Kalendár podujatí

Logo: Teatro Okolo Malohontu Teatro Okolo Malohontu

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: Cez pol sveta do Rimavskej - Teatro Okolo Malohontu 2019

Z NYC cez TT až do RS. To je cesta jedného z účastníkov na tento cestný cyklomaratón. A aj vďaka tomu sa teraz na celú vec pozerám inak!

Lenivec

Nebudem si vymýšľať, na preteky do Rimavskej Soboty sa mi nechcelo chodiť kvôli vzdialenosti z Trnavy. Sú to poctivé 2x2 hodiny cestovania. Je pravda, že som na toto podujatie už poškuľoval aj predtým, preteky vyzerali na prvý pohľad dobre organizované, ale nikdy som sa “nerozhúpal” tam prísť. Nakoniec sa to vyvinulo tak, že ma zavolal sám organizátor, nech prídem natočiť video z priebehu pretekov. Také pozvanie neodmietam a aj keď som do poslednej chvíle nemal parťáka s ktorým tam ísť, nakoniec sa aj toto vyriešilo a to tak zaujímavo, že to musím opísať.


Náhoda

Deň pred maratón som sa chcel ísť previesť, trochu rozhýbať nohy. Nečakane sa mi ozvala suseda, že má návštevu z New Your City a že tento Slovák, žijúci od 14 rokov mimo SR, začal s cyklistikou a má chuť na tréning v okolí TT, keďže tu má aj bike. Nakoniec sme išli spolu. Dado, inak bývalý basketbalista, je chlap ako hora. 198 cm a 108 kg svalov. Cyklista jak víno . Na tréningu bolo o čom a tak som mu voľné miesto v aute na maratón ponúkol. Zistil som, že to je trochu “Yes Man” a tak súhlasil a išli sme spolu.


Váženie pred pretekmi!

Kvôli dlhej ceste som príchod naplánoval tesne. Trochu risk, komplikuje to organizátorom život a preto to vy takto nerobte . Na miesto sme dorazili 10 min. pred koncom registrácie, ale všetko prebehlo expresne rýchlo, takže sa risk podaril. Na mieste zisťujeme, že je vypísaná extra kategória pre jazdcov nad 100 kg, takže Dada ešte vážia a ja dostávam zvláštny pocit, že toto skončí zaujímavo. Inak Dado sa vozí asi 2 mesiace, na pretekoch nikdy nebol. Silu však má, jednu reťaz už od začiatku jeho cyklo kariéry stihol vyťahať .


Polhodinka na prípravu

Do štartu máme 30 min., takže rýchlo prezliecť a pripraviť. Natočíme pár záberov a už stojíme na štarte. Dado dostáva zopár rád k jeho prvým pretekom, čo aj natáčam, možno sa to hodí aj ďalším. Úvod pretekov je pohodový, počasie nám praje, z 8 stupňov ráno je už teraz takmer 15. Trať som vôbec nepoznal a tak som si dopredu pomohol profilom zaveseným na stránke maratónu. Inak, stránka je na výbornej úrovni, majú dokonca propozície aj v rôznych jazykoch a celkovo je na vyššej úrovni, ako niektoré weby bežných firiem. Na detailoch záleží!


Super trať

Čakali nás 4 horské prémie. Tipoval som, že sa preteky “upečú” tam a keď som na štarte videl Tlmače a FIREFLY vedel som, že to nebude len proti miestnym borcom. A tak sa to aj udialo. Prvý kopec watty pod 400 nepadajú a aj tak mi čelo odchádza. Celú jazdu na STRAVE nájdete na tomto odkaze. Celé pole sa nadelilo, až v zjazde sa skupinky spájajú. Čelo sme dobehli na úpätí ďalšieho stúpania. Skoro v tej istej sekunde sa dvíha Fejés, čo nás opäť rozdeľuje. Skupinku 12 jazdcov už nedobiehame a do cieľa putujeme v menšej grupe. Druhá polovica maratónu vedie cez dedinky a lesné cesty, krásne prostredie, len občas deravý asfalt, diery však boli farebne označené.


Finiš

Do cieľa sa klesá, už som sa na to tešil, zvlnená trať mi pekne prevetrala nohy. Posledné km idem “na oči”, nemal som čas pozrieť ani posledný kilák, ako sa kľučkuje v meste. Našťastie tam bolo prehľadné značenie a opäť mi tento risk neuškodil. Na špurt som si veril, v podstate ma nejaký chalan roztiahol ako skúsený domestik, za čo mu dodatočne ďakujem. V cieli 13. flek celkovo, 5. v kategórii.


Ja som to hovoril!

Po dojazde čakám kamoša, zanedlho je v cieli aj on. Organizátor vďaka online poradiu hneď hlási jeho prvé miesto v “ťažkej váhe”. Ja som to tušil . Čakanie na vyhodnotenie si skrátime sprchou a jedlom, ktoré boli súčasťou štartovného. Po ceremoniáli vyrážame domov, krásny deň za nami. Nečakáme ani na tombolu, ktorá býva že vraj extra bohatá. Možno budúci rok.


Apropo, ten budúci rok rád prídem opäť. Organizáciou a traťou zaraďujem tento maratón do svojej top trojky a už mi nebude vadiť ani tých vyše 400 km v aute. Oplatilo sa prísť.


Zdroj fotografií: Urban-Photo
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up