Kalendár podujatí

3. kolo - Slovenský pohár SPDH

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: Novým majstrom Slovenska v zjazde je Denis Kohút

Po troch rokoch pozná Slovensko iného víťaza majstrovstiev krajiny, než akým bol A. Rojček. Slovenská elita v zjazde sa tak stretla predposlednú júlovú nedeľu v Hriňovej, aby bojovala o najcennejšie kovy.

Horská cyklistika má mnoho podôb, no len málo z nich vyžaduje takú dávku koncentrácie, aká je potrebná pri zjazde, teda „downhill-e“. Šampionát tejto náročnej disciplíny sa konal 21. júla 2019 v obci Hriňová v lyžiarskom stredisku Košútka.

Trať

Na jazdcov čakala trať s dĺžkou 1 390 metrov. Štartovalo sa z najvyššieho bodu ležiaceho vo výške 716 m n.m. a pri sklesaní 217 m sa jazdci dostali do cieľa v nadmorskej výške 499 m n.m. Aj vďaka kratšej vzdialenosti, ktorú museli jazdci prekonať, sa ich časy pohybovali pod úrovňou dve a pol minúty.


Počasie jazdcom viac-menej prialo, keďže sa im vyhli hlásené búrky. Suchá trať síce mala po dvoch dňoch tréningov čo-to za sebou, avšak stále bola predvídateľná.

Jeden z organizátorov pretekov, Ján Halaj sa k súčasnému stavu vyjadril: „Trať prešla oproti minulému roku pár zmenami. Pribudli nové alebo upravené skoky, technické pasáže, klopky a koncový skok. Trati sme sa venovali priebežne celý rok, keďže bikepark funguje aj mimo pretekov. Pred pretekmi sme na nej boli od utorka do piatka nonstop, s priebehom pretekov sme boli spokojní, až na pár maličkostí, ale to sa vždy dá čakať. Veľmi ma ako každého prekvapil Denis Kohút v Elite, ktorému to strašne prajeme, takisto ako aj malému “gombikovi”. Samozrejme všetka česť všetkým, ktorí vyhrali svoje kategórie a vôbec všetkým čo prišli pretekať - práve to nás motivuje stále pracovať a zlepšovať sa... Vidíme sa budúci rok".

Výsledky

Celkovo sa majstrovstiev zúčastnilo 81 pretekárov zo Slovenska. Medzi nimi prevažovali jazdci mužského pohlavia – počet žien sa zastavil na čísle 5. Najmladšou kategóriou boli žiaci, ktorí si museli poradiť s nezmenenou traťou. Najlepšie sa to podarilo F. Tichému, ktorý sa pred druhým M. Vidaom poistil vyše desaťsekundovým náskokom. Tretí bol Ľ. Lukáč.


Medzi kadetmi dominoval P. Chomist, ktorý zvládol zdolať trať za 02:27:47 minúty. Jeho prvenstvo však nebolo také jednoznačné, keďže K. Fábry, finišujúci na druhom mieste, zaostal len o 9 desatín sekundy. Na mieste číslo tri so stratou takmer 6 sekúnd sa umiestnil T. Ščepko.


Predzvesťou hlavnej kategórie elite boli mladí juniori, blížiaci sa k starším pretekárom aj samotnými časmi. O. Gombala, jazdiaci za CTM Racing Team, dokázal zvíťaziť s náskokom vyše jednej sekundy nad S. PaučinomN. Vavrom. Jeho čas by v mužskej kategórii postačil na šieste miesto.


Oliver Gombala, juniorský majster opísal svoju cestu k triumfu nasledovne: „Na Košútke som bol naposledy v roku 2015, tak som sa tam celkom tešil. Celý víkend sa mi nejazdilo dobre, pretože nie som práve milovník prachu, no musel som sa s tým popasovať rovnako ako aj ostatní. V sobotňajších tréningových jazdách som dvakrát spadol. Z toho jeden bol ťažší, ktorý mi spôsobil citeľnú bolesť. Našťastie som našiel skúseného fyzioterapeuta, ktorý mi pomohol nohu rozhýbať. Vďaka tomu som mohol odjazdiť preteky na 100%. Počas semifinále som zvolil taktiku rýchlejšej tréningovej jazdy a podarilo sa to na jednotku. Potom prišlo finále, pred ktorým som bol výrazne vystresovaný a vystrašený, keďže moja sestra mala ťažký pád a bál som sa o ňu. Finálovú jazdu som vo viacerých miestach pokazil, no na konci trate som zabral a podarilo sa mi vyhrať.“

Zabudnúť nehodno ani na najstarších účastníkov, ktorým dozaista nechýbajú skúsenosti. V kategórii Masters, do ktorej sa na tohtoročných majstrovstvách prihlásilo úctyhodných 14 jazdcov, zvíťazil L. Plátek v čase 02:24:36. O necelé dve sekundy za ním finišoval M. Paulovič a následne M. Mackovič.


Jediná ženská skupina nemala rozdelenie podľa veku, teda roku narodenia. Z pätice žien sa o najlepší výkon postarala V. Petrovská, ktorá zvládla trať za 02:56:07 sekundy. Dominantný náskok na druhú pretekárku, V. Gombalovú, činil 61 sekúnd. Tretia S. Porubanová stratila ešte 5 sekúnd navyše.


Jednou z najpočetnejších bola prirodzene kategória Muži Elite. Osemnásť jazdcov si na hriňovskej trati zmeralo svoje sily, aby sa medzi nimi našiel ten najschopnejší, ktorý počas nasledujúceho roka bude nosiť národný dres. Prekvapivo sa na prvom mieste neumiestnil bývalý majster Slovenska, A. Rojček, ale jeho súper, D. Kohút. Ten s časom 02:12:80 zvíťazil nad druhým Rojčekom o 1,63 sekundy. Na treťom mieste skončil tímový kolega Rojčeka, R. Baránek.


„Víkend na Košútke som si veľmi užil, trať nie je práve typom, ktorý sa mi páči, ale musím pochváliť chalanov, ktorí ju výborne pripravili. Podarilo sa mi vyhrať obe merané jazdy a tým získať svoj prvý titul v elitnej kategórii, čomu som veľmi rád“, opísal svoje pocity D. Kohút, majster Slovenska v kategórii Muži Elite.



Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.

Zdroj fotografií: FB/SPDH, Instagram/adam.rojcek
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up