som proste nejakú drahšiu neriešil - Tora, Recon, tá Reba už je až-až, prípadne nejaká upravená Suntourka. Divím sa všetkým, čo na lacný XC rám pchajú drahé a ešte k tomu nie-XC vidly. Vie mi niekto povedať, na čo je to dobré? Pre mňa je to kategória pubertálnych nezmyslov, živených z 2 zdrojov - nedostatkom financií a pudením "mať pravdu za každú cenu".
15.10.2008 - 14:16:17
00
2Jesus: OK mier, to by boli nekonečné a zbytočné hádky.
2Iris Dúfam ,že už máš v tom jasno :-) A mimochodom prečo Pike? Máš nejakú lacnú na ruke? potom by som neváhal
15.10.2008 - 14:39:31
00
tomPy: skús nám vysvetliť, načo je dobré pchať na lacný XC rám vidlu rádove drahšiu a s priveľkým zdvihom pre akýkoľvek hardtail - geometria v prdeli (pokiaľ nezníži zdvih, ale on môže byť s tými 100 mm zdvihu, na ktoré je ten rám stavaný, plne spokojný) a zvýšené namáhanie rámu... celkove pchať na HT vidlu s väčším zdvihom ako 120 mm mi pripadá ujeté, snáď s pár výnimkami typu DH HT (čo je dnes už poriadna exotina) a pod. (na toto možno naráža aj Dijck vyššie - až teraz som si to všimol - napr. aj u Pellsu síce mali gule nazvať "vysokozdvižný" hardtail endurom, ale zatrhli to na spomínanom 120 mm traveli... ten Hardrock by 120 pri kultúrnej technike jazdy zniesol, ale predsa len už to bude zásah do geometrie - hore kopcom by to bolo horšie, teda pri nezníženom zdvihu, dole kopcom o niečo málinko lepšie; nič to ale nemení na tom, že pri konštrukcii sa s takýmto zneužitím asi nerátalo a ak by došlo k nejakej poistnej udalosti spôsobenej zlomením rámu a likvidátor by si vyžiadal vyjadrenie výrobcu, to by znelo, že rám nie je určený pre použitie s vidlami tohoto zdvihu a následne by poisťovňa neuhradila nič)
v podstate ďalšou časťou tej otázky by mohlo byť aj to, načo pchať na XC rám vidlu s pevnou 20 mm osou, keď aj AM biky si vystačia s klasickým "okolesením" alebo s 15 mm pevnou osou (ktorá nám zas utešene začína prenikať do XC kategórie), čím mu vlastne ešte generuješ problémy s vhodným predným nábojom
myslím, že niekto, kto by riešil nutné prezbrojenie na 20 mm pevnú os by sa už na tomto fóre radiť nemusel, resp. jeho otázka by znela konkrétne, "ktorú z vidiel s 20 mm pevnou osou si mám kúpiť", a rozhodne by ju nerval na šupácky rám, na ktorý ani nepatrí
15.10.2008 - 14:47:03
00
Vysvetlenie je hned mojom v prvom príspevku: Ked kúpi full rám ,vidlu nemusí meniť.Napr pre mna je takáto variabilita komponetov hodne dôležitá.
15.10.2008 - 15:00:22
00
Iris by mal podľa mňa najskôr začať šetriť, potom predať htčko a kúpiť už nejaké slušné ht, prípadne fulla. To je tak, keď už je na htčku slušná vidla, človek si začína uvedomovať aké to musí byť na fulle ešte lepšie. Ale vtedy je už neskoro, potom musí bike so super vidlou predať buď pod cenu alebo kúpiť samotný rám.
Keď už tak chce meniť vidlu, max. rvl dual air u-turn 08 a aj váha bude celkom slušná.
Ale proti gustu....
Howgh
15.10.2008 - 15:02:45
00
Vysvetlenie je hned mojom v prvom príspevku: Ked kúpi full rám ,vidlu nemusí meniť.Napr pre mna je takáto variabilita komponetov hodne dôležitá.


U fullů ale stejně téměř vždy platí, že samotný rám přijde hrozně draho, takže z finančního hlediska tenhle postup nic neřeší.
15.10.2008 - 15:14:35
00
tomPy: v tom prípade ale kúpi hooodne draho ten rám!
ja som si tiež kedysi (naivne) myslel, že jedného pekného dňa preložím z HTčka väčšinu komponentov na nový rám ibaže potom sa stalo zjavným, že ten nový rám už nebude HT
dokonca ani XC - a v tomto okamihu došlo k poznaniu, že rám ti výrobca zďaleka nepustí za cenu, akú virtuálne účtuje sebe do ceny hotového bicykla, to skôr o takých aspoň 30 % viac (s výnimkou špeciálov, čo sa dodávajú iba ako framesety - napr. cyklokrosové rámy Lapierre)
porovnaj si napr. rám http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/index.html?b=165
a hotový bike http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/index.html?b=49
za 100 EUR také komponenty nezoženieš - nikdy nemáš šancu sa dostať k OEM cenám!!! a to robí tvoju znovupoužiteľnosť beztak už opotrebovaných komponentov trošku zanedbateľnou; a aj druhý výpočet môžeš urobiť - zrátaj si ceny tých komponentov, za ktoré ich zoženieš za "almost OEM ceny" - proste zložené z nových bikov a z výhodných výpredajov, a skús za to zohnať porovnateľný rám, takisto nepochodíš!!!
dnes sa vyskladávať bicykel rozhodne nevyplatí, a ani prekladať mierne ojazdené komponenty na nový rám... oveľa výhodnejšie je starý jazdený bike predať ako celok, alebo nechať na dožitie ako zimák/záložák/trenažérovník
toto som riešil prednedávnom, výsledkom je Lapierre Zesty na ceste a Pells "zimák/záložák/trenažérovník"

EDIT: Mlok ti to zhrnul jednou vetou... že tá úvaha ťa finančne vôbec nespasí - a ja by som povedal že viacmenej ani u HT

iris nedaj sa zblbnúť - ak raz budeš kupovať fulla, určite ho nebudeš vyskladávať na báze starých komponentov...
15.10.2008 - 15:15:44
00
Suhlas s tompym, preco by na ten ram nemohol dat vidlu ktora ma rozsah 95-140mm? Ten ram nieje az tak zly, ako EN HT by sa to s pikou dalo celkom pouzit, nechapem tie utoky. To svedci skor o vas.. ;)

Musim jednoznacne suhlasit!
2 tulenik : nechcem na teba narazat ale dost sa ohanas zdvihmy u HT, ale kedze si nejaky ten downhil na HT nerobil a ani nevlastnil hardrocka (nie XC!!), tak nemozes istotne povedat ako to bude z geometriou a ci to je alebo nieje blbost kupit taku a hentaku vidlu. Ale k veci : Kazdy ram je urceny na nie zdvih ale vysku vidlice co je rozdiel!! lebo ja som tiez vlastnikom tohoto ramu a rrozdiel medzi gilou 100mm a torou 130mm je vo vyske asi 8mm!! Ked k tomu pripocitame to ze tora bude mat aj vecsi sag tak sa dostame ku faktu ze sme za jazdy dokonca nizsie ako u povodnej vidlici!! Dalej tento ram vobec nieje urceny na XC (na to je ovela lahsi HR XC) ale na AM (All Terrain Bike From the mean streets to demanding dirt trails, the Hardrock delivers performace and durability in a package that looks good and ib built to be solid as a rock=na stranke sp).
howg :wink:
15.10.2008 - 15:36:41
00
keyboard_arrow_up