Kalendár podujatí

Logo: MTBIKER Novodubnický maratón 28. ročník MTBIKER Novodubnický maratón 28. ročník

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme partnerom akcie.
Najstaršie a historicky najťažšie vytrvalostné preteky horských bicyklov na Slovensku (28. ročník). MTBIKER Novodubnický maratón 2023 pre vás organizuje MTB klub Dubnica v spolupráci so serverom MTBIKER a mestom NOVÁ DUBNICA

Propozície

Dátum: 19.8.2023
Miesto: Nová Dubnica

Trate

Family

MAYO Family: dĺžka 13km, prevýšenie 400m.
Naša najkratšia a nesúťažná trať.
FAMILY trať je určená pre rodiny s deťmi a ľudí s minimom najazdených kilometrov na bajku. Ani táto trať však nie je zadarmo a v ceste nájdete zopár kopčekov.

Tento rok začnete a skončíte na námestí v Novej Dubnici. Začiatok trasy v rámci Novej Dubnice je spoločný s ostatnými trasami, vyšliapete kopčekom k cintorínu a potom po lúke prídete do Kaňovej. Tu na rozdiel od ostatných trás nezjazdujete cez koľaje na hlavnú cestu, ale zatočíte doľava na asfaltovú cestu a ešte si užijete stúpanie na Salaš. Námaha za získané výškové metre bude odmenená výhľadmi z lúk na Salaši, najmä na Novú Dubnicu a stredné Považie. Krátkym príjemným klesaním a zvlneným úsekom sa stále kocháte výhľadmi až zjazdujete po zvážnici do Kolačína. V Kolačíne pri kostole zatočíte doprava a začne sa druhé, posledné tiahle stúpanie. Po chvíli vojdete do lesa a potom už len po lesnej asfaltke hore. O chvíľu sa stúpanie zmierni a po pár kilometroch prídete na najvyšší bod trasy, kde sa napojíte na ostatné maratónske trate. Odmenou za výšlap bude príjemný technicky nenáročný zjazd smerom do Kolačína, najskôr po peknej zvážnici a následne cez lúky a okolo kameňolomu, núkajúci opäť prekrásne výhľady na Kolačín a stredné Považie. Od Kolačína už len oddych po asfaltovej rovinke smerom na námestie v Novej Dubnici kde je cieľ. Tento záverečný úsek je zmenený oproti predchádzajúcim ročníkom. Pôjdete síce po hlavnej ceste ale vynechali sme úzky chodník cez pole aj kopček pri Amfíku a tak veríme, že vás rýchlejší jazdci z dlhších tratí predbehnú bezpečnejšie. Rovnako sme upravili čas štartov jednotlivých tratí, tak aby ste sa s nimi stretali na trati menej ako v minulosti.

Trať nie je najvhodnejšia pre prívesne detské vozíky či bicykle s detskými nosičmi a detské odrážadlá.
Na trati nie je bufet. V cene štartovného je však obed v cieli.
Na tejto trati nevyhlasujeme víťazov. Všetci účastníci do 13. rokov však dostanú účastnícky diplom.
Štart: 11:30hod

Klasik

KLASIK: dĺžka 43km, prevýšenie 1300m.

Na túto trať vás chodí najviac a vôbec sa nečudujeme. Je krásna a určená všetkým hobby jazdcom, ktorí nenechávajú svoje bajky cez víkend opreté v pivnici. Zároveň je určená pre začínajúcich ambicióznych maratónskych pretekárov, ktorí môžu pretekať v kategórií JUNIORI. Tohtoročná zmena je štart a cieľ na námestí v Novej Dubnici.
Na zahriatie vás čaká ľahké stúpanie po zvážnici k Trenčianskym Tepliciam, a postupne sa dostanete na príjemný hrebeň za Petrovanskými lúkami, ktorý si vychutnáte svojou pestrosťou. Po zjazde a lúčnych úsekoch vás bude čakať zaslúžený bufet v Petrovej Lehote. Po doplnení energie pôjdete peknou zvážnicou ukrytou v lese a v doline až na križovatku trás pod Veľkými lúkami, kde sa odpojíte od trate HARD. Nasledovať bude na výhľady bohatý úsek popod Žihľavník a ponad Omšenie, až prídete k ďalšej občerstvovacej stanici v Turkoviciach. Tu vás bude čakať už len posledné stúpanie, z ktorého je prvá časť v lese a druhá vedie po hrebeni lúk. Ako na dlani budete mať všetky okolité kopce – Vápeč, Homôlka, Baske, Hoľazne a Slopský vrch. Už len prejdete sedlom pomedzi ne, zjazdom sa napojíte na jemne zvlnenú Langáčsku zvážnicu a rýchlym zjadom vojdete do Kolačína. Teraz vás budú čakať už len zruba posledné 3 kilometre po ceste, tu si to ešte môžete s pretekármi rozdať. Cieľ je na námestí v Novej Dubnici, na záver už teda nepôjdete chodníčkom cez pole pred Novou Dubnicou ale po hlavnej ceste z Kolačína.

Bufet je na 14-tom a 26-tom kilometri.
Štart: 11:00hod

Hard

HARD: dĺžka 84km, prevýšenie 3000m

Toto je najdlhšia trať akú vám tento rok naservírujeme a prevedie vás tým najkrajším a najlepším v okolí Novej Dubnice. Je určená pre borcov, čo potrebujú vždy to najdlhšie a najťažšie. Presne to vám táto trať aj ponúkne. Tohtoročný Hard je až na miesto štartu a dojazdu do Novej Dubnice rovnaký ako vlani. HARD znamená ťažky, takže toto nie je trať pre bábovky, ale pre pravidelne a poctivo bajkujúcich jedincov.

Tentokrát sa štartuje z námestia v Novej Dubnici a úvodne kilometre po asfalte vás zavedú do Kolačína kde konečne začne stúpanie a po 5-tich kilometroch končí asfalt. Cez toto miesto dnes ešte pôjdete, takmer na konci preteku. Po krátkej stojke začína príjemný singel v lese, onedlho okorenený prudším zjazdom až na Baračku, kde si rozcvičíte jazdecké schopnosti. Od Baračky po singli hore. Áno, toto je Hard, preto strmo a dlho hore. Nič netrvá večne, onedlho sa to vyrovná, a prejde do zjazdu, kde sa striedajú riedky lesík a lúky s krásnymi výhľadmi. Tieto vás privedú až nad Novú Dubnicu. Tu sa spája trasa s Klasikom.

Prejdete cez koľaje a hlavnú cestu. Rýchlym spevneným úsekom sa vnoríte do lesa pred Trenčianskymi Teplicami. Na chvíľu sa prepletiete uličkami kúpeľného mestečka, môžete doplniť energiu na občerstvovacej stanici, aby ste si následne mohli začať vychutnávať serpentíny singlu na kopec Klepáč. Jedná sa o asi najtechnickejší úsek celej trate, kde môžete ukázať, čo je vo vás. Na oddýchnutie poslúžia lúky nad Omšením, kde vidíte Žihľavník, Homôlku i Kamenné vráta – miesta, kam sa dnes ešte dostanete. Krátkym kamenistým zjazdom na kraj Omšenia, kde sa začnete vracať príjemnou zvážnicou do lesa nad Teplickým kúpeľným parkom. Tu si opäť vychutnáte serpentíny na singli, tentokrát smerom
dole, do kúpeľného parku. Opačným smerom preklučkujete teplickými uličkami, môžete doplniť sily a energiu na občerstvovacej stanici. Plní síl vystúpate dlhším lesným úsekom na Petrovanské lúky, kde máte zase možnosť vidieť Homôlku i Žihľavník. Tu začína krásny jazdivý hrebeň so striedajúcimi sa lúkami, lesmi, strmšími krátkymi výstupmi i zjazdmi. Po poslednom, najdlhšom, sa ocitnete v Petrovej Lehote s ďalšou zaslúženou občerstvovačkou. Tu načerpajte sily, čaká vás 10 kilometrové stúpanie na vrcholček Baske. Rýchly úsek po zvážnici, prejdete cez hlavnú cestu a stočíte to doprava do doliny. Na kraji Veľkých lúk sa doľava oddelí trať Klasik, vy idete doprava. Miniete dom s vrtuľou (dobre čítate), po ľavej strane lúk sa napojíte na príjemnú stúpavú zvážnicu. Miestami sa môžete kochať výhľadmi na okolité pohoria a ani sa nenazdáte, dostávate sa na Baske – najvyšší bod na trase.

Odtiaľto už v podstate len dole až do cieľa. Teda takmer. Doplňte energiu a tekutiny, nasleduje zjazd po hrebeni. Striedajú sa chutné lúčne a lesné pasáže. Pozor na zjazdy, miestami sú strmé a kamenisté. I naďalej si užívajte striedajúce sa lúčne i lesné pasáže a výhľady na všetky strany, prejdete i po zjazdovkách na Homôlke. Pod nimi to vie byť kamenisté, doprava na krátky singel, až dlhý zjazd ukončíte v Dolnej Porube. Tu na oddych po zjazde a teréne je pripravených pár asfaltových kilometrov, na konci ktorého je vytúžená posledná občerstvovačka. Tiež sa vaša trať opäť spája s Klasikom. Posledné dlhšie stúpanie, na začiatku lesom, potom lúkou, pred vami sa týči majestátny Vápeč. Na neho ale nepôjdete , nebojte. Prejdete krížovou cestou (možno pre niektorých príde i toto stúpanie ako krížová cesta), a v lese už len posledných pár strmých výškových metrov. Odtiaľto je to v podstate do cieľa fakt už len dole. Zase radšej opatrne v zjazde, vedia tu byť koľaje po ťažbe dreva. Ak už máte toho dosť a nevládzete, posledné kilometre sú ako stvorené na túto situáciu. Napojíte sa na zvážnicu, tá vás dovedie príjemným mierne zvlneným terénom až na kraj Dubnice nad Váhom. Z lúk nad Kolačínom sa naskytuje výhľad na stredné Považie, a už ste v Kolačíne. Ešte asi dva kilometre po asfaltke ktorou ste ráno vychádzali z mesta a už ste opäť na námestí kde je cieľ. Gratulujeme!

Rozmiestnenie bufetov: 18.km, 32.km,42.km, 52.km a 68.km
Štart: 8:30hod


Kategórie

FAMILY:
  • nesúťažná trať, bez kategórií a vyhlasovania výsledkov

    KLASIK:
  • Junior/ky 8-15 rokov
  • Ženy 16-39 rokov
  • Dámy 40 rokov a viac
  • Muži 16-33 rokov
  • Veteráni 34-46 rokov
  • Seniori 47-59 rokov
  • Páni 60 rokov a viac

    HARD:
  • Ženy 16-39 rokov
  • Dámy 40 rokov a viac
  • Muži 16-33 rokov
  • Veteráni 34-46 rokov
  • Seniori 47-59 rokov
  • Páni 60 rokov a viac



    Podpora MTBIKER

    Ako každý rok, aj teraz sa môžete tešiť na podporu zo strany MTBIKER-u a Sloger-u. Účastníci sa môžu tešiť na štartovné balíčky, občerstvenie na trati a v neposlednom rade na bohatú tombolu:

  • 1. cena: MARIN Wildcat Trail 3 WFG strieborná/modrá


  • 2. cena: Poukážka na nákup v MTBIKER shope v hodnote 300 €
  • 3. cena: SiS balíček gélov, SiS balíček energetických tyčiniek, Sis Go Energy
  • 4. cena: Leyzne Macro Plus GPS


  • 5. cena: Tatze MC-FLY Titan
  • 6. cena: Alpina Rocket V
  • 7. cena: Vortex Go Cream, Vortex Go Clean, Vortex Go Shiny, Vortex Go Chain Juice, Vortex Go Water Repellent
  • 8. cena: SuperB TBA500
  • 9. cena: Poukážka na nákup v MTBIKER shope v hodnote 100 €
  • 10. cena: Poukážka na nákup v MTBIKER shope v hodnote 50 €

    Štartovné

    KLASIK, HARD:
  • do 26.5.2023 – 18€ / 430Kč
  • 1.6. – 26.7.2023 – 23€ / 550Kč
  • 1.8. – 15.8. 2023 – 26€ / 620Kč
  • 18.8.2023 – 30€ / 710Kč
  • 19.8.2023 – 35€ / 830Kč

    FAMILY:
  • do 15.8.2023 – 8€ / 190Kč
  • 18.8. a 19.8.2023 – 10€ / 240Kč

    Prihlasovanie: cez online formulár
    Číslo účtu pre platbu v EUR: IBAN : SK27 8330 0000 0027 0162 7796
    Číslo účtu pre platbu v CZK: 27 0162 7796/2010
    Špecifický symbol je dátum narodenia vo formáte (RRRRMMDD)
    Variabilný symbol sa vygeneruje pri prihlásení cez link na registráciu
    Všetky prichádzajúce platby sa kontrolujú a párujú s prihláškami „ručne“. Majte preto strpenie, ak sa nevidíte hneď medzi uhradenými účastníkmi. V prípade nejakých problémov s registráciou na preteky, kontaktujte priamo Martina Priečinského.
    Všetci účastníci, ktorí v roku 2000 absolvovali trať KING v časovom limite, majú štartovné zdarma. Ak medzi nich patríte, ozvite sa nám, keď sa budete prihlasovať.
    Občania s ťažkým zdravotným postihnutím platia POLOVIČNÉ ŠTARTOVNÉ, v tomto prípade sa však na prezentácií musia preukázať platným preukazom ZŤP a do poznámky k platbe treba uviesť: „ZŤP“.
    Štartovné zahŕňa aj občerstvenie na trati a v cieli, možnosť osprchovať sa a umyť si bicykel, jednorazový čip v štartovnom čísle, prezentačný balíček s darčekmi od nás a našich partnerov, možnosť zúčastniť sa tomboly, poukaz na fotografiu z pretekov od FaxCopy Pro a poukaz na nákup na stránke paperwallet.sk v hodnote 5 EUR.
    Pre príslušnú sumu štartovného platí dátum prijatia štartovného na našom účte, nie dátum odoslania platby. Nenechávajte si preto úhrady na poslednú chvíľu a uhrádzajte ich radšej pár dní pred koncovým termínom. V opačnom prípade sa môže stať, že budete musieť doplatiť rozdiel k drahšiemu štartovnému.
    V období od 15. augusta až do 18. augusta už nie je možné uhradiť štartovné. Prihlásiť sa budete môcť, ale zaplatíte štartovné až v hotovosti na prezentácií vo výške podľa dňa kedy sa odprezentujete.


    Maratónska rodina

    Opäť vyhlasujeme súťaž o maratónsku rodinu. Prehovorte konečne váhajúce polovičky, starých rodičov a deti, pretože zúčastniť sa Vám určite vyplatí.
    Do súťaže o maratónsku rodinu sa môže prihlásiť len najbližšia rodina. To znamená: otec, mama, dedko, babka, syn a dcéra. Vzdialenejší príbuzenský vzťah ako je ujo, teta, bratranec, sestrenica a pod., nie je možné prihlásiť do maratónskej rodiny. Minimálny počet členov tímu maratónskej rodiny je tri. Každý člen maratónskej rodiny sa môže prihlásiť na inú trať. Každá prihlásená maratónska rodina má zadarmo jedno štartovné (s najnižšou hodnotou). Ako rodina sa zaprezentujete vyplnením názvu rodinného tímu na prihláške. Na prezentáciu si doneste so sebou doklad pomocou ktorého jasne preukážete, že sa jedná o najbližší príbuzenský vzťah.
    Vyhráva rodina s najväčším počtom zúčastnených pretekárov. V prípade rovnakého počtu pretekárov u viacerých rodín, vyhráva rodina s mladším vekovým priemerom. Cenou je darčekový kôš ktorý venuje mesto NOVÁ DUBNICA.

    MONIN Kráľovná Baske

    MONIN Kráľovná Baske je horská prémia pre ženy na trati HARD. Víťazkou sa stane pretekárka, ktorá sa ako prvá vyštverá na najvyšší bod trate, vrchol Baske a prihlási sa tu u obsluhy občerstvovacej stanice a absolvuje celý maratón.
    V cieli bude víťazka odmenená pamätnou šálkou od nás a hlavne balíčkom od MONIN.

    Kompletné propozície nájdete na stránke organizátora.
    Titulná fotografia: Jozef Podskoč
  • keyboard_arrow_up