Zdravim
Zvazujem kupu mobilu s OS Android. Chcem sa opytat ci neviete o najakych aplikaciach a la TrekBuddy alebo SmartCom. Viem ze tam bezia Google Maps (kto by to cakal na OS od Google :) ) autonavigacie Sygic alebo Navigon, ale mne ide samozrejme o turisticku navigaciu.
Dik.
14.04.2010 - 10:17:37
00
SmartMaps: http://www.smartmaps.cz/platformy/android/
http://symbianmania.sk/forum/viewtopic.php?f=144&t=5793

Česko je rastrovými mapami pokryté dobre, na Slovensku, pokiaľ viem, sú k dispozícii iba Vysoké Tatry.

Aj Android má Java emulátor. Takže TrekBuddy by malo fungovať. Ale to sme spadli na úroveň hlúpych telefónov.

Ak je prioritou turistická navigácia v telefóne, do Androidu by som nešiel. V telefónoch je zatiaľ najlepšou turistickou navigáciou OziExplorerCE 2 pod Windows Mobile. Potom dlho,dlho nič až nasleduje SmartComGPS pod Symbianom, zase veľká pauza, a na konci sú java aplikácie pre hlúpe telefóny TrekBuddy, MapNav a pod.
14.04.2010 - 11:19:30
00
Laco vdaka za info. O tom SmartMaps som nieco cital, ale nepacilo sa mi ze by som bol odkazany na mapy od konkretnej firmy. Pacilo by sa mi mat moznost prekonvertovat si mapy z Oziho, ktorych mam dost. Mam PDA Asus s OzimCE, ale velmi ho v terene nepouzivam, skor len prilezitostne. Konci mi zmluva v Orange tak zvazujem za co vymenit svoj stary mobil. Nechcem do toho zbytocne vela investovat, kedze mam PDA v zalohe, pokial potrebujem kvalitnejsiu navigaciu. Zvazoval som kupu smartfonu z velkym displejom za lacny peniaz. So Symbianonom nic cenovo prijatelne momentalne nemaju a celkom sa mi videl Samsung Galaxy Spica. Pocitam s tym, ze je otazkou casu ked niekto urobi nieco sikovne pre Android. Ako sa spieva v jednej piesni "Nechám si projít hlavou, kam tyhle věci plavou... :)
14.04.2010 - 12:36:58
00
Pre Android ide pouzit viacero aplikacii, do ktorych sa mapy daju generovat cez MOBAC http://mobac.dnsalias.org/

RMAPS:
http://robertdeveloper.blogspot.com/2009/08/rmaps.html
http://www.androidzoom.com/android_applications/travel/rmaps_gcp.html

Maverick
http://blog.codesector.com/2009/09/08/maverick-gps-application-for-android-os/
14.04.2010 - 14:37:54
00
Vdaka bogi.
MOBAC pouzivam a prave som na to pozeral ze exportuje do tychto Androidnych platforiem:

* TrekBuddy (J2ME, Android)
* AndNav (Android)
* RMaps SQLite format (Android)
* BigPlanetTW SQLite format (Android)
* Maverick (Android)

A objavili sa aj ine lastovicky ako:

c:geo
http://cgeo.carnero.cc/

OruxMaps
http://oruxmaps.x10hosting.com/index_en.html

Zanedlho pride hubarska sezona, tak tipujem ze toho vyrasi na tejto platforme viac ako dubakov v lese :D .
Prakticke skusenosti s niektorou s tychto aplikacii niekto nema? Kto by to vsetko skusal :) .
14.04.2010 - 19:30:25
00
trekbuddy je už aj natívne pre android (ale to už dakto uším napísal)
14.04.2010 - 22:03:46
00
Tak som si bol dnes vyzdvihnut toho Samsunga Galaxy Spica. Na prvy kukuc to vizera celkom dobre. Mobil ma paradne velky displej, na mapy to bude super. Polaborujem a poreferujem co a ako.
EDIT: GPS chip v Samsungu je citlivejsi ako chip Sirf Star III :y: :y: :y: . Znie to dost neuveritelne, ale vizera to tak. Porovnaval som s PDA Asus aj GPS modulom Itec (oba s cipom Sirf Star III) a tam kde tymto dvom dosiel dych Samsumg sa stale drzal. Super :clap:. Uvidime ci sa to potvrdi aj v terene, ale medzi budovami sa choval vyborne.
EDIT2: S tym GPS cipom to nieje az tak ruzove. Nechal som sa oklamat tym, ze mobil bol pripojeny k netu a tym padom si GPS pomahalo "nedovolenymi prostriedkami" :) . Bez netu uz GPS nieje tak rychle vo vyhladavani ani tak nedrzi fix. Suma sumarum, GPS chip tohto mobilu je lepsi ako Sirf II ale horsi ako Sirf III.

Prílohy:

samsung_spica.jpg
samsung_spica.jpg 53.79 KiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil Sanc0 dňa 27.05.2010 - 20:52:45, celkovo upravené 2 krát.

20.04.2010 - 00:07:45
00
Prečo stále trpíte pocitom, že citlivosť je nositeľkou spásy?
Iba citlivosť bez dostatočnej diskriminácie odrazov je úplne, ale celkom na pizzu. Tým sa dostávate do "presnosti" pred vypnutím S/A a môžete si zobrať rovno sextant :D
20.04.2010 - 11:03:38
00
Paci sa mi, ze ma nielen pomerne velky displej, ale aj smerove tlacitka + 6 dalsich HW tlacitok pod displejom. Ich tvarovanie slubuje, ze je to len otazkou cviku a budu sa vediet nahmatat aj bez pozerania.
20.04.2010 - 18:25:14
00
K aplikaciam:

RMAPS: Tato aplikacia je v podstate taky MOBAC v telefone. Pokial ma pripojenie na internet stahuje si mapy do kese, pokial nema zobrazuje ich z kesky cize offline. Zdroje map su tie iste ako v MOBACu. Daju sa pouzit aj vlastne mapy stiahnute MOBACom a ulozene na kartu. Vie urcit moju polohu, daju sa ukladat POI ale s trekmi to zatial robit nevie. Pokial bude vyvoj pokracovat potencial je slusny.

Maverick: Na prvy pohlad ma zaujal peknou grafikou, ale to je tak vsetko. Vie uz co to aj s trackmi, ale podporuje len urcite mapy (Open Street Maps, Google, Bing, Wikimapia) v online alebo offline rezime. Pre moje potreby je v podstate nepouzitelny.

TrekBuddy: Tato klasika vo svete hlupych telefonov funguje pod Andoidom dobre (tvari sa to ako nativne Android aplikacia, ale urcite je to Java so zabudovanym emulatorom). Funkcie ktore sa ovladali pomocou numerickej klavesnice sa vyvolavaju dotykom na oblasti v rohoch displeja, co je obcas neprakticke (pri posuvani mapy prstom po ploche obcas vyskoci nezelana funkcia). Stale je to vsak najlepsia mapova aplikacia (s tych co som skusal a s ohladom na moje potreby) aj na tejto platforme, takze hladanie OziExplorera alebo SmartComu pre tuto platformu stale pokracuje.

PS: Vedeli ste ze Androidne mobily naju zabudovany kompas? Tocil som kolo neho magnet a normalne to funguje :)

EDIT: Prave testujem dalsiu aplikaciu OruxMaps a nevyzera to marne. Poreferujem neskor.

Prílohy:

Komentár súboru: Kompas
apps_gps_status.png
apps_gps_status.png 16.35 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: TrekBuddy v Samsungu i5700 Galaxy Spica
TrekBuddy_v_i5700.jpg
TrekBuddy_v_i5700.jpg 179.01 KiB thumb_up0thumb_down

21.04.2010 - 14:48:10
00
Maverick: Na prvy pohlad ma zaujal peknou grafikou, ale to je tak vsetko. Vie uz co to aj s trackmi, ale podporuje len urcite mapy (Open Street Maps, Google, Bing, Wikimapia) v online alebo offline rezime. Pre moje potreby je v podstate nepouzitelny.

MOBAC ma export pre Maverick, takze to tak nebude, ze podporuje len urcite mapy ... vyskusaj.
21.04.2010 - 16:31:18
00
Bogi skusal som to. On ma vytvorene priecinky pre tie mapy co podporuje. Ked mu pridas dalsi aj ked zo spravnym formatom tak ho ignoruje. Skusil som ho oklamat a dat mu stvorce z Cykloatlasu (Shocart) do priecinku niektorej mapy co podporuje. Nezobrazil to. Typujem ze MOBAC mozes pouzit na vytvorenie offline verzii map len z tych map, co Maverick podporuje.
Serem na neho, ten OruxMaps vyzera veeelmo dobre zatial, bere hociaku mapu z MOBACu, vie import, export tracklogou, vie navigovat po trase. Zatial to mam len tak na rychlo kuknute, realne vyskusam neskor ale vobec to nevyzera marne ;) .
21.04.2010 - 16:48:09
00
Ked to vyskusas, hod par postrehov a screenshotov z Orux-u ... o turistickych rieseniach pre Android sa toho zatial malo u nas popisalo, moze to ludi zaujimat.

Zaujima ma, co znamena "vie navigovat po trase". Mas na mysli track, alebo route ako postupnost waypointov? Skus vyskusat, ako to funguje.
21.04.2010 - 17:15:45
00
Tak som dnes ten OruxMaps poriadne otestoval a som maximalne spokojny. Oproti TrekBuddy bezi sviznejsie (TrekBuddy je trosku prispaty), ma intuitivnejsie ovladanie, lepsiu pracu s trackmi a hlavne podstatne inteligentnejsiu navigaciu.
Zaujima ma, co znamena "vie navigovat po trase". Mas na mysli track, alebo route ako postupnost waypointov? Skus vyskusat, ako to funguje.

No v TrekBuddy to fungovalo tak ze program navigoval po jednotlivych bodoch trasy. Musel si zadat ci ides cestu v smere alebo v protismere a program ti akusticky signalizoval ze si dosiahol nasledujuci bod trasy. Pruser bol v tom, ze stacilo minut jeden bod (stacilo ze napriklad v lese GPS nepresne urcila polohu, nad ramec nastavenej tolerancie) a navigacia sa skoncila. Slo o to, ze TrekBudy nema v sebe ziadnu vyhodnocovaciu logiku a tvrdosinne naviguje k tomu minutemu bodu aj ked dosahujes nasledujuce body trasy spravne. Dal sa mu sice manualne nastavit najblizsi bod ako aktivny a navigacia mohla pokracovat ale v praci to bolo prakticky nepouzitelne na rozumnu navigaciu.
OruxMaps na to ide inak. Nacitas mu GPX ako Route, nestara sa ci ides v smere alebo protismere, pokial si na trase tak cusi. Pokial sa od trasy vzdialis nad nastavenu toleranciu, zacne ti vybrovanim a akusticky signalizovat ze si sa vzdialil z trasy. Kludne mozes ist cast trasy mimo, Orux pipa a vybruje, ale ked sa na trasu vratis stichne. Presne tak si to predstavujem. Pre mna je zatial OruxMaps jednoznacna jednotka turistickej navigacie na platforme Android.
28.04.2010 - 22:11:15
00
To sú dobré správy pre majiteľov telefónov s Androidom, alebo pre tých, ktorí sa chystajú taký telefón kupovať.

Sanc0, vďaka za informácie.
29.04.2010 - 13:56:07
00
keyboard_arrow_up