pokúšam sa nahustiť tlmiče, no nie som si istý či to robím správne.
Používam tlakovú pumpu Zéfal https://www.dualsport.sk/pumpa-zefal-z-shock-vysokotlaka-dural/.
Po natlakovaní tlmiča na požadovanú hodnotu a po odpojení pumpy sa udeje to, že vzduch vyfučí a zároveň aj na manometri sa tlak dostane na nulu. Ak pokus opakujem, znova nafúkam požadovaný tlak, no po odpojení znova vyfučí vzduch, takže teraz neviem, či som vôbec natlakoval tlmič.
Čo robím nesprávne, alebo ako to urobiť správne?
Dík za radu.
Tibor
posledný komentár: 26. 11. 2025 o 9:27
https://www.zefal.com/en/mini-pumps/38-z-shock.html
Návod na použitie
Ak chcete nafúknuť tlmič alebo vidlicu pumpou Zéfal Z Shock, postupujte podľa týchto krokov:
1. Skontrolujte, či je vyskrutkovaný červený doraz (2).
2. Naskrutkujte spojenie (strieborná skrutka 1) na rázový ventil vidlice/tlmiča.
3. Zaskrutkujte červenú zarážku (2), aby ste otvorili tlmič.
4. Nafúknite na požadovaný tlak.
5. Zatvorte tlmič odskrutkovaním červenej zarážky (2)
6. Zatlačením na odvzdušňovací ventil (3) vypustite vzduch z hadice.
7. Odskrutkujte spojenie (strieborná skrutka 1) z rázového ventilu vidlice/tlmiča.
az teraz som sa dostal k odpovediam. Takze ano, ta pumpa je ina ako sa o nej pisalo v prvom prispevku. Pumpa ma iba cervene tlacidlo na vypustanie tlaku. K druhemu prispevku iba tolko, ze je logicke ak odpojim pumpu od tlmica, ze by mal manometer ukazovat 0, no nerozumiem tomu, ze ako je mozne natlakovat tlmic niekolkokrat za sebou na 180 az 200 psi. Logika mi hovori, ze ak raz natlakujem na hodnotu 180 az 200, tak druhy, treti raz by sa to uz nemalo dat. Z toho mi stale vychadza, ze po odpojeni pumpy tlak unikne. Takze co s tym?
Nafúkaš na 200 psov, odpojíš, pripojíš a je tam cca 170 až 180. To je tým, že tá hadička má nejaký objem a ten sa pri pripojení tiež natlakuje, čím sa zase zníži tlak v tlmiči / vidlici.
Toto je ten problém? Alebo tam po pripojení nemáš vôbec žiaden tlak?
SAG je ale stale na 35% aj ked je tlak vzduchu 0.
Bicykel je novy, nejazdeny. Co moze byt toto za problem? Pumpa?
Problem sa vyriesil tym, ze som dostatocne silno nedotiahol zavit na hadicke. Aj ked som si myslel ze som na doraz tak som to este trochu silnejsie pritiahol a zrazu vyskocil tlak z piestu aj na manometri. Nasledne uz fungovalo dofukovanie ako ma.
Takze vsetko bolo v poriadku aj pumpa aj tlmic, len som proste mal este silnejsie dotiahnut hadicku