Kalendár podujatí

Logo: Race through Slovakia Race through Slovakia

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme partnerom podujatia.
Race through Slovakia sú cyklistické vytrvalostné preteky, počas ktorých sa jazdkyne a jazdci môžu spoliehať len na vlastnú silu, schopnosti a využívať len služby, ktoré sú prístupné každému účastníkovi. Do pretekov sa môžu prihlasovať jednotlivci, ale aj dvojice. Prejsť tisíc kilometrov Slovenskom môže byť váš najväčší novoročný záväzok. Vieme vám sľúbiť, že to nebude ľahké, ale bude to stáť za to.

Propozície

Štart: 4. máj 2024 o 7:00
Miesto: Isadore Community Hub (Bratislava, Pradiareň 1900, Svätoplukova 2A)
Cieľ: Chata Family Šachtičky, Banská Bystrica
Limit: Nie je, ale v cieli ťa budeme čakať do 10. mája do 12:00.
Afterparty: 10. mája 2024 Bratislava (presné miesto oznámime)

Spustenie registrácie: 9. novembra 2023 - prebieha na tomto odkaze
Koniec registrácie: 31. marca 2024 (alebo po naplnení limitu 100 ľudí)
Registračný poplatok: 79€ do 31. januára a následne 99€ do 31. marca 2024
Dĺžka trasy: ~1 000 km
Maximálny počet účastníkov: 100

Štartovací balíček

Všetci prihlásení pretekári a prekárky si nájdu v štartovacom balíčku bavlnenú tašku s logom pretekov, cyklistikcú čiapku s dizajnom pretekov od nášho partnera Isadore, rôzne zľavy na nákup v obchodoch s bicyklovým a bikepackingovým sortimentom, zľavy k ďalším partnerom a reklamné predmety. Zoznam partnerov budeme postupne dopĺňať.

Registračný poplatok a jeho prípadné vrátenie

Registračný poplatok je vo výške 79€ pre prihlásených pretekárov a pretekárky, ktorí ho uhradia do 31. januára a 99€ pre pre tých, ktorí ho uhradia do 31. marca.

Ak sa stane, že ste uhradili registračný poplatok a pretekov sa nemôžete zúčastniť, tak do 31. januára vám vrátime celú registračnú sumu. Do 31. marca vám vieme vrátiť 1/2 registračného poplatku a druhú 1/2 presunúť na registráciu do ďalšieho ročníka. Do 15. apríla vieme akceptovať náhradného jazdca alebo jazdkyňu, ktorých nájdete za seba alebo presunutie 1/2 registračného poplatku do ďalšieho ročníka.

Prečo po januári nemôžeme vrátiť celú sumu? S účasťou pretekárov sú spojené náklady na prenájom trackovacích zariadení, výrobu cyklistických čiapok, taktiež pre vás budeme objednávať ďalšie veci do štartovacieho balíčku. Zabezpečiť chceme aspoň dva mediálne tímy, ktoré budú dokumentovať vaše dobrodružstvo na trati – čo so sebou obnáša honorár pre fotografov a aj náklady spojené s pohonnými hmotami. Aj preto potrebujeme včas vedieť, aký máme budget a koľko si môžeme dovoliť investovať do pretekov.

Trasa a predpísané úseky

Nebude to ľahké, ale bude to stáť za to. Povinné úseky zavedú cyklistov a cyklistky na výnimočné miesta Slovenska a zároveň preveria odhodlanie a aj fyzickú silu. Veľkou odmenou pre každého, kto nimi prejde, bude výhľad na Vysoké Tatry z troch rozličných miest. Úseky je potrebné prejsť v rovnakom poradí, ako sú spísane nižšie. Trasu medzi úsekmi si volí každý sám.


#Vojenske lesy parkour (76,6 km/740 m)
Prvými kilometrami mestom vás prevedia opäť mestská polícia. Tá sa oddelí tesne pred stúpaním, ktoré začína v Rači. Počas segmentu navštívite Vojenské lesy v regióne Záhoria, kde nájdete hladký asfalt bez premávky.
Vlnitá cesta neponúka síce veľké prevýšenia, ale vybrali sme ju pre jej zaujímavú atmosféru a aby sme vás bezpečne dostali čo najďalej od hlavného mesta.

#Velka Javorina parkour (7,3 km/550 m)
Prvá nádielka pravých vrchárskych metrov vás zavedie na Veľkú Javorinu. Na siedmych kilometroch nastúpate viac ako 500 výškových metrov.
K vysielaču na vrchole vedie užšia asfaltová cesta s pokojnou dopravou. A ako to už býva, keď si budete myslieť, že ste na vrchole, tak zistíte, že vás ešte pár metrov čaká.

#Pustevny parkour (111 km/2310 m)
Chránená krajinná oblasť Beskydy preverí všetkých účastníkov Race through Slovakia. A obzvlášť tých, ktorí nepôjdu v prvý deň spať a rozhodnú sa pokračovať proti noci.
Povinný segment začína približne na 250 kilometri pretekov a prináša najväčšiu nádielku vertikálnych metrov v pomere k horizontálnym. Segment má navyše približne 500 metrový gravelový úsek, ktorý sa ale dá prejsť v sedle cestného bicykla. Odporúčame však spomaliť.

#Levocske vrchy parkour (196 km/3450 m)
Levočské vrchy, Slovenský raj a aj Slovenský kras počas jedného segmentu. Na Slovensku by ste možno len ťažko hľadali iných dvesto kilometrov, ktoré ponúknu tak krásnu prírodu a prostredie, ako na tomto úseku. Ale križovanie Slovenska zo severu až na jeho juh k Rožňave nebude ľahké.

#Muran parkour (11,9 km/600 m)
Na Muránsku planinu vedie úzka asfaltová cesta, po ktorej je výrazne obmedzená premávka. Motoristi sa na ňu dostanú len s povolením. Vďaka tomu ide o pokojnú cestu, ktorá je ako stvorená pre cyklistov.
Ide síce o krátky segment ale s neľahkým stúpaním, počas ktorého sa sklon priblíži až k dvadsiatim percentám. Možno bude dobrý nápad, sa pred jazdou do kopca, posilniť legendárnymi muránskymi buchtami.

#Sachticky parkour (46,2 km/930 m)
Posledné stúpanie, privítanie, pivo alebo kofola a niečo teplé na jedenie. V cieli vás budeme čakať na horskej chate Šachtičky Family nad Banskou Bystricou do piatku 10. mája do 12:00.
Každý, kto príde do tohto termínu, tak bude mať k dispozícii možnosť osprchovať sa, oddýchnuť si a dať sa dokopy. Budú vás samozrejme čakať veci, ktoré ste nám nechali na štarte v Bratislave.
Ak by ste s nami chceli zostať chvíľu dlhšie, podeliť sa o vaše zážitky z pretekov, privítať ďalšie pretekárky a pretekárov, tak sa budete môcť ubytovať v izbách chaty Family (20€/noc), ktoré sme pre tento účel dopredu zarezervovali.
Ak vás budú chcieť prísť počkať príbuzní alebo priatelia, môžu sa taktiež ubytovať spolu s nami na chate alebo využiť služby neďalekého trojhviezdičkového Hotela Šachtička.

Race through Slovakia 650 km

Radi by sme sa otvorili v roku 2024 ešte väčšiemu množstvu cyklistiek a cyklistov a uľahčili im vstup do vytrvalostnej cyklistiky. Rozhodli sme sa ponúknuť aj kratší koncept pretekov, ako tisíc kilometrov. Kto si ešte netrúfa na takúto vzdialenosť, tak sa môže rozhodnúť aj pre 650 kilometrovú trasu.
Pretekári počas nej absolvujú spolu s ostatnými prvé tri povinné segmenty a to #Vojenské lesy, #Veľkú Javorinu a #Pustevny. Následne vynechajú dva segmenty – #Levočské vrchy a #Muráň a namiesto nich budú smerovať na segment špeciálne pripravený pre nich a to #Balog – Hriňová, ktorý si prešli pretekári v roku 2023.
Od tohto segmentu môžu pretekári na kratšej trase smerovať priamo do cieľa na chate Family v Šachtičkách. Posledný segment (#Šachtičky) teda nemusia prejsť tak, ako je naplánovaný.

#Balog – Hrinova parkour (30,1 km/660 m)
Segment z Čierneho Balogu do Hriňovej patril v predchádzajúcom ročníku k najobľúbenejším a tento rok sa vracia opäť. Avšak povinný bude len pre jazdcov a jazdkyne, ktorí sa rozhodnú absolvovať kratšiu verziu preteku. To však neznamená, že sa tu nemôžete stretnúť s ostatnými jazdcami. Tento segment môžu absolvovať aj pretekári na 1 000 kilometrovej trase, keďže od Muráňa k Detve môžu plánovať trasu aj cez túto cestu.

Pravidlá

Samostatnosť
Pretekanie bez pomoci a prípadnej podpory rodiny, priateľov alebo ostatných pretekárov (výnimkou je samozrejme pomoc od druhého jazdca, s ktorým jazdíte oficiálne v páre). Neorganizujete si ubytovania cestou pred samotným pretekom, ale až po jeho štarte. Žiadne jazdenie za autom, traktorom alebo iným vozidlom alebo konkurentom (bez draftingu), bez podporného vozidla, verejnej dopravy a podobne. Využívať môžete len komerčné služby, ktoré sú prístupné všetkým. Môžete využiť bicyklový servis, penzión, hotel ale nesmiete spať u známych alebo na miestach, ktoré sú prístupné len vám.

Bezpečnosť
Každý účastník je zodpovedný sám za seba, tak ako každý iný účastník cestnej premávky. Od pretekárok a pretekárov vyžadujeme, aby dodržiavali základné bezpečnostné pravidlá, najmä aby boli viditeľní (mali dve sady svetiel a v zhoršenej viditeľnosti ich využívali), nosili prilby a jazdili legálne. Žiadna prilba, žiadne preteky. Jazda v noci si vyžaduje reflexnú vestu, reflexné pásky na nohy. Samozrejmosťou sú dve funkčné a na sebe nezávislé brzdy.

Pravidlá
  • O pravidlách sa nevyjednáva
  • Buďte samostatní, t. j. jazdite na bicykli len s použitím vlastnej sily, bez podpory zvonku a od iných pretekárov
  • Ubytovanie v hoteloch, penziónoch alebo iných komerčných zariadeniach si riešite až po štarte pretekov.
  • Žiadna pomoc od priateľov alebo rodiny na trase. (Ak vás rodina alebo priatelia chcú vidieť naživo a fandiť, ​​môžu tak spraviť. Avšak nemôžu jazdiť s vami alebo vám podať pomoc v hocijakej podobe.)
  • Žiadne schovávanie sa za autá alebo akékoľvek iné vozidlá alebo jazdcov (žiadny drafting).
  • Žiadne servisné auto alebo podporné vozidlo.
  • Žiadne verejná doprava.
  • Využívať môžete len komerčné služby, ktoré môžu využiť všetky jazdkyne a jazdci. (Ak idete okolo svojho domu, domu priateľov alebo rodiny, nemôžete tam vstúpiť.)
  • Žiadna pomoc medzi jazdcami. (Pomoc medzi jazdcami, ktorí nie sú oficiálne registrovaní v pretekoch ako pár, znamená neklasifikovanie oboch jazdcov v závere pretekov. Všeobecná klasifikácia zahŕňa len jazdcov, ktorí samostatne (sebestačne) dokončia celú trať pretekov.) Jedinou výnimkou sú situácie, kedy je ohrozený život alebo zdravie. Vtedy neváhajte ani sekundu a podajte pomocnú ruku.
  • Nesmiete si dať z bicykla dolu svoje batohy a ostatné vybavenie pred stúpaním do kopca, z ktorého budete neskôr schádzať (v roku 2024 napríklad pri stúpaní na Veľkú Javorinu).
  • Je v poriadku, ak na trase stretnete iných pretekárov, s ktorými si bok po boku zajazdíte a pokecáte. Avšak robiť to stále alebo dlho znamená, že už nejazdíte samostatne. Takéto jazdenie vám môže dodať výraznú psychickú vzpruhu, čo je proti myšlienkam samostatného jazdenia a zvýhodniť vás v pretekoch oproti ostatným. Ak chcete jazdiť s niekým, prihláste sa do pretekov ako pár a jazdite vo dvojici.
  • Trasu medzi povinnými úsekmi si volíte vy. Povinné úseky musíte prejsť tak, ako sú navrhnuté. Ak z nejakého dôvodu zídete z povinného úseku (napríklad idete do obchodu, ktorý je v strede dediny alebo idete do vedľajšej obce do penziónu), aby ste mohli pokračovať ďalej v pretekoch, tak sa musíte vrátiť na rovnakom mieste.
  • Ak z nejakého dôvodu nie je možné prejsť po predpísanom úseku cesty, napríklad z dôvodu havárie, padnutého mosta alebo inej nepredvídateľnej situácie, musíte nájsť najkratšiu možnú obchádzku po ktorej sa vrátite na predpísanú trasu.
  • Jazdíme podľa platných predpisov. Máme absolútne nulovú toleranciu k porušovaniu cestných pravidiel. Ich porušovanie alebo obchádzanie znamená diskvalifikáciu z pretekov.
  • Žiadna helma, žiadne preteky. Jazdenie bez helmy znamená diskvalifikáciu.
  • Bicykle musia mať dve nezávislé a funkčné brzdy. Bežné cestné bicykle napríklad prednú a zadnú brzdu. Ak jazdíte na fixke, tak musíte mať ešte jednu brzdu, nestačí brzdiť len pedálmi.
  • Musíte mať dve nezávislé sady svetiel. To znamená dve červené blikačky dozadu a dve svetlá dopredu.
  • V prípade zhoršených svetelných podmienok musíte mať na sebe reflexné prvky. Napríklad reflexné pásky okolo členkov a/alebo reflexnú vestu.
  • Každý účastník je povinný uviesť dospelú kontaktnú osobu, s ktorou sa môžeme spojiť v prípade, že sa vám niečo stane alebo pre prípad, že vás nebudeme vedieť kontaktovať a zistiť, v akom stave ste.

    Ako organizátori zabezpečujeme koncept pretekov. Avšak každý jazdec a jazdkyňa je svojim vlastným organizátorom pretekov a plne zodpovedá za svoju trasu pretekov, život a zdravie. Môže sa stať, že sa vám niečo stane, že si poškodíte bicykel a nebude možné na ňom ďalej jazdiť alebo dôjde k inej nepredvídateľnej situácii. Ako organizátori pretekov nedokážeme zaručiť, že vám dokážeme hocijakým spôsobom pomôcť v kritickej situácii. Do pretekov vstupujete s tým, že za každú situáciu, v ktorej sa ocitnete, zodpovedáte sami za seba. Ako organizátori nenesieme zodpovednosť za žiadnu škodu na majetku, zdraví alebo živote.

    Kompletné propozície pretekov nájdete na stránke organizátora.
  • keyboard_arrow_up