Ja som ešte v časoch, keď som začal objavovať MTB a myslel som si, že keď spravím 20 km výjazd, tak som hviezda (na ktorom som sa 5 krát zje*al čo som nevypol tretru) raz prišiel domov, sadol na hajzeľ v piatok poobede a postavil sa v pondelok ráno. Dodnes na tú pliagu spomínam ako na prvú frajerku a jej cecky... Salmonelóza
04.08.2021 - 19:46:52
00
tulenik napísal:
neviem, čo som dotrepal ja a odkiaľ, ale posledných 24 h som často riešil, ktorý koniec môjho veľacteného ja mám v trónnej miestnosti vopchať do misy... :/


Tých gastroenteritid je teraz v spoločnosti po kkt ! Ak po dva , syn už stihol nakaziť za ten jeden deň aj môj najmladší prírastok . Je to prudko infekčné . 💩 bude “ zanalyzované v piatok . Tak dám vedieť aký mor to u nás “ řádí “ 😷.
04.08.2021 - 19:53:26
00
U nás pred 1,5 mesiacom v školke salmonela, boli to zaujímavé 3 týždne... 28 z 30 to chytilo, a 7 skončili v nemocke a minulý štvrtok mala hodila jednu tyčku, našťastie nič ďalšie nebolo...
04.08.2021 - 20:26:14
00
Vakcína versus liečba … neočkovane “ tupelá “ by si mali pripraviť prasiatka 🐷 .

Náklady na očkovanie dospelého človeka vychádzajú na Slovensku na 40 eur. Je v tom cena vakcíny a odhadované náklady na veľkokapacitné centrá. Ekonómovia ÚHP odhadli, že priemerné spoločenské výdavky na človeka, ktorý sa infikuje vírusom, sa pohybujú na úrovni 4 384 eur.
04.08.2021 - 20:33:00
05
ramonko zobuď sa z toho očkovacieho sna... alebo v USA či Izraeli sa podľa najnovších správ mýlia??? dáme zaplatiť fajčiarom, liečbu rakoviny pľúc, obžerníkom infarkty, pečienky, žalúdky, žlčníky, pruhy... cyklistom dolámané kľučky, ruky, nohy? však keby sedel doma, nič sa mu nestane... sám si za to môže...

https://mediweb.hnonline.sk/spravy/6498726-analyza-po-pol-roku-od-ockovania-nema-vacsina-seniorov-skoro-ziadne-protilatky

hmmm... zaujímal by ma prieskum v celom spektre vekových kategórií, ono to asi nebude len väčšina seniorov... (aj keď odpoveď už tuším...), ale hlavne že máme appku v mobile a papierik s qr kódom... ;-) očkovaný môže všetko, neočkovaných dáme postrieľať...

toto začína byť už riadne choré, a očkovacia segregačná lotéria z peňazí daňových poplatníkov, tomu celému iba nasadzuje korunu, to je na kriminál... nerozumiem tomu, ako ktokoľvek rozumný s ňou môže byť stotožnený... úpadok spoločnosti v priamom prenose...
04.08.2021 - 20:39:25
013
Počuj ty Sounov antivaxersky posluhovač. Práve vy , vy zbabelí a egoisticki primitívne zmýšľajúci ľudia ste príčinou , že v tej kovidovej sračke tak dlho a zatiaľ bezcieľne plávame . Ste priposrati že zakapete na vakcínu , no bude to ten kovid čo vás , vašich obdobne debilne zmýšľajúcich súkmeňovcov bude drtit ! A tomu ver , že to príde . Vlastne už to tu mame , a tie vaše protesty tomu prudko napomáhajú . Spomeňte si na Ameriku , ako to tam explodovalo po demonštráciách . Na nech sa páči , vyblakujte si do vašich infekčných xichtov a šírte kovidovu slinu medzi sebou veselo ďalej … budem sa na vás zo stoickým kľudom cez FFP3 v Tivekovom obleku za plexisklom “ usmievať “ . Ak budeš mat ty blbeček bez kyslíka “ na kahánku “ spomeň si na mna , a tieto tvoje pripečené sedlácke dristy ako ťa vakcína neochráni ! Teraz to bude o 20-50 ročných . Starci aj zaočkovani budú mat soplik a sračku . Vy “ nebojácni” tvrdiaci saturáciu pod 70% … Ja som kovid prestal riešiť , a nezaockovanych odmietam ľutovať !!! Pre mna je to “ mŕtva záležitosť “ .

Aha a zase si tu pripol tému “ protilátky “ po očkovaní … nemá cenu tupelam to tu vyvracať 🤮 že protilátky môžeš mat hlboko v <> z dlhodobého hľadiska .

Je vás malo , no hulakate tie vaše debiliny velmo mocne . Až Vám dôjde luft , bude to iné … šetrite ho už teraz .

Nebol som v tejto téme mesiace , ale vidím na vlastne buľvy , že nemalo cenu sa sem vraciat . Len tak ďalej , však aj cholera bola len vymysel a panstvo chcelo sedlač cez studne tráviť 😜
04.08.2021 - 20:55:15
034
máš do mňa lajk, pán charakter... a želám aj tebe všetko dobré (bez srandy)...

moje dôvody, prečo sa zatiaľ nedám očkovať nie sú antivaxerské, ale zdravotné... ale pre teba sme asi zjavne všetci "dezolé" a "ficovoliči"
04.08.2021 - 21:06:12
02
Chlopi nebudte priposrati , ani mne sa vakcína “ nepozdáva “ , mám vedomosti aj osobne negatívne skúsenosti s vakcinaciou aj v blízkej rodine ! No všetko sa časom dalo do normálu , no tých pridusenych pacientov čo my zomierali v sanitke by ste nechceli zažiť . Viem čo píšem a ospravedlňujem sa za emotívny vstup . Škoda veľká škoda každého života , čo sa zmarni , zvlášť ak už mame účinnú profilaxiu 💉. Držte sa a o5 po tretej vlnke dovidenia … alebo keď budem ja mat v tele tretiu dávku , poreferujem ako funguje čiptuning😎

A ešte pre teba … absolútna kontraindikácia vakcinacie z dlhodobého hľadiska neexistuje !!!
04.08.2021 - 21:13:47
022
Už je to cca 17 mesiacov čo sa u nás objavil pacient 0. Ako sa asi má?
04.08.2021 - 22:10:05
00
predpokladam, ze dobre. Preco sa pytas ?
04.08.2021 - 22:27:22
00
Hosť napísal:
Už je to cca 17 mesiacov čo sa u nás objavil pacient 0. Ako sa asi má?

Pokiaľ viem, tak ten pán zo Záhoria, ktorý si to dovliekol zo zahraničia, zomrel, ale predtým stihol nakaziť svojho otca (minimálne) a ten otec zomrel ako prvý na Slovensku na Covid 19.

Možno sa mýlim, treba sa pozrieť na prvé strany tohto vlákna a to sa mi nechce...
05.08.2021 - 09:24:13
00
Tak som našiel pár mesiacov starý článok a vyzerá to že to tá rodina prežila celá.
https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/rok-vypuknutia-pandemie-slovensku-pacient-nula-dediny-zahori-presiel-peklom
05.08.2021 - 09:46:41
11
Delta variant je infekčný ako ovčie kiahne, očkovanie znižuje riziko vážneho priebehu covidu alebo smrti aspoň 10-násobne

Prinášame rozbor štúdie o vírusovej náloži a hodnotíme účinnosť vakcín. Podľa odborníčky z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) patrí delta variant koronavírusu medzi najprenosnejšie známe vírusy.

Aj na slovenskom internete sa šíri nová kritika vakcín proti covidu.
Vychádza z minulotýždňovej štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorá uvádza, že zo 469 osôb, ktoré sa počas dvoch júlových týždňov infikovali na verejných podujatiach v Massachusetts, tvorili zaočkovaní až 74 percent. Z nich 79 percent malo symptómy.
V drvivej väčšine prípadov išlo o infekčnejší delta variant.
Zisteniam štúdie sa budeme podrobnejšie venovať nižšie, už teraz však vysvetlime, že samotná štúdia nehovorí vôbec nič o účinnosti vakcín.

Hypotetický príklad
Vezmime si tento hypotetický príklad. Verejnej akcie v štáte Massachusetts sa zúčastní 100 ľudí, z nich 95 percent bude zaočkovaných a 5 percent nie.
Z toho počtu sa viacerí infikujú, z nich tri zaočkované osoby a jedna nezaočkovaná skončia v nemocnici.
Výsledkom je, že zaočkované osoby tvoria 75 percent hospitalizácií, čo môže vyrobiť titulok, že vakcíny nefungujú.
Ale naozaj to z uvedených čísiel vyplýva? Nie.
Práve naopak, vakcíny – v našom hypotetickom príklade – ochránili pred hospitalizáciou ďalších 92 osôb z 95. V nemocnici teda skončili len cca 3 percentá zaočkovaných.
Na druhej strane nezaočkovaní v našom príklade tvoria „len“ 25 percent hospitalizovaných, no v nemocnici skončil jeden z piatich, čo je až 20 percent (oveľa viac ako zaočkovaných).
Zopakujme, že tento príklad je vymyslený. No ilustruje, že zo štúdie amerického CDC nemožno usudzovať nič o účinnosti vakcín, ako niektorí mylne uvádzajú aj na slovenskom internete.

Vírusová nálož
Nová štúdia CDC ďalej hovorí o vírusovej náloži, ktorá bola „medzi očkovanými a neočkovanými osobami infikovanými SARS-CoV-2 podobná“.
Zo 133 sekvenovaných vzoriek tvoril infekčnejší delta variant až 90 percent (delta variant dominuje aj na Slovensku, v ostatnom sekvenovaní ho potvrdili v 75 z 81 vzoriek).
Z poznatku o vírusovej náloži však žiadnym spôsobom neplynie, že očkovanie je zbytočné, ako niektorí – aj na Slovensku – navodzujú. Prečo?
Americké CDC nehovorí, že očkované osoby šíria delta variant rovnako ako neočkované. Ide len o podmnožinu očkovaných a tí, ktorí sa neinfikujú, vírus nešíria.
Podľa údajov z Izraela je ochrana pred infekciou v prípade variantu delta na úrovni 40 percent, iní však odhadujú, že bude vyššia. Podľa štúdie z Británie znižujú dve dávky vakcíny proti covidu riziko infekcie o 50 až 60 percent.
Vakcína tak znižuje počet ľudí, ktorí sa môžu infikovať, preto dáva zmysel očkovať sa. Lebo je rozdiel, či zo 100 ľudí šíri vírus 100, 60 alebo 40 osôb.
Vedci majú pochybnosti, či o šírení vírusu možno hovoriť len na základe veľkosti vírusovej nálože. „Aj keby bola vírusová nálož (očkovaných a neočkovaných – pozn. red.) porovnateľná – hoci hodnotiť ju podľa Ct indexu nie je veľmi presné, najmä pri vyšších číslach –, tak štúdie ukázali, že trvanie ‚infekčnosti‘ je u očkovaných podstatne kratšie. To, samozrejme, znižuje šírenie vírusu,“ povedal v tejto súvislosti imunológ Miloš Jeseňák.
Lekár je primárom oddelenia klinickej imunológie a alergiológie v Univerzitnej nemocnici Martin a prezidentom Slovenskej spoločnosti alergiológie a klinickej imunológie.

Infekčnosť
Delta sa tak dobre šíri, lebo má „unikátnu charakteristiku mutácií“, povedal pre Denník N molekulárny biológ a genetik Tomáš Szemes z UK v Bratislave.
Ide o mutácie známe aj z iných variantov, ale v delte sa zišli, čo, zdá sa, spravilo z delty vôbec najinfekčnejší variant.
Podľa novej štúdie, o ktorej nedávno písal magazín Nature, sa delta v telách infikovaných osôb oveľa viac replikuje ako pôvodný variant. Vírusová nálož je zhruba 1000-krát vyššia.
Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že „delta variant je infekčnejší ako MERS a SARS, ebola, nádcha, sezónna chrípka a španielska chrípka z roku 1918“.
„Delta variant je taký infekčný ako ovčie kiahne,“ uvádza úrad.
Pôvodný kmeň mal reprodukčné číslo okolo 2 až 3, no delta variant má reprodukčné číslo 5 až 9.
„Ide o jeden z najprenosnejších vírusov, o ktorých vieme. Je na úrovni osýpok či ovčích kiahní,“ cituje CNN Rochelle Walenskú, riaditeľku CDC.
Základné reprodukčné číslo ovčích kiahní je 10 až 12, osýpok 12 až 18. Toto číslo (označované aj ako reprodukčný faktor, R0) vyjadruje priemerný počet nových infekcií od jednej infikovanej osoby.
R0 platí vtedy, keď sa infekcia šíri voľne (efektívne reprodukčné číslo s názvom Rt sa líši v čase a závisí od opatrení a správania ľudí).
Ak je reprodukčné číslo vyššie ako 1, nákaza sa šíri a epidémiu sa nedarí zastaviť. Ak má hodnotu 5 až 9 – ako sa odhaduje pri variante delta –, potom prvý človek nakazí 5 až 9 ľudí, z ktorých každý nakazí 5 až 9 ľudí a tak ďalej.

Vírusová nálož 2
Aj keď časť ľudí, ktorí sa infikujú, má podobnú alebo rovnakú vírusovú nálož ako nezaočkovaní, automaticky to neznamená, že zaočkované osoby sú rovnakým spôsobom nákazlivé ako nezaočkované.
Vírusová nálož je len jedným z viacerých parametrov toho, aké je pravdepodobné, že osoba prenesie vírus na iných.
PCR testy detegujú výskyt vírusových častíc v tele, no už neriešia napríklad protilátky alebo T-bunky, ktoré sa vytvorili po očkovaní a sú súčasťou imunitnej reakcie.
Zdravotnícky analytik Martin Smatana Denník N upozornil, že „CDC nespravilo zo štúdie žiadne závery a len komentovalo podobnú virálnu nálož medzi neočkovanými a zaočkovanými, ktorí sa infikovali“.
V štúdii uvádzajú, že o vírusovej náloži treba vykonať mikrobiologickú štúdiu, dodal Smatana.
Podľa neho môžu byť výsledky štúdie skreslené, lebo vzorka bola malá a nebola reprezentatívna. „Navyše, o infikovaných nevieme skoro nič. Iba to, že to pravdepodobne boli muži v strednom a vyššom veku. Vôbec nevieme, kde sa nakazili a ako. Tieto informácie absentujú,“ vraví analytik.
Smatana dodal, že podľa dát z Izraela sa až 40 percent reinfekcií zaočkovaných týkalo imunokompromitovaných osôb s komorbiditami. „Či to bolo aj v prípade CDC štúdie, nevieme, lebo tieto informácie neboli jej predmetom.“
„Chcem zopakovať, že veríme, že veľká väčšina prenosu nastáva v nezaočkovaných a cez nezaočkovaných,“ povedala v tejto súvislosti Walensky, riaditeľka CDC.

Zaočkovaným klesla nálož rýchlejšie
Štúdia, ktorá sa robila v Singapure, takisto ukázala podobnú vírusovú nálož u očkovaných a neočkovaných, no „ak boli jedinci zaočkovaní, vírusová nálož klesala rýchlejšie“.
No k významnejšiemu rozdielu dochádzalo až zhruba šesť dní po PCR teste, takže kritické obdobie na prenos bude pri oboch skupinách asi podobné.
Túto štúdiu zavesili minulý týždeň do databázy medRxiv, no nebola ešte recenzovaná, preto k nej treba pristupovať s rezervou.

Ochrana vakcínami
Zo štúdie amerického CDC vyplynulo, že žiadna z infikovaných osôb covidu nepodľahla. Päť osôb hospitalizovali, z nich štyri boli zaočkované.
Podľa štúdie na desaťtisícoch ľudí v Británii, ktorá vyšla tento mesiac v časopise NEJM, vakcína od Pfizeru-BioNTechu chráni pri delta variante pred covidom s príznakmi po dvoch dávkach na 88 percent a vakcína od AstraZenecy na 67 percent.
V hypoteticky rovnakých podmienkach ochorie na covid 100 neočkovaných, no len 12 očkovaných vakcínou od Pfizeru-BioNTechu a 33 očkovaných vakcínou od AstraZenecy.
CDC odhaduje, že očkovanie proti delte znižuje riziko vážneho priebehu covidu alebo smrti 10-násobne alebo viac a riziko infekcie trojnásobne. Infikovať sa môžu aj zaočkovaní, no dôležité je, že riziko hospitalizácie takých osôb je oveľa nižšie a riziko smrti je úplne minimálne v porovnaní s neočkovanými.
„Očkovanie naďalej chráni pred vážnym priebehom, hospitalizáciou a smrťou,“ vraví Walensky.

V interiéroch odporúčajú rúška
Vzhľadom na to, že aj časť zaočkovaných môže šíriť vírus, CDC odporúča, aby v rizikových oblastiach so „značným“ a „vysokým“ výskytom covidu zvážili nosenie rúšok v interiéroch.
„Odporúčanie nosiť rúška sme aktualizovali, aby sme zaistili, že zaočkovaní nebudú nevedomky šíriť vírus na iných, aj na nezaočkované a imunokompromitované osoby, na ktorých im záleží,“ povedala Walensky.
„Opatrenia, ktoré musíme prijať, aby sme to (delta variant – pozn. red.) dostali pod kontrolu, sú extrémne,“ dodala šéfka CDC.
05.08.2021 - 10:53:48
07
A prečo ten Izrael teda??? Vysvetlenie...Díky.
05.08.2021 - 14:11:57
00
tiez ma to znepokojuje. Lebo USA včera cez 600 mŕtvych. Už len verit že gro z nich bolo nezaočkovaných. Neviem kde nájdem takú štatistiku. Ale ak pozrem Uk tak maju pomerne malo mrtvých na počet nakazenych v porovnaní s predchádzajucimi vlnami.
05.08.2021 - 14:23:00
00
keyboard_arrow_up