Ahojte, chcel by som si kúpiť nový MTB bicykel, avšak nakoľko sa v tom veľmi moc nevyznám chcel by som poradiť od skúsenejších. Čo sa týka využitia: cca. 70% jazdím terén (kopce, lesné a horské chodníky, poľné cesty) a 30% asf. cesty (presun z domu do terénu, resp. dnes už aj občas do parku so synom v zadnej detskej sedačke). Moja výška: 183 cm, váha: 95 kg. Dlhý čas som jazdil na bicykli Merida Matts Sport 300 s odpruženou pružinovou prednou vidlicou, ktorý som si kúpil ešte ako študent pred 10 rokmi. Dnes rozmýšľam nad novým bicyklom s cenou tak max. do 1100 €, ktorý by som bol rád keby vydržal znova aspoň zopár rokov. Za danú sumu by som teda chcel, aby to bolo to najkvalitnejšie čo sa dá kúpiť a preto sa obraciam na vaše skúsenosti. Osobne som zatiaľ pozeral len tieto bicykle, z ktorých sa mne najviac pozdáva Cube. Chcem však poznať názory skúsených bikerov, prípadne môžete dať aj iné návrhy. Prosím vyjadrite sa. Ďakujem.
http://cubebikes.sk/2014/pevne-mtb/ltd-pro-29-2/
http://eshop.merida.sk/?cls=stoitem&stiid=17591
http://velosprint.sk/shop/c.224_570/specialized-crave-comp-29-blk-red.p.31688
24.08.2014 - 17:46:25
00
O fulle si nerozmyslal? :)

Napr. http://www.kellysbike.com/SK/bicykle-2014/horske/celoodpruzene/xc-marathon-27-5/tyke-50#.U_ouxhpyh4Y
24.08.2014 - 20:30:43
00
O fulle som rozmýšľal a ten Kellys vyzerá dobre, ale neviem či je to dobrá voľba pre mňa. Celkom rád šliapem kopce a potom aj čas od času chodím na bicykli s 1,5 ročným synom, ktorého dávam do detskej sedačky nad zadné koleso (takže neviem aké by to bolo vozenie na tom odpruženom bicykli pre neho). Čiže z takého môjho praktickejšieho hľadiska sa mi javí správnejšia voľba pevného mtb bicykla. Nejazdím žiadne maratóny ide skôr o rekreačné jazdenie a raz za čas nejaký ten trip po kopcoch a horách s kamarátmi. Vzhľadom aj na moju váhu si myslím, že by to bolo pre mňa šliapať do kopcov na fulle o ničo ťažšie aj keď pri zjazde by som si to zase viac užil, avšak tu je už u mňa opatrnosť na prvom mieste vzhľadom na rodinu. Taktiež po prečítaní niekoľkých článkov som viac presvedčený o tom že pevný mtb je pre mňa vhodnejší. Je tu však stále otázka, ktorý?
24.08.2014 - 21:48:02
00
Ktovie ako je na tom funkčne tá vidlica z meridy, lebo ako celok vyzerá dobre, cena je fajná, trošku zaostáva brzdami, ale má multifunkčné pneu. Crave má prehadzovač o triedu horší oko tie dva, ale keďže nechceš pretekať nemyslím si že by Ti to vadilo alebo si ten rozdiel vôbec pocítil. Aj prešmyk tam je iný ale neviem či by mal byť horší ako deore (asi nie). Brzdy sú zhodné s Cube a mali by byť na dobrej úrovni. Cube má najlepšiu radiacu sústavu a brzdy zhodné s Crave. Vidlu osobne nepoznám ale mala by fungovať dobre :) Za mňa Meridu, hoc aj keby si menil vidlu stále by vyšla najlepšie. A podľa mňa je aj najkrajšia. (to je ale subjektívne) :)

Chalani z fóra možno nájdu niečo ešte lepšie ale ja som sa pokúsil to tak zhrnúť o týchto troch.
24.08.2014 - 22:52:37
00
Ďakujem za výstižné zhrnutie. Mne ale z toho aj tak vychádza naj ten Cube. Cena, ktorá je pri ňom uvedená 1179 € už nie je aktuálna, momentálne sa dá zohnať za niečo okolo 1040 €. Čo sa týka toho subjektívneho hodnotenia, tak mne sa zasa osobne páči viac ten Cube ako Merida. Takže pokiaľ mi to tu niekto ešte s vyslovene dobrými argumentami nevyhovorí tak zoberiem asi ten Cube :-)
27.08.2014 - 21:38:18
00
Určite výber neoľutuješ za tie peniaze. Za tú cenu je super :) a ak sa ti páči určite ho vezmi :)
27.08.2014 - 21:41:35
00
Ja by som bral s istotou toto. O triedu lepsi ram, perfektna vidla a komponenty tiez.
http://www.trekbikesbb.sk/29-horske-hardtail/trek-295c-superfly-6-2014-kolekcia-gary-fisher/
28.08.2014 - 10:30:05
00
Alebo toto co sa mi zda este lepsie http://www.trekbikesbb.sk/29-horske-hardtail/trek-295c-superfly-7-2014-kolekcia-gary-fisher/
28.08.2014 - 10:44:44
00
Vzhľadom aj na moju váhu si myslím, že by to bolo pre mňa šliapať do kopcov na fulle o ničo ťažšie aj keď pri zjazde by som si to zase viac užil, avšak tu je už u mňa opatrnosť na prvom mieste vzhľadom na rodinu.

To ti niekdo nakukal peknu somarinu, full je neporovnatelne pohodlnejsi a do kopca aj z kopca efektivnejsi a bezpecnejsi, kedze zadne koleso kopiruje teren a neodskakuje. O tom ze nemusis na kazdej malej nerovnosti stupat do pedalov aby ti nekopalo sedlo do zadku ani nehovorim. Ak tam potrebujes dat detsku sedacku mozes vsak mat problem. Ak by ti nevadil bazar tak vyborny bajk 100/100 komplet v XT s SA rebou za 1200 http://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-celoodpruzene/210562/ghost-rt-actinum-7500.html. A aj v tvojej velksoti.
28.08.2014 - 11:03:57
00
čo sa týka vzhľadu bicykla, tiež som za CUBE. Aj komponenty má z ních najlepšie (brzdy, naboje XT, kľuky SLX, prehadzovač xt shadow), ale celkovo v komponentoch neviniká ani jeden znich. Pri CUBE musíš zvážiť dôležitú vec teda celkovo pri kúpe bicykla musí ti sadnúť rám. CUBE majú pomerne krátke a vysoké rámy. Ak si dlhonohý, tak je to ok. Ale ak práve naopak máš postavu typu pomerne krátke nohy v pomere k celkovej výške, tak potrebuješ skôr dlhší rám a tam by CUBE bol dosť nevhodný. Potreboval by si dlhý predstavec a by si mal malý standing clearance. Potom by som sa skôr priklonil k Specialized Carve. Dostal dosť dobré hodnotenie od bikeradar.com: http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain-bikes/product/review-specialized-carve-expert-29-12-45616/ - to len tak pre info
Co sa týka tej detskej sedačky, tak na nosič na celoodpružený bike by som ju nedával. Tie nosiče majú nosnosť 10, max 15kg. Na HT majú 25-30 kg čo bohate stačí. Potrebuješ bike, ktorý má možnosť namontovania nosiča, Všetky tie 3 bicykle to majú, tak nebude problém. Ja momentálne používam cyklovozík, no o pár rokov asi tiež budem riešiť sedačku ;)
28.08.2014 - 11:54:26
00
Ďakujem Vám všetkým za cenné rady a návrhy, ktoré tu doteraz boli prezentované. Dnes som bol vyskúšať ešte osobne ten Specialized Crave Comp 29 a bol celkom fajn. Naozaj som mal z neho dobrý pocit, ktorý mi však kazili trocha reči predavača o tom, aký je to super dobrý bicykel vo svojej triede a všetky ostatné značky v tejto cenovej kategórii sa naň vôbec nechytajú, ale v skutočnosti prezentoval len svoje odhodlanie predať bicykel za každú cenu bez takého širšieho zdravého nadhľadu. Ten Cube LTD PRO 29 som už nemal možnosť vyskúšať lebo ho už nemali a ak by som ho chcel skúsiť musel by som ho vybehnúť odskúšať do Bratislavy. Takže teraz rozmýšľam, že by som tam mal v utorok asi vybehnúť z NR na otočku ho vyskúšať a podľa toho sa rozhodnem. Inak chcel by som sa tu podeliť aj o to čo mi bolo dnes v tom obchode so Specialized povedané a poprosiť Vás ešte o prípadné vyjadrenie ako skúsenejších harcovníkov. Takže bol som predavačom akože poučený o tom, že ten Cube nemôžem so Specialized ani len porovnávať, lebo že to je ako keby som porovnával mercedes so škodovkou. Že tá vidlica na Cube - Manitou Marvel TS Air je totálna sračka a že pri chladnejšom počasí (pod 10°C) je totálne stuhnutá a nič nepruží, že to je proste Manitou. Tie reči beriem z nadhľadom a robím si o všetkom sám svoj vlastný názor, ale nedá mi to tu nespomenúť. Takže ak by ste mali niekto prípadne osobné skúsenosti s tou vidlicou resp. s týmto bikom Cube LTD PRO 29 prosím napíšte, nech si viem vytvoriť širší obraz na základe viacerých informácií.
30.08.2014 - 21:31:07
00
Hovoril ti to ako keby to bola nejaká Gila tá vidla. Kašli na jeho reči, veď Ti nebude odporúčať konkurenciu. To by bolo ako keby si došiel do Mercedesu a odporúčali ti BMW. Dobre že si to vzal s nadhľadom a zober ten čo Ti lepšie sadne :)
30.08.2014 - 22:44:20
00
Naozaj som mal z neho dobrý pocit, ktorý mi však kazili trocha reči predavača o tom, aký je to super dobrý bicykel vo svojej triede a všetky ostatné značky v tejto cenovej kategórii sa naň vôbec nechytajú, ale v skutočnosti prezentoval len svoje odhodlanie predať bicykel za každú cenu bez takého širšieho zdravého nadhľadu. Ten Cube LTD PRO 29 som už nemal možnosť vyskúšať lebo ho už nemali a ak by som ho chcel skúsiť musel by som ho vybehnúť odskúšať do Bratislavy. Takže teraz rozmýšľam, že by som tam mal v utorok asi vybehnúť z NR na otočku ho vyskúšať a podľa toho sa rozhodnem. Inak chcel by som sa tu podeliť aj o to čo mi bolo dnes v tom obchode so Specialized povedané a poprosiť Vás ešte o prípadné vyjadrenie ako skúsenejších harcovníkov.

Maloktora znacka je tak predrazena ako Specialized. Ked si zoberies bicykle porovnatelnej cenovej kategorie, spesle maju vzdy o 1-2 rady slabsiu vybavu ako bicykle napr. nemeckých znaciek. Je tam jednoducho 30% priplatok za logo.
Pokial nejde o vyslovene vypredajovu cenu (alebo nemas problem priplatit si), spesl by som do uzsieho vyberu ani nezaradil.
Co sa tyka tej Manitou vidly, ja som zatial nezaregistroval ziadne problemy, ale zase je to "len" XC bicykel. Recenzie na nu sa ale nesu v pozitivnom duchu.
31.08.2014 - 08:10:25
00
Nemam skusenosti ani s jednou, ale ked sa zamyslis, ze moja vidla o 2-3 triedy nizsia pri -20 musela byt doslova beton podla jeho "odbornych" prirovnani, tak sam si ziskal predstavu, ze zrejme keca - tu uz len cakas ci sa fakt najde niekto, kto tie reci podpori :)
31.08.2014 - 09:59:13
00
Z týchto 3 jednoznačne Spešl. Vyššia tuhosť rámu aj vidlice (nie len kónická hlava ale aj samotný krk vidlice, žiadne redukcie!) a najmä geometria, ktorá prevažne sadne ako uliata. Celkovo pri týchto radoch od Cube mi príde geometria nejaká zvláštna. Nesedí mi "moja" veľkosť, o číslo väčší je zase už trochu mimo vysunutím (resp. zasunutím) sedlovky... Meridu som v ruke nemal, ale nevyzerá, že by ponúkla niečo viac.

EDIT: Cube vyhráva výbavou (radenie, kľuky, kolesá), no základ je rám a vidlica. Tam hrá druhé husle.
31.08.2014 - 10:16:17
00
keyboard_arrow_up