Kupele 28 dni. Ja som bol po plastike predneho skrizeneho vazu v Trenč. Tepliciach. Bolo bene.

Po operacii srdca len 21 dni (kua, preco, to srdce bol tazsi zakrok!) v Dudinciach v statnom Diamante. Tiež bolo bene. Maju v portfoliu aj ortopedickych pacientov.

Inak, kamarat revizny doktor vo VšZP mi po kolene doporucoval Lúčky... Vtedy, pred cca 15 rokmi, mali novu spickovu rehabilitacnu linku. Ako bonus plno neplodnych a oplodnenia ochotnych bab,...
A samozrejme, bicykel vzdy so sebou - doobeda procedury, poobede jazdenie, alebo plavanie.
05.03.2023 - 17:23:05
12
Deň 3. ( stav uspokojivý, prekládka na rehabilitačné.)
Žiadna teplota, nič sa nedeje, noha je ok.

V utorok operacia, vo štvrtok som už brousoval po chodbách a agitoval, ci si niekto nechce dať závod.
Poslali na do...., najmä z personálu. Bolesť bud žiadna, alebo slabá, ale na anlagetikach( novalgin) a takisto si vypýtam každý večer aj niečo na spanie ( zopiclon)
Celkom ma prekvapilo, ze už obdeň od operácie ma nútia chodiť s nemeckým barlami. Učím s rýchlo, - úplný delfín.
Výber katetru a redonu a prvý raz som videl tu mäsiarinu odbalenu, ale steh je to pekný a chlapi majú mať jazvy ( nie na duši), v piatok rano prekládka. To isté poschodie, len vedľajšia chodba.
Tu však prichádza úplne najdôležitejšia fáza celého procesu.
Koleno treba okamžite zapájať do nejakého posilňovacieho prosecu. Proste treba s nim robiť, co vás pusti. Tu sa musíte zaťať, donútiť a makať. Pred 17 rokmi pri uraze kolena som tomu cvičeniu moc nedával. Jednak sa mi vtedy zdalo, ze to bolelo viac, bol som lenivý a povedal som si, ze to dobehnem na bicykli. Obrovská chyba a ak nechcete, aby vám stehenny sval artrofoval a mali z neho nefunkčné blato, toto je " needs to be done". Ak nebudete pri každej príležitosti tie svaly spevnovat, sval vám úplne odíde a bude to na niekoľko mesiacov, dat ho do správneho stavu. Cvičenie prebieha len raz do dňa cca pol hodinu, kde Vám sestra vysvetli základne cviky a dá Vám jednu A4, kde to mate rozpísané. Potom cca 25, min na motodlaha, kde sa zvyšuje flexia. Ideálny stav je 90° do odchodu, ja mam pred poslednou motodlahou 92°. Takže počítam, ze budem mat zajtra 94-95°. Ďalšiu flexiu už doma samostatne na stacionárnom bicykli, zacať s vyššou sedačkou a postupne ju znížovat. Ale to už predbieham, tam ešte nie som.
Ešte k tej sile svalov na nohe.. Ja z bicyklovania som mal skvelý základ a od toho sa odvíja hodne. Sila v nohe neubuda takou rýchlosťou ako u netrenovaneho človeka.
Ďalej rozhodujúci pri rekonvalescencii je vek. Ti starší ľudia, ktorí tu sú, majú obrovské problémy s schôdzou ledva sa motaju a nohu ťahajú pokrčenú za sebou. A sťažujú sa aj na bolesti, ale bolesť každý vníma inak. Mňa to po celý čas takmer neboli, keby nebolo tej zníženej flexia, ani by som si to neuvedomoval, ze je operovana.
Ja na ňu v pohode naslapujem a nemám s chôdzou sebe menší problém, jedine, co ešte nesmiem, je plnou váhou ju zaťažovať ešte cca par týždňov, ale ten pokrok uzdravovania je so silnejšou nohou bezpochyby veľmi rýchly..
Zajtra dám niečo o strave, vybavení a personále.
05.03.2023 - 23:22:50
011
Deň 4. ( posledný pred prepustením)

Dnes som tu posledný deň, ak sa niečo úplne neposerie, ale dúfam, ze už je všetko v poriadku.
Zajtra mi majú vybrať stehy dostanem ďalšie inštrukcie ( kontroly, starostlivosť, samorehabilitácia) a idem domov. Teda prídu pre mňa a odvezú ma.
Celkom sa teším domov, aj keď tie dva týždne sa tu vydržať dali.
Budíčky o 5.00, zabandazovat nohy, meranie tlaku, pripadne odbery. Raňajky 7.00, obed 12.00 a večera 17.00. Večierka 21.00, ale zhasinal som medzi 22-23.00.
Co sa týka jedla, tak zhodnotiť sa to dá tak - je to nemocnica. Ale pravdupovediac, pripravený som bol na horšie.
Podľa mňa sme príliš rozmaznaní.
Ani raz sa mi nestalo, ze by som niečo nezjedol, ak nerátam dve horalky, ktore sme sem tam dostali.
Ale to bude tým, ze ja veľmi na sladké nie som.
Raňajky bud slane- dva rohlík, maslo, nejaká pomazánka, alebo syr, pripadne 1 vajce na tvrdo, alebo sladké - 4 plátky vianočka, dve masielka a med, mliečko, niekedy jabĺčko, to som si vždy odkladal na olovrant.
Obedy boli vždy varené a celkom sa obmieňali, v zásade sa to dalo zjesť a nemyslím, ze by to bolo zle. Vždy polievka, a potom
tak napr. bravčové na zelenine, zemiaková kaša, kuracie stehno, ryža, pol zav. broskyne, francúzske zemiaky, niečo ako sviečková ale s bravčovým mäsom a kolienkami, zapečený karfiol..., k tomu nejaká zelenina vo forme šalátu.( mrkvový, kapustovy)
Večere boli v stredu a nedeľu suché ( chleba so šunkou, syrom)
inak tiež varené a niečo také ako obedy.

Co sa týka množstva, tak pre chlapa aj malo, ale v rámci toho, ze tu človek viacmenej len leží, tak myslím, ze je to akurát, ved prezierat pacientov asi nje je cieľ.
A tak som sa aj vždy tešil na jedlo, lebo už som bol hladný.
Tým, ze neboli celý čas povolené návštevy, tak mi ani nikto nič nenosil a aj tak som nechcel, mal som v pláne zistiť, co takýto príjem kalórií ( asi primerane vyváženej stravy) urobí.
Takže som si potvrdil, ze športom sa schudnúť nedá, pri redukcii hmotnosti je najdôležitejšia strava
Definoval by som to, ze ak chceš schudnúť tak strava 80% pohyb 20%. Schudnúť sa dá aj bez pohybu.
Keďže váhu tu majú ešte z čias husaka, ( taka, ze sa na ňu postavíš a pred sebou si nastavuješ závažia, a z rysky odčítaš hodnotu), tak mi to vyšlo ze som zhodil niečo okolo 4 kg. Potreboval by som min 10 aj viac. Ale za dva týždne celkom dosť.

Co sa týka starostlivosti a personálu, na to nemôžem povedať nič negatívne, sestričky milé, ochotne, doktori príjemní, posteľné prádlo vám vymenili aj každý deň, keď ste chceli. Stále k dispozícii čaj.
Tu na rehabilitačnom celkom silná wifi, ( na ortopédii ju síce ukazovalo, ale bola tak slabá, ze sa nedalo pripojiť), stíhala aj priamy športový prenos extraligy, netflix.
Toalety čisté, ale na rozdiel od ortopédie, tu nebol toaletný papier, ten som si musel nechať priniesť.
Tým, ze boli oddelenia uzatvorené, tak som sa mimo oddelení nikam inam nedostal a občas som mal chut na kávu, ktorú som si teda nedal 2 týždne, nič tragické, horšie to bolo s vínom, na to sa teším, už sme s chalanmi dohodnutí a v stredu Česká pivnica. :) :) :)

Už mi ani tak nič neprichádza na rozum, o com sa dá napísať, tak tu to ukončím, ale ešte napíšem , ak sa niečo bude diať v rámci rekonvalescencie a takisto ako mi ide návrat do normálneho života, ale hlavne do sedla bicykla.
06.03.2023 - 15:04:24
110
Tak nakoniec ma minulý týždeň v utorok prepustili z nemocnice do domáceho doliečenia a rekonvalescencie. Teraz už píšem z domácej postieľky, idem si dat poobedneho slofika.
V prepúšťaci deň prebehlo všetko ok, bol som poučený, čo treba dodržiavať.
V zásade som sa musel do 3 dní prihlásiť u svojej ol. Hlavne kvôli tomu, že z nemocnice som dostal len 3 injekcie proti zrážaniu krvi a moja ol mi musela predpisat ďalšie, v inštrukciach bola informácia, že si ich treba pichať ( bud brucho alebo rameno - ja som si vybral brucho, tam mám dostatočné množstvo tuku a menej to boli) 6 týždňov po operácii ( Celxan - v lekarni bez doplatku, čiže 0€). Včera to boli 3 týždne od operácie a lekár, ktorý má operoval, mi dnes pri kontrole povedal, ze ešte si ich mam pichnúť 10 a stačí, takže namiesto pôvodných 42 ich bude o cca 10 menej.
Ďalšia vec je, ze si počas dňa musím bandážovať nohy ( tiež 6 týždňov) , ale to mi dnes takisto zrušil, vraj keď som dostatočne chodiaci, tak už ich netreba viazať. Pre istotu som si ale obliekol kompresne ponožky a tie hodlam nosiť ešte pár dní.
Takže oproti pôvodným inštrukciám sa tieto povinnosti skrátili na polovicu a v neposlednom rade, a to ma najviac teší, od dnes mam začať postupne chôdzu bez barlí a konečne som si sadol za volant. Barle mali byť takisto odložené až po 6 týždňoch. Takže dnes na kontrole samé dobré správy. To, čo bežní, netrenovaní a výrazne starší ľudia musia dodržiavať 6 týždňov, u mňa sa to skrátilo na 3. ( asi nabicyklované svalstvo tomu výrazne pomohlo) Teda predpokladám, len moja domnienka. Co sa týka bolesti, v nemocnici som dostával 3 x denne 1 tbl. Novalgin a na noc injekciu Novalgin. Doma si dávam raz denne 1 tbl ibalgin rapid, ale až keď ma bolesť už otravuje, chcel by som to čím skôr vydržať bez.

Ale aby vsetko nebolo úplne dokonalé, tak 1 problém sa vyskytol, a to, že pri operácii ( netuším ako sa to stalo) sa mi vytvoril na kolene ( cca 3 cm od stehov, taký kožný defekt ( mala ranka, s priemerom asi 4 - 6 mm), ktorá mi slzila nejaký sekrét a preto som sa mal hlásiť na kontrole už o týždeň namiesto po 4 týždňoch.
Keďže v utorok ma prepustili a ja som vo štvrtok večer pri preväzovaní rany zistil, ze sa tam začal vytvárať hnis, tak som ráno vstal a išiel pre istotu späť do nemocnice, predsa len som mal obavy, aby sa tam niečo nezapalilo, alebo nedostal nejaký sajrajt.

V nemocnici mi z toho vzali ster, vydezinfikovali a naordinovali atb.
*"Menší" zadrhel - ja som tie atb v piatok počas celého dna nezohnal, resp. nikde ich nemali, náhradu mi v lekárni nechceli dať a moja ol, ani doktor z nemocnice už nepracovali, ze by mi zmenili recept tak som to musel risknut do pondelka bez atb.
V pondelok som teda opäť naklusal do nemocnice, kde ma samozrejme *****, ze atb to nie je acylpirin a aby som sa s tým nezahrával, ale ja netuším, co som mal akože robiť? ( nemám operované kolena každý rok)
No v pondelok mi teda predpísali iné ( ciprinol - na 10 dni, doplatok 4.47€) a tie som si hneď nasadil)
Ešte pred odchodom z ordinácie mi doktor povedal, ze kontrola o 2 dní a dal mi číslo na mobil, aby som mu v stredu ( dnes) zavolal, lebo ma operačný deň, aby mi to pred operáciou ešte v ordinácii skontroloval.
Včera večer som sa tak zamyslel a prišlo mi divne, ze prečo mi dal na seba mobil a kontrola už o dva dni, a tak som si pozrel ten papier, z ordinácie a bolo tam napísané : sekrecia a staph. aureus, co mi nič nehovorilo, tak som to zadal do Google, a to som nemal robiť, lebo co som sa tam o tej pliage docital, mi na kľudnom spánku teda nepridalo.
Chytila ma taka menšia panika.
Našťastie po dvoch dnoch atb zabrali a dnes pri kontrole mi povedali, ze sa to zlepšuje, tak som sa upokojil. Ale nebolo mi všetko jedno a dúfam, ze trend zlepšovania bude pokračovať ešte mam atb na 8 dni.
Dalsia kontrola v pondelok. Suma sumárum, na kontrolu som mal ísť po 4 týždňoch a ja som kvôli tomu sajrajtu tam už bol 3 x a v pondelok zasa. Ale keby som zasa nemal tie kontroly, tak za plahočím s barlami ešte ďalšie 3 týždne a bol by som bez auta.
Takže aj toto malo aspoň nejakú pozitívnu stránku, neviete si predstaviť aky je to pocit, ze niečo obmedzujúce a nie veľmi príjemné sa vám skráti o polovicu.
No a samozrejme, plánovaná návšteva českej pivnice s chlapcami sa musela o 10 dni posunúť, takže na drink až budúcu stredu :)
Z medicínskeho hľadiska je toto zatiaľ asi všetko, ešte pár slov o rehabilitácii a cvičení.

Po prepustení, som sa zastavil v posilke na karadžičke a kúpil si mesačnú permanentku do fitka.
V rámci happy hours ( od 10.00-15.00) za dvacku na mesiac. V stredu som sa teda vybral do fitka s úmyslom chodiť denne na hodinku cvičiť, čo som musel však po 1. návšteve prehodnotiť ( asi všetci poznáte tu začiatočnícku premotivovanosť) :)
Ale nie, ze by som nemal pevnú vôľu, ale zistil som, ze nemam pevný zadok, ani predok, ani vrch ani spodok a všetko ma po dvoch nemocničných týždňoch na lôžku ***** bolelo.
Takže cvičenie : streda, piatok, nedeľa, pondelok a dnes.
A to nepoužívam žiadne stroje, cvičím len predpísane cviky s vlastnou váhou, výlučne v leže na karimatke.
Predpísané cviky trvajú asi hodinu.
Ale stačí, boli to až až niekedy a ono sa to časom zlepší, tak ako sa zlepšuje flexia kolena.
Keď som prišiel 1..krat do fitka, tak som skúsil na stacionár, ci dokážem otočiť pedálom. Ani bohovi, a to sedacka tak vysoko, ze som ledva dociahol na pedál v spodnej polohe.
Keď som to skúsil o dva dni, tak už som to ako tak raz pretočil, aj keď som musel trochu odľahčiť sedlo a dnes som zťažka par minút točil pedálmi bez zaťaže. Takže asi to pomaly odpúcha a aj flexia sa zlepšuje. No uvidíme, kedy si dokážem sadnúť na bajk, aspoň po hrádzi sa previezť. Par dni to určite ešte potrvá.
Takže dnes cvičenie, teraz som si zdriemol a už to ani tak neboli po tom cvičení, tak zajtra skúsim zasa cvičenie aj stacionár mi hádam viac dovolí.
Co sa týka tých predpísaných cvikov, pre zdravého človeka je to zívačka, ale ja idem niekedy až do bolesti.
No potrebujem sa čím skôr zotaviť, v júni mame 15. ročník nášho tradičného 4 dňového cyklotripu. Netuším dnes, či sa mi podarí dostať ako tak do formy, aby som dal veľký hodrussky okruh + tri dni inej cyklomotanice. V najhoršom budem chlapcom variť guláš. Uvidíme, dám vedieť :)
15.03.2023 - 15:12:14
28
Dnes na stacionári 15 min. Ešte by to chcelo 1 dielik nižšie sedlo, ale sám som prekvapený, minulý týždeň ani len pretočiť pedál, dnes 15 min, s minimálnou zatazou zatiaľ.
16.03.2023 - 14:54:08
14
Aj von keď pôjdeš, tak len ľahké prevody... Na veľký prevodník zabudni, rovnako ako na dolnú polovicu pastorkov. Prvé výjazdy dokonca len najľahšie prevody.
Držím palce, nech to ide.
16.03.2023 - 19:48:23
10
dnes 54.deň od výmeny. na stacionári dnes 52 min celkovo, niekedy si dám program kopce, niekedy to točím na rovnakej úrovni, podľa toho ako sa mi v ten deň chce. točím na výške sedla 18, dnes som pretočil na výške 8, takže aj sila , kondícia a aj flexia sa denno denne zlepšuje, chodím na bicykel denne od 10.marca, odkedy som začal, som vynechal len pár dní , z toho 2 boli počas VN. po bicykli ešte nejaký strečing a ľahšie cvičenie.

Prílohy:

IMG_20230416_104357.jpg
IMG_20230416_104357.jpg 138.06 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_20230416_104913.jpg
IMG_20230416_104913.jpg 139.22 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_20230416_110847.jpg
IMG_20230416_110847.jpg 138.23 KiB thumb_up0thumb_down

16.04.2023 - 16:04:40
05
Tak dnes kontrola po cca 3. mesiacoch. Vraj je všetko ok, mam už postupne zaťažovať viac a viac až do plnej záťaže. Aj normálny bicykel už mám povolený.
Dalsia kontrola o 4 mesiace a septembri mam kúpele. A mám aj foto z dneska.
15.05.2023 - 09:50:20
01
Na 52 rokov riadne zhumpľované kolená....aj na ľavé zrejme o nejaký čas pôjde TEP...
Máš tam rodné číslo na fotke...
15.05.2023 - 11:07:11
00
bladerunner napísal:
Na 52 rokov riadne zhumpľované kolená....aj na ľavé zrejme o nejaký čas pôjde TEP...
Máš tam rodné číslo na fotke...


Kolena zhumpľované salovymi športami a úrazmi. Ďakujem za upozornenie, ešte raz foto.

Prílohy:

IMG_20230515_150559.jpg
IMG_20230515_150559.jpg 88.74 KiB thumb_up0thumb_down

15.05.2023 - 15:11:00
00
89. deň od výmeny, presne 3 mesiace od operácie. https://www.mtbiker.sk/vyjazdy/1369320/bicykel-1-jazda-v-tomto.html

1. jazda v tomto roku,začal som trochu neskôr, ale to dobehneme :)

Vzdialenosť: 25.12 km
Čas: 01:35:15
Nastúpané: 197.6 m
22.05.2023 - 14:26:10
010
94. deň - ale na toto som si požičal elektrobicykel.
https://www.mtbiker.sk/vyjazdy/1380776/elektrobicykel-krizna.html

krížna

Vzdialenosť: 31.76 km
Čas: 02:46:51
Nastúpané: 1089.2 m
30.05.2023 - 07:48:00
07
Riešiš už kúpele? Máš do nástupu ešte 3 mesiace!
Minulý týždeň som sa vrátil z liečenia - bol som v Nimnici. Bolo tam hodne pacientov s paličkami, aj barlami - po oprave (výmene?) kolena aj po výmene coxy (bedrový kĺb). Spokojnosť. Ich, aj moja. Pekné prostredie, pokoj, dobré procedúry. Nepáčilo sa mi, že A-pacienti si stravu vyberali z niekoľkých možností (ale robili aj diéty podľa potreby - prispôsobili vybrané jedno - napr. bezlepkové palacinky) dva dni dopredu, a my B-éčkoví sme mali podľa vlastného výberu - čo a koľko si naložíš. Stravy bolo dosť, bol problém nepribrať, ale príprava mi pripomínala školskú alebo závodnú jedáleň 70-tych - 80-tych rokov. A nepozdávalo sa mi časovanie procedúr - dosť rozťahané, od rána od popoludnia. Ja, s relatívne zdravými nohami som to využíval na prechádzky po nádhernom parku, alebo po vyznačených okruhoch v lese.
Ak chceš vo chvíľach voľna bicyklovať, tak Nimnica je ideálna... Na druhej strane Váhu je na miesto bývalej žel. trate vybudovaná medzi Púchovom a Pov. Bystricou nová cesta, vynikajúci asfalt, minimálne stúpania. A dá sa na ňu dostať aj cez nové železničné mosty - majú lávky pre peších a cyklistov. Samozrejme, dá sa ísť aj do bočných dolín - maríkovská, mojtínska, dohňanská... s relatívne malou premávkou.

Už dávnejšie som ti radil Trenčianske Teplice alebo Dudince. Sú od Bratislavy o niečo bližšie ako Nimnica, ale čo sa týka jazdenia, Nimnica vyhráva...
30.05.2023 - 20:37:10
04
riešenie je aj pobyt na ŠNOP tu v BA, keď nie je priestor na kúpele... mali sme tuším operáciu v ten istý deň, ale ja v porovnaní s TEP len takú "ľahkú"... ale tým, že som mal 6 týždňov fix kolena, kedy som len ležal, tak ten návrat do normálneho života je trošku zdĺhavejší, využil som teda ŠNOP a týždeň si tam "poležal" a bolo tam práve veľa TEP-károv...
06.06.2023 - 08:38:54
01
do kúpeľov môžem nastúpiť do roka po operácii, ale už ich mám zabukované na prelome septembra oktobra, vybral som si Trenčianske Teplice a hlavyný dôvod je, že v TN býva jeden z naj kamošov a tak tam nebudem sám, budem mať parťáka na bajk. Bicykel si môžem odparkovať u neho a môžeme chodiť na výjazdy, okolo TN je toho hodne. Aj keď som tam bol už veľakrát, stále je kde bicyklovať. Dudince som nechcel. predsa len tam nie sú také kopce a ja kopce najradšej
06.06.2023 - 18:23:06
01
keyboard_arrow_up