Kategórie
Bike-techServis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek # údržba # vidlica # tlmič # oprava # poradenstvo # náhradné diely # technické otázky # servisovanie
mam otazku, kolko vas priemerne stoji servis vasho (vzduchoveho) Fox tlmica a kde si ho davate servisovat? Ja ho musim zaslat priamo do Slovkolexu pretoze potrebujem vymenit jeden diel aby som si ho mohol servisovat neskor sam, ale ta cena ma celkom dviha zo stolicky (108 Euro).. Hadam to bude jednorazova investicia.
resp. ak by mal niekto doma pokazenu/zlomenu dhx 5, odkupil by som ju na nahradne diely
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
Akcia -21% RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 62.5 mm
589 €
-21%
MOC 919 €
savings RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 65 mm
579 €
savings
MOC 909 €
-30% RockShox Deluxe Ultimate RCT Trunnion tlmič, 205 x 60 mm, OEM
329 €
-30%
MOC 469 €
Akcia -14% FOX Float DPS Trunnion Remote Up Factory PTL SV EVOL tlmič, 165x45 mm
509 €
-14%
MOC 649 €
-9% RockShox SIDLuxe Ultimate RL 3P Standard tlmič pre Specialized Epic Evo, 190x45 mm
455 €
-9%
MOC 569 €
savings RockShox Super Deluxe Ultimate Flight Attendant RC2T tlmič, 185x55 mm
709 €
savings
MOC 1 049 €
Akcia -31% RockShox Pike/Pike DJ Solo Air A1 servisný kit, 200 hod/1 rok
50,99 €
-31%
MOC 91,99 €
savings RockShox servisný kit pre vidlice Judy, 200 hodín/1 rok
15,19 €
savings
MOC 24,99 €
RockShox Service Kit Basic pre tlmiče Vivid Air B1 Air Can (2014-2015)
27,99 €
MOC 33,99 €
No spoľahlivo fungujú aj vyššie spomínané obyčajné o-krúžky.
podľa toho aký priemer má oko tlmiča keďže CC je v tomto smere "expert" a robí/robil 3 rozmery... 14,7mm, 15mm a 16mm... ak máš 15mm tak tam bude pasovať púzdro či už do foxu alebo od RS do zvyšných asi iba origo CC
Aké tipy servisov sa robia a čo sa pri nich mení - je nejaký "veľký" a "malý" (alebo niečo tak)??
Ide o strunový tlmič Fox Van R.
Servis vidlice je oproti tlmiču omnoho jednoduchší, asi aj preto že som našiel relevantné video - a preto sa tu púšťam aj do upgradu
Prave naopak, servis tlmica je podstatne jednoduchsi a rychlejsi ako vidlice
Ja som si vcera zoservisoval moj RS Monarch R, po 1,5 roku sa patrilo vymenit olej.
No väčšina tesnení, aj atypických, sa dá zohnať, dať vyrobiť. Problém môžu byť asi len nejaké špecifické súčiastky, klzné púzdra atď. S tlmičmi s IFP tlakovanými dusíkom je to už úplne mimo domáceho servisu... tam treba buď po servise zájsť do najbližšieho motoshopu, kde servisuju tlmiče a tam si ho dať nafúkať, alebo doma fúkať vzduchom s pomocou "homemade" prípravku a vysoko-tlakovej pumpy (môj prípad)
Ďalšia vec je, že Fox v mnohých prípadoch nezverejňuje hĺbky IFP piestov.
Na zoservisovanie toho Van R potrebujes hlavne zverak, prizmatické čeľuste alebo presné objimky na uchytenie piestnice, tela tlmiča... a najdôležitejšie je info o hlbke IFP
Keď tak SS
Ja som si vcera zoservisoval moj RS Monarch R, po 1,5 roku sa patrilo vymenit olej.
Skús si pozrieť dáke video na tento môj tlmič ... ako píše @Jurasmtbiker s Fox-kami je to trošku komplikovanejšie. Keby to bola aj v mojom prípade taká brnkačka, tak nieje o čom
Jediný autorizovaný servis na Slovnesku pre Fox je Slovkolex.
Zrepasovať tlmič síce nie je jadrová fyzika, no dokonale naplniť tlmenie olejom rozhodne nie je jednoduché. Bez skúseností je to vždy veľmi otázne. Navyše som videl pár tlmičov po servise od odborníkov, čo ponúkajú svoje služby na bazári a podobne a tieto konkrétne prípady boli vyhodené peniaze + pribudli aj nejaké poškodenia.
Rukami mi prešli už stovky tlmičov, no nie každý servis je jednoduchý a občas sa aj pri zdanlivo jednoduchej veci potrápim - sem tam treba niečo spraviť ešte raz. Van R je síce jednoduchší tlmič, no určite by som nepísal, že to zvládne každý v domácich podmienkach.
A ako píšeš, nie každý, aj so správnym náradím, tlmič dokáže správne urobiť. Hlavne nie bez určitých skúseností