Ahojte :)

Na budúci rok by som si chcel splniť cyklistický sen a prejsť na bicykli okolo Islandu. Nikoho s podobným cieľom nepoznám a tak sa obraciam na vás, či by sa niekto ku mne nepridal. Vzhľadom na to, že odkedy mám cesťák, tak som ešte neprešiel ani toľko km ako má samotná Route 1 na Islande, tak to pre mňa bude ozajstná výzva.

Môj plán je preto taký, že by som chcel ísť ako partia aspoň 2-3 ľudí a prenajali by sme si tam auto a cestu by sme prešli na striedačku, kúsok autom, kúsok na bicykli, pretože celé by som to na bicykli asi nezvládol. Základný okruh okolo Islandu má približne 1350km + určite by sme sem tam odbočili na výlet, takže celkovú dĺžku trasy odhadujem do 2000km. Podľa mojich skromných prepočtov by som chcel zvládnuť na bicykli aspoň polovicu trasy, čiže 1000km a plánujem, že celý výlet, respektíve expedícia by trvala maximálne mesiac. Samozrejme s prípadnými spolujazdcami by sme si to naplánovali spoločne ale moje prvé prepočty sú nasledovné:

Celková dĺžka trasy - 2000km
Na bicykli 1000km počas 17 dní čo je v priemere približne 60km/deň.
Autom zvyšok, čiže 1000km počas 13 dní, čo je približne 80km/deň.

Trasu, záujmové body, ubytovanie a všetko podstatné by sme spoločne naplánovali.

Poďme teraz k financiám. Spiatočná letenka z Prahy stojí okolo 350€ + ešte neviem ako by to bolo s bicyklom a batožinou ale počítajme, že do 500€ by sme sa mohli zmestiť (dúfam). Prenájom auta by vyšiel od 2000€ hore, takže pri troch osobách približne 700€ na hlavu. Ďalšou alternatívou by bolo cestovanie autobusom ale to by sme museli podrobne naplánovať, aby nás čakanie na bus nebrzdilo v cestovaní. Ubytovanie plánujem v stanoch, takže tam by sme nemuseli minúť veľa a strava na mesiac môže byť približne 200-500€ podľa toho kto koľko zje :D
Celkové náklady odhadujem teda do 2000€, možno o čosi viac.

Viem, môže sa to zdať ako dosť vysoký cieľ (aspoň pre človeka, čo v sedle moc toho nenajazdil) ale žijeme len raz, tak prečo to neskúsiť :) Nechcem teda počuť žiadne negativistické myšlienky, iba prípadné rady ako to celé prežiť :D

Zatiaľ je to odo mňa všetko, veľa vecí som nespomenul ale to už by sme prebrali spoločne pri plánovaní, ak sa teda niekto rozhodne, že by do toho išiel. A verím, že niekto pôjde! :)
12.11.2014 - 23:45:39
02
az na to auto to je zaujimave :), fakt ti treba natahovat sa s autom? neodnesies si batozinu?
a to chces ist na cestaku?
14.11.2014 - 00:32:32
00
Island sa da obist za 2 tyzdne. Cize ak mas na to mesiac, tak ti ostava cas aj na zachadzky.

Takze by som bral skorej variantu: idem to cele dokola na biku a ak chcem ist pozriet do vnutrozemia a netrufam si tam tahat nalozeny bike(nieje to sranda na tej ich uratrakovanej ceste), tak zoberiem autobus a bike necham niekde v kempe, ktorych tam je dost. Brat bike busom nieje moc vyhra. Autobus ma vzadu taky nosic, ale kedze cesty tam niesu moc rovne a biky su oprete o seba, tak si vies predstavit to nemile prekvapenie ked vystupis.

2 vec. Na vnutrozemie(a vacsinu odbociek) potrebujes terenne auto. Ale to myslim za 2000e plus by si mal mat. Mne sa mari ze sme mali pozicane na 2 tyzdne asi za 1000(bol som 2 tyzdne bike s kamosmi-po tyzdni uz len s jednym, pretoze jeden to zdal :), a 2 tyzdne s frajerkou, preto to auto).
Dalej strava na mesiac. Zabudni na 200e :). Ak budes cely den sediet na biku vo vetre, dazdi a behat niekde po kopcoch, tak 200e minies len na kolu ktoru tam vypijes.

Pokial si pamatam, tak preprava sportoveho nacinia bola 50e k letenke cez air berlin. Treba bookovat dopredu, pretoze uz nemusia mat miesto. Nebrat veci ktore sa nesmu(napr benzinovy varic bez benzinu), pretoze nemci ho slohnu a nevratia. Nie ako Norwegian airlines, v ktorych mozes previest hocico a este ti to pomoze letuska s usmevom nalozit.

Tak isto treba davat pozor na letisko v prahe. Okrem colnikov ktory striehnu aj na lety z EU a obtazuju(nepochopitelne), tak sa tam zvykne stratit batozina nalozena drahymi vecami, ktoru si videl ako nakladaju do lietadla bez prestupu(nahoda?).

Ak by ste sa predsalen rozhodli ist do vnutrozemia na biku(asi najviac divocina - t.z. najlepsie :)). Tak vyhodit polovicu batozinu co planujes zobrat. Urcite sa to da. A ked nie, tak normalne polozit vedla seba a kazdu druhu vec vyhodit. Daju sa tam najst krasne expedicne trasy s brodmi a pod.

PS. Trosku chaoticky napisane, ale isiel som tak ako ma to napdlo.
PSS. Urcite chcem ist znova, ale buduci rok to este nebude mozne. Dalsi vylet by som ale ponal trosku inac. Pretoze by som mozno chcel viac fotit a robit viac vyjazdou z lahkym bikom. Cize nieco so zazemim -> nasledny presun a opakovat, kym sa neminie cas.
14.11.2014 - 09:02:20
02
McLovin, drzim Ti palce. Dufam, ze ked to das, tak napises aj clanok o ceste. Este som tam nebol, ale vzdy ked citam, alebo pocuvam o tejto krajine, tak by som tam hned isiel. Ale este mam ine plany, tak snad na dochodku tam zajdem 8)

Zaujimave prispevky o Islande:
http://www.rozhlas.cz/radiowave/casablanca/_zprava/island-byl-drsny-palestina-nas-dostala-rikaji-3handbikes--1336622
http://www.rozhlas.cz/radiowave/casablanca/_zprava/fix-the-iceland-lavovou-pousti-i-vetrnou-smrsti-na-furtoslapech--1250640
14.11.2014 - 14:07:32
00
jedneho islandana sme tu uz mali. robi paradne videa

mtb-akcie-vyjazdy/expedicia-island-t29276.html?hilit=island
14.11.2014 - 14:08:59
01
az na to auto to je zaujimave :), fakt ti treba natahovat sa s autom? neodnesies si batozinu?
a to chces ist na cestaku?

No to auto som chcel preto, aby som mohol jazdiť naľahko. Jazdiť tam niekde vo vetre a daždi plne naložený, no neviem neviem :D
A bicykel ešte nie som úplne rozhodnutý či cesťák alebo horský. Takmer celý okruh okolo Islandu je asfaltka, takže cesťák by nebol problém, horšie už by to bolo ísť niekde mimo :) Ale ako spomínal newmman, tak na výlety do vnútrozemia by som mohol ísť busom. Každopádne, vlastním iba cesťák, takže chcel by som to absolvovať asi na ňom :)
15.11.2014 - 16:00:24
00
Ja som tam bol v 2012, 14 dní, boli sme traja na hlavu nás to vyšlo 1700€. Teraz by som to už vedel spraviť za polovicu. Auto sme mali Jeep Wrangler a stalo 1800€, teraz už viem nájsť aj za 800€. Bike určite minimálne tréningový a véééééľa nových duší a fľakov na lepenie. Tie skaly su tam skutočne ostré, ja som tam zodral na topánkach podrážky na hladký "formuľový" dezén :-). Chcem sa tam ešte vrátiť. Ak potrebuješ nieako poradiť kľudne napíš.
niečo z výletu tu http://www.osnica.com/2012/12/framleitt-a-islandi/
14.05.2015 - 21:47:56
00
Díky za info. Island ale tento rok odkladám, keďže som dostal víza na Nový Zéland :) Btw hľadám spolucestovateľa ak by náhodou niekto chcel ísť. Vyrážam v septembri :)
22.05.2015 - 08:29:17
00
keyboard_arrow_up