Treba mi vôbec momentový kľúč? Ak áno, aký?

Momentový kľúč bol kedysi považovaný za luxus a dokonca aj v bike servisoch sa veľmi nepoužíval, nakoľko správny mechanik to má predsa v ruke, nie? To sa postupne zmenilo s príchodom nových materiálov a technológií...

Dnes má momentový kľuč každý, kto to myslí aspoň trochu so svojím bicyklom vážne a nechce si zbytočne poničiť drahý rám a komponenty.


Môj prvý bicykel a začiatky servisu znamenali jeden multikľúč a s tým som vedel všetko rozložiť, a keď sa zadarilo, tak som to aj vrátil do pôvodného stavu. Hliníkový rám a sedlovka sa u mňa uťahovali na maximum, čo to šlo, aby to však držalo... Možno si to pamätáte so svojím prvým bikom.

Podobne som fúkal aj pneumatiky, kedy jediným ukazovateľom bolo, či sa už nedá stlačiť bočnica a iba vtedy to bolo nafúkané správne. No a potom prišiel môj prvý seriózny bicykel a zrazu prílišné utiahnutie sedlovky malo za následok jej spomalenie a podobne. Pár strhnutých skrutiek a prasknutých komponentov neskôr a už som držal v ruke momentový kľúč.


Aký “momeňták” vybrať

Na výber sa nám ponúka veľké množstvo momentových kľúčov od rôznych výrobcov. Značka nie je veľmi dôležitá, ale skôr by som sa priklonil k výrobcovi, ktorý predsa len nejaké cyklo náradie vyrába a nie je to len “rebrand” výrobku z Číny.

Nepodceňujte taktiež certifikát o testovaní kľúča. Tam musí byť presne označené, aké hodnoty kľúč dosiahol pri uťahovaní. Ono je super nastaviť si na kľúči 4 Nm a mať istotu, že to nakoniec nebude 7 alebo ešte viac, čo sa pri tých "no name" kľúčoch bežne stáva. Pri veľmi citlivých komponentoch sa tak razom ušetrených pár eur na kľúči môže pretaviť do nenávratného poškodenia.


Rozsah kľúča je taktiež veľmi dôležitý a určite by som volil kľúč s rozsahom od 2 do 24 Nm. Na uťahovanie skrutiek, ktoré vyžadujú vyššiu silu, vám už momenťák nebude treba. Na trhu sú tiež populárne takzvané prednastavnené kľúče na daný moment (napríklad 5 Nm). Tieto však berte skôr ako doplnkové a určite vám takýto kľúč nevystačí na servis zadnej stavby alebo podobne náročné operácie. Naopak, ak budete potrebovať momentový kľúč iba na sedlovku, tak potom toto bude úplne v pohodičke...


Na trhu už nájdete aj množstvo digitálnych kúskov, a tak ak váš rozpočet nie je limitovaný, kľudne choďte do toho. Pre väčšinu však plne postačí aj analógová verzia. Pri výbere neprehliadnite, či momentový kľúč obsahuje aj nejaké bity, aby ste mali o starosť menej a kľúč bol ready na použitie hneď po vybalení. Pri správne zvolenom rozsahu kľúča by nemal byť problém s veľkosťou hlavy (upínací štvorhran), avšak iba pre istotu pripomínam, že pre potreby cykloservisu je vhodnejšie zvoliť 1/4” hlavu.


Niektorí výrobcovia dodávajú jednoduchý momentový kľúč pre potreby poskladania bicykla. Takýto kľúč je fajn ako núdzovka a na prvotné poskladanie bude stačiť, avšak jeho presnosť je otázna a taktiež podľa môjho názoru ťažko udržateľná. Častým používaním takéhoto kľúča jeho presnosť úmerne klesá.

Mne osobne sa páči taktiež možnosť aretácie kľúča na zvolenom momente. Môžem si tak byť istý, že sa mi pri manipulácií s kľúčom nezmení prednastavený moment a niečo nestrhnem omylom. Ale to už je však len taká bonusová funkcia, nakoľko pred každým použitím si treba skontrolovať nastavenie.


Aký teda odporúčam?

Pri pohľade na ponuku shopu, vyššie spomenuté kritéria a taktiež osobnej skúsenosti môžem vrelo odporučiť kľúč od Cyclo. Jednak poskytuje dostatočný rozsah, ale aj bohaté príslušenstvo. Priamo v ochrannom puzdre sú imbusy od 3 po 10 mm a torx 15, 20 a 25, ale aj predĺžený imbus 5 mm, ktorý je úplne ideálny na ťažko prístupné miesta ako sú skrutky brzdového prasiatka.


Samozrejmosťou je certifikát z testovania každého kľúča, kde môžete vidieť, aké hodnoty reálne kľúč dáva do skrutky pri každom nastavení ale aj to, aké sú povolené normy. Toto nie je samozrejmé pre každého výrobcu, tak na to dávajte pozor. Tak ako je u Weldtite zvykom, kľúč ako aj všetko príslušenstvo sa vyrába v UK. Pridajte k tomu cenu pod 70 € a myslím, že sa jedná o rozumnú voľbu...

Na ktoré skrutky teda treba momenťák?

Po určitom čase už budete presne vedieť, ktoré skrutky treba doťahovať momentovým kľúčom. Samozrejme pri karbónovom bicykli a komponentoch by som zo začiatku uťahoval na moment asi všetko. Tlieskam výrobcom, ktorí si dajú tú prácu a na každú skrutku vyrazia hodnotu uťahovacieho momentu. Vie to veľmi uľahčiť prácu pri servise bicykla.


Z tých základných, ktoré sa určite oplatí uťahovať vždy na presný moment, by som spomenul zámok sedlovky, a to hlavne tie všelijaké moderné integrované v ráme. Ak sa vám zdá, že aj po dotiahnutí na správny moment sa sedlo posúva, treba použiť pastu na karbón a nie uťahovať viac.


Zadnú stavba na celoodpruženom bicykli bez momentového kľúča ani nerozoberajte. Nesprávny moment bude znamenať buď zničenie komponentu z prílišného utiahnutia alebo "vyvaklanie" celej stavby pri malom utiahnutí.


Predstavec a riadítka tiež majú rady, keď sú pekne presne utiahnuté. Ja ešte pridám, že sa oplatí utiahnuť na moment aj brzdové a radiace páčky, hlavne na karbónových riaditkách. “Premáčknuť” riaditká je ľahšie, ako by ste si mysleli a často si to všimnete až keď budete dávať páčky dolu. Taktiež správne utiahnutá páčka sa v prípade pádu otočí a nie zlomí.


Pevné osky, brzdové prasiatka, pätky rámu a objímky prešmykača si tiež zaslúžia ten svoj správny moment, ale vôbec nič nepokazíte, keď si každú skrutku skontrolujte. Po práci kľúč nezabudnite uvoľniť, aby mechanizmus zbytočne nebol napnutý.


Jednoznačne treba

Ponuka na trhu je dnes bohatá, a tak sa stačí už len rozhodnúť, na čo momentový kľúč budeme potrebovať. Ak to však myslíte so svojím bicyklom vážne, prípadne si chcete servis robiť doma lebo vás to jednoducho baví, momentový kľúč vám určite nemôže chýbať.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kvalita, spoľahlivosť a dostupnosť - výber produktov PR článok

Kvalita, spoľahlivosť a dostupnosť - výber produktov

Pre mnohých z nás je cyklistika sezónnym koníčkom či alternatívnym spôsobom prepravy. Vtedy je údržba a servis hlavne o nižších výdavkoch. Čo by vás mohlo zaujať?
Servisné minimum, ktoré zvládne aj začiatočník

Servisné minimum, ktoré zvládne aj začiatočník

Bicykel, tak ako každý iný kus techniky, si vyžaduje aspoň základnú starostlivosť. Aké úkony zvládne aj nováčik v tejto disciplíne?
Servisné doplnky - drobnosti, aj veľkí pomocníci PR článok

Servisné doplnky - drobnosti, aj veľkí pomocníci

Ak sa chystáte zazimovať bicykel alebo len potrebujete doladiť nastavenia a detaily po sezóne, pozrite sa s nami, čo by sa mohlo zísť v domácej servisnej výbave.
keyboard_arrow_up