Ja tuknem do spojky, dam smerovku dolava a pozeram sa do zrkadla. Ked vidim, ze mozem, idem do stredneho pruhu, aj ked ak uz mi blika smerovka, mal by som mat prednost pred strednopruharmi, ale nie vzdy mozu uhnut do laveho pruhu...niektori sa vsak dolava nepreradia ani ked je ten pruh prazdny.
13.04.2015 - 10:18:25
00
Jaj ked ak uz mi blika smerovka, mal by som mat prednost pred strednopruharmi

na základe čoho?
13.04.2015 - 10:51:29
00
Pardon, mozno som to pochopil trochu inak. Ja sa vsak uhnem, ked obieham v strednom pruhu a mam priestor v lavom pruhu.
Prednosť v jazde

Na ceste s troma jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy je vodič prechádzajúci z ľavého jazdného pruhu do stredného jazdného pruhu povinný dať prednosť v jazde vodičovi prechádzajúcemu do stredného jazdného pruhu z pravého jazdného pruhu.
13.04.2015 - 10:59:15
00
jasné, tak ako sa zo slušnosti uhýba napr keď ide niekto z pripájacieho, nech sa pohodlne zaradí.. ale je to proti predpisom a keby muži zákona chceli tak ťa doprcajú "čo robíš v lavom pruhu?"
13.04.2015 - 11:06:42
02
Este sa mi nestalo, aby som siel pomalsie, ako ten, koho som pustil z praveho do stredneho pruhu, takze odpoved je: Predbieham :)
13.04.2015 - 11:22:35
00
Vazne si myslis, ze policajti vedia robit s pocitacmi?


Dostal som odpoveď na môj podnet, z čoho usudzujem, že nejaké základné úkony s počítačom ovládajú.

"Vec: Neriešenie vodičov motor. vozidiel zaparkovaných pod Mostom Apollo – informácia.

Na základe Vášho podania, týkajúceho sa neriešenia vodičov motor. vozidiel zaparkovaných pod Mostom Apollo, pred vstupom do výťahov, za dopravný priestupok, hliadkou Mestskej polície hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) Vám oznamujem nasledovné informácie:
Zásady zastavenia a státia (t.j. aj parkovania) motorových vozidiel sú obsiahnuté v ustanoveniach § 23 a § 25 zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke v platnom znení. Autá parkujúce v priestore pred výťahmi, pod mostom, nie je možné riešiť v zmysle ustanovenia § 25 ods. 1 písm. u) cit. zákona, nakoľko nevyhovujú dikcii tohto zákonného ustanovenia. Tieto výťahy sú dlhodobo nefunkčné, porozbíjané. Nakoľko však vozidlá pred nefunkčnými výťahmi parkujú na chodníku v rozpore s ustanovením § 52 ods. 2 cit. zákona, je možné ich postihnúť podľa ustanovenia § 25 ods. 1 písm. q) cit. zákona. Pritom môže príslušník MsP využiť aj oprávnenie podľa § 16a zákona č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v platnom znení.
Priestor pod mostným telesom je však možné považovať za miesto mimo cesty, na ktorý je možné sa dostať iba po chodníku, a to v rozpore s ustanovením § 52 ods. 2 zákona o cestnej premávke (nejedná sa tu o použitie chodníka iným účastníkom pri zastavení a státí za podmienok cit. ustanovenia zákona, ale o prejazd iného účastníka cez chodník na iné miesto, kde cieľom je zastavenie a státie s vozidlom na mieste mimo cesty), pričom dochádza aj k postupnej devastácii chodníka (iný spôsob prejazdu na dané miesto neexistuje). Nejde však o zastavenie a státie na chodníku v zmysle ustanovenia § 25 ods. 1 písm. q), ale o porušenie povinností účastníka cestnej premávky dodržiavať pravidlá cestnej premávky podľa ustanovenia § 3 ods. 1 zákona o cestnej premávke.
Preto v prípade týchto vozidiel je MsP kompetentná tieto prípady oznamovať na DI PZ, ale nemôže použiť technický prostriedok na zabránenie odjazdu motor. vozidla podľa § 16a zákona o obecnej polícii. Keďže je to miesto mimo cesty, máme za to, že sa tento priestor vymyká zóne s obmedzeným parkovaním zavedeným zvislým dopravným značením vzoru IP 24a a IP 24b a platným na Pribinovej ulici vrátane chodníka.
Vzhľadom k uvedenému bude Vami oznámenému priestoru venovaná väčšia pozornosť v rámci pravidelného výkonu služby príslušníkov Okrskovej stanice Staré Mesto MsP.
Problém parkovania nedisciplinovaných vodičom na mieste by však mohol správca cesty riešiť aj osadením mechanických zábran – kolíkov na oboch vetvách chodníka vedúceho do priestoru pod mostom Apollo (za vyznačenou cestičkou pre cyklistov)."
13.04.2015 - 11:29:31
00
Este sa mi nestalo, aby som siel pomalsie, ako ten, koho som pustil z praveho do stredneho pruhu, takze odpoved je: Predbieham :)

nepredbiehaš, pretože v momente tvojho preraďovania sa do ľavého pruhu ti nič nebráni v tvojom pruhu.. až keď ten z pravého alebo pripájacieho sa tam vtrepe môžeš svoj manéver nazvať predbiehaním ;)
13.04.2015 - 12:23:29
01
Ja tuknem do spojky, dam smerovku dolava a pozeram sa do zrkadla. Ked vidim, ze mozem, idem do stredneho pruhu, aj ked ak uz mi blika smerovka, mal by som mat prednost pred strednopruharmi, ale nie vzdy mozu uhnut do laveho pruhu...niektori sa vsak dolava nepreradia ani ked je ten pruh prazdny.


V tomto sa asi mylis

zo zakona:
Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním. Nesmie ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje. Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla.
13.04.2015 - 12:36:54
00
Nemýli...

Na ceste s troma jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy je vodič prechádzajúci z ľavého jazdného pruhu do stredného jazdného pruhu povinný dať prednosť v jazde vodičovi prechádzajúcemu do stredného jazdného pruhu z pravého jazdného pruhu; takýto postup sa vzťahuje primerane pri prechádzaní z ľavých jazdných pruhov do stredných jazdných pruhov na ceste so štyrmi alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy.
13.04.2015 - 13:04:28
00
Loser, to je ina situacia, to co opisujes je spravanie, ked jedno auto ide v lavom pruhu do stredneho (akoze prazdneho) a sucasne do stredneho (akoze prazdneho) chce ist aj auto z praveho pruhu. teda v strednom nie je ziadne auto. Tak aby sa nepotlkli tak jeden ma prednost. Ale ak mas na dialnici 2 pruhy alebo ides do susedneho, nemas obmedzit auta jazdiace v inom pruhu. teda neplati ze hodis blinker a mas prednost.
13.04.2015 - 13:09:10
00
Loser: nemýli, toto je iná situácia. Ty píšeš o situácii, kedy sa dvaja "krajní" vodiči (pravý a ľavý jazdný pruh) rozhodnú ísť súčasne do stredného - vtedy má prednosť ten idúci z pravého. Ale v tej situácii, čo písal misoR to tak neplatí, tam je to "klasické" radenie z jedného jazdného pruhu do druhého a tam pri preraďovaní musíš dať prednosť.

edit: rasto ma predbehol


Naposledy upravil Pietro_SK dňa 13.04.2015 - 13:09:56, celkovo upravené 1 krát.

13.04.2015 - 13:09:26
00
CraObs to uz vysvetlil. Citujete nespravny bod zakona. Na Misovu situaciu plati tento:

§ 10
Jazda v jazdných pruhoch

(6) Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.
13.04.2015 - 13:09:48
00
Omyl. Mišo jasne napísal:
idem do stredneho pruhu

To znamená cestu s 3mi pruhmi. Čiže platí, čo som napísal. Nezávisle od dôvodu, prečo sa zaraďuje do stredného pruhu.
Pojem "Akože prádzny" neexistuje. Musí mať dôvod na preraďovanie. Výnimka je viacprúdová cesta vedúca cez obec. Tam sú pruhy rovnocenné.


Naposledy upravil Loser dňa 13.04.2015 - 13:19:05, celkovo upravené 1 krát.

13.04.2015 - 13:14:18
00
Ja tuknem do spojky, dam smerovku dolava a pozeram sa do zrkadla. Ked vidim, ze mozem, idem do stredneho pruhu, aj ked ak uz mi blika smerovka, mal by som mat prednost pred strednopruharmi, ale nie vzdy mozu uhnut do laveho pruhu...niektori sa vsak dolava nepreradia ani ked je ten pruh prazdny.

lenže ide z pravého do stredného kde sú autá! a tie nie sú povinné mu uhnúť nikam :!:
13.04.2015 - 13:17:24
02
Nie sú autá v strednom a v ľavom pruhu!

Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.
13.04.2015 - 13:20:39
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up