Jazdim na MTB od juna tohto roku, mam najazdenych iba nieco vyse 1500km, snazim sa tri krat do tyzdna v priemere tri hodiny odjazdit (teraz na jesen menej), ale k veci:
Moj tep v klude ma hodnotu od 45 do 50, maximum podla sporttesera 195, ale vacsinou sa snazim nad 185 nechodit. Priemernu TF mi vypocita 145-150 po kazdom vyjazde. Vaha 100kg, vek 26.
Myslite, ze su to normalne hodnoty? Najmä ten pulz v pokoji sa mj zda az prilis nizky, kedze niesom top sportovec.
Aké hodnoty TF mate vy?
Dakujem za odpovede.
posledný komentár: 4. 12. 2025 o 19:13
Máš 25 rokov, tak ty by si mal mat maximum pri 190-195 tak mi je divne, ze už pri 170 končíš.. Ja mam max pri 182 a v pohode zvládam 10 minút pri 170
kyselina mliečna sa vytvára už v anaeróbnom pásme (práve kvôli nedostatku kyslíka = an-aeróbne), ale hlavne pulzy nie sú prenositeľné medzi ľuďmi (a vlastne ani medzi sezónami jedného človeka). Také tie základné trendy áno, že s tréningom pulzy klesajú (vďaka tomu, že organizmus sa na záťaž adaptuje), ale konkrétne čísla sú individuálne.
Kyselina mliecna (laktat) sa vytvara vzdy, aj vtedy ked clovek sedi na zadku a tlaci rezne do hlavy
presne tak je to tym crossfitom a intervalmi......
ja ako som písal už davnejšie v tomto vlakne, bežne dosahujem tepy pri behu aj biku nad 190 priemerne mám okolo 185 niekedy viac...... je to tym že od 8 rokoch som robíl bojove umenia a vela som cvičil vo fitku. to všetko bolo skor vybušne cvičenie ako vytrvalostne tak preto mám maximalny tep vyšší ako by som mal mať podla tabuliek a dokážem v anareorobnom pasme vydržať dlhšiu dobu bez nejekaych velkych znamok vycerpania....
Tak to sme na tom rovnako, pred rokmi ked som este startoval na MTB maratonoch som mal max tep 179, po par rokoch mi to kleslo na 175 a teraz uz ani 170 nedosiahnem. V lete som siel 19 km cestnu casovku na 300W s priemerom cez 41 km/h, ale max tep som mal iba 166. Isiel som tak na 95% nebola to uplna podlaha. Mozno ze som permanentne unaveny, lebo vraj vtedy klesa max. tep. Aspon tak tvrdia miestne "kapacity". U mna je to vsak aj otazka veku.
170 pri maximálke 182 - to máš 10 minút pri 93 % z max. Ja chodím 93 % z maximálneho pulzu cez 2 hodiny.
1 hodina 4 minúty na bicykli pri 407 W /5,9 W na kg/ priemernom pulze 145 a maximálnom 155 /zaznamenanom pár sekúnd po skončení zaťaženia 603 W trvajúcom 16 sekúnd - atak/ úderov za minútu.
Colle delle Finestre - Giro 2018 - Froome
V tréningu, preteku je lepšie riadiť sa záťažovými zónami, pretože napr. medzi záťažovými zónami Z3 a Z4 s podstatným rozdielom vo veľkosti zaťaženia je u trénovaných športovcov minimálny rozdiel v pulzových hodnotách. Pri niektorých tréningoch je pulz v Z3 a Z4 dokonca rovnaký - podľa aktuálneho stavu športovca /lepší, horší spánok, .../