story > zaseknuty naboj sa mi spravil par otociek vo vidlici. nemam pevnu os, bol to klasicky naboj. ked bol zaseknuty a sa otacal vo vidlici tak tie zubkovania na konci naboja odfrezovali kusok z vidlice.

problem > koleso je po pritiahnuti sikmo.

mozne riesenia co mi uz napadli >
-vycentrovat koleso "nespravne", podla vidlice (tomu som sa chcel vyhnut co najviac).
-nechat to tak, da sa s tym zit, ked to pritiahnem tak sa koleso(guma) nesucha o monoblok ale, je to take LTT
-odfrezovat z uchytov kolesa na vidlici.. nejak? neviem. nedomyslene zatial :")
-odfrezovat vela, dat do vnutra podlozku(??), zalepit ju tam epoxidom(??), oska vytrca z naboja dost malo a teda pouzitie akejokovel podlozky je dost zly napad (tiez nedomyslene)

potesim sa akemukolvek novemu napadu.
vopred vdaka.
28.02.2009 - 14:03:06
00
1. zarovnanie poskodeneho miesta na pätke, ale nemoze ist o odobratie vela materialu, aby sa prilis neznizila pevnost
2. upravenie stycnej plochy naboja do sikma, aby spravne dosadal na poskodenu pätku
3. vymena vonkajsich noh
28.02.2009 - 14:37:36
00
ano tak, nemal som v plane odbrusit polku toho uchytu, vdaka za radu.
pisem tu preto lebo som urcite zacykleny v tych istych napadoch a myslienkach a tak cokolvek nove moze pomoct :)
28.02.2009 - 14:41:43
00
ak tam budes nieco frezovat alebo tak, daj pozor aby si nezmenil vzdialenost medzi patkami, aby si nohy vidlice vsunutim naboja neroztahoval od seba, alebo naopak, nestlacal k sebe rychloupinakom. lebo pojdu do haja puzdra a casom aj vnutorne nohy.
asi najrozumnejsie je predat vidlu na nahradne diely a kupit novu, alebo pozhanat vonkajsie nohy od niekoho komu odislo nieco ine................
28.02.2009 - 14:42:12
00
aby si nohy vidlice vsunutim naboja neroztahoval od seba, alebo naopak, nestlacal k sebe rychloupinakom. lebo pojdu do haja puzdra a casom aj vnutorne nohy

To by muselo ist o roztiahnutie/stlacenie noh par mm a taka odchylka pri jemnom upraveni pätky nenastane.
28.02.2009 - 14:54:43
00
ano aj nad tym som uz uvazoval, ono aj 1mm je dost vela ked ide o puzdro (skuste prepchat 8micku skrutku cez 7micku podlozku :D ) - preto som pisal o nejake podlozke, ktoru by som tam vlozil aby sa to vratilo do povodnych rozmerov. tym sa meni aj vzdialenost kotuc/brzda ale to by sa dalo skorigovat.

musim sa priznat ze som na momentalnom stave odjazdil donovaly a funguje to :/ hej viem, ZATIAL funguje, ale... eh. ano aj novy monoblok som zvazoval ale to je riesenie celkom drahe
28.02.2009 - 15:26:07
00
Az na to, ze tu sa nebavime o nejakych skrutkach a podlozkach a rozdiele v ich rozmere vyse 14% a posune o tu odchylku v jednej rovine (strih), ale na celej dlzke vonkajsich noh, ze? Ale ved OK, rieste tu teoriu deformacie noh a nicenia puzdier ked nechcete problem vyriesit, ale teoretizovat.

Tak aj ja si zateoretizujem: Aj tak su tie nohy uz znicene, tak aj keby puzdro odislo o 15-20% rychlejsie ako na novych nohach, tak to nie je ziadna tragedia. A to sa nestane ak neodfaklis z pätky abo naboja 5 mm, co ani nemozes. Realne mozes pätku/naboj upravit max. o 1,5-2 mm a taka odchylka je minimalna vzhladom na dlzku, na ktorej sa nohy ohybaju a vzhladom na to, ze spodne puzdro je zhruba v polovici ich dlzky a tak maly ohyb (v podstate zanedbatelny) sa relativne rovnomerne rozlozi na celu dlzku vonkajsich noh, tzn. od hornych puzdier az po osku.

Ja koncim, viac nema zmysel pisat. Diskutujte ak si myslite, ze dalsia diskusia problem vyriesi.
28.02.2009 - 15:44:17
00
Aby sa zachovala vnutorna ( predpokladam ze ta je okusana ) rozteč, možné riešenie by bolo navariť identický materiál a tak zafrézovať na požadovaný tvar.
28.02.2009 - 16:24:57
00

neeber si to zle, ja som rad ze si napisal, vdaka za info. ide len o zvazenie moznych alternativ, neplanujem tu rozoberat v kazdom poste ci to bude mat vplyv. o pozicii spodneho puzdra som nevedel kde je napriklad :) a ano, je rozdiel strih nereze a jemne ohnutie konca vnutornych noh ktore sa urcite mozu v nejakej miere ohnut na takej dlzke.

jaa neviem ako navarit, neviem ako a ci sa len tak da magnezium zvarat (??)
kazdopadne tato idea by sa dala rozsirit - keby som tam nalial epoxydove dvojzlozkove lepidlo, nechal poriadne vyvrdnut a tak do toho frezoval? nevydrzalo by to?

ako.. moze sa zdat ze tu riesim nejaku primitivnost a epoxyd a frezovat a blbosti, ale predsalen ten blby monoblok nestoji az tak malo, tak snad to chapete.

ps: zatial sa mi najschodnejsie vidi dolepit epoxydom, nejake kombo s menej zivicou / viacej vytvrdzovacom + freza
28.02.2009 - 21:12:46
00
bump
02.03.2009 - 08:01:53
00
Ak by bol problem s navarenim tak Epoxyd urcite nie, pretože je to živicové lepidlo bez dostačujucej tvrdosti ktorú nezvýšiš zmenou pomeru živice a tvrdidla. Napadla ma asi schodnejšia možnosť použiť tz. Tekutý kov http://www.movychem.sk/tmely/zol-kov-tmel-na-liatinu-a-kov--16 ktorym vyplníš ofrezovanú časť a jemnym dotiahnutim rychloupináku necháš vytvrdnúť.
ZOL-KOV tmel na liatinu a kov
Dvojzložkový tmel určený na renováciu, tmelenie a lepenie.

Vlastnosti:
Je odolný teplotám v rozmedzí od – 35 °C do + 185 °C. Trvale odoláva vode, olejom, benzínu a nafte.

Použitie:
Nájde uplatnenie zvlášť v strojárenstve, na opravu nerovností odliatkov z liatiny, železa a rôznych kombinácií kovov, obnovu kovových častí strojov, čerpadiel, nádrží na benzín a naftu:

oprava prasknutých trubíc a renovácia odliatkov
opravy blokov motorov, čerpadiel a prírub
tmelenie, lepenie dier a nerovností
03.03.2009 - 00:55:13
00
nebude aj v pripade nejakeho takeho tmelu lepsia moznost frezovat az vysledok?
aaa este otazka k materialu, http://www.pattex.cz/produkty/pattex-repair-express.html nieco taketo je odveci?
03.03.2009 - 01:50:39
00
Lepidlo, tmel nieééé
Ja na Tvojom mieste by som urobil toto. Zafrézoval nôžky a o koľko si ubral materálu o toľko by som vypodložil náboj :arrow: medzi kónus a kontru dal ešte patričnú podložku :arrow: aj keď hrozí že pôvodná oska pred. náboja nebude už dostatočnej dĺžky.
03.03.2009 - 09:09:23
00
mam naboj author, QR, na primysloch, oska je teda vlastne len na tej "ciapocke", na tej krtyke do pridrziava lozisko na mieste. vytrca fakt len par mm, podla mna ani to co je teraz nie je uplne idealne riesnie.. mozno ratali ze niekto moze mat tie uchyty na koleso aj tensie (aj ked nemam pocit ze by junior mal nejake hrube uchyty). cize ked odfrezujem 1,5mm, dam tam podlozku, sadne to dobre, ale oska o vidlicu sa bude opierat asi na 2mm sirke. preto zhanam napady co a ako.
03.03.2009 - 10:28:33
00
ja by som to riesil navarenim materialu a ofrezovanim do povodneho stavu ale isto to dal spravit poriadnemu zvaracovi a nie neakemu "odbornikovi"... ale istotne najbezpecnejsie je kupa novych vonkajsich noh... alebo vymena vidlice
05.03.2009 - 17:16:44
00
keyboard_arrow_up