no tak napisal som maila všetkým poslancom ktorí hlasovali ZA tento zákon, a verte neverte ozval sa mi AŽ jeden: tak vám posielam čo mi napisal a aj moju odpoved ale je to na dlhšie čítanie:
Váž. pán XXX
pracujem v lesníckej prevádzke 25 rokov a preto pri všetkej skromnosti si dovolím tvrdiť, že lesu trochu rozumiem.
Nikto nikomu nezakazuje pestovať cykloturistiku po lesných cestách a po cyklotrasách v prírode na to určených a označených.
Prečo nechceme dovoliť cykloturistiku po turistických chodníkoch určených pre pešiu turistiku a po ochranných chodníkoch?
Sú na to predovšetkým tieto dôvody :
- ohlasy peších turistov na ohrozovanie ich zdravia zo strany cykloturistov na turistických trasách určených pre peších turistov
- ohlasy neštátnych lesomajiteľov ohľadom poškodzovania ochranných chodníkov cykloturistami a to predovšetkým vo flyšovej oblasti. Pripomínam, že výmera lesných
pozemkov neštátnych vlastníkov predstavuje výmeru 52% z celkovej výmery lesného pôdneho fondu na Slovensku
Nie je pravda, že touto novelou zákona o lesoch vyháňame ľudí z lesa. Mnohí z nás po návrate z cudziny chválime a uvádzame príklady, akú pozornosť venuje ten - ktorý štát ochrane prírody. Všade a teda aj v prírode musíme aj my dodržiavať určité normy správania sa v prírode a my dospelí by sme mali ísť príkladom predovšetkým pre mladú generáciu.
Žiaden zákon nebude po všetkých stránkach výhodný pre všetkých. V tomto prípade zrejme nebudú celkom spokojní hlavne aktívni cykloturisti. Avšak demokracia je v prvom rade o väčšine. V tomto prípade mám za to, že zdravie peších turistov na turistických chodníkoch určených pre pešiu turistiku a záujmy neštátnych majiteľov lesa predstavujú v tomto konkrétnom prípade väčšinu. Súčasne pevne verím, že cykloturistických trás v prírode bude pribúdať ako je tomu vo vyspelých krajinách napr. vo Francúzsku, Rakúsku atď.
S pozdravom
Ľuboš Martinák
a moja odpoved:
Vážený pán Martinák,
cením si na Vašej odpovedi to, že ste bol jediný z parlamentu, kto sa vôbec ozval na môj mail, ktorý, ako ste si iste všimol, som poslal všetkým poslancom, hlasujúcim ZA tento nezmyselný a jednoznačne lobisticky presadený zákon.
Ostatné Vaše argumenty sú polopravdivé, neopodstatnené a v niektorých prípadoch až smiešne..
- ohlasy peších turistov na ohrozovanie ich zdravia zo strany cykloturistov na turistických trasách určených pre peších turistov
doteraz som sa nestretol so žiadnou relevantnou informáciou o zranení turistu cyklistom a ani o takomto ohrozovaní, ak máte nejaké pravdivé a zdokumentované informácie prečo ich nezverejníte ?
naopak zo svojej praxe som v 99 % prípadoch stretu cyklistu s peším turistom pozoroval napríklad priateľské gesto alebo odpoveď na pozdrav.
Na druhej strane nechcem tvrdiť že v lese na bajku sa pohybujú len slušní cyklisti, proti týmto treba prijať represívne a som aj za tvrdé opatrenia, ale, ak vieme určiť pravidlá správania sa napr. na zjazdových tratiach, nemôže byť až taký problém určiť aj jasné pravidlá pre pohyb v lese aj s prípadnou tvrdou sankciou,
napríklad absolútne pravo prednosti chodca pred cyklistom a na druhej strane pri prípadnom strete a zranení napr. refundáciu nákladov zdravotnej poisťovne voči previnilcovi, ale prijať tvrdú reštrikciu proti všetkým, aj tým slušným, ktorých je drvivá väčšina je iba slabá výhovorka, ako zákryt skutočný dôvod a pre mňa len slabosť ducha predkladateľa a schvaľovateľov.
Už spôsob, akým bol zákon navrhnutý, predložený a schválený hovorí o „ozajstnej“ demokracii všetko.
- ohlasy neštátnych lesomajiteľov ohľadom poškodzovania ochranných chodníkov cykloturistami a to predovšetkým vo flyšovej oblasti
v tomto môžem s vami súhlasiť, ALE iba v jednom, určite dochádza k ohlasom lesomajiteľov, ale nie s dôvodu poškodzovania, sú za tým iné, všetkým, ktorí do lesa chodia jasné, najmä ekonomicko-tažobno-poľovne dôvody.
Ako jeden z príkladov Vám môžem uviesť, že bývam na okraji tzv. „súkromného“ lesa, neďaleko mesta a tento sa stal „zbierkou“ všetkého komunálneho, technického, biologického a iného odpadu.
Po písomnom upozornení majiteľ, časom sa pokúsil inštaloval mechanickú zábranu vstupu, ktorá mala životnosť asi 2 – 3 mesiace, ale odpad neodstránil, ani inak nekonal, aj keď dostal relevantné dôkazy o pôvodcoch, napríklad faktúry a iné doklady s menom a adresou a tento stav trvá doteraz množstvo odpadu narastá a TO je len jeden konkrétny príklad starostlivosti neštátneho lesomajiteľa.
Čo sa týka „nejakého akože poškodzovania“ cyklistami, tak tento argument považujem FAKT za smiešny, píšete o svojej 25 ročnej praxi, ak sa pri tom ozaj aj občas vyskytujete reálne, v lese tak Vám musí byt nadovšetko jasné KTO je najväčším a ozajstným poškodzovateľom lesa – ťažká lesná technika, spôsob a čas v ktorom sa pohybuje po lesnom poraste. Bez zaváhania prebieha tažba a približovanie drevnej hmoty aj po turistických chodníkoch, na ktoré ste zakázali vstup cyklistom a po vyčíňaní LKT sú tieto mnohokrát nepoužiteľné ani pre pešieho turistu, nelogické a predpokladám, že bez povolenia „budované“ nové paralelné lesné cesty a skratky, lebo mnohokrát sú tie pôvodné po zásahu lesníkov a techniky neprejazdné ani LKT-čkom. Ak o tom mate akékoľvek pochybnosti, môžem zverejniť na webe Vašu mailovú adresu na ktorú Vám denne budú dochádzať desiatky fotografii s popisom miesta a času ako dôkazov o tejto činnosti.
Všade a teda aj v prírode musíme aj my dodržiavať určité normy správania sa v prírode a my dospelí by sme mali ísť príkladom predovšetkým pre mladú generáciu.
V tomto sa dá v Vami čiastočne súhlasiť, ALE to nikdy nedosiahneme spôsobom, aký si zvolila táto vládna garnitúra, tzn. plošnou reštrikciou IBA určitej komunity.
Mlada generácia hneď pochopila o čo komu ide, dala to jasne na webe najavo a určite to bude mat aj príslušný dopad aj v tak obľúbených preferenciách predsedu vlády.
Avšak demokracia je v prvom rade o väčšine
Áno tak by to malo byt, ale v tomto prípade sú „demokracia a väčšina“ len prázdne slová o čom Vás možno presvedčí prebiehajúca internetová petícia proti tomuto nezmyselnému zákonu, ktorú len za tri dni podpísalo cez 7500 ľudí a tiež mnoho internetových diskusii na tuto tému.
Súčasne pevne verím, že cykloturistických trás v prírode bude pribúdať ako je tomu vo vyspelých krajinách napr. vo Francúzsku, Rakúsku atď.
V tomto prípade buď neviete, alebo nechcete vedieť o čom hovoríte, v mojom okolí poznám IBA jednu oficiálnu cyklotrasu v lese a aj tá je odo mňa a od mesta vzdialená cca 15 km a po prijatí Vašeho zákona prístupná pre všetkých len po ceste 1. triedy.
14.7. budú prebiehať v neďalekom Rakúsku MTB preteky Salzkammergut Trophy,
www.salzkammergut-trophy.at na ktorých sa zúčastňuje každoročne cez 2000 účastníkov skoro z celého sveta, vrele by som Vám aj kolegom v parlamente odporučil návštevu tejto oblasti na bližšie oboznámenie sa s touto problematikou, ale aj s problematikou budovania a udržiavania lesných, ale aj cyklo ciest v prírode, spôsobe a výkone ťažby v lese a neposlednom rade ekonomickom prínose cyklistiky v oblasti, ale to sú argumenty, ktoré nikoho z predkladateľov a schvaľovateľov tohto Vašeho zákona doteraz žiaľ nezaujímali.
S úctou
XXX
PS: a môžete s týmto mojím názorom oboznámiť aj kolegov v parlamente, hlavne tých, ktorým sa doteraz nepodarilo ani otvoriť svoju mailovú schránku a prečítať si môj prvý odkaz, aj z toho vidno ich záujem o veci verejné.
Ešte raz ďakujem za Vašu pozornosť
V prípade Vašeho ozajstného záujmu o problematiku Vám odporúčam
www.cemba.cz
ktorá poskytla promptne priestor slovanským priaznivcom MTB