Uvedom si, že nie si prvá, ktorej to idú robiť. Je to v podstate bežný, rutinný zákrok. Ide len o to, aby operatér robil tento rutinný zákrok dostatočne často - napr. niekoľkokrát týždenne. Čím častejšie ho robí, tým menej komplikácií môže nastať. A prečo by mali byť komplikácie práve u teba? Musíš myslieť pozitívne!
07.04.2009 - 22:53:22
00
ako chalan zo zdravoťáckej rodiny potvrdzujem, že najhoršie býva, ak sa pre niečo tá rutina opustí (napr. sa lekár "chce predviesť")
07.04.2009 - 22:59:09
00
Dr. Juraj Galovič, Klinika úrazovej chirurgie, Nemocnica akad. Dérera

Ja som lezal presne tam kde ty, ... mńa operoval mudr. Mikuska. zevraj specialista na sportove urazy, ale zoperoval ma vyborne. Uz s kolenami nemam absolutne zaidne problemy. Akurat ked idem hrat nieco, kde treba behat, tak nasadim ortezy, na kt. mimochodom ma kazdy takto zoperovany clovek narok zdarma.
08.04.2009 - 08:05:31
00
Doktor nemá čo mudrovať, či náš, alebo nemáš nárok. Vypísanie tlačiva formátu A5 mu bude trvať dve minúty... O tom, či máš nárok, alebo nie, rozhoduje revízny lekár poisťovne.

Doporučujem ti fintu - použil som ju aj ja. Prišiel som na pobočku poisťovne, zašiel som za šéfom revíznych lekárov a dal mu papier. Aby bol papier presvedčivejší, tak som prišiel s barlou a krivkal akoby ma rezali deň predtým. Pozrel na papier, na mňa, liečenie doporučil a oznámil mi, že do mesiaca-dvoch sa mi ozvú z kúpeľov. Akurát som ho požiadal, aby to bolo až koncom marca, lebo v marci mám v práci neodložiteľnú prácu - závierky.

To je dobry napad..no neviem ci by mi to zbastil s tou barlou?alebo rovno si popyta niaky uplatok :D
08.04.2009 - 13:14:35
00
štýl: chceš aby ti zostal diplom? tak sa dohodnime, že som tentoraz ešte nič nepočul :twisted:

hm, je v takomto pripade zarucena dobre odvedena operacia?
ja som pocul iny pripad...pozadovanu sumu dostali ini ludia, ktori iba dvakrat, vo vsetkej slusnosti, pripomenuli lekarovi, co sa ide diat a ze im velmi zalezi na vysledku...jednalo sa o porod...a vraj taku starostlivost lekara aku dotycna osoba mala sa ani predstavit nedala...ktovie, co zabralo...ci velky cierny medved, tmave oblecenie, okuliare alebo hole hlavy, ale v skutocnosti boli naozaj slusni...ziadna sila, vyhrazky alebo cosi podobne
08.04.2009 - 13:31:04
00
Asi troska OT, ale nedalo mi to:

http://jansykora.blog.sme.sk/c/33914/Ako-kolegov-kamarat-prevychoval-uplatkarskeho-gynekologa.html
08.04.2009 - 13:53:22
00
hm, je v takomto pripade zarucena dobre odvedena operacia?

Nad hlavou každého lekára visí Damoklov meč zákona. Na rozdiel od kadejakých liečiteľov-šamanov-mastičkárov, ktorí nemajú ŽIADNU zodpovednosť.
Je to jednak trestný zákon (úplatkárstvo etc.) a jednak kopec ďalších právnych predpisov.
Takže nehrozí, že by ťa úmyselne posral. Zato hrozí, že ty sa tak naplaceboefektuješ predstavou "ak nepodmažem, umriem", že naozaj umrieš :D resp. budeš psychosomaticky cítiť neexistujúce problémy (ako naša babka po vybratom žlčníku, ale to by bolo dlouhý vyprávění).
Pokiaľ by sa ti niečo nezdalo, máš x možností ako zákrok "reklamovať". Asi každý súdny lekár milerád podkúri kolegovi flákačovi, tam ti hrá do karát aj to, že v prípade, že sa niekomu niečo nezdá, tak sa žiada ďalší posudok od iného súdneho lekára a ak sú podozrivo odlišné, nasleduje tretí, a ktorý zo znalcov to posral, ten môže prísť o okrúhlu pečiatku. Čo pochybujem, že by chcel.
Druhá vec, že aj operácia je iba normálna pracovná činnosť a aj majster tesár sa môže utnúť. Tým skôr, že "živý organizmus sa správa tak, ako sa mu práve chce" a nikto z nás nie je vzorový exponát z anatomického atlasu. Takže si treba jasne uvedomiť, že každá operácia je riziko (aj za predpokladu 100% výkonu operatéra), že sa vám môže prihodiť kadečo od trombózy, infekcie (ono to aj na tej operačke lieta vzduchom, aj keď ľudkovia aj materiál sú aseptickí), rozpadnutého šitia, problémy pri transfúzii pri veľkých zákrokoch, je tu aj nejaké to promile neprebratia sa z narkózy z rôznych dôvodov a to nikto neovplyvní, sú to pravdepodobnostné deje. Radosť je napr. šiť cievy fajčiarov a navyše tlstoprdov, alebo aj zašiť kožu obézneho. Takže z tohoto hľadiska by si dosť pacošov malo pozametať najprv pred vlastným prahom, vaše pivká, cigaretky, zanedbané a prechodené choroby a zranenia sa vám môžu vrátiť, keď vám to najmenej treba. Ako chalan zo zdravoťáckej rodiny asi v 99 % týchto rečí dávam za pravdu zdravotníckemu personálu.
Ale samozrejme aj medzi lekármi sú pekné hovadá, ktoré ale treba nie podporovať v ich krážoch, ale im pekne zakrútiť krkom... na druhej strane, akých ste si ich vyrobili, takých ich máte.

Dymino: ROFL... taký řešení... a celkom sa mi páči, až na to, že niečo stálo :D
09.04.2009 - 01:24:16
00
no o tom "podkurovaní" medzi lekármi by som bol veeelmi opatrný....
skôr by som povedal, že ani ozajstný "nekamarát a nekolegy" nepotopí ineho lekára,
lebo božie mlyny meúu pomaly
a on nikdy nevie, kedy bude čo to potrebovat ..., alebo "podžať stranu"
maximalne kritické vyjadrenie je: "k tomu sa ja nebudem vyjadrovat, lebo to neviem takto odborne posudiť"
:|
09.04.2009 - 11:19:07
00
to tulenik: myslel som to tak, ze vzhladom k tomu, ze odmietnem dat, ked si ocividne pyta, ci vtedy to nemoze schvalne dodrbat...na zaklade odmietnutia a tych miojich akoze vyhrazok...
jasne, ze mozem reklamovat, len co s tym, ked on bude behat po sudoch a ja budem mat koleno aj tak dodrbate...samozrejme som odporcom uplatkov a som zastancom skor tej dyminovej varianty
a je to presne ako hovoris, ako sme si ich vypestovali, takych ich mame
09.04.2009 - 11:33:07
00
dotm toto je typická naivná ľudová predstava... to by boli 2 trestné činy, oba jasne úmyselné (úplatkárstvo a ublíženie na zdraví), plus by prišiel naveky o diplom - a navyše pri tom zákroku nie je sám, na ruky mu vidí niekoľko ďalších ľudí
LL: myslieť si, že sú to všetko spiklenci, je naivné, ako na mnohých iných pracoviskách, aj tuná sa zvyknú žrať medzi sebou ("branie" a "prístup k braniu" býva neraz motiváciou takej nenávisti), navyše súdny znalec je z úúúplne iného pracoviska
a ako zrejme nechce ten nádejný operatér prísť o diplom a zdroj "lizu", tak nechce súdny lekár prísť nielen o diplom, ale ani o okrúhlu pečiatku
inak máš také pekné omerta a la Slovakia myslenie, ktoré presne môže za to, ako to v tejto krajine vyzerá...
zlaté Československo, to bolo aspoň dosť veľké na to, že do KE mohol prísť Pražák, ktorému bolo u prdele, kto je s kým rodina a kamarát a začal robiť poriadky (a miestna patriarchálna colony si nemohla byť istá "kto za ním v tej Prahe je")
09.04.2009 - 15:27:45
01
hmmm tuleň....
nechcem ti brať ideály...(o iných pracoviskách a pečiatkách)
to nie je myslenie...... (nevyjadril som s tým svoj súhlas a ani sa mi to nepáči)
to je žiaľ bohu bežná PRAX :-(
maximálna kritika ma napr. tvar: ja by som to riešil inak, ALE...a nejaké odborné "zadné dvierka"
PS. ľudské telo nie je stroj, kde sa dá "skoro vždy a na počkanie" chyba detekovať jednoznačne
14.04.2009 - 09:37:41
00
Tak parada. operacia z buduceho tyzdna sa mi odlozila na dobu neurcitu ale najskor 9.juna kedy ja nemozem. raz ma z toho porazi.
čo sa týka vzťahov medzi lekármi. Už sa mi stalo, že sa navzájom zhadzovali a drbali, ale musia sa strpieť...predsa spolu aj operujú. a podplácanie...žijeme na slovensku a tu je to žiaľ národný šport. buď peniaze alebo známosti. inak s tebou zaobchádzajú ako s kusom dobytka-- česť výnimkam
14.04.2009 - 13:37:11
00
Uplynulo skoro 9 rokov od založenia tejto témy a tak by sme ju mohli trochu obnoviť. Aspoň tak povedalo moje koleno... Povedalo, že po 9-tich rokoch je najvyšší čas na ďalšiu údržbu.

V utorok večer upozornilo na chýbajúcu údržbu zablokovaním. Keď sa mi blok nedaril uvoľniť svojpomocne, zašiel som na pohotovosť na Kramáre. Doktor pokukal, pokyvkal nohou v kolene a trochu to pomohlo. Pri pretrvávajúcich problémoch doporučil navštíviť obvodného chirurga. Po návrate domov bol blok v rovnakom stave ako pred návštevou pohotovosti.

Kukol som do internetu a zistil, že doktor, čo ma pred 9 rokmi krájal je už inde a v stredu má ambulantný deň. Na druhý pokus som zistil, že bývalý kolega doktor, ktorý ma doporučil na operáciu, opäť krája kolená a ambulantný deň má vo štvrtok.

V stredu ráno som sa vybral do roboty, oznámil čo sa mi stalo a išiel kuknúť doktora. Fajn, pamätal si na mňa, zobral ma a keď videl, ako chodím, rovno mi vypísal papiere na príjem a dal si ma do operačného programu na štvrtok. Poslal ma na RTG, EKG, išiel som do roboty ohlásiť, že minimálne dva dni neprídem, domov pre zubnú kefku, pastu, pyžamo a poobede som už ležal na posteli...

V noci som sa zobudil na zvlaštny pocit... Chviľu trvalo, kým som si uvedomil, že blok sa stratil. Koleno som mohol ohnúť, aj vystrieť, bez problémov, bez bolesti. Asi sa zľaklo artroskopie.

Ráno cestou do operačného traktu som sa stretol s doktormi - a hned otázka, že prečo nekrívam... Tak som povedal, že blok sa v noci pravdepodobne vstrebal - lebo v noci som ho rozchodiť nemohol. Začali sa rozprávať, že či ma poslať domov, alebo kuknúť do kolena. Vyhral názor, že kuknúť, lebo pri obliekaní do civilu by sa mohol blok vrátiť.

Pred obedom som sa zobudil klasicky, na jemné dohováranie. Poobede ma prišiel pozrieť doktor a nemal pre mňa dobré informácie. Blok nespôsobil ulomok menisku, ani odlúpnutá chrupavka ale chýbajúca chrupavka. Chýbajúci meniskus netlmí nárazy v kolennom puzdre pri chôdzi a opotrebovávanie kolenných chrupaviek je intenzívnejšie. No a na niektorých častiach kĺbu pri chýbajúcom vnútornom menisku už žiadna chrupavka nie je...

V piatok ráno mi vybrali drén z kolena a pri prepúšťaní sme s lekárom prebrali možnosti... Prvá - trpieť až do znehybnenia kolenného kĺbu. Druhú možnosť - dať si z krvi urobiť implantáty zamietol, pretože so sa vraj robí v prípade, že chrupavky sú poškodené len mierne, čo nie je môj prípad. Tretia možnosť transplantovanie chrupaviek odobratých z nejakej mŕtvoly so zdravými kolenami. Nemá s tým skúsenosti, ešte to nerobil, nie je dostatok implantátov, na Antolskej to občas robia, tam je pitevňa. Takže ak si to tam vybavím, možno sa nad tým dá uvažovať. No a posledná možnosť - TEP-ka kolenného kĺbu, tú robieva a má celkom dobré výsledky.

V stredu idem na kontrolu, potom sa rozhodne aký bude ďalší postup. Ale možno to už nebude údržba kolena, ale generálka...
22.08.2015 - 13:53:14
01
takže ťa čaká totálna endoprotéza kolenného kĺbu.Poznám človeka ktorému to robili pred dvomi rokmi a behá ako zajac.takže asi to vedia robiť...a keby si mal strach tak šup do Pilsena penta ti to určite rada zaplatí keď to zaplatili dobrému anďelovi. ;)
22.08.2015 - 23:26:49
00
Hmm mne robili meniskus v 2005,tiez nieco odobrali z neho,vyhliadku mam teda podobnu :/ Snad ti to dobre dopadne
Otazka: po tej operacii si sa venoval iba cyklistike alebo aj inemu menej vhodnemu sportu pre koleno ?
22.08.2015 - 23:46:26
00
keyboard_arrow_up