Dnes som si doprial pol bezlepkového makovníka a cukrovinkový úplatok od upratovačky :D Ale na raňajky si ten makovník nechám, na desiatu a obed to doženiem bielkovinami a tukmi...

Trochu sa rozpíšem, ale nikdy by som o sebe nepovedal, že raz budem riešiť nejakú diétu. Dávno som jedol všetko, hmotnosť stabilne pod 70kg. Lenže dlhodobo som mal tráviace ťažkosti, zvaľoval som to na jeden syndróm (čo sa mi neskôr aj potvrdilo) ale neriešil. Ťažkosti sa stupňovali, skúšal som rôzne eliminačné diéty - viac nepoctivo ako poctivo, raz eliminoval mlieko, raz lepok, raz jendoduché sacharidy - všetky diagnostické vyšetrenia čo som si spravil boli negatívne. Ako som začal pracovať, tak sa celý jedálniček pokazil, veď poznáte to od rána do večera o hlade a smäde len aby som všetkým vyhovel (na začiatku som musel od rána do často 18:00 lebo bolo treba vyriešiť niekoľko oddelení naraz, sám. Tak hmotnosť podskočila na 70kg, neskôr na 72kg - čo som ešte neriešil

Ale k tým ťažkostiam, nakoniec mi ostala diagnóza per exclusionem, spĺňala Rímske kritéria, potvrdila sa mi aj po eliminačnej FODMAP diéte - syndróm dráždiveho čreva (široké spektrum rôznych ťažkostí od zápchy, hnačky po meteorizmus). Vo svojej podstate bezlepková, bezlaktozová a bezfruktozová diéta. A tu začal Ďalší problém. Síce mi tráviace ťažkosti ustúpili ale predstavte si čo som zrazu mohol jesť. Postupne som prestal variť, prestal piecť.

Teraz k veci, asi ten rok som už nabehol na prísnu diétu, ktorá pre mňa znamenala gro sacharidov. Bielkoviny za deň som mal len konzervu tuniaka (ak som si urobil šalát) alebo trochu tvrdého syra večer. Mlieko a syry som už pre diétu nejedol, mäso som si už nevaril, vajíčka som nikdy nejako nejedol. Môj prijem bol bezlepkový makovník, na obed šalát alebo ryžové cestoviny s paradajkovou omáčkou a večer bezlepkový chlieb z maslom a nejakými paradajkami či pár plátkami sušenej šunky. A celkom dosť, samozrejme som bol furt hladný, celý deň tlačil do seba čo malo aspoň trochu cukru lebo na obed nebol čas a večer keď som sa vrátil domov, tak som furt niečo do seba tlačil, samozrejme sacharidy. No a na dlhých výjazdoch som jedol bezlepkové makovníky a Redbull pred a po výjazde. V práci sa to začalo stupňovať, ambulancia, služby, COVID, Ukrajinci (že vraj z Ukrajiny už utieklo viac ako polovica tamojších detí), celé dni a noci v práci. A posledné mesiace hmotnosť šup na 78kg. Pocitovo psychika, výkon šiel dole.

Ako prvé som jedalníček nemenil, ale len zredukoval porcie na cca 2/3 alebo 1/2, až som bol prekvapený koľko toho som dokázal zjesť pri minimálnom energetickom výdaji. A to moje bezlepové pečivá a cukrovinky boli veľmi sladké. A v službe večer som tiež jedol hlavne bezlepkové buchty. Jedálniček geniálny a keď nebolo čo, tak ryža a lebo zemiaky to zachránili Dlho viem že je to zlé, len nebol čas, chuť a priestor to meniť. Ale už tá redukcia porcií a viditeľné celkom rýchle chudnutie ma nakoplo. Posledné dni som si začal aj počítať kalórie pre predstavu. Takže môj dlhodobý cieľ je navýšiť bielkoviny, tuky a v podstate prejsť na dlhodobú low carb diétu.

Tak uvidíme, ale musel som začať piť bezlaktózové mlieko, syry (parenicu nezvládam ani s laktázou, cottage cheese v pohode, dúfam že to bude také aj so skyrom čo mozzarellou), začal som jesť aj vajíčka, len k znovu vareniu mäsa sa stále ešte nedostanem (možno neskôr), aj teraz som si, keď som sa konečne v noci vrátil z práce domov, stihol zamiešať iba šalát. Ale prvé pozitívum je, že už nie som celý deň hladný, tie tuky a bielkoviny urobili zázraky Len pri IBS diéte by bolo asi najlepšie nejesť žiadnu laktózu (aj rozštiepenú v delaktazovaných potravinách) ale už nejako tie bielkoviny a tuky musím jesť a jesť nonstop vajíčka nechcem.

PS1: Ako lekár som o všetkých chybách v jedálničku, lenže lekári sú najhorší pacienti a byť 2 aj 3 dni nonstop v práci s improvizovaním čo dať do úst celkom naštrbí nejakú motiváciu.

PS2: ešte som napísal aj nejaký komentár k obrázkom...

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up