samé subjektívne názory...
BLATNÍKY
1 - "drsní" bikeri neuznávajú lebo je to akési čosi navyše čo nepasuje do "tvrdého" bike designu, teda väčšina ľudí tu na fóre bude tvrdiť že blatníky nie... (ale už vyrábajú aj designovo husté kúsky)
2 - záleží na teréne do akého tie blatníky zoberieš a aké blatníky to vôbec sú, koľko kolesa kryjú, ako sú osadené, mal som XC bike, kde som mal blatníky osadené tak dobre, že nech som išiel cez akúkoľvek bažinu tak nikdy ma nezaprskali, nikdy som nenašiel na tričku a gatiach ani náznak blata, ale pri hustom teréne s "roztopeným" blatom som bol nútený tie blatníky odňať a zahodiť nakoľko sa mi zapchali priestory pohybu kolesa... a taktiež V-čkové
brzdy robili super priehradu pre blato.
3 - v dnešnej dobe sa robí veľmi veľké množstvo blatníkov ktoré sa dá upnúť na bike rôznym systémom tak, aby za žiadnych okolností nedošlo k zapchatiu priestora medzi blatníkom a plášťami, no všetko je to o veci názoru
4 - ak je sucho, alebo ak nejazdíš aj v daždivom alebo po daždivom počasí tak tie blatníky naozaj nevyužiješ /jediný zmysel majú aby ti nefrkol do hlavy kamienok, aj to sa občas stane, ale zbytočne/. Ja som ich mal tiež na letnú sezónu zhodené, ale keď príde premenlivé počasie a nechcem byť každý deň za****ný ako prasco, tak určite si tie blatníky dám, druhá vec je to, že ani bike nebude taký zmazaný, ako by bol bez nich, niektoré komponenty sa dosť blbo čistia, a mňa tiež nebaví umývať bike po každej jazde...
všetko je to naozaj len vec názoru a rozhoduje veľa vecí...
pre tých ktorí odsudzujú blatníky.... som zvedavý aké pocity máš keď pri maratóne v blatistom teréne prídeš do cieľa s plnou papuľou blata, v novom blatovom face-designe že by ťa vlastná mať nespoznala... no a to blato čo vezieš na biku a na riti tiež niečo váži, rozhodne sa mi lepšie šlape v suchu, než s blatom na kakáči...