Kalendár podujatí

Logo: Jakľofski bicigeľ Jakľofski bicigeľ

Reportáž z podujatia

Reportáž: Jakľofski bicigeľ - ako som si užil svoju premiéru

Predposledný júnový víkend sa konalo podujatie Jakľofski bicigeľ v malej obci Jaklovce na východe SR, ktoré som mal v hľadáčiku už dlhšie, no zúčastnil som sa ho až tento rok.

Podujatie je zaradené do série Východ MTB Liga, v ktorej sa nachádza 6 maratónov . Na výber mali pretekári hneď niekoľko verzií tratí a to konkrétne dlhú trať v dĺžke 71 km/2 200 m , strednú trať s dĺžkou 41,5 km/1 350 m a krátku 27,5 km/800 m. Organizátor myslel aj na deti, pre ktoré pripravil detské preteky priamo v zázemí podujatia. Osobne som si zvolil strednú trasu, ktorá mi svojimi parametrami vyhovovala najviac. Na nej boli dokonca MSR železničiarov v MTB maratóne. Počasie si organizátori „objednali“ naozaj ukážkové a až na krátku letnú búrku pred vyhodnotením bolo sucho.


Všetko pekne pokope

Celé zázemie bolo situované na futbalovom ihrisku, parkovisko zase na blízkej lúke vzdialenej necelých 5 minút. Na podujatie ma zviezol jeden chalan z Košíc, nakoľko tam som prišiel vlakom deň vopred a zhodou okolností vedľa parkoval kamarát Šimon Tabačko, ktorý kvôli školským povinnostiam dlhšie nepretekal. Prezentácia sa nachádzala v blízkosti štartu v malej budove na poschodí, v spodnej časti sa zase nachádzala šatňa, sprchy a wc. Na ihrisku bol veľkokapacitný „stan“ s pripraveným posedením, stánky s občerstvením a taktiež bolo pripravené aj umývanie bicyklov. Prezentácia prebehla rýchlo a bez problémov, takže stačilo už len nahodiť číslo, obliecť sa, všetko skontrolovať a mohli sme sa ísť ešte kúsok rozjazdiť, potom už na štart.


Odštartované pekne zostra

Štart strednej trate bol naplánovaný na 10-tu hodinu, čo sa aj dodržalo. Na štarte evidujem známe tváre z maratónov, dokonca niektorých po dlhšej dobe a tak trochu tuším, že to bude rýchle a náročné, čo sa čoskoro potvrdilo. Po odštartovaní opúšťame ihrisko, odbočujeme vľavo na cestu a cez dedinu sa presunieme hneď k prvému stúpaniu, ktoré nás čakalo. Tu na sa na nič nečakalo a dopredu šli borci Peťo Živčák, spolu so Šimonom Tabačkom, ktorých tempo bolo hodne ostré a tak chytám miernu medzeru a snažím sa to rozdýchať. Prudší výšlap lúkou nás priviedol do lesa, kde sa pripájam k chalanom, no zároveň nás obieha Peter Hadbavný, ktorého sme sa nedokázali chytiť a tak nám odchádza. Ten si šiel nakoniec sólo jazdu vpredu a od daného momentu som ho už nevidel. V trojici teda pokračujeme ďalej, no doťahoval sa na nás ešte jeden pretekár, takže sme sem tam boli štyria. Po prvom zjazde sme sa mierne natiahli a následne sa opäť spojili.


Rôznorodosť trate

Vďaka dobrej spolupráci a miernemu zvyšovaniu tempa sme odtrhli doťahujúceho sa borca, no pre zmenu v nasledujúcich zjazdoch nás dokázal doraziť iný. Osobne som ho nepoznal, ale v zjazdoch šiel neskutočne a neskôr sa rozbehol aj do kopca, keďže došiel tretí. Trať bola rozmanitá a väčšinou vedená lesným cestami, no nechýbali ani single. Keď sme prišli práve k prvým dlhším singlom, tak chalani, ktorí sú takmer “domáci”, to púšťajú omnoho rýchlejšie a definitívne sa trháme. Vpredu zostal Šimon spolu so “zjazdárom” Matúšom, takto išli spolu až do konca. Mne uteká aj Peťo Živčák a tak zvyšok trasy už absolvujem sám. Napriek tomu si singel užívam, no znalosť terénu “domácich” jazdcov bola vidieť na ich rýchlosti.


Singel vystriedala lesná cesta, neskôr lúka a celkovo bola trať pekná, dobre vyznačená. Napriek tomu, že som šiel zvyšok sám, som nemal ani raz problém, kadiaľ mám ísť. Sem tam sa našli aj nejaké mláky, keďže cez týždeň pršalo, jeden brod cez potok, ale všetko v norme. Asi “najhorší” úsek bol pre mňa asfaltový presun do obce Kojšov, ktorý bol nudný, ale zrejme to inak nešlo. Na asfalte som videl v dosť veľkej dialke pred sebou Peťa, no dobehnúť ho bolo beznádejné a tak som si šiel svoje, v dedine nás čakala druhá občerstvovačka, kde beriem vodu a pustil som sa do posledného stúpania. To mi celkom fajn zbehlo, dokonca tu bola skupinka, ktorá fajne povzbudzovala pod vysielačom. Nasledoval posledný singel, ktorý bol tiež dobre vyčistený a prejazdný, potom už len rýchle lúky, ktoré nás priviedli naspäť do Jakloviec. Už len kúsok po asfaltke ku štadiónu a prejazd cieľovým oblúkom.


V cieli

Po dojazde som si kus vydýchol, prehodil pár slov s chalanmi, ktorí mi ušli a šiel k umývaniu bicyklov. To bolo zabezpečené pomocou hasičského auta a bolo dostatočné, vzhľadom na celkom priaznivé podmienky – na trati bolo len pár mokrejších úsekov. Potom sme sa boli s chalanmi čo skončili predo mnou vyjazdiť, zhodnotili sme trať a zhodli sa na tom, že bola dobrá. Sprchy, ktoré sa nachádzali v šatni spomínanej budovy na ihrisku, boli fajn, aj s teplou vodou. Výdaj jedla bol hneď pred touto budovou, kde človek obdržal slušnú porciu cestovín a hladný určite nezostal nikto. Nápoj bol k dispozícii pod ďalším stánkom, všetko na skok od stola.


Ešte pred samotným vyhodnocovaním aj trochu spŕchlo, osviežilo vzduch, no vzápätí vykuklo slnko a opäť bolo horúco. Nakoľko som sa naspäť do Košíc presúval na biku, tak som nezostal úplne do konca, verím však, že tombola a aj vystúpenie hudobnej skupiny Ščamba bolo príjemným ukončením podujatia.




Celkové dojmy

Podujatie ma milo prekvapilo dobrou organizáciou, značením trate a skutočne tu nič nechýbalo. Jedlo po dojazde bolo chutné, umývanie bicyklov postačujúce, posedenie príjemné. Toto podujatie určite zaradím do svojho kalendára aj na ďalší rok, nakoľko sa stále zlepšuje a vidno, že ho robia ľudia, ktorí tomu rozumejú. Trať bola dostatočne značená - aspoň čo sa týka strednej, na dlhej údajne boli problémovejšie úseky ale bola dobre vyčistená a single zábavné.

Na dlhej trati vyhral medzi mužmi Karel Hartl s časom 3:26:48.8, na strednej bol z mužov najýchlejší Peter Hadbavný s časom 1:52:51.7 a zo žien prišla prvá do cieľa Kateryna Kudasheva s časom 2:30:45.1 a kompletné výsledky nájdete tu. Ja som do cieľa dorazil na 5. mieste, s výsledkom som spokojný, nakoľko sa mi šlo dobre a trať bola výborná, takže som si ju užil. Záznam trasy si môžete pozrieť aj na Strave.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up