Znova by som potreboval usmernenie alebo radu. Rám Merida Transmission 140mm s tlmičom Fox Float RP32 už mám doma a na rad prichádza vidla. Nemám žiaden prehľad medzi vidlicami, takže vás prosím o radu. Tému od stanomx som preštudoval.
Cena: 200€
XC/AM vidla pre hobíka na pohodové jazdenie + technické singláče po lese – nič agresívne;
zdvih140mm plus/mínus;
pruženie vzduch či pružina;
uchytenie kolesa: rýchloupínak;
Na začiatku som chcel E*****na TAD z tuning-testu so zdvihom 140mm, ale kôli rozpočtu 200€ mi to nevychádza. Uvažoval som o obyčajnom upravenom E*****ne, avšak na nete som našiel okrem iného napr. Tora Trail 318 U-Turn Poploc, kt. má meniteľný zdvih 85-130mm za 200€.
Je to dobrá vidla? Viete mi poradiť niečo lepšie? Nerád by som kupoval jazdenku.
Vďaka za rady.
Oprav si link na manitou
E*****n z TT bude najcitlivejsi z vidlic co mas vo vybere.Ale nechcelo by sa mi riesit penenie oleja apodobne veci ktore uz boli spominane. Navyse kedze su tam nejake speci oleje a custom tlmic tak neviem ako to je so servisom(to uz musi napisat niekto kto dlhodobo vlastni vidlicu z TT).Manitou ma tensie vnutorne nohy tj. nebude tak tuha ako revelation a e*****n.
Ja by som bral Revelation ako som uz pisal.
PatrikL: aj ja mám taký pocit, preto som do (otvoreného) "výberu" dal e*****na 140mm. Skús mi poradiť nejakú vzduchovú vidlu. Čo by si tam dal ty? 140,150? Viac?
Som zvedavý čo by povedal Milan z Tuning-testu na E*****na so 140mm zdvihom bez 15mm osky.
Ak sa rozhodnem pre 130mm vidlu, tak ponechám klasický 5mm rýchcloupínak a basta...
Mohol by som ešte kúpiť používaného Recona za 200€. Po pravde sa bojím jazdenky, keďže vzduchová vidla je náchylná na tesnosť....
Ak zoberieš neupraveného e*****na na 15mm os tak to bude do 200e aj s celým kolesom
A neupravený e*****n stojí za to? Nie je to podpriemerná vidla?
na ten ram potrebujes vidlu z dlzkou 499mm podla mirindakov
http://www.merida.sk/UserFiles/File/10_geometry_tmtfs_a.pdf
pisal som o u-turne nie o vsetkych systemoch znizovania
Ak sa jedná o ťažisko tak som uvažoval že FS rám má dlhšiu zadnú stavbu a tým, že by som na rám dal 130mm vidlu by bolo ťažisko ešte viac posunuté do predu.Ale to je len moja teoretická úvaha, rád si to nechám vysvetliť/poradiť. Na vidle s Lockom sa nedá vidla pri výstupoch stlačiť a uzamknúť v stlačenej polohe?
Okrem
E*****na TAD,
Fox 32Talas,
SR Durolux,
som našiel aj SR XC PRO TAD 60-140mm.
Čo si myslíte o poslednej menovanej?
http://www.kupkolo.cz/produkty/Vidlice-odpruzene-tlumice_84/SR-Suntour_202/DURO_123/Vidlice-SR-Suntour--XC-PRO-TAD-60-140mm_2279.html
Existuje ešte nejaká vzduchová vidla s meniteľným zdvihom?
Začínam sa pohrávať s predstavou, že by som kúpil neupraveného E*****na TAD (cca 230-250€) a počas leta dal vymeniť predný náboj za záboj s 9mm QR osou (20-40€).
Čo by ste povedali na takúto možnosť?
Dnes som prezeral aj SR Durolux, ale min zdvih je tam 140 a max 180, aj cena je niekde inde tak neviem.....
Niektore Macochy maju taku funkciu, ze ked ich prepnes na "lock" a zatlacis ich, tak zostanu v znizenej pozicii. Ten system sa vola ETA. Neviem ci to robi aj ina znacka, ale to je takmer tak sikovny system ako IT/TAD, lebo vidlica zostava ciastocne aktivna (nie je to uplny hard lockout). Ale na novych vidliciach to uz asi nerobia. Okrem tych troch vidlic co si spomenul samozrejme existuje napr. Manitou Minute 140 mm IT a tiez asi nejake RS s Air U-turnom.
Ten SR XC PRO TAD abo E*****N TAD budu asi idealna volba ak ide o cenu/vykon. Podla mna aj neupravena verzia bude OK. A mozno zistis, ze ani tu 9 mm osku nepotrebujes a nebudes musiet riesit naboj.
P.S. Ak pod strmym kopcom zosadnes a nehecujes sa, tak znizovanie nepotrebujes, ale ak sa rad snazis vyslapat co najviac, tak bude neocenitelne.
Ja zvyknem tlačiť bike len keď sa na ňom už neviem udržať...takže 1:0 pre znižovanie zdvihu
Od začiatku som sa veľmi tešil na upravený e*****n, ale keďže na to nemám, tak dúfam že to nebude až také zlé ak vezmem neupravený.
Apropo, do teraz jazdím na biku s orig. vidlou SR XCM Lock, so zdvihom 86mm, takže asi akékoľvek rozhodnutie bude posun k lepšiemu...
To s 9mm QR osou, je len riešenie keby niečo, leto ukáže čo a ako. Nepovažujem môj štýl jazdy za nijak agresívny, takže nechápem, prečo by sa mala vidla napr, zlomiť.
Otázočka do pléna: Má SR Durolux možnosť zmeniť pôvodný rozsah zdvihu? Ak je ogig. 140-180mm a chcel by som zmeniť, napríklad na 110-150?
Teraz mi prosím ešte pomôžte vybrať z daných:
- SR XC PRO TAD 60-140mm
http://www.kupkolo.cz/produkty/Vidlice-odpruzene-tlumice_84/SR-Suntour_202/DURO_123/Vidlice-SR-Suntour--XC-PRO-TAD-60-140mm_2279.html
- SR E*****N XC TAD 100-140mm
http://www.kupkolo.cz/produkty/Vidlice-odpruzene-tlumice_84/SR-Suntour_202/E*****N_157/SR-Suntour-E*****N-XC-TAD-DISC,-bila-2009_4530.html
alebo v prípade, že by bolo možné znížiť zdvih na 110-150 tak
- SR Suntour Durolux 20 TS
http://www.koloshop.cz/odpr.--vidlice-mtb-54/sr-suntour-durolux-20-ts-bila,-odpruzena-vidlice/
Ak by ste niekto našli na nete ešte lepšiu cenu, budem Vám vďačný.
SR SUNTOUR vidlica DUROLUX 36 Boost EQ RC2 PCS CTS 29" odpružená vidlica, 160 mm
499 €
MOC 609 €Durolux sa urcite neda zmenit na 110-150 a z tych zvysnych dvoch je podla mna skoro jedno co zoberies. Jednak zavisi co Ti bude sediet na bajk farebne, potom treba brat do uvahy vahu (ta je porovnatelna), cenu (ta tiez) a moznost regulacie zdvihu - 100 mm ako spodna hodnota zdvihu je OK, ale 60 mm je lepsich.