Čaute sa,
sorry, ak niečo takéto už bolo rozoberané na mtbiker.sk, ale nechce sa mi prehľadávať celé fórum s touto témou...
Vždy som bikoval len 4-5 mesiacov //máj, jún, jul, august, sept.
No, pred týždňom som bol len tak čosik do mesta narychlo vybnaviť a šiel som bikom - pekne svietilo slnko, teplota cca 14stup., stromy krásne sfarbené a celé to SUPER! Tak mi anpadlo, že by nebolo zlé, keby som si všetky trasy, čo jazdím cez moju "sezónu"-leto, prešiel cez jeseň..no mám pár nejasností s kt. potrebujem helfnuť..
Chcem sa popýtať, ako sa treba pripraviť na bikovanie okolo 10-15stupnov.
Čo si obliecť? Na špeciálne dresy nemám oblečenie, tak bolo by fajn, keby ste napísali, aké alternatívy používate..
Nie je problém s pľúcami? Keď si predstavím ako hulákam do seba ten chladný vzduch, tak sa bojím, aby to nemalo zlý dopad na zdravie..
V sekcii tréning som si všimol, že sú borci, čo jazdia celoročne pomaly, takže zopár rád by mohli takisto sem šuchnúť..
Najviac mi problémov spôsobuje oblečenie - oblečiem sa teplejšie, prejdem 10km, spotím sa, dám si pauzu, zostane mi zima..atd, atd.. Viem že nohy sú v poho - tie sa zahrejú, ale čom dýchanie? Chcel som ísť čisto len cez nos, ale nedá sa - podvedome dýcham hubou, takže nejaké ohriatie vzduchu na teplotu tela je asi nereálne..
Ako to riešite?

Dík moc
ByE
PeeT
18.10.2005 - 13:12:41
00
Kým som nepoznal oblečenie s moiry, dával som na seba savú vrstvu (niečo s bavlnou ) a na to obyčajné šušťáky. Ak sa budeš hýbať na telo ti nebude zima. Horšie je to s čelom a prstami na rukách a nohách. Tieto partie je potrebné dobre chrániť. Obvykle sa hodí čelenka a rukavice s windstopperom.
Čo sa týka dýchania sa ťa opýtam: ak korčuluješ, beháš,lyžuješ alebo jednoducho robíš nejakú aktivitu ako si ohrievaš vzduch ktorý vdychuješ? Asi nijak extra. Mne sa osvedčilo prispôsobiť jazdu tak aby som mohol dýchať nosom, alebo ak potrebujem dýchať ústami tak to robím tak, že špičku jazyka dám na predné horné zuby. Ale viac sa snažím dýchať nosom.
18.10.2005 - 13:35:39
00
No, z moiry mám jediné tričko, kt. ani nenosím, lebo je veľmi jemné a bojím sa že ho roztrhnem - viem, že funguje nejako na princípe - pot odsaje od tela, a prúdením vzduchu //v lete// sa pot odparí. Ty si v suchu a más good reguláciu. Ale kao to funguje v zime? Veď na tom tričku mám ešte min.2 vrstvy.. Máš nejakú súpravu od Moiry?
Do akých teplôt bikujes?
Koľko najazdíš v týchto podmienkach?

Dík moc za reakciu.

Zatim ByE
PeeT
18.10.2005 - 14:45:40
00
Pretože bývam v Tatrách jazdím aj v celkom solídnej kose. Extra to však nepreháňam aby som sa príliš nespotil, a keď tak sa snažím byť tak do hodiny doma. Ak nechceš investovať do špecialneho oblečenia, ktoré pot transportuje von ako napr. Goretex ťažko niečo poradiť. Ja to riešim oblečením ako keď idem lyžovať. Spodok savý napr. ta moira, niečo teplé z bavlny nato a vetrovka navrch. Na nohy klasické bombaďáky a šušťáky. A na zimu používam klasické 3/4 trekkingové boty, na ruky nosím dvoje rukavice: pletené keď idem hore kocom a prstové lyžiarske dole kopcom. Tak na 20km si s tým vystačím
18.10.2005 - 15:36:59
00
nepomoze ti nic len dobre zainvestovat.
ja nosim nohavice dexret windstop z predu su odolne aj proti vode 1650,-
dalej triko moira 1000,- zatial mi to postacuje
na triko uz len dexter windstop cyklisticka bunda 4200,- super bunda,je draha ako svina ale tie peniazu su dobre investovane.
na hlavu ,ked je pod 5 st.C davam kuklu,tiez je s takeho materialu ako bunda a nohavice 550,-
ked si to vsetko na seba natiahnem a idem 30-40 pri 5st.C vobec necitim zimu vietor ta len obmyva uplna pohodicka.aby som nezabudol ,na prsty dlhe rukavice s nejakou vlozkou.
riesit oblecenie bavlnou je totalna blbost.
s dychanim si tiez nerob tazku hlavu leguan ma uplnu pravdu.
18.10.2005 - 16:02:10
00
o outdoor odevoch a mátroch mám dosť inf. najlepšieby bolo zvoliť veterné priedyšné mat. pred nepremokavími. lepšie dýchajú(windstopper, nowind, isowind), majú (často) nejakú fleece vrstvu, takže aj zahrejú. nepreháňať s flísom zbytočne sa prepotíš. základ je umelina. 100%polyester-všetky vrstvy (technopile, polartec, moira a veľa iných) skús treksport.sk ja mám windskin jacket, ale teraz je ešte príliš teplý. ceny majú nižšie ako iný. dajú s apoužiť na všetok outdoor. nie všetky sú bikové. daľšia podmienka-musí mať vetrania, lebo akákoľvek membrána aktívne bikovanie nepredýcha. na spodok čokoľvek plastové. moira má málokedy s 100% pes. vúčšinou iba 65/35.(žiadna bavlna, lebo potom spoteniu vravia špeciálne odsatie a násl. odparenie potu. mám o tom svoj názor.) lepšie je sto. pod takú windstoperku ti stačí tenký nátelník aj v -20(základ fungovania špec. outdoor. mat. je pohyb a výroba tepla s ktorým hospodária). osobne kupujem všetko s funkčných mat. max komfort. keď sa tomu povenuješ tak zoženieš čokoľvek za výhodné ceny.

nohy-návleky, ruky rvc neprefuk. rukavice za 350-400Sk super!!! hlava nowind, na nohy ešte nemám nowind, tak hrubé elasťáky a na to kraťase s vložkou

top handry na bike, bežky = craft = brutal cena
18.10.2005 - 16:17:19
00
no, ak jazdis v zime a nevies dychat len nosom, taq potom (aspon u mna je to taq) ta bude po kazdej jazde bolet hrdlo, co sice po cca 2 dnoch prejde ale bohvieco to neni. asi vies ze si musis dat viac tenkych vrstiev ako malo hrubych. a to nejake tricko - ja mam tiez z nejakeho toho materialu neviemakeho ani neviem jak sa to vola a odkial to mam, ale je to super. chodim v tom aj lyzovat a funguje to na 100%. a ked ti je zima ked zastavis, skus si tie spodne veci aj dat do nohavic-pomoze :) . a jako jesenna idylka musi byt kazdy rok :) ja osobne ked su teploty menej ako 5 stupnov jazdim len v okoli mesta, na nieco dlhsie som sa neodhodlal, nakolko pri velmi nizkych teplotach jazdim len kvoli snehu. a ked neni taq nejazdim, jednoduche... vsetkym zelam uzivanie si jesene v lesiku!!! ;)
18.10.2005 - 20:36:09
00
Jazdim pokial nie je lad. Vyhybam sa zmoknutiu - ak je neista predpoved radsej neidem daleko. Obliekam tricko moira ultralight, normalny cyklodres (dorazam starsie vytahane, zodrene) a na tom nieco zateplene - teraz napriklad nie prilis hruby flees zo secondhandu. Na tom genialnu vec bez ktorej si jesen neviem predstavit vestu - vpredu windstop, vzadu sietka. Pod prilbu ciapku - je velky vyber a nie drahych. Zajtra uz zacinam s plnymi rukavicami. Dole stare kratasy s vlozkou a na tom capaky - je dobre sa postarat o kolena a rodidla. Do batohu prihadzujem noviny - ak treba pod dres ako dalsia vrstva a tri mikrotenove sacky ak by trebalo - rodidla a prsty na nohach - ta posledna veta plati az pri teplotach okolo nuly alebo pod nou.
Teda co sa tyka nakladov staci kupit dobru vestu a dobre capaky.
18.10.2005 - 21:33:56
00
no ja som zacal bikovat tohto roku, kazdy den do prace (len mesto) a chcem jazdit aj v zime, dole mam cyklo nohavice nalini base 2900sk predok a krize membrana mantotex vetruodolna vnutri to ma jemny flis takze bude dobra aj na zimu hore mam outdoorovu bundu zajo s membranou winstopper 4200sk a na to este goretexovu vetrovku , ciapku mam od NYNA 320sk bez membrany vraj sa clovek potom viac poti a nosim stale prilbu takze je tam nejaka ochrana pred vetrom, na ruky chcem bud nieco -texove vetru a vode odolne a este chodidla asi to poriesim navlekmi na klasicku trekingovu obuv,
19.10.2005 - 14:36:51
00
Na jeseň keď je sychravé a daždivé počasie, tak moc často nejazdím, ale v zime, keď napadne sneh, tak sa chodím často vyšantiť na lyžiarské zjazdovky pod Kamzíkom. Nenosím žiadne špeciálne oblečenie. Tiež sa držím zásady, že lepšie je mať viac tenkých vrstiev, ako málo hrubých. Na nohy si dávam spodky alebo tepláky a na ne rifle alebo mendžestráky. Potom nasledújú poriadne hrubé bavlnené ponožky, a trekingové boty, prípadne inú zimnú obuv. Na hornú časť si dávam: tielko, flanelová košela alebo tenký sveter, hrubý sveter, lyžiarsku vetrovku alebo inú zimnú bundu. Ak je teplota pod 0 stupňov, tak lyžiarské rukavice. Na hlavu čiapku, šál, a ak fúka, tak si natiahnem aj kapucňu. A aby pri zjazdoch neslzili oči, nosím normálne lyžiarske okuliare.
20.10.2005 - 10:05:04
00
osobne sa radsej chodim previezt v zime ked je pod 0 ako v sychravej morkej jeseni. Ked je aj v zime sucho + slnko vobec netreba vela oblecenia. Dobre skusenosti mam s obycajnymi lacnymi klimatexovymi trickami a polyesterovymi pulovrami, resp. s polartekom, ten je uz drahsi. nohavice lyziarske. obliekam sa co najmenej, radsej si trocha slapnem, telo sa zahreje rychlo. kvoli veku zacinam skor uvazovat o nieco na kolena - po zjazdoch ich dost citim. Dychat len nosom, capica, rukavice samozrejmost, pri zjazdoch aspon jesenna, ale neprefukava bunda. Osobne sa viem na snehu, alebo zamrznutom rybniku zabavit vyse ako v lete.
21.10.2005 - 08:46:49
00
Ja privelmi v zime nejazdím.
Nenosím nič špeciálne, No mám dosť problém díchať nosom - ústa majú predca len väčší výkon (pri najhoršom cez celú tvár šál, že len oči vidno - no potom je problém s vizrážanou parov našáli, ten nornálne zvlhne.)

Inak chcel by som sa spítať AKO PREVÁDZATE ÚDRžBU BAIKU V ZIME ??????
--- díK
21.10.2005 - 19:34:48
00
nuz ja v zime nosim pradlo (nohavice + "rolak") od newline, a to si neviem vynachvalit. (len bacha ze je len na jeden vyjazd, kebyze ho neoperem a zas vezmem na bike tak uz z neho nic neni). na to dalsie nohavice (mam NYNA) a windstopper bunda. pod prilbu celenka a dlhe windstopper rukavice.

problem mam s topankami! aby ich neprefulko a aby neodmrzli clenky tak pouzivam AXON navleky, su v pohode, maju aj zospodu fugu pre kufre co je podstatne, ale aj tak ked idem v mraze 2hodiny+ tak prsty na nohach mam v odmrznute a to sa zle slape.

inak mam naliaty cajicek v camelbaku, a on si tam dost dlho udrzi teplotu (jasne ze ho tam ale nedavam vriaci, a hned po jazde cistim ako o zivot) akurat treba davat pozor aby voda v hadicke a naustku nezmrzla...

no a tiez by ma zaujimalo co s bajkom??

je jasne, ze po jazde v blate, vode, snehu je treba okamzita ocista a spravne namazanie...

hlavne olejovy tlmic ma zaujima, urcite ma olej v takych teplotach uplne ine vlastnosti tak ci netreba volit nejake specialne nastavenie, aby sa nieco neposralo. ja vtedy davam odskok skoro uplne na maximum, ale ci je to spravne, to neviem.

dik.
24.10.2005 - 09:44:58
00
na zimu sa odporuca dat resp. nechat vo vidle/tlmici mineralny olej.alebo manitou robi taky speci olej co sa dava do pruzeni v zime.skus sa popytat v shope.
24.10.2005 - 14:51:02
00
Plne suhlasim s Gabom, ze kto sa aspon parkrat nepreviezol po zamrznutom jazere, alebo po cerstvom prasane, o vela prisiel. Je to nadherny pocit.
V zime a na jesen sa snazim ist na bike, ked nehrozi, ze zmoknem. Obliekam/obuvam nizke trekove boty, poriadne ponozky, normalne cyklogate (po kolena) a na to obycajne sustaky, ak je fakt kosa, pridavam este nieco na kolena. Na vrch pouzivam tri vrstvy - nieco tenke save na telo (moira), na to obycajny,bavlneny pulover(hrubka podla teploty) a polartecovu bundu + windstopove rukavice author a obycajnu bavlnenu ciapku - to je asi najslabsi/najhorsi bod, ak sa clovek poti, tak namrza, tvrdne, ... S tym co na hlavu by som este potreboval nieco vymysliet. Poradte ...

Ale zavisi hlavne od pocasia, ak je aj -5 a pritom svieti slnko a nefuka, da sa naozaj skvele vysantit. Odporucam !!!
30.10.2005 - 12:55:13
00
keyboard_arrow_up