zaujimaju ma hlavne vyhody a nevyhody UST vs DT swiss riesenia (ale kludne tu rozoberajte aj ine)
takze, ak vsetko dobre chapem...
UST = UST rafik + UST plast + UST ventil
DT = DT rafik + DT tubelesskit + normalny plast*
chapem dobre?
* - k tomu dt tubeless kitu pisu ze len UST plaste ale niekde som tu cital ze aj normalne.. nedefektuje to potom velmi?
+ v DT kite je nejaky maglajz co plast pri defekte lepi, je nieco podobne aj pri UST alebo to tam netreba kvoli hrubke plastov? (a aku uspesnost ma ten maglajz ?
discuss...
Moja dlhoročná skúsenosť: Stuhnutá vrstva tmelu na vnútornej ploche pneumatiky sa tvorí pri "riedkom" plášti. (ty si použil len obyčajné, t.j. riedke)
Bezdušovä pneu má tri vrstvy, vysokú hustotu vlákien a vnútorná je materiálovo podobná duši. TLR pneu má vyššiu hustotu vlákien (TPI) a dve vrstvy. Obyčajná guma nie je stavaná na bezdušové použitie.
Originál bezdušáky mi stačilo dolievať len raz ročne. Po vyzutí vnútorná časť bez stuhnutého tmelu. TLR dolievam 2 X ročne a po vyzutí nachádzam minimálnu vrstvu stuhnutého tmelu.
U tých obyčajných gúm to zrejme vyzerá ako u teba. Ja také nepoužívam a preto nemám skúsenosť. Výrobca Coffelatexu uvádza, že obyčajné treba dolievať raz za 1-2 mesiace.
Dnes som nahadzoval nové gumy. Je zaujímavé, že u TLR Continentálu bola niečo väčšia vnútorná vrstvička stuhnutého tmelu ako u TLR Schwalbe. V Contike ostalo menšie množstvo nestuhnutého tmelu ako u Schwalbe. Z toho všetkého mi vychádza, že aj v hustote TLR pneu je rozdiel u jednotlivých výrobcov.
Na porovnanie s tvojimi snímkami zasielam moje foto. Je na nej vnútro TLR pneumatiky po 1 ročnom nahodení s Caffelatexom.
"NOTE: When converting light weight tubeless-ready MTB racing tires to tubeless, the process can
take up to 3 days of consistent sealing and sealant will seep from the sidewalls of the tires.
LIGHTWEIGHT MTB racing tires are inherently thin in the sidewalls and will require extra care.
Do NOT exceed 35 PSI on tubeless applications!!!"
Ja osobne na XC biku fúkam menej ako 30 PSI pri osobnej hmotnosti 75 kg. (26X2,25)
Plávanie pociťujem, ak mám tlak pod 25 PSI
Pri hustení TLR nad 35 PSI dochádza k vyššiemu napätiu materiálu a vytvárajú (otvárajú) sa mikroskopické trhlinky. Pneumatika teda jemne "dýcha". Tmel má tendenciu neustále upchávať tieto trhlinky. (natlakuj gumu na 4 atm a potri jarou (na umývanie riadu). Možno sa ojedinele objavia na bočnici minibublinky. Natlakuj na 4 atm a uvidíš ten "sakra" rozdiel.
Hustenie pneu je však u každého jazdca individuálne.
Ja šiesty rok používam bezduše na origo mavických ráfoch. (SLR a crostrail) Použil som mnohé TLR a tubeless pneu od viacerých výrobcov ale doposiaľ som nemal takýto problém.
kimlo, ja som ťažká váha .. aj s batohom určite atakujem 100
Vyzul som stare plaste (vycistene), vyumyval som rafik technickym benzinom. Po chvile som nalepil Caffelatex pasku.
Do plastov som nalial tochu Notubes tmelu a kefickou som presiel celu vnutornu stranu plasta. Nahodil som ventil a potom zacala ta sranda. Nepodarilo sa mi to nahodit ani za boha, stale mi to zboku fucalo. Skusal som rucnou pumpou, kompresorom...nic..
neviem kde je chyba, ci som tu pasku nalepil dobre (ako by som to mohol testnut ?
Skusim sa na to vyspat, zajtra to mozno prelepim...a skusim zas