Možno sa vám nebude páčiť čo tu napíšem, ale aj tak skúsim
Takže treba si najskôr uvedomiť že socializmus už skončil a nikto dnes nič nedostane zadarmo. Každý čo niečo robí tak to robí preto, aby prežil. Potrebuje uživiť seba, rodinu, podnikateľ potrebuje zaplatiť zamestnancov, nájomné, dane a milión ďalších vecí. Kto z vás v práci robí zadarmo?
Aby to teda celé mohlo fungovať, tak každý obchodník sa snaží maximalizovať svoje výnosy a minimalizovať náklady. No a tým že si niekto kúpi
bajk (alebo čokoľvek iné) u konkurencie a ide ho reklamovať u iného predajcu, robí presne to, čo je proti jeho záujmom a škodí mu to. Jednoducho aj to, že musí napr. použiť telefón, zaplatiť kuriéra za dovoz zásielky alebo len jednoducho musí stráviť čas a má robotu s reklamáciou ho stojí peniaze a pritom na predaji bicykla zarobil niekto iný.
Nechcem sa nikoho dotknúť, ale mne sa to zdá voči takémuto predajcovi tak trochu nefér. V podstate sme na ňom ušetrili a následne ho reklamáciou nútime míňať jeho vlastné peniaze. Je naivné myslieť si, že výrobca mu vykompenzuje všetky náklady. Niečo samozrejme ano ale s ostatným ho odkáže na rabat, ktorý mu na tovar poskytol.
Na záver musím priznať, že ja by som sa zrejme pri kúpe správal úplne rovnako ako väčšina. Mám samozrejme záujem kúpiť čo najlacnejšie a ak sa to oplatí tak to aj urobím. Kľudne si kúpim bajk cez net alebo v zahraničí. Ale urobím to s tým rizikom, že si budem prípadnú poruchu hradiť z vlastného. Otázka či sa to oplatí riskovať alebo nie je na zvážení každého z nás.
P.S.: A neslušné správanie predajcu je jeho vizitkou. Toto sa dá zákazníkovi vysvetliť aj slušne.
Tak a teraz ma kameňujte