Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Zdravím páni,

Toto fórum sledujem už niečo cez tri roky a do teraz som vždy našiel niečo čo mi pomohlo problém vyriešiť alebo sa v danej situácii rozhodnúť - zorientovať. Teraz si ale neviem rady a preto by som Vás chcel poprosiť o radu pri výbere FS rámu.
K štýlu jazdenia: vojdem do lesa a idem kade-tade. Prosto pokiaľ ma nezastaví veľmi členitý terén, neprekonateľné stúpanie alebo niečo iné prekážky. Veľmi rad si to vykrútim na hrebeň a potom si to pomaličky vychutnávam po úzkych (technických) chodníčkoch. Nie je problém spraviť v takomto teréne 30-40km. Nikdy som na biku neskákal ani ma to neláka. Cestu používam len na presuny medzi lesom a bydliskom (a keď idem na poštu, do obchodu alebo inam).Na maratóny nepomýšľam.
Mám Meridu Matts TFS 100D z roku 2007, čo je HT. Vidla je originálna (zdvih 86mm, v jednej nohe plynový tlmič, v druhej pružina). Chcem si kúpiť FS rám, (rovnakej značky lebo, som s ňou spokojný). Na FS biku som sa ešte neviezol. Mám finančný strop 600€ a nerád by som ho prekračoval.

Vyberám z tohto:

http://www.merida.sk/prodej/Ram-One-Twenty-TFS-700-D-cierny-biely-

http://www.merida.sk/prodej/Ram-Transmission-1000-D-biely-cierny

V podstate sa neviem rozhodnúť na veľkosti zdvihu. Bude dosť 120mm, alebo na popísaný štýl jazdenia bude lepší zdvih 140mm.
Taktiež som si všimol, že je medzi nimi rozdiel aj v uhle hlavovej trubky (twenty – 70,5°; transmission – 69,5°). Aký bude rozdiel v jazdných vlastnostiach? Terajšie HT ma uhol 70,5°
Aký je rozdiel medzi tlmičmi? (twenty – X-Fusion O2 RC; transmission – Fox RP23). O tlmiči fox, som sa toho načítal dosť, X-Fusion mi je neznámy). Ako je to so servisom tlmiča – ako často potrebuje servis?

Vďaka za odpovede.
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 00:58:17
00
podla toho co pises, by som kludne zvazoval uz nad zdvihom od 100, resp. 120, 140 ti neodporucam... a chapem, ze si s Meridou spokojny, ale kludne sa poobzeraj aj po inych znackach, chybu neurobis (napr. Cube atd.)... ale ak Merida, tak najprv 96 az potom 120...

ale nezabudaj, ze forum ti nepomoze, musis si sam na bajk sadnut a vyskusat... :!:
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 10:35:41
00
Hm... No ja zase odporúčam presný opak, ako Dudo...
Podľa toho, čo píšeš (...vychutnávam po úzkych (technických) chodníčkoch .... Cestu používam len na presuny medzi lesom a bydliskom...), by som - ak to už musí byť Merida - zvažoval 140mm Transmission, ktorý je presne na toto určený. V takom teréne ti menej strmý hlavový uhol len pomôže. Len dúfam, že na nový rám nechceš použiť starú 85mm vidlicu :tmi:
Ale ako Dudo napísal, je kopec iných značiek... ;)
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 11:04:54
00
som za one-twenty. myslim ze podla popisu skor to ako 140. 100 urcite nie. to je skor na ciste XC.
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 11:44:54
00
http://www.kellys.cz/ramy-kellys/celoodpruzeny-ram-kellys-folly-ram-2010 (o 500g ľahší ako merida one twenty, plus je to 4-čap :lol:, sú aj verzie s inými tlmičmi... )
alebo set s vidlicou
http://www.velohanak.cz/Nahradni-dily/ramova-sada-GT-SENSOR-2-0-vidlice-FOX.aspx
http://www.velohanak.cz/Nahradni-dily/ramova-sada-SPECIALIZED-FSR-XC-EXPERT-2010.aspx
alebo rovno celý nový bike :)
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 11:51:54
00
Ja myslim, ze na spomenuty ucel (vozenie sa v terene bez skakania) je v pohode aj tych 100 mm ak vie clovek jazdit, 120 mm je uz s luxusnou rezervou a 140 mm je zbytocnych. Ale zavisi od preferencii - ak sa to ma neskor ubrat agresivnejsim stylom smerom k tomu mozno aj obcasnemu skoku a prioritou su zjazdy vysokou rychlostou a nie vyslapy do kopca, tak ma zmysel zvazovat aj 140 mm, ale inak podla mna nie. Nazory sa roznia podla stylu akym kto jazdime, takze ber nase odporucania s rezervou a ako pise Dudo - najlepsie je vyskusat si co vyhovuje. A tiez netreba zabudat, ze so zvysujucim sa zdvihom rastie vaha a to je vecny nepriatel cyklistu...

Inak kupovat len ram sa v tomto pripade vobec neoplati. Ako naznacil mar_tin - tu vidlicu zo stareho HT osadzat na novy ram s väcsim zdvihom je ciry nezmysel, dnes uz aj HTcka maju geometriu optimalizovanu na 100 mm vidlice a teda ak by si kupil 120 abo 140 mm ram, tak ta vidlica uplne pokazi geometriu a aj tak by funkcnostou zaostavala za ramom. To potom radsej predat cely stary bajk a kupit cely novy. Napr. toto su podla mna dobre ponuky - zdvih 120 mm (link som dal na velkost M, ale je aj L):

http://www.canyon.com/_en/outlet/article.html?o=A1013699
http://www.canyon.com/_en/outlet/article.html?o=A1013707
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 12:00:18
00
Čo sa týka 96-tky, pekná síce je, ale zdvih bude podľa mňa malý. Ak zo 100mm odpočítam SAG 10-15mm, tak mi tam toho veľa neostane. Ale je to len moja úvaha. Nechcem používať nesprávne výrazy, takže by som ten môj štýl jazdenia nazval tournig alebo AM, teda aspoň katalógovo.

Ja viem, že sú iné značky, aj iné ceny. Ale naozaj nechcem investovať do rámu s tlmičom väčšiu sumu (lebo cena transmissiona predstavuje moju čistú mesačnú mzdu). Zo skúsenosti priateľov viem, že slabý tlmič negatívne ovplyvní aj dobrý rám. Pozeral som aj po iných značkách a dizajnovo mi nesadli, nehovoriac že aj ceny sú niekde inde (napr CUBE stereo je podla mňa krásny rám, len ta cena). Určitý čas som pokukoval aj po Meride Nighthawk, ale mám z nej zmiešané pocity. Cena je pekná, ale na nete je o nej toho strašne málo.

Z týchto rámov sa mi páči viac transmission, ale nebránim sa ani twetny (tam mi oponuje cena a vzbudzuje otázniky tlmič).

Ohľadom tlmiča, máte skúsenosti so servisovaním (odborným) tlmiča Fox (zaujímajú ma intervaly a orientačná cena), resp. Nemá niekto skúsenosti s tlmičom X-Fusion?

Čo sa týka vidly, ak už kúpim rámik, tak k nemu chcem kúpiť Epicona (upraveného). Ešte neviem či obyčajnú (pri 120mm) verziu, alebo TAD (meniteľný zdvih a 140mm).
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 12:10:35
00
merida nighthawk? Toto http://eshop.merida.sk/?cls=stoitem&stiid=10416 ? Cena je pekná, lebo je to starý šrot :)
pozri si aj nejaké radon rámy tu vo výpredaji http://www.bike-discount.de/shop/k325/liste.html?od=2d - ceny sú dosť dobré...
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 12:22:30
00
K tym tlmicom: Fox je osvedcena znacka tlmicov a su takmer bezudrzbove. A ked uz na udrzbu pride, tak sa lahko robi doma. O2 tlmic som nikdy nejazdil, ale v principe je to rovnake ako Fox, takze ked ide o co najnizsiu cenu, tak by som sa nebal ani toho O2 - je to seriozny tlmic, ktory sa moze s Foxom porovnavat.

Odborny servis tlmica Fox (kompletny) vychadza na cca 70 €. Ten staci spravit pri pozicii tlmica ako je v tych ramoch Merida podla mojich vlastnych skusenosti najskor po 10 000 km (za predpokladu, ze je kazdych cca 3000 km vycisteny a premazany).
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 12:27:17
00
To Jezus: Vďaka za odpoveď o tlmičoch.

Do akého terénu, resp. na aký štýl jazdenia je určený zdvih 140mm?

To s vyššou váhou transmissiona si uvedomujem. Moje pochybnosti, resp. otázniky polopasticky napísané sú:
ohľadom zdvihu: bude 120 dosť? Nemám vziať radšej 140? Radšej viac ako menej? Bude mať 140 väčšiu prejazdnosť (napr suché koryto lesného potoka; mierne stúpanie po skalnom chodníku) ako 120? Čo bude mať lepšiu stúpavosť?
ohľadom tlmiča: nebude mi chýbať toľko vychvaľovaný Propedal na X-Fusion?
ohľadom ceny: investovať tú stovku naviac? Zodpovedá cena úžitkovej hodnote, resp. pohodliu?

Je mi jasné, že mi nemôžete dať odpovede na všetky moje otázky. Nerobím si ilúzie, že s novým rámom a vidlou to pôjde samo. Viem že si budem určitý čas zvykať na novú geometriu a podobne. Nevadí mi to. Ja sa rád hrajem s ťažiskom. Mám rád úzke chodníky a na nich korene, nejaké skaly, sem tam nejaký neveľký peň spadnutý ny zemi (tak aby sa to dalo prejsť na kolesách :D ). Nevyhýbam sa ani tlačeniu po neprejazdnom teréne, ak výhľad a následný zjazd (stojí za to).

Vyskúšať si FS nemám kde. Som z východu, ale momentálne sa na dobu neurčitú nachádzam v Petržalke. Nikoho tu nepoznám a ešte len včera som prvýkrát vytiahol bike a šiel preskúmať tie lesy (ak to tak môžem nazvať), ktoré sú na ľavo od hrádze (ta fajnová cesta, čo ide pozdĺž Dunaja).
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 13:27:08
00
Stupavost je dana v podstate len vidlicou, tzn. ak pouzijes vidlicu so znizovanim zdvihu, tak aj 140 mm ram je v pohode. Podla toho co pises chod kludne do 140 mm, chyba to nebude. ProPedal niektori vyuzivaju casto, ini skoro vobec. Ja by som ho na novom bajku urcite chcel.
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 13:49:36
00
ked sa nachadzas v petrzalke tak mozes skusit aj skocit do bikeshopov(samozrejme im tam nehovor ze ty chces len meridu :D) kaktus bike karlova ves,sportservis podunajske bisk., greenbike ,zanzo -centrum a plno inych kde si mozes aj pozicat bike ci priamo vyskusat :)
este dake tu http://www.bikemagazin.sk/Cyklisticke_obchody_-_Bratislavsky_kraj.html
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 14:18:05
00
Z toho, co si uviedol by som odporucil zdvih v rozmedzi 120-140, urcite nie menej. V tvojom pripade je viac urcite viac :)
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 14:29:51
00
a opat sa rozprudi vecny boj medzi vysoko a nizkozvihovymi zastancami... :devil:

neviem, ci sa mi chce radit, ale skusim sa prekonat... pani, ja nevravim, ze 140 alebo aj 200 je zle... ale vzime sa do situacie: chalan jazdi doterat HT s prednym zdvihom 80, tuzi po FS a ja mu radim

1/
zachovat urcitu kontinuitu, ak sa mu bude po HTcku zdvih 100-120 pacit, o par rokov si aj tak kupi novy ram este s vacsim zdvihom...
2/
urcite ten bajk hned neohadze XTRkom a vaha sa znasobi, jeho radost "vykrutit si na hreben" pominie a ako mnohi (ktori sa k tomu uz tu na fore nepriznaju) sa zo 140 zdvihov vratia spat k HT, lebo prisli na to, ze hlavne je to o technike jazdenia.
3/
treba zvazit aj teren, v ktorom sa jazdi, mnohokrat som pisal, ze napr. Slanske nie su Karpaty.
4/
treba zvazit aj zjazdarske schopnosti, nie kazdeho 140 zdvih uspokoji, lebo zisti, ze aj tak zide iba to iste, co pred tym a vobec nie rychlejsie...
5/
a za piate, vsetci, co mu radite vacsie zdvihy jazdite podstatne "funkcnejsie" bajky, takze aj to berte v uvahu, jazdite ich dlhe roky a mate lepsiu techniku slapania do kopca, cim sa eliminuje nevyhoda mnohych odpruzeni atd. atd.

Mnohi si nevedia ani poriadne nastavit tlmic, tlak alebo SAG, nevedia nastavit geometriu posedu a tlak v gumach - vsetci sa ucime, ale ucme sa priebezne, nepreskakujme vyvoj... ;)
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 15:36:46
00
Pekne si to zhrnul :y:
Zobraziť komentár 15.11.2010 - 15:42:14
00
keyboard_arrow_up