Neviem či to tu už niekto dával. Našiel som aktuálnu radarovú mapu SR s lepším rozlíšením ako má SHMU:
http://www.kh.shmu.sk/
02.07.2009 - 10:32:13
00
Good!
02.07.2009 - 17:54:09
00
ja používam dost dlho tento link:

http://www.meteoinfo.sk/

mladému meteorologovi to celkom vychádza, ako jeden z mála predpovedal zrážky na fatranskom maratóne až na večer, zato na sulovskom sa trafil presne 8)

niekedy pár dní pred nejakým maratónom si od neho vyžiadam podrobnejsiu predpoved :wink:
03.07.2009 - 20:28:30
00
krátka prognóza od študovaného pána...

Očakávaný vývoj počasia na nasledujúce mesiace :


Slnko ako zdroj energie pre našu planétu zostáva už dva roky v minime, ale zdá sa, že sa už čosi deje. Cez uplynulý víkend boli pozorované na slnku výrazné škvrny, a to by malo znamenať začiatok nového 11-ročného cyklu. Lenže viac slnečnej energie znamená aj viac extrémov v počasí, ktoré sa dajú veľmi ťažko predpovedať na 1-2 dni dopredu a nieto ešte na 1-2 mesiace...

Medardova kvapka tohto roku intenzívne kvapká, ale aj tak sú veľké rozdiely v množstve zrážok, a to nielen v rámci Slovenska, ale napríklad aj v rámci Oravy, či iných menších území. . . Deficit vlahy by teraz nemal hroziť, ale aj tak napríklad v Košickom kraji sa o prebytku zrážok nedá hovoriť.

Tento týždeň sa skončí tretia fáza Medardovej kvapky. Potom príde cca týždeň slnečného počasia, ale Medardova kvapka sa končí až štvrtou etapou, a tak ešte očakávam dažde medzi 20.-25.7. Potom by sa už malo počasie zlepšiť, ustáliť a malo by sa začať obdobie vrcholného leta s najväčšími horúčavami.

August býva u nás veľmi stabilný mesiac, na horách máva aj najteplejšie počasie v roku. Ale aj tak predpokladám, že už v prvom augustovom týždni by mal prejsť studený front a prechodne na 1-2 dni priniesť búrky a ochladenie. Ale ako sa v lete patrí, hneď na to sa vrátime k horúčavám a ešte v prvej polovici augusta by sme mali mať pravdepodobne najhorúcejšie obdobie v tomto roku. V strede mesiaca očakávam ďalšie cca dva studené fronty s búrkami a prechodným ochladením. A hneď za tým okolo 20.8. zase výrazné oteplenie a návrat k tropickým teplotám nad 30 stupňov. V poslednom augustovom týždni už len pozvoľný odchod leta. Celkove má byť august teplotne nadpriemerný.

Postupné znižovanie teplôt bude pokračovať až do polovice septembra, ale naozaj nepríjemné bude asi až obdobie v strede septembra, keď prichádza krátke obdobie dažďov ( tzv. ľudmilské dažde). Toto daždivé obdobie oddeľuje končiace sa hlavné letné obdobie od babieho leta. Do konca septembra by sa ešte mali vyskytovať teploty okolo 25 stupňov. Takže september očakávam suchší a teplotne nadpriemerný.

Babie leto má byť výborné, ale bude rozdelené na niekoľko etáp. Prvé prerušenie očakávam ešte pred 10.10. Mal by prejsť studený front, ale zhošenie počasia bude len krátke. A v týždňových periódach očakávam ďalšie studené fronty, po ktorých sa zase rýchlo oteplí a počasie ustáli. Ako celok by mal byť aj október teplotne nadpriemerný.

Ešte aj na začiatku novembra očakávam teploty nad 20 stupňov. To býva to známe leto všetkých svätých. Ale do Martina stihneme ochladenie a po Martinovi okolo Kataríny zase oteplenie a denné teploty okolo 15 stupňov. A november by sa mal skončiť studeným počasím. Ale zdá sa, že mrazy (dlhšia perióda mrazov) prídu až v decembri.

RNDr.Peter Jurčovič
7.7.2009
09.07.2009 - 08:08:56
00
hmmm,toho leta moc nebude,treba si ho dobre naplanovat...
09.07.2009 - 08:40:51
00
opäť niečo od Dr. Prehadzovačku 8)

Očakávaný vývoj počasia na nasledujúce mesiace :

Zhoršenie počasia na konci augusta nebolo až také výrazné ako po iné roky. Na začiatku septembra sa opäť výrazne oteplilo, teplota vzduchu prekonávala hranicu 30 stupňov. Priemerná denná teplota bola na začiatku septembra vysoká ako na začiatku augusta. Ale súčasne musíme skonštatovať, že tohto roku už s najväčšou pravdepodobnosťou tridsiatky nebudú, aj keď sa očakáva september ako celok teplejší než obvykle.

V súčasnosti tu máme normálne septembrové počasie, ktoré nazývame neskoré leto.To znamená, že už prevládajú chladnejšie noci, ale napriek tomu k teplotným rekordom majú ďaleko. Nočné teploty sú okolo 5 st. a rekordy už pod nulou. Denné rekordy sú pre Žilinu okolo 29 a na juhu ešte stále nad 30 stupňov, ale takto teplo sa už v tomto septembri nepredpokladá. V strede mesiaca obyčajne býva daždivé počasie, ale tohto roku očakávam len prechodne zväčšenú oblačnosť a zrážok bude málo, cca 1-2 mm. A potom v tretej dekáde už by malo nastúpiť babie leto. To znamená, zase stabilné počasie bez zrážok a teplota vzduchu by mala ešte vystupovať nad 20 a na juhu aj na 25 st. Nie všetky dni budú také teplé, sem tam prenikne k nám chladnejší vzduch, ale veľké ochladenie sa neočakáva.

Október má byť tiež ako celok nadpriemerne teplý mesiac a odchýlka môže byť väčšia ako v septembri. Prevažovať budú slnečné dni, ale predsa sa len môže občas stať, že sa k nám z Atlantiku dostane oblačnosť a na krátky čas (1-2 dni) sa počasie zhorší, pribudne oblačnosť a môžu byť aj prehánky, ale potom sa zase počasie zlepší a zase by malo pokračovať babie leto. Predpokladá sa, že výraznejší studený front by mal preniknúť do strednej Európy okolo 10.10. Za ním sa aj citeľne ochladí, ale len na 1-2 dni a zase sa bude otepľovať. Dokonca to vychádza tak, že teplejšie počasie môže mať až druhá polovica mesiaca, resp. koniec októbra, aj keď tam už je vyššia pravdepodobnosť zrážok ako v prvej polovici mesiaca.

Vzhľadom k teplému záveru októbra by malo byť nadpriemerne teplo aj na začiatku novembra. Toto bude posledná fáza babieho leta. Do Martina sa však stihne všetko zvrtnúť a prísť by malo výrazné ochladenie a aj s prvým snežením, dokonca v tomto období sa očakávajú aj najvýdatnejšie novembrové zrážky. Doteraz sa predpokladalo, že november ako celok bude studený mesiac, ale nemusí to byť až také jednoznačné. Denné teploty by mali byť nižšie ako boli v októbri, ale v noci nie. Vychádza to teda skôr na typické novembrové počasie, to znamená veľa hmiel a nízkej oblačnosti. Keď bude veľa oblačnosti (a môžu byť aj zrážky), tak v noci sa nebude až tak výrazne ochladzovať (asi ešte stále zväčša bez mrazov !) a cez deň zase slnko nepresvieti cez oblaky až na zem a zostane chladnejšie. Z hľadiska priemernej dennej teploty by však predsa len mal byť november chladnejší ako október.

Prvá polovica decembra pôjde pravdepodobne ešte stále zotrvačne ako koniec novembra. Čiže nejaká väčšia zima tam nebude. Premenlivosť počasia by však mala byť dosť veľká, prejde niekoľko poveternostných frontov a dosť často bude pršať, menej snežiť. Pravdepodobne až po Vianociach dôjde klasicky k výraznému ochladzovaniu a mala by nastúpiť pravá zima.
08.09.2009 - 08:12:21
00
no faj este sa nejaky ten mesiac pobicyglujeme ^_^ :whew:
08.09.2009 - 08:20:05
00
Dnes to maju v Poprade pekne horuco :)

http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_gpredpoved_sk

Prílohy:

pp.jpg
pp.jpg 239.43 KiB thumb_up0thumb_down

25.10.2010 - 10:44:12
00
:rofl: :lol: :y:
25.10.2010 - 10:55:59
00
hrnček so sáčkom do okna a čaj je hotový :y:
25.10.2010 - 11:21:32
00

trochu vela slnka v noci o 3tej

Prílohy:

Komentár súboru: shmu
shmu.png
shmu.png 417.55 KiB thumb_up0thumb_down

25.10.2010 - 16:30:45
00
To bude asi polarny den 8)
25.10.2010 - 17:05:58
00
Ja,keď potrebujem vedieť,aké bude počasie,pozriem meteo správy predchádzajúci deň.To je pre mňa len rámcová infoška.Pokiaľ je predpoklad zrážok,tak si urobím svoju prognózu tak,že si v deň výjazdu otvorím:
http://www.shmu.sk/sk/?page=66
a
http://www.shmu.sk/sk/?page=65
Na týchto mapách si posuniem čas zobrazovania spätne o cca 5-6 hodín.Potom pomaly,krokovo posúvam čas a vidím,ako sa točia dažďové mraky a kam smerujú.Z toho si viem vydedukovať,ako by malo byť v mojom regióne počas výjazdu.
P.S.: Teplotu,rýchlosť a silu vetra beriem pre celý deň ako jednu nemennú veličinu.
28.11.2010 - 07:30:21
00
Preco nebyvam v Bulharsku? :)

http://bit.ly/fPwhmZ
03.12.2010 - 10:44:58
00
toto sa mi veľmi ľúbi :)

http://www.holidayinfo.cz/zima/kamera.php?lang=1&ro=1&cntry=1&rg=5&loc=2&cat=7&raw=#
27.01.2011 - 09:03:56
00
keyboard_arrow_up